18 Apr
18Apr

Всім привіт! На зв’язку Тарас і сьогодні мова йтиме про наплечники для одноденних мандрівок. Погода стає все теплішою, а отже сезон мандрівок вже відкрито. І якщо ви, так само як я, любите спонтанні одноденні вилазки в гори посеред тижня чи на вихідних, то ця стаття вам точно стане в пригоді. Основною перевагою одноденної мандрівки є ваш комфорт та мобільність. Вам не потрібно нести важкий наплечник з провізією на декілька днів, спальник, намет чи купу одягу. Все що вам потрібно - це декілька елементів одягу, перекус, вода або чай, аптечка звісно ж і хороший настрій. І сьогодні ми будемо говорити про наплечники, в які ви зможете спакувати свої причандали, щоб не нести в руках :) 

Я сформував свій топ із 5ти наплічників, які на мою думку, найкраще підходять для одноденних мандрівок. Обирав я, спираючись на декілька параметрів - об’єм(він має бути в межах 25-35 літрів), цінова сегментація(я підшукав і дорожчі і більш бюджетні варіанти), наявність різних відділів та цікаві деталі-переваги. Тож, давайте буду знайомити вас зі своїми фаворитами. Серед них немає першого і останнього - вони всі унікальні своїми особливостями. 

1. І почну я з наплечника американського бренду Lowe Alpine, а саме моделі Lowe Alpine AirZone Z Duo 30. Цей бренд має доволі великий спектр схожих наплічників, однак саме ця модель є моїм лідером. Дана модель наплечника є ідеальним поєднанням ціни наплечника, його ваги, якості і переваг, які він дає.

Почнемо з основного - об’єм, як видно з назви складає 30 літрів. Наплечник має нижній клапан, що збільшує варіативність доступів до спорядження. На передній частині також розташована велика кишеня з еластичної сітки, щоб ховати куртку чи фліс. Також присутня маленька кишенька з карабіном для ключів, в якій можна зберігати речі швидкого доступу - окуляри, гаманець, тощо.

Логотип бренду є світловідбиваючим і добре послужить вам в темну пору доби. Також на передній панелі є петелька, щоб закріпити веломаячок, якщо ви катаєтесь на велосипеді.

Ще однією класною опцією наплечника є те, що він сумісний з питними системами. Трубка гідратора фіксується на плечовій лямці за допомогою гумки. З корисних фішок також варто виділити можливість кріпити трекінгові палиці - для цього тут є спеціальні отвори, куди їх вставляти. Нагрудна стяжка обладнана свистком, щоб подати сигнал, якщо ви раптом заблукали чи відстали від групи.

Говорячи про цей наплечник, хотілося б виділити його підвісну систему - тут реалізована фірмова спинка бренду - Air Zone, яка не дає дотикатись вашій спині до спинки наплечника - між ними є простір, тому спина значно менше потітиме і залишатиметься сухою.

Поясний ремінь доволі широкий і зроблений з ЗД сітки з наповнювачем - він буде добре розвантажувати спину та не натирати. На поясному ремені  є 2 великі кишені, в які можна помістити необхідні речі, як от телефон, навігатор, компас, тощо. Однозначною перевагою є наявність рейнкавера, що захистить наплечник від дощу чи бруду.

По боках наплечника, розташовані кишені з еластичної сітки(такої ж як і на фронтальній частині наплечника), які для додаткового захисту обладнані стяжками, щоб дрібні речі залишались в кишені, а не губились :) Ледь не забув, модель має 2 розміри спинки - звичайний та подовжений, для високих мандрівників, зростом 185+ см. Також є варіанти для жінок - вони відрізняються формою спинки - їх можна знайти за маркуванням ND у назві.

Різноманітність літражів та кольорів лінійки Lowe Alpine Airzone вражає, тому ви точно зможете підібрати наплечник, який припаде вам до душі. Тому, якщо ви шукаєте золоту середину в співвідношенні ціна-якість-вага-переваги, то раджу придивитись до цього наплічника.

2. Наступним наплечником у нашому списку є шведський красень Thule Stir 28L.

В мій список цей наплечник потрапив як найбільш живучий і найміцніший. Його основна тканина це 210D Robic nylon - потужний нейлон з водовідштовхувальними властивостями. Цей матеріал також крутий тим, що практично не вигорає і не вицвітає, тому служитиме вам вірою і правдою далеко не один рік. 

Почнемо його короткий огляд з відділів - він має одне основне відділення і один органайзер для дрібничок (телефон, гаманець, тощо) та ключів. Плечові та поясні лямки, а також спинка наплечника зроблені вентильованими, щоб ваше тіло мало більше доступу до повітря і не пітніло.

Оскільки я вже зачепив тему плечових лямок, то варто сказати, що на лівій лямці є кишеня з сіткою, яка закривається на замок - в ній можна тримати телефон, або ж навігатор (відверто кажучи, сучасні смартфони туди не дуже поміщаються). Також цікаво реалізована нагрудна стяжка - якщо ви нею не користуєтесь, то її можна легко зняти. Мінусом тут я б виділив відсутність свистка, проте сам не пам’ятаю, коли й востаннє користувався ним на своїх наплечниках. Проте як додаткова опція, я вважаю, що він таки потрібен.

На поясних лямках наплічника є невеликі кишеньки, в які можна ховати снеки чи гелі. Поясні лямки при потребі можна зняти, щоб зекономити вагу наплічника, або у випадку, коли ви використовуєте його з страхувальною системою.

Бокові кишені наплечника мають додаткову вбудовану резинку, що дозволяє збільшувати їхній об’єм, проте не втрачати у міцності матеріалу - туди лего залазить літрова фляга.ч

На фронтальній частині наплечника є петлі для кріплення трекінгових палиць та вшита міцна ручка для транспортування. Також є спеціальна петля під маячок та світловідбиваюча стрічка і логотип бренду.

Всередині основного відділення є петля для кріплення питної системи, спеціальний вихід для патрубка, який фіксується резинкою на плечовій лямці. 

Thule Stir представлений в різних літражах, кольорах, також є версії з жіночою спинкою. Тому якщо ви шукаєте в першу чергу міцний, невбиваємий наплечник, який не потребуватиме супер обережного ставлення, то Thule Stir саме для вас. 

3. Наступний наплічник в моєму списку - це Ferrino Core 30Якщо ви шукаєте наплечник, який буде супер-універсальним, щоб і в місті використовувати, і в гори сходити, тоді Ferrino Core 30 саме для вас.

Дана модель має практичний, проте лаконічний дизайн - при використанні в місті, наплечник не привертатиме багато уваги, як наприклад яскравий аутдорний рюкзак. Ця модель має 2 великих відділи - просторий основний, та додатковий менший, який являє собою кишеню органайзер під ваші дрібниці. Всередині основного відділення є стяжка, яка дозволяє зафіксувати ноутбук з діагоналлю до 15,6 дюймів включно.

На фронтальній частині наплічника є вже звична для всіх кишеня з еластичної сітки, яка фіксується фастексом, щоб речі були надійно закріплені. Також варто звернути увагу, що наплечник обладнаний петлями для кріплення трекінгових палиць.

Спинка та лямки наплечника виконані з дихаючої сітки, всередині якої пінополіуретанова підкладка, для більшої зручності. Мушу відзначити, що вентиляція спини в даній моделі буде дещо гіршою, ніж в попередніх двох. Бокові сітчасті кишені наплечника доволі місткі, а над ними розташовані додаткові стяжки для кращої фіксації спорядження.

Звернімо увагу на поясні лямки наплечника та нагрудну стяжку - вони виконані доволі мінімалістично, лише зі стропи. В даному випадку поясний ремінь не буде так добре виконувати функцію перенесення ваги з плечей на пояс, однак, я гадаю, що в одноденних мандрівках наплечники не є надто важкими. Натомість, стегновий ремінь буде класно фіксувати наплечник, коли ви в русі. Ferrino Core 30  стане хорошим вибором для поціновувачів універсальності і однаково добре служитиме вам як в місті, так і за його межами :)

4. Terra Incognita Freerider 28 - містер бюджетність в моєму особистому топі. Він найдешевший серед всіх, однак має багацько крутих фішок, як і його дорожчі побратими.

Даний наплечник пошитий з міцної тканини Polyester 450D Rip Stop з вставками з 600D DIAMOND Rip Stop. Ці матеріали є майже вічними - вони супер витривалі та міцні, проте важкі - саме тому вага цього наплечника є найбільшою серед інших з мого списку. Наплечник має 2 основні кишені - велика, з можливістю кріплення в ній питної системи, та менша, яка слугує органайзером. Наплечник має нижній доступ, що є однозначною перевагою, якщо ви хочете витягнути якусь річ з самих глубин. Замість фронтальної кишені з сітки - тут еластична гумка, якою можна закріпити спорядження. Логотип бренду є світловідбиваючим.

З боків наплечника є стропи для фіксації спорядження - вони достатньо об’ємні, щоб вмістити навіть каремат-пінку. Особливої уваги в цьому наплічнику заслуговує його спинка - вона тут реалізована натяжною сіткою, яка дуже добре вентилює спину. Над спинкою є отвір для виводу патрубку питної системи, який можна закріпити спеціальним гаком на кожній з лямок. Поясні лямки наплечника мають кишені на замках, які легко помістять ваші дірбниці, однак для сучасного смартфону вони надто малі. З крутих фішок цього наплечника - наявність рейнкавера - цим можуть похвалитись не всі дорожчі моделі з мого топу. 

Terra Incognita Freerider 28 - це якісний та невбиваємий наплічник, який поєднав в собі всі переваги за доволі смішну ціну.

5. І завершує мій топ крутих наплічників для одноденних мандрівок ще один американський представник - Kelty ZYP 28Цей наплечник закохує в себе з першого погляду.

Перше з чого хочу почати це підвісна система і спинка - вони є головною фішкою цього наплічника і всієї лінійки Zyp. Підвісна система NadaTech зводить до мінімуму точки дотику та гарантує відмінну повітропроникність.

Наплечник має величезну фронтальну кишеню з еластичної сітки, а також кріплення для трекінгових палиць.

Зверху біля кишені основного відділення є кишенька-органайзер для дрібниць, або речей першої необхідності - вона доволі містка і може вмістити навіть карту.

Бокові кишені зроблені з тої ж сітки, що і фронтальна кишеня і вона може вмістити навіть термос чи літрову флягу. Поверху кишені йдуть додаткові фіксатори для кращого утримання спорядження всередині. Також наплечник має великі поясні кишені в які легко може поміститись повербанк на 20 000 міліампер.

Особисто мені надзвичайно подобається дана “патріотична” кольорова гама - наплечник має яскравий та неповторний вигляд. Проте існують інші варіанти забарвлення, а також жіночі версії цієї лінійки. Підсумовуючи, хочу сказати, що Kelty ZYP 28 є моїм фаворитом серед 5ти оглянутих - підвісна система дає відчуття легкості та комфорту, а кольорова гама та додаткові фішки доповнюють його унікальність. Тож якщо ви бажаєте максимум вентиляції і комфорту для вашої спини - раджу звернути увагу на нього. 

Друзі, надіюсь мені вдалось детально оглянути ці 5 наплічників - цей топ є моїм особистим і виходить він з мого досвіду, потреб та вподобань. Stay safe, ходіть в гори, а ми в Робінзоні завжди будемо раді вам допомогти з вибором та проконсультувати.