08 Mar
08Mar

Привіт, друзі! Нас сьогодні чекає дууже смачна тема. Говорити будемо про різновиди туристичної їжі, тому якщо хтось голодний – пропоную спочатку поїсти, бо читаючи, ваш апетит буде тільки посилюватись. У цій статті спробую дати відповіді на запитання, які досить часто лунають при виборі їжі в магазині:
-«А що таке сублімація»?
-«А то все сублімати»?
-«А його вже можна їсти»?
-«А там багато хімії?»
-«А чому ось ці сублімати значно дорожчі за оті сублімати?»
-«А скільки це м’ясо може зберігатися»?
Ну, ви зрозуміли. А ще поділимося власними враженнями від різних страв та поговоримо про вегетаріанців та меню для них.



Якщо трохи повернутися в минуле, то можемо згадати кумедні картинки, коли класичний турист – це маленька людина з величезним наплечником, з різних кишень якого визирає пачка гречки, «Кілька в томатному соусі», «Згущене молоко» і «Свинина у власному соку», і все це в жерстяних банках, а в руках ще трохи картоплі, сала і цибулинка, щоб після виснажливого дня потішити себе неповторними мандрівними смаками. Так, це було і гарно, і смачно, але трохи, траплялося, боліла спина, і думки літали не серед надзвичайних краєвидів, а в очікуванні вже тієї неймовірної вечері і відпочинку.
Так, було точно смачно. Але чи вартувало всіх зусиль? Тут вже кожен вирішує для себе сам, а виробники, тим часом, пропонують нам безліч цікавих варіантів їжі, які потішать і незвичними смаками, і цілим набором корисних мікроелементів, і легкістю в приготуванні.
Найпоширенішими в туристичній галузі зараз залишаються три види їжі:

  1. Сублімована;
  2. Сушена;
  3. Meals Ready to Eat або скорочено MRE.

Зневоднення - один із найстаріших методів збереження продуктів харчування, який ефективно використовувався ще з давніх часів. Щоправда, спочатку сушили продукти за допомогою вогню або сонця. Наразі ж існують більш технологічні способи дегідрації, що дозволяють зберегти максимальну кількість корисних елементів. При зневодненні відбувається випаровування вологи з їжі, що зменшує фізичний об'єм і вагу цих продуктів, пропорційно до кількості вологи,що випаровується  і  одночасно перешкоджає росту бактерій і дріжджів через зникнення середовища для їхнього розмноження. Зневоднені продукти легкі, займають мінімум місця і залишаються свіжими протягом місяців або років, що робить їх ідеальними для туристів.
Існує 2 основних методів зневоднення:
Сушіння - завдяки різним методам нагрівання, включаючи зневоднення на повітрі або в духовці.
Сублімація - завдяки заморозці та вакууму. Тепер розглянемо кожен вид детальніше, розберемося з перевагами і недоліками кожного різновиду продуктів і трохи зазирнемо за фіранку способів та етапів виробництва.
Сублімація - це процес, в результаті якого речовини з твердого стану переводять у газоподібний, пропускаючи етап рідкого.
Історична довідка:
Кажуть, що метод сублімації (як і багато всього корисного) винайшли абсолютно випадково, ще в XIX ст. Спочатку цей метод використовували для виготовлення ліків та дріжджів, трохи пізніше ним почали користуватися при виготовленні їжі для космонавтів. І тільки зовсім нещодавно багато з нас стало на крок ближче до космонавтів, бо і для нас доступним став цей різновид їжі. Чому ж так довго? – запитаєте ви. Насправді, цей метод вимагає дуже багато ресурсу: від підготовки сировини до наявності особливого дорогого устаткування. Все це займає досить багато часу і позначається на ціновій політиці. Для того, щоб продукт назвати «сублімованим» він має пройти низку цікавих етапів:

  1. Заморожування – продукт швидко заморожують при низьких температурах (від -100 ° С до -130 ° С.)
  2. Після цього продукт завантажують в спеціальну вакуумну камеру, в якій викачується зайве повітря.
  3. Далі продукти піддають тепловій обробці (не більше ніж 40 ° С), а всі конденсати відразу ж відкачують.
    Повторюючи цей процес кілька разів, поступово зменшується кількість води, яка міститься в їжі. Зрештою, їжа зберігає свій первісний вигляд, смак та запах. В результаті виходить зневоднена їжа з майже нульовим вмістом вологи. Але сублімаційне сушіння можливе тільки при строго контрольованій серії налаштувань температури та вакууму. І це може відбуватися лише у закритій камері.
  4. Тепер залишається запакувати продукт в герметичну упаковку і відправити в мандрівку, на пошуки своїх друзів-споживачів.

Фото з виробництва James Cook

Ви запитаєте: а чи не легше було б просто висушити так, як бабуся сушить яблука на узвар? Однозначно простіше і дешевше. Але є кілька моментів.
По-перше, такий метод дозволяє практично цілісно донести до вас таку ж страву, яка була б приготована вашими руками 10 хвилин тому. (страва не відрізняється за смаком і не містить жодних спеціальних добавок, однак майже нічого не важить і швидко готується).
По-друге, ви отримуєте таку ж кількість калорій, вітамінів та корисних мікроелементів, як і зі свіжих страв. При сублімації зберігаються будови клітин в тканинах продукту, білки не піддаються денатурації. А це дуже важливо для збереження здоров’я та хорошого самопочуття під час експедицій та затяжних мандрівок.
По-третє, ви можете відкрити ці страви через рік, і через два, і, швидше за все, навіть через п’ять і спокійно їх з’їсти, не хвилюючись за наслідки, адже сублімовані продукти можна зберігати декілька років і після додавання до них води вони повністю відновлюються, зберігаючи всі свої якості.Продукт може повністю відновитися після насичення водою до свого первинного стану. Тобто, Ви можете ласувати такою ж смакотою, неначе, щойно зняли її з плити.

Сублімувати можна практично будь-що: шматочки овочів і фруктів, м’ясо і рибу, гриби, молоко, йогурти і сири, соки, каші, перші страви і десерти. Так, досить поширений цей метод і в кондитерській галузі, адже дозволяє зекономити багато часу, маючи сублімовані заготовки.
Оскільки сублімувати можна практично будь-що, то і різноманіття сублімованих страв просто вражає. Виробники стараються здивувати найвибагливіших: до уваги споживачів і сублімовані омлети, і свинина з галушками, і різотто зі спаржею та брокколі. Словом, навіть найвибагливіші будуть задоволені.

Сублімати легкі, 100% натуральні і корисні. Через особливу технологію виготовлення не потребують додавання ароматизаторів, барвників, консервантів і решти тих компонентів, які споживачі часто бояться побачити у складі. Тому сміливо можете брати сублімати з собою в мандрівку і не хвилюватися за своє здоров’я.


Які ж мінуси?

Я бачу лише один недолік, і це ціна. Оскільки шлях виготовлення субліматів досить довгий, включає в себе наявність спеціального дорогого обладнання, то це впливає на кінцеву ціну продукту. Ціна на сублімати коливається в районі 250-700 грн., що відповідає ціні повноцінного обіду в середньостатистичному українському кафе. Тому я б радила запасатися субліматами в першу чергу тим, хто планує довгі мандрівки у складних умовах і далеко від цивілізації. Це допоможе зменшити загальну вагу спорядження, але зберегти достатню кількість різних елементів для підтримки вашого здоров’я. Якщо йдеться про мандрівки тривалістю 4-7 днів, сушені страви є зовсім непоганою бюджетнішою альтернативою.
А ось декілька прикладів сублімованої їжі:
Курка в соусі Корма з рисом басматі Adventure Menu 
Паста Карбонара Adventure Food Pasta Carbonara
Каша гречана з м'ясом курки та грибами сублімована Slavna Strava


Сушені страви

Метод сушіння давній і зрозумілий. Для того, щоб зберегти деякі продукти довше, люди давно зрозуміли, що їх слід просто висушити. Цей спосіб доступніший і швидший,широко представлений на ринку. Собівартість виготовлення сушених страв нижча, а отже, і ціна для споживача - приємніша.
Справа в тому, що сушіння методом сублімації принципово відрізняється від звичайної теплової. Теплове сушіння відбувається при більш високих температурах та в контакті з повітрям, що активує окиснення хімічних компонентів та діяльність ферментів. При цьому змінюється колір, смак, руйнується вітамін С, частково втрачається аромат. При сублімації ці процеси зведено до мінімуму. Словом, при звичайній дегідрації порушується початковий склад продукту. Класичне зневоднення також впливає на поживну цінність їжі. Вітаміни та мінерали розщеплюються під дією тепла та повітря.

Фото з виробництва James Cook


Відомо декілька видів сушіння харчових продуктів, включно з сушінням на сонці, в духовці і т.д.  Вищою якістю обробки вирізняється сушіння електродегідраторами. Електродегідратори - це спеціальні автономні агрегати з різними видами джерел тепла (інфрачервоне або конвекційне зі спіраллю розжарювання) та системою вентиляції, яка дозволяє нагрітому повітрю циркулювати всередині камери. Духовка сушить їжу у 2–3 рази довше, ніж дегідратор. До того ж, висушені в духовці продукти зазвичай темніші, більш ламкі і менш ароматні, ніж продукти, висушені за допомогою електричного дегідратора. В інфрачервоних осушувачах на молекули води впливає лампа з інфрачервоним випромінюванням. Таке сушіння відрізняється більш високою якістю обробки, оскільки одночасно відбувається додаткова бактерицидна обробка овочів та фруктів. Продукти, висушені за допомогою інфрачервоних дегідратів, можуть зберігатися кілька років без ознак цвілі та гниття. Саме таким способом інфрачервоного сушіння та теплого повітря і виготовляють більшість своєї продукції наші українські виробники!


Фото з виробництва James Cook

Переваги сушеної їжі:
- дешевша, ніж сублімована;
- швидко готується;
- легка;
- хоч і менше, ніж сублімована, але має багато різновидів страв;
- cмачна (хоч на смак не така близька до оригіналу як сублімована, однак часто досить пряна , ароматна і добре смакує, оскільки виробники постійно покращують технологію і смакові якості страв).

Недоліки:
- втрачається первісний стан страви;
- втрачає багато поживних речовин та мікроелементів;
- менш калорійна
- має коротший термін зберігання.

Фото з виробництва James Cook


Деякі виробники роблять комбінацію у стравах, коли частина компонентів піддається сублімації, а частина сушінню, таким чином ціна підсумкової страви значно нижча, ніж 100% сублімованої, а смакові якості та кількість поживних речовин вище, ніж у просто повністю висушеного:

James Coock Машкірчі
James Cook Кус-кус з сублімованою курятиною та овочами
Картопляне пюре з куркою Green Tramps
Турецький суп Мерджімек James Cook


Порівняння сушки і субліматів на початковому етапі і готових до вживання.

Для того, щоб різниця була більш зрозумілою, нижче наводимо фото сушених і сублімованих страв і проведемо невеликий аналіз їх зовнішнього вигляду і смакових особливостей.


Зліва - сушена їжа (гречка з грибами),  справа - сублімована (гречка з грибами, м’ясом курки та овочами)  *на початковому етапі

На фото добре видно, що засушена їжа змінила колір, стала темнішою, більш ламкою, сама структура інгредієнтів змінилася. В той же час сублімована страва виглядає, по суті, так, як звичайна гречка.

Ті ж самі страви після запарювання.


Після запарювання зберігається та сама тенденція. Сушка виглядає темнішою і трохи менш привабливою, аніж сублімована страва. ЇЇ запросто можна переплутати з щойно приготованою гречкою. Для того щоб показати Вам цей приклад, ми використовували такі страви: "Каша гречана з грибами" від Food Mission і "Каша гречана з м’ясом курки, грибами та овочами" від виробника Slavna strava. Одразу дамо невеликий фідбек по смакових властивостях обох.

Сушена страва - добре запарилась, вказана кількість води і часу достатня, щоправда, я люблю,  коли гречка менш суха і давка, тому якщо ви також прихильники такої страви, то води можна додати трохи більше; дуже ароматно пахне. На смак - класична гречка, грибів багато і відчуваються вони дуже добре, інші овочі ж практично не відчутні. Що не сподобалось: для мене страва була досить солона, і приправи було забагато. Я прихильниця менш солоних страв. Але це вже, як то кажуть, залежить.
Сублімована гречка на вигляд нам одразу сподобалась більше. Вона швидко і добре запарилась, можливо, також потребує трохи більше води, ніж вказано виробником. Ця страва виявилась менш солоною і без приправ, проте смакувала навіть так дуже добре. Тут гарно відчувалося м’ясо, його є  достатня кількість,гриби порівняно менше відчуваються, за рахунок пристуності інших інгредієнтів, овочів тут також більше, вони більш помітні і відчутні.
Словом, обидві страви ситні, і добре смакують, проте різниця в сушці і субліматах некритично, але помітна. Сублімати справді здаються максимально наближеними до звичайних домашніх страв.

Meals Ready to Eat або скорочено MRE  - це смачні та якісні страви, одразу готові до вживання. Відомі вже протягом тривалого часу і спочатку використовувалися в американських збройних силах як висококалорійна їжа, що забезпечує необхідною кількістю білків, жирів та вуглеводів і здатна підтримувати життєдіяльність на належному рівні протягом тривалого часу. Це, по суті, повноцінний комплексний обід, що не потребує навіть використання води. Цей різновид їжі достатньо просто розігріти (деякі пакети навіть містять нагрівальні елементи), або ж при потребі можна вживати навіть холодними. MRE-продукти призначені для того, щоб підтримувати споживачів у будь-якій ситуації, чи то під час походів похід у гори, військової служби, чи  виживання внаслідок стихійного лиха. Їх випускають не в банках, а в спеціальному полімері. Найбільшою популярністю користуються різноманітні овочеві рагу, м’ясні заготовки, рибні страви, каші, паштети та дивовижні комбінації, що часто дивують смаками.
Курячі крильця - мед та чилі Adventure Menu Chicken wings honey and chilli 300g
James Cook М’ясо курки тушковане у власному соку 350 г.

Переваг в такої їжі безліч:
- поживність та калорійність ( до речі, ця їжа не проходить етапу дегідрації, тому зберігає первинний склад мікроелементів)
- не потребує використання води;
- не потребує додаткового приготування;
- багато нетипових смаків;
- відносно довгий термін зберігання (в середньому 2 роки).

Суттєвий недолік такого виду їжі - це вага, так як вона повністю насичена рідиною, власними соками, то повноцінна разова порція сягає 300-400 грам, що не зовсім підходить під потреби пішого чи велосипедного туризму. Але якщо ви збираєтесь в автомобільну мандрівку, то цей варіант прекрасно підійде.Також це вихід для тих, хто знаходиться в зоні бойових дій, і не завжди має доступ до пальника, чи навіть питної води.

Варто ще згадати про такий різновид їжі як перекуси. Це досить важливий компонент харчування в умовах походу, адже зупинятися надовго, щоб повноцінно поїсти не завжди зручно. Енергії в поході ми витрачаємо багато, і в момент, коли  здається, що до кінця маршруту ще дуже далеко. а сил практично не залишилося, нам точно допоможуть  ці маленькі рятівники. Натуральні батончики, горішки, сухофрукти, згущене молоко в стіках, горіхові пасти - наразі є безліч корисних та поживних “ніштячків”, що швидко наповнять енергією, втамують голод, і не принесуть шкоди, тому що зазвичай не містять штучних цукрів та консервантів.

Ще цікавим варіантом перекусу (не для вегетаріанців) є Jerki. Це смачне в’ялене м’ясо різних видів і з цікавими добавками. Надзвичайно смачний та поживний перекус, приготований за унікальною технологією шляхом стерилізації, яка дає можливість не використовувати консерванти та хімічні добавки. Ця страва є чудовою альтернативою їжі під час довгих переходів для швидкого поновлення енергії. Продукт запакований в упаковку з герметичною застібкою, дуже компактний і не займає багато місця. Перевагою такого пакета є те, що їсти можна прямо з нього:
Індичка в'ялена Adventure Menu Turkey jerky 50g

Наостанок хотілося б поговорити про особисті враження від різних туристичних страв. 

Так, я часто користуюсь сушеною їжею в походах, тому що це зручно, швидко і смачно. Але я не люблю цю їжу настільки, щоб вводити її в повсякденний раціон, перебуваючи в межах міста. Тому для мене - це суто туристична необхідність.
Розмови про смак їжі - це чи не найбільш суб’єктивні балачки в нашому житті. Тому, для того, щоб дати хоча б трохи більш об’єктивну оцінку, запитала в друзів-мандрівників, про їхні враження, фаворитів та особисті хейт-листи у світі туристичної їжі, що і наведу нижче.

Юрій, 
експерт зі смачної їжі:


Сублімовані страви.
Звичайно, сублімати на гору вище сушених страв, але більшості субліматам, на мою думку, не вистачає густини. Наприклад, гуляші. В Adventure Menu доволі збалансований смак, проте як я казав вище - рідкуватий. А ось в Adventure Food гуляш вийшов густіший, але там чомусь виявився горошок :)


Дуже добре вдаються сублімовані пасти. Смакують так, ніби їх щойно приготували. Моя улюблена паста-це Болоньєзе від Adventure Food. Смак не відрізняється від щойно приготованої, порція велика, самому не з"їсти, ймовірно вистачить на двох. Єдине, вони також додали туди горошок, але він не заважає:



Важливо дотримуватися пропорцій води, а все решту зробить час. Особисто я даю трохи довше витриматися страві, ніж це зазначено на упаковці, тоді вона більше насичується. Pasta з волоським горіхом особливо сподобається вегетаріанцям. Все так само збалансовано і смачно:



Як це не дивно, взагалі не сподобалася Карбонара від Adventure Food. Соус не смакує так, як смакує в карбонарі усюди, де її їв. Враження штучності і незвичності не покидало. Пробував декілька разів, думав можливо в одній упаковці така ситуація, але виробник стабільний. Можливо це таке бачення кухаря, але хто звик до класичного смаку - вам не сподобається. Хоча на вигляд доволі симпатично:



Готові страви.
Більшість страв від різних виробників, які куштували виявилися дуже смачними і цікавішими і за сублімовану їжу, і зрозуміло за висушену.
Улюблена готова страва - це Курка Корма з рисом від Adventure Menu.
Якщо ви їли цю страву коли-небудь в індійському ресторані, і порівняєте з тим, що робить Adventure Menu, то практично не знайдете різниці. Дуже добра ресторанна страва.
В топі також рагу з оленини з картопляними галушками, тільки також треба дати настоятися, щоб картопляні кульки прогрілися до середини, бо вони доволі товсті і вимагають часу.


Два слова про приготування. В більшості випадків готую страви просто в пакеті, кладу в казанок з водою, яка кипить. В  середньому десять хвилин вистачає, щоб страва приготувалася. На сковорідці швидше, але тут є нюанс, страва може втратити потрібну консистенцію, воду, пригоріти тощо. Тому перший варіант приготування безумовно кращий, бо дозволяє зберегти смак таким, як його задумав виробник, плюс ви зможете в одному казанку готувати різні страви для багатьох людей, залежить тільки від розміру казанка.


Сушена їжа.

З сушеної їжі найбільше мені подобаться перші страви, які часто не поступаються сублімованим (в розумних межах). Другі страви, як правило, довго їсти не можу навіть на природі, де часто чисте повітря компенсує смакові характеристики. Але маю секрет. Я стараюся їх завжди доготувати з допомогою або консервованого м'яса, або додати цибульки тощо, і тоді смакує зовсім інакше. 

Дуже сподобалося рішення яке є міксом сушки та сублімату - Машкірчі від James Coock. Страва яку можна їсти неодноразово, і навіть не в похідних умовах, що для мене є показником якості і смаку. Плюс невисока ціна робить це рішення цікавішим за чисті сублімати.

Серед перших страв з нюансом виявилася лиш грибна юшка від Food Mission, але я також знаю, що з нею зробити. ЇЇ не можна просто запарити і їсти, а варто прокип'ятити декілька хвилин, і тоді гриби стануть більш поживними, суп набере смаку і буде смакувати дуже непогано, рекомендую спробувати. Тим більше аналогів практично ніхто і не робить.


Роман, завзятий мандрівник і гід з багаторічним досвідом:

Улюблене: Смачно поїсти в поході я дуже люблю, тому ціную їжу доброї якості. Що стосується моїх фаворитів, то це, напевно, в'єтнамський суп Фо Бо від українського виробника  James Cook. Завжди беру його в кількаденні мандрівки. Він достатньо пряний, ароматний, і поєднання тонкої лапші і м'яса мені дуже подобається. Це гаряче і ароматне завершення похідного дня, яке дозволить не перенавантажувати шлунок.
З других страв люблю картоплю від Food Mission, правда, завжди додаю туди трохи більше води, щоб зробити її менш давкою. Кус-кус ще дуже подобається. От в мене вдома такий розсипчастий не виходить, і спеції добре збалансовані. О, а ще, згадуючи давні часи, коли Food Mission називався Green Tramps (сміється) моїм улюбленим був рис з яблуками і родзинками. Дуже шкода, що зняли з виробництва цю страву.
Ще хороша якість субліматів виробника Slavna strava. Я куштував рис з м'ясом курки та овочами, смакував як свіжа страва. Єдине що, оскільки я люблю гостре і взагалі різні соуси, то мені не вистачало спецій. Але я зміг це виправити, бо улюблений соус був під рукою. А ще додав забагато води, не дотримавшись рекомендацій, тому був трохи супчик. Тому в таких випадках з кількістю рідини краще не експериментувати. Крім того, завжди стараюся брати з собою MRE тушківку від James Cook. Вона дуже якісна і смачна. Добре розбавляє нашвидкоруч зварену гречку чи макарони.

Не смакує: 
Я не люблю гриби загалом, в будь-яких стравах. Тому мені свого часу дуже не сподобалась локшина з грибами від James Cook. Локшина не дуже вдало запарилась, і ті шматочки грибів, ну зовсім не моє. Але треба завжди обирати тільки те, у чому впевнений.
Ще стосовно недоліків і нюансів туристичного харчування: я не люблю користуватися сушкою в зимових походах. Бо коли вітер і холод, то їжа в пакеті навіть не встигає нормально запаритися, оскільки вода швидко вихолодає. Ну і їсти потім доводиться і не зовсім приготоване, і вже не гаряче. Тут я рекомендую купувати собі спеціальні чохли на пакети. які допоможуть зберігати тепло вашої страви протягом певного часу. А ще Snickers  взимку брати не рекомендую, а то зуби зламаєте))


Руслан, любитель бігу, мандрівник, наразі стоїть на захисті:

 Улюблене: Мені один раз трапився омлет з сиром і шинкою від Adventure Menu, сублімований. О, це було найкраще  з того, що я їв останнім часом. Це сублімована страва. Насправді так, ніби щойно той омлет приготував. І ситний, і смачний. Трохи пізніше, коли буду знов в подорожі ходити, то обов’язково буду брати.

Наталя, мандрівна поціновувачка ситних обідів:

Улюблене: Якщо говорити про те, що я дуже люблю, то на думку одразу спадає бограч від James Cook. Багато туристичних страв для мене досить прісні, їх роблять такими, щоб задорвільнити якнайбільше споживачів. А от бограч дуже пряний і дійсно схожий на справжній закарпатський.
Машкічірі - ще одне відкриття останнього часу. Ситніший і смачніший, ніж стандартний рис з м’ясом, не прісний. І, до речі, я знаходжу поєднання рису і бобових - надзвичайно вдалим.
Ще можу виділити кашу гречану з грибами від Food Mission. В її складі не звичні печериці, а лісові гриби, які додають надзвичайного аромату і домашнього присмаку. Так ніби щойно в гуцулів замовив.
Ще дуже люблю картопляне пюре, навіть вивела правило: не знаєш. чим догодити товаришам в поході - бери картопляне пюре, універсальна річ, яку люблять майже всі.
Я ще, до речі, з тих динозаврів, які носили з собою тушонку в жерстяних чи скляних банках. Тому нинішнє м’яско в легких і зручних упаковках - це прекрасно. Куштувала м’ясо курки тушковане від James Cook - надзвичайно, просто хороше м’ясо в соку. Значно краще, ніж звичайні тушонки з супермаркетів, бо без дивних додатків, незрозумілої желейки і т.д. Однозначно рекомендую. Особливо зручно, коли в поході з вегетаріанцями, бо можна просто окремо в сковороді підігріти і додати в готову кашу окремо, наприклад.
Не смакувало: У списку того, що розчарувало опинилася локшина з соусом болоньєзе. Погано запарюється,попри витримані часові рекомендації, плюс незрозумілий смак, який не зовсім відповідає смаку класичній рецептурі болоньєзе.

Олеся, любителька соло-походів,вегетаріанка, авторка статті:

Оскільки я вегетаріанка, то для мене дуже важливий асортимент овочевих страв. Бо всі вегетаріанці знають, що коли ти в поході з всеїдними людьми, то спочатку всі їдять вегетаріанські запаси, а потім кожен своє=) Насправді за останні кілька років ситуація дуже покращилась, і вибирати дійсно є з чого. Навіть коли мандрівка довготривала, то я не страждаю від одноманітності раціону.
Улюблене: З улюблених бюджетних сушених страв хочу виділити кус-кус з овочами від Food Mission. Це саме та страва за наявністю якої я слідкую і в мандрівках. і вдома "про всяк випадок". Мені вона надзвичайно смакує, запарюється завжди дуже швидко і вдало, каша смачна, розсипчаста, зовсім нічого їй не бракує. А ще, якщо чесно, коли я буваю дуже голодна в походах і несила дочекатися, доки закипить вода, то залюбки ласую ще сухими овочами, які дістаю з упаковки. Навіть засушені вони дуже смачні, справді.
Із рідкого обожнюю гороховий суп, від того ж таки виробника. Він ситний, смачний і завжди вдається. Ще сподобався вегетаріанський борщик від James Cook. Мені подобається співвідношення всіх інгредієнтів, і їх загальний смак.Єдине. я не завжди вгадую із потрібною кількістю води, тому деколи трапляється і борщ-каша у моєму раціоні.
Не смакує: Не дуже сподобалась грибна юшка. Мені неначе ще чогось бракувало в тій страві. І йдеться не про спеції, а власне про якісь основні інгредієнти. Ще не дуже вдалим був досвід з локшиною з грибами від James Cook. Попри те, що запарювалась достатню кількість часу, локшина була аж надто al dente, але оскільки запасів вже було не багато, то довелося їсти напів сирі макарони. До того ж, від смаку очікувала чогось більшого. Але оскільки це була одноразова акція, і я більше не купувала собі цієї пасти, то складно сказати напевне. Може, і справді мої дії були помилковими. Можливо, потрібно давати більше часу для запарювання таких продуктів.
А ще випадала можливість скуштувати вершкове різотто зі спаржею та брокколі від Adventure Menu . І я вам скажу, ця страва трохи здійснила переворот у моєму житті. Тому що до того я не любила рис в будь-якому вигляді, абсолютно не сприймала навіть його запах ще з дитинства. Але мені настільки сподобалася ця страва, і поєднання компонентів у ній, що відтоді я зробила рис мало не основним гарніром, поєднуючи його з різними овочами.
Я дуже люблю солодощі як у місті, так і в подорожах, тому без них нікуди не вирушаю. У мене завжди знайдуться запаси батончиків і цукерок на всю компанію. Тому від себе точно можу порекомендувати батончик горіховий і фінік-кокос від Food Mission, а також смачну і поживну арахісову класичну і шоколадну пасту від бренду Burunduk. Її попередньо треба навчитись їсти, тому що вона містить трохи рідини в упаковці і без досвіду можна залишити декілька плям на одязі. Але в холодні сезони на вулиці вона повністю твердне і їсти її можна практично як батончик.
Якщо говорити відверто, то я далеко не легкохід. і коли йду в двох-трьохденні мандрівки, то в моєму наплечнику не складно знайти і свіжу моркву (бо я обожнюю цей овоч), і яблука, і мандаринки. А якщо це ще Боржава в сезон чорниці і лохини, то я напакую ще лоточки ягодами, щоб принести додому цей скарб.


Також маємо свіжі враження від новинок виробника Food Mission, то на правах ексклюзиву хочемо з вами поділитися.

Кукурудзяна каша з пармезаном
Здивувала збалансованим нетиповим смаком. Поєднання кукрудзяної каші, пармезану та смаженої цибулі виявилося дуже вдалим, до того ж, усіх інгредієнтів достатньо і вони дуже добре відчуваються. Страва дуже ніжна і легка, стає зовсім незрозуміло, куди ж вона так швидко зникає з тарілки. А насичений жовтий колір дає ще трохи більше сонця.

Солянка
На жаль, серед нас не знайшлося жодного поціновувача солянки в будь-якому її вигляді, тому наша оцінка може бути суб'єктивною.
Загалом в цій страві є багато м'яса, добре відчувається кислинка, оливки непогано доповнюють загальний смак страви. Проте якогось яскравого смаку у цієї страви, як нам здалося, немає. Якщо вам хочеться потішити себе чимось кислим впоході, або урізноманітнити меню, то однозначно варто спробувати.


Суп курячий з локшиною 
Завоював нашу любов за справжні великі шматки м'яса, які ще й дуже добре смакують. Локшина смачна, добре запарюється (час, що вказаний на упаковці відповідає дійсності). Морква добре смакує, проте хотілося б її бачити більш дрібною. Суп має природній смак, спеції достатньо, немає зайвої гостроти. Прекрасний варіант, щоб зігрітися, але якщо хочете дійсно ситно поїсти, то варто додатково мати якісь хлібці або бутерброди.

Наразі це все, що я б хотіла розповісти про їжу. Обирайте страви, які до вподоби саме Вам. Їжте ситно і смачно. Зважайте на тривалість вашої мандрівки, комбінуйте різновиди їжі, експериментуйте і знаходьте свої смаки! Знаємо точно, що всі страви, які ви знайдете в Робінзоні якісні та натуральні. Тому заходьте, чекаємо!