06 Sep
06Sep

Ніколи не знаємо, що нам може знадобитися в поході. Деколи найсучасніші високотехнологічні девайси поступаються позиціями перевіреному і якісному туристичному ножу. Багато мандрівників використовують у поході звичайні кухонні ножі. Однак, в такому випадку, мову про комфорт, зручність і надійність вести не доводиться. Оптимальний ніж для туризму повинен відповідати деяким вимогам, щоб максимально задовольняти запити, які неминуче виникають при активному відпочинку. Ще не так давно, почувши фразу «туристичний ніж», на думку спадали величезні тесаки з масивними клинками. За допомогою цих ножів раніше кололи дрова, тесали і рубали, таким чином замінюючи кілька інструментів. Сьогодні мова йде не про виживання і туристи потребують радше компактного і надійного супутника, щоб приготувати обід, виконати дрібні підсобні роботи або нарізати продукти на сніданок. Для таких цілей гігантські  агрегати швидше створять незручності, ніж допоможуть.


Яким же повинен бути туристичний ніж? Якщо Ви звичайний користувач, не фанат заліза і не тонкий поціновувач ножового мистецтва, то оптимальним вибором буде довіритися якісному бренду і керуватися внутрішніми відчуттями. Але є характеристики, які відіграють визначальну роль при виборі і їх рекомендуємо брати до уваги.


Конструкція - складана або з фіксованим лезом


Основні два типи ножів поділяються за конструкцією:


Простішою конструкцією є ніж з фіксованим лезом (fixed knife) - нерухоме лезо неможливо закрити, але такий ніж дуже міцний. Ним можна зрізати гілки, рубати дерева, дряпати або колоти ним. До недоліків фіксованої конструкції, належать вага та громіздкість - ви можете прикріпити футляр з таким ножем лише вертикально до пояса або нести його в рюкзаку.

Складаний ніж (folding knife) є складнішим і має меншу міцність при різанні та шкрябанні за рахунок рухомого леза. Класичний розкладний ніж чудово підходить для легших завдань, таких як відкривання ящиків, різання мотузок, приготування їжі тощо.

Для запобігання довільному закриттю леза існують різні механізми безпеки (liner, frame або back lock) - ми не рекомендуємо ніж без запобіжного пристрою. Найважливіше, щоб запобіжником легко було керувати однією рукою, а конкретний механізм насправді не має великого значення.

Важливо: Ножі, які можна відкрити однією рукою, можуть бути заборонені в деяких країнах (наприклад, в Німеччині), а якщо буде якийсь допоміжний механізм відкривання (позначається як автоматичний або викидушка), такі ножі будуть заборонені майже всюди.

Руків'я


Руків'я - це та частина, за яку ви тримаєте ніж. Важливо, щоб руків'я зручно лягло вам у руку, не ковзало і не тиснуло навіть при користуванні ножем тривалий час. Звичайно, можна намазати масло на хліб чим завгодно, але якщо необхідно щось нарізати протягом 20 хвилин, ви оціните руків'я без агресивних країв або виступів. Ергономічні виїмки для пальців популярні з точки зору дизайну, але повірте, вони точно нікому не підходять, навіть більше, щоразу, коли ви берете ніж, вам потрібно вхопити його трохи по-іншому, і вони лише будуть вас дратувати. Якщо при виборі ножа у вас немає можливості його потримати в руках, вибирайте більш круглясті, прості форми руків'я без зайвих прикрас.
Матеріалом руків'я може бути класична деревина, за якою треба правильно доглядати. Другий варіант - це більш міцні штучні матеріали. Гумові руків'я добре тримаються в руці, але якщо ви віддаєте перевагу високій міцності, зверніть увагу на матеріал під назвою Micarta (смоли з'єднані шарами скловолокна, наприклад, G10).

Ніж з руків’ям з матеріалу  Micarta.


Також є ножі з металевими руків'ями або взагалі без них, але такі ножі краще спробувати вживу і оцінити їх.

Довжина леза

Довше лезо не означає кращий ніж. Необхідно враховувати різні фактори. Наприклад для мене важливі законодавчі обмеження щодо довжини леза в країнах, до яких я подорожую. В Україні не вважаються холодною зброєю ножі з довжиною леза до 9 см, такі ножі дозволено носити з собою де завгодно. Більш довгим лезом також складніше користуватися. Якщо у вас 20-сантиметровий лісничий ніж, ви чудово будете ним рубати дрова і зрізати гілки, але нарізаючи ковбасу можете порізати й себе.


Важливо: Ножі з лезами понад 9 см або такі, що сконструйовані для заподіяння шкоди (ножі для самооборони, метелики, керамбіти, кинджали) законодавством включаються до холодної зброї та конфісковуються. Про те як зрозуміти чи підпадає ніж під критерії холодної зброї мова піде у наступному розділі нашої статті. В аеропорту зареєстрований багаж з "кемпінговим ножем" зазвичай проходить без проблем.


Коротко кажучи, лезо довжиною 6-9 см є досить універсальним для кемпінгу або походу, просто потрібно прийняти кілька компромісів. Та й носити в кишені такий ніж дуже зручно.


Матеріали - нержавіюча сталь, вуглецева сталь чи щось більше?

Ножі з часом тупляться, але це не дефект, це лише їхня особливість. Наскільки швидко вони затупляться, залежить від їхнього матеріалу. З цим пов'язані й інші властивості ножа, такі як різання або гнучкість леза.
Якщо ви не фахівець і точите кухонні ножі точилкою або просто бруском, то вибирайте класичну нержавіючу сталь (stainless steel, той самий матеріал, з якого ножі на кухні). Він м’якший, легко заточується і дуже стійкий до іржі. Такий ніж не буде гострим дуже довго, але інколи й пробачить вам більш жорстоке поводження без утворення дрібних зубців на лезі.


Якщо ви знаєте як поводитися з ножем, заточування на керамічних або алмазних каменях вам добре знайоме, то сміливо розглядайте альтернативну сталь. Вуглецева сталь (carbon steel) не сильно тупиться й у лісі є неперевершеною; для поціновувачів існують екстра тверді порошкові сталі (S30V, Elmax), які сучасно поєднують найкращі властивості попередніх.


В будь-якому випадку ви повинні дбати про ніж - тримати лезо чистим і загостреним, промивати лезо після нарізання кислого лимона, змащувати сталь, перш ніж покласти ніж в шухлядку (достатньо шматком сала, це навіть краще, ніж, наприклад, WD-40). Якщо з’явилися плями іржі, просто спробуйте відтерти губкою з зубною пастою, але іржа сама по собі не погіршує властивості ножа. Знову ж таки, це не дефект, а властивість. У нержавіючої сталі процес відбувається повільніше, а з вуглецем - напрочуд швидко, але якщо ви будете роками активно користуватися ножем, будьте готові до «патини», яка вкриє лезо.


Матеріали - лезо фарбоване або без покриття
Далі зупинимось на обробці поверхні леза. Класична поверхня блискуча, але може мати якусь обробку (шліфування - stone washed, протравлювання - acid etch), яка буде помітна з першого погляду. Подряпини на блискучому ножі виглядають непривабливо, але це лише деталь. На деяких ножах з вуглецевої сталі можна побачити чорне фарбоване покриття, яке в першу чергу захищає від іржі. Але майте на увазі, що жодне покриття не є вічним і лезо все одно вимагатиме догляду.


Лезо
- пряме або зубчасте

Якщо вам потрібен класичний ніж з прямим лезом, ви знаєте, чого від нього очікувати. Якщо ви замислюєтеся про різання волокнистого матеріалу, може бути корисним зубчасте лезо (serrated), яке ідеально ріже текстиль, мотузки, хліб або навіть помідори. Для його заточування вам доведеться звернутися до спеціалістів.


Комбіноване лезо пропонує переваги обох, тільки майте на увазі, якщо, наприклад, вам буде потрібне пряме лезо, лише на кінчику леза ви будете мати пряму частину, що може бути не зовсім зручно.

Ніж з комбінованим типом заточки леза


Призначення - до кишені або в рюкзак

Ви хотіли б мати ніж під рукою у будь-який час? Тоді вам потрібен так званий ніж EDC (Every-Day-Carry означає щоденне використання), і вам, мабуть, захочеться складаний ніж з карабіном чи кліпсою для кріплення до кишені. Ніж для виживання, безумовно, буде міцним, надійним, в якісному чохлі, з каменем для заточування та деякими іншими аксесуарами для виживання. Легкий ніж для походів, грибів або просто для нагоди буде важити всього кілька грамів. Класичний Victorinox Sentinel чудово підійде.


Призначення - просто ніж або мультитул

Класичний ніж з гострим лезом завжди стане в пригоді, але людство рухається вперед семимильними кроками щодня, тому, якщо хочете чогось більшого, зверніть увагу на широкий асортимент багатофункціональних інструментів, так званих мультитулів. В мультитулах, наприклад від брендів Victorinox або Leatherman, ви також можете отримати в комплекті з ножем пилку, штопор для вина, викрутки або USB флешку. Проте добре зважте що дійсно будете застосовувати, а що буде просто зайвим баластом за який ви переплатили.

Ніж-мультитул Leatherman.


Ціна

Ціна не повинна бути головним фактором при виборі ножа. Це покупка не на кілька тижнів, а скоріше на кілька років, або навіть на все життя. Підхід до ножа "все одно я його знов десь загублю", я повністю розумію, з будь-ким може трапитися що завгодно, правда? Але я надаю перевагу вибору на основі переліку критеріїв зручності, а вартість мені залишається тільки прийняти.


Відрадою може бути те, що є високі шанси продати якісний ніж в хорошому стані навіть через кілька років використання за непогані гроші. Ножі не виходять з ладу і не старіють так швидко, як мобільні телефони, тому іноді на деяких моделях можна і заробити.


Критерії визначення холодної зброї

Бувають ситуації, коли туристи хвилюються: чи не отримають вони проблем із законом, придбавши хвацького туристичного ножа, яким можна не лише ковбаску нарізати, а й пристойні гіляки позрізати. Давайте розбиратись, як не придбати замість туристичного помічника холодну зброю. У нашій державі існує нормативно-правовий документ, який регулює критерії приналежності ножа до холодної зброї, це “МЕТОДИКА криміналістичного дослідження холодної зброї та конструктивно схожих з нею виробів”. Щоб не морочити собі голову перечитуванням складних законодавчих текстів запам’ятаємо АКСІОМИ - три головні ознаки холодної зброї. Вони нескладні:


1. Ніж не може бути холодною зброєю, якщо довжина його клинка менша за 90 мм (міряється від утику руків'я до кінчика);


2. Ніж не вважається холодною зброєю, якщо його клинок тонший за 2,6 мм (у найтовщому місці);


3. Ніж не є холодною зброєю, якщо у нього немає вираженої гарди або упору, чи підпальцевих виїмок на руків'ї (або їх глибина менша за 5 мм).


Ці аксіоми окреслюють три основні ознаки холодної зброї. Якщо ніж не відповідає хоча б ОДНІЙ із них - підкреслюємо це! - він не буде вважатись холодною зброєю.

Щоб вважати ніж холодною зброєю, він має відповідати вищевказаним трьом ознакам. Якщо бракує бодай однієї - цей ніж не холодна зброя. Ясна річ, ознак холодної зброї у експертній Методиці нараховується трішки більше. Але оці три - основні, на які варто спиратись.


Також не вважаються холодною зброєю ножі, у яких вістря клинка має кут більше 70 градусів - тобто, кут між лініями обуха та леза на вістрі ножа досить тупий. Бо ними просто не вийде вколоти.


Нарешті, до зброї не зарахують ножа, що не пройшов динамічні випробування чи випробування на міцність при ударах по сухій сосновій дошці. Але це вже вимагає проведення експертизи. Та й кому потрібен ніж, який розвалюється чи ламається від кількох потужних ударів?


А от ножі, які однозначно вважаються холодною зброєю - це моделі, які стоять на озброєнні армій та збройних сил різних країн світу. У тому числі, ясна річ, багнети. Трошки народних міфів і чистої правди про ножі та холодну зброю від експертів-криміналістів покажемо вам далі.

"Ніж-метелик - це страшна холодна зброя, бо він є у бандитів!" - насправді ні, у нас це просто побутовий ніж. На відміну від США, скажімо.

"Складаний ніж не може бути холодною зброєю!" - ще і як може, якщо він має три її основні ознаки і пройде усі випробування. Будьте уважні, вимагайте сертифікат!

"Якщо ніж заточено з обох боків,, як кинжал - це зброя!" - зовсім не обов'язково. Мають бути три основні ознаки холодної зброї. Тут, наприклад, немає гарди.

"Ніж-викидуха (автомат) - то точно зброя!" - аж ніяк. Частіше за все подібні забавки не проходять динамічні випробування (просто ламаються). Та й ознакам холодної зброї часто не відповідають.

"Найстрашніша холодна зброя - це фінка!" - традиційні фінські ножі, як на фото, частіше за все належать до туристичних та побутово-господарських. У цього немає гарди, тому це не холодна зброя.

“Мисливський ніж - це ж не зброя, правда?" - от якраз те, що у наших краях зветься типовими мисливськими ножами, дуже часто може належати саме до холодної зброї. Будьте уважні, перевіряйте основні ознаки холодної зброї у такого ножа.


У деяких магазинах, на жаль, запросто продається і холодна зброя, при тому, часто без усіляких позначок її як такої. Тому що відповідальність за придбання зброї несе покупець.
Тому коли сумніваєтесь, завжди просіть у продавця сертифікат на ніж. У ньому має бути вказано дату та місце проведення експертизи, модель ножа, прізвище експерта та висновок за її результатами.
Проте ми у Робінзоні вже подбали про ваш комфорт і відібрали лише безпечні із законодавчої точки зору моделі. Всі ножі, що продаються в нашому магазині не відносяться до холодної зброї через сукупність характеристики згідно заключення НДІ ЕКЦ МВС України. Тому ви можете спокійно обирати у нас зручного туричного помічника і не переживати щодо цих нюансів.

Так виглядає український "сертифікат" - висновок експерта щодо ножа. Часто лише експертиза може однозначно визнати ніж господарсько-побутовим або холодною зброєю.


А тепер трішки детальніше оглянемо найвдаліші моделі ножів за різновидами.
Ніж з фіксованим лезом – класика туристичних ножів, має фіксований клинок, який не можна «заховати» в руків’я.

Переваги: проста конструкція, легка очистка від забруднень, висока надійність і менша вартість. Недоліки: складність зберігання і транспортування (потрібен чохол, інакше лезо може пошкодити речі або поранити користувача). Такі моделі більш важкі та громіздкі, ніж складані ножі. Якщо ви звикли рахувати вагу того що носите у рюкзаку, то такий ніж буде не найкращим варіантом.


Вже багато років безумовним хітом у нашому магазині серед не розкладних ножів є ніж з кресалом Light My Fire FireKnife 2in1. Дуже грамотно і практично скомбінований ніж з кресалом сподобається фанатам виживання у дикій природі, буде гарним варіантом подарунку любителям кемпінгу. Комплектується зручним чохлом для носіння на поясі. Цей ніж є результатом колаборації шведського бренду Light My Fire, який ми знаємо і любимо за чудовий посуд  та Mora of Sweden, які виробляють першокласні ножі протягом 120 років.

 
Любителям простої та практичної класики не можемо не порадити SOG Field Knife. Накладки руківки виконані з прогумованого термопластику і забезпечують зручне тримання ножа в руці. Ніж має спеціальні виїмки, що дозволяють різати паракорд або рибальську ліску, не оголюючи клинок повністю.


Складаний ніж (фолдер) – при закриванні лезо ховається в ручці, що зменшує габарити ножа і запобігає дотику леза до навколишніх предметів. 

Переваги: простота зберігання і транспортування, менша вага та більша компактність, не потрібно думати як відвести місце у наплічнику під гігантський тесак. Такий ніж зручно використовувати у повсякденному житті - відкрити коробку на пошті, намазати бутерброд і т.д.

Недоліки: складність конструкції, висока ціна і менша надійність в порівнянні з нескладними аналогами.

 
Важливо: обираючи складаний ніж, переконайтеся, що він легко і зручно відкривається і не має поздовжніх та поперечних люфтів в робочому положенні. Лезо відкритого ножа не повинно бовтатися при докладанні зусиль в напрямку відкривання / закривання і «на злам».


Одним із головних улюбленців всієї команди “Робінзона” є складний ніж Boker Magnum Brachyptera. Він поєднав у собі найкращі риси туристичного ножа: мала вага, фіксатор леза Liner Lock, зручна кліпса для носіння в кишені та ергономічний дизайн. Та й вартість для цього набору функцій дуже адекватна:)


Для вибагливих туристів, які знають ціну якісним матеріалам та зручності в кожному міліметрі радимо ніж M16®-Zytel Razor Sharp Edge. Дизайн ножа стилізований під гвинтівку M16, що підкреслює пробивні можливості та міцність ножа. Тут дуже цікавий запатентований механізм блокування леза AutoLAWKS® - клинок надійно фіксується і стає абсолютно нерухомим і травмобезпечним, автоматично перетворюючи ніж зі складного на добре зафіксований. Руків'я виконане з прямою спинкою та невеликим вигином на черевці, що робить зручним утримання ножа рукою в рукавичці. Відкривається однією рукою за допомогою двостороннього шпенька/фліпера. Також тут є система захисту від випадкового відкриття (Detent Ball), що дозволяє повністю нівелювати всі незначні мінуси складаних ножів як виду.


Ну і наостанок не можемо не згадати про неймовірно популярні серед туристів швейцарські ножі-мультитули Victorinox. Їхньою безумовною перевагою є дуже широкий спектр використання (від 2-3 до декількох десятків опцій у залежності від моделі). Ідеальний для вирішення численних побутових завдань і виїздів на природу, але не годиться для складних робіт. Компактний швейцарський ніж легко поміщається в кишені і зможе виручити вас у найрізноманітніших ситуаціях.
Особисто я є великою фанаткою моделі Victorinox Climber. Адже тут крім нормального повноцінного ножового леза ще цілих 12 функцій на всі випадки життя. Сам ніж компактний і легкий та може стати вам у пригоді щодня.
Дуже гарно збалансований по функціях є ніж Victorinox Delemont, "EvoWood 14", який ще й належить до лімітованої серії з дерев’яним обрамленням ручки. Чудовий варіант дійсно потрібного подарунку туристу.
Як бачимо, вибір якісних туристичних ножів зараз просто гігантський. А ми, у свою чергу, завжди допоможемо вам зорієнтуватись у цьому океані і залишитись задоволеними. Обирайте саме вашого гострого помічника у Робінзоні та гайда на природу!