10 May
10May

Біноклі, монокуляри, підзорні труби, приціли, далекоміри, телескопи - це все оптичні прилади, які призначені для споглядання об’єктів, які знаходяться далеко від вас. Ці прилади є цифрові та оптичні. Ми розглянемо класику - оптичні.

Найбільш звичним для нашого розуміння - це біноклі. Всі в своєму житті так чи інак перетиналися чи тримали в руках таку річ як бінокль.

Монокуляр -  це, по суті, пів бінокля.

Підзорна труба - це монокуляр з великою кратністю.

А телескоп - це прилад для спостереження за небесними тілами. Для останніх двох потрібен штатив. Так як об’єкт споглядання в підзорній трубі чи телескопі буде “втікати” від тремтіння рук.

В туризмі та інших аутдорактивностях найчастіше і найзручніше використовувати бінокль чи монокуляр. Проте часто ми можемо бачити використання підзорних труб  під час експедицій на семи-восьмитисячники чи під час фрірайд-кемпів десь у високих горах. 

 Для чого може знадобитися оптика під час походів?

В першу чергу для прогнозування і прокладання маршруту на місцевості. Мова йде зараз про погано закартовані регіони або ж території із нестабільним покриттям (льодовики, льодові сераки, селеві схили, сніжні карнизи і т.д). Під час експедиції чи походу, не маючи достатньої інформації щодо стану маршруту, ми, будучи вже на маршруті, можемо приймати рішення, яким боком обійти ту чи іншу перешкоду. Наприклад, будучи на березі, перед тим як спускатися до русла річки, ми можемо оглянути русло на наявність броду чи вузької ділянки для переправи. Це економить нам час та сили на пошуки місця вже перед переходом річки. Для таких цілей найкраще підійде монокуляр або компактний бінокль.

Великі потужні біноклі краще підходять для спостереження за об’єктами із великих відстаней.  В туризмі таке мало де потрібно, проте часто потрібно військовим чи дослідникам природи. Інша потреба у використанні оптики - це простежування маршруту десь у високих горах. Для цього вже потрібно щось із більшою кратністю. Варто звертати увагу на підзорні труби із змінним зумом та штативом. Таким чином можна спостерігати за проходженням груп на ділянках маршруту який видно, а на максимальному зближенні ще вдасться розгледіти чи не сходили свіжі каменепади, або туриста який махає привіт вам з намету.


Щоб ці теоритичні приклади мали для вас більш прикладний характер, варто розповісти про кратність оптики

Це, мабуть, перший і ключовий фактор вибору. Hawke Vantage 10x42 WP - в назві цього бінокля є цифри 10x42.
 10 - це коефіцієнт збільшення. Тобто об’єкт на який ви будете дивитися, буде в 10 разів ближче.
42 -це  діаметр (у міліметрах) передніх лінз об’єктивів. Цей показник впливає на кількість світла, яка потрапляє на в об’єктиви бінокля.  Чим більше це число, тим більшу різницю ви відчуєте в спогляданні об’єкта в сутінках. 

Якщо порівняти два біноклі 10x20 і 10x42, то в другому варіанті картинка буде яскравішою та чіткішою в хмарну погоду. Біноклі та монокуляри виготовляються у кратностях від 6 до 15. При чому 12\15х вже потребують фіксації приладу. Монокуляри із кратністю більше ніж 15х називаються підзорними трубами. І часто мають змінюване збільшення. Наприклад Vortex Diamondback HD 20-60x85/45. Підзорні труби мають штативи для кріплення та кейси для перенесення.

Крім того, на чіткість зображення впливають антиблікові покриття:

Coated — одношарове покриття (зазвичай тільки на зовнішніх поверхнях лінз);
Fully coated (FC) — одношарове покриття на всіх оптичних поверхнях;
Multicoated (MC) — багатошарове покриття на деяких поверхнях, на інших — одношарове;
Fully multicoated (FMC) — багатошарове покриття на всіх оптичних поверхнях.
Перелічені в порядку складності виробництва. Це впливає на ціну оптичного приладу.
Наприклад: Hawke Vantage 10x42 WP  та Vortex Diamondback HD 10x42 різниця в ціні на 30% при схожих оптичних параметрах. Але лінзи у Vortex - FMC, а в Hawk - MC. Це свідчить про краще зображення у Vortex.


На розміри біноклів та монокулярів впливає розташування лінз. Для того, щоб зображення не переверталося догори ногами, а у вихідній лінзі було зображення таке ж як ми бачимо, є два способи розташування лінз  -  Porro i Roof.


Система лінз Porro передбачає проектування зображення із зміщенням від вхідної лінзи до вихідної. Такі біноклі зазвичай більші в розмірі, певною мірою зручніші для хвату руками. Roof-призми добрі тим, що роблять бінокль вужчим та компактним, проте в них трохи менше поле зору. Монокуляри також виготовляються за цим принципом.


Функції, які є в біноклях та монокулярах:
- Система фокусування є роздільна та центральна.

 Роздільна передбачає регулювання кожного окуляра окремо. Використовується рідко.

Центральна регулює різкість барабаном по центру. Для цетральної системи використовують регулятор діоптричної кореції.

Це потрібно тим, в кого очі бачать по-різному (майже всім).

Наочники - використовуються для регулювання відстані лінзи від зіниці ока - винесення вихідної лінзи.

- Дальномірна сітка - це не часта функція в біноклях, проте дуже важлива для військових, мисливців чи навіть дослідників та картографів.

- Водоплавність біноклів використовують для оптичних приладів, які використовуються на воді.

Стійкість до запотівання - це риса якісних біноклів. Герметичність лінз та зовнішнє нанесення протизапотіваючих засобів забезпечують відсутність конденсату ззовні чи зсередини лінз.
Серед додаткових аксесуарів виробники дають стропи для вішання біноклів чи монокулярів на шию, чохли чи навіть кейси транспортування, ганчірку для протирання лінз.

На деяких монокулярях є кліпси для кріплення на ремінь. Майже на всіх біноклях є захисні ковпачки на лінзи.

Міцність біноклів також важливий фактор вибору. 

Дехто робить їх дуже ударостійким, деякі -  не такі міцні. Туристичні чи мисливські серії біноклів мають вологозахист від дощу.

Бінокль - це важка річ. Вага бінокля 10х42 кратності із Roof-призмами важитиме 650-800 грам. Дехто, щоб зекономити вагу, використовує карбонові елементи в корпусі. Це дозволяє зекономити до 20% ваги виробу.

Висновки


Отже, якщо ви надумали придбати собі бінокль чи монокуляр, то для початку потрібно визначити для себе, чи в похід ви його будете брати, чи, так би мовити, це домашній варіант. Якщо ви любите спостерігати за птахами чи природою і вам не потрібно його багато носити на собі, варто взяти бінокль з Porro-призмами. В них буде більший вибір моделей із більшою шириною лінз. Це дозволить вам бачити більш насичену та чітку картинку. 

Якщо ж хочете мати потужний бінокль, проте менший за розмірами і плануєте носити його з собою, варто звернути увагу на моделі з Roof-призмами. В них будуть варіанти з вхідною лінзою 40-50 мм, але місця займатимуть такі біноклі менше. Вони підходять для наукових експедицій, де потрібно компактність та висока якість зображення. Також такий варіант добре підходить мисливцям. 

Малі біноклі з Roof-призмами та оптичними параметрами 8х20 чи 10х20 підходять туристам, яким не часто потрібно спостереження, а швидше швидка оцінка шляху попереду. Такі біноклі будуть маленькими, по факту кишеньковими, але будуть давати нормальне зближенні та якість зображення.

Якщо ж розглядати монокуляри -  то це  рішення для компактності, хоч тут також зберігається принцип розмірів, що залежить від вхідної лінзи та їх розташування. 

Біноклі великого зближення 12х чи 15х варто брати тільки для стаціонарного спостереження. Вони великі, але найголовніше - це стабілізація зображення. Ви нічого не розберете в бінокль 15х, який труситься в руках. Таими біноклями варто користуватися тільки зі штатива чи підставки.

Підзорні труби - чудове рішення для експедицій із закидкою на місце базування якомось транспортом. Або ж для тиру, полігону чи спостереження на якихось змаганнях.


Ціна на оптичні прилади залежить від якості лінз, їхньої пропускної здатності, міцності та герметичності їхнього корпусу і аж потім - від зближення. Часто логічніше взяти бінокль зі зближенням 10х за 300 доларів, ніж брати 12х за 200 доларів. Кінцева якість зображення в 10х буде краща. Картинка буде мати більш натуральний колір, не матиме “змивання” периферії та буде мати кращу чіткість в хмарну погоду, стійкість до падінь, води чи конденсату.

Вибір за вами, а за більш детальною консультацією заходьте в Робінзон!