08 Jul
08Jul

Всім привіт! Усі ми любимо смачно поїсти, прогулявшись горами, намилувавшись краєвидами чи змокнувши під дощем. Проте, щоб готувати смачно і швидко потрібно підготувати гарну похідну кухню - з мінімальною вагою та об’ємом та максимальним функціоналом. Саме про це ми з вами й поговоримо.

В цій статті будемо говорити про мандрівний посуд - в чому готувати, та з чого і чим їсти. Мова йтиме про казанок, тарілку, чашку та столові прибори. 

КАЗАНОК

Отож, почнемо з найбазовішої речі, яка формує кухню - казанок. Вони бувають різних об’ємів та можуть бути зроблені з різних матеріалів. Зараз коротко пройдемось по них.

Туристичні казанки переважно робляться з різних сплавів металу - бувають з нержавіючої сталі, алюмінієві, алюмінієві проте з анодацією. Проте, також набувають популярності і казанки, які зроблені з харчового силікону (такі казанки можна знайти у бренду Sea to summit). Кожен тип матеріалу має свої переваги та недоліки в порівнянні з іншими, тому розглянемо трішки детальніше кожен з них.

Почнемо зі знайомства з казанками з нержавіючої сталі. Основним їхнім недоліком є вага, оскільки такі казани мають переважно товсті стінки. Товщина стінок тягне по собі ще один нюанс - щоб закип’ятити воду в такому казані потрібно використати більше палива і відповідно часу, оскільки метал через свою товщину довго прогрівається. Проте, такі казанки мають і свої переваги. Перш за все, такий казанок важко пошкодити - він спокійно переживе всілякі падіння та інші неприємності, що з ним можуть трапитись. Ще однією перевагою є догляд за ним - він надзвичайно простий (жир і пригорівші залишки їжі легко відчищаються). Ну і фінальний позитив в тому, що в казанах з нержавійки можна готувати навіть на відкритому вогні.

Перейдемо до наступного популярного виду казанків - алюмінієві казанки. Основною їхньою перевагою є їхня вага - вони значно легші за сталеві, а це дозволить вам відчутно зменшити вагу вашого наплечника. Майже усі алюмінієві казанки можна використовувати на вогні, однак потрібно бути уважним, оскільки сам метал доволі тонкий і швидко нагрівається, а отже є ймовірність, що ваша страва підгорить. Якщо вже так трапилось, то відчистити казан від пригорілих залишків буде доволі проблематично. Ще одним вагомим недоліком алюмінієвого казанка є те, що під час довгого зберігання метал може окислюватися. Цей процес є небезпечним для вашого здоров’я, оскільки під час окислення виділяються маленькі частки токсинів, які потрапляють вам у їжу. Якщо ви використовуєте казанок рідко, то ніякої загрози немає, однак ми радимо принаймні раз на 3 роки оновлювати казанок, оскільки ймовірність процесу окислення є, хоча й невелика. Якщо ви відчуваєте, що смак у їжі почав змінюватись і є не таким, як завжди - це сигнал до того, що пора змінювати казанок. Як альтернативу тому, щоб змінювати казанок через декілька років - радимо одразу звернути увагу на казанок з анодацією. Про них поговоримо далі. 

Наступний вид казанків, які ми вважаємо золотою серединою - казанки з анодованого алюмінію.  Чорно-сіре або прозоре покриття на казанах - це і є анодація. Її роблять для того, щоб вберегти метал від окислення - відповідно такі казанки є безпечними для частого і довгого використання. Також анодація вберігає казанок від додаткових механічних пошкоджень. Мінусом анодованих казанків є те, що їх не можна використовувати на відкритому вогні - лише на пальниках. Цей вид казанків зібрав у собі всі переваги - казанки легкі, безпечні для здоров’я, їх важко пошкодити. Тому ми вважаємо, що посуд з анодованого алюмінію - це найкращий металевий посуд(якщо не брати до уваги титанового - він доволі дорогий і лише частково заповнив український ринок). Проте, ціна на анодований посуд буде вищою ніж на відповідний посуд з нержавіючої сталі чи простого алюмінію.

Давайте також розглянемо посуд з харчового силікону. Зразу хочемо попередити вас, що він пристосований лише для готування на пальнику, оскільки на відкритому вогні силікон поплавиться або затвердне і тоді зламається. Отож, головна “фішка” такого посуду в тому, що він є складним. Тобто казанок чи чайник можна скласти до мінімальних розмірів, тим самим економлячи відчутну кількість місця в наплічнику. Дно такого посуду зроблене з анодованого алюмінію, що дозволяє безпечно використовувати його на пальниках, однак варто слідкувати, щоб полум’я не виходило за краї дна. Посуд з харчового силікону є легшим за металевий, однак є дорожчим. Якщо ви хочете звернути увагу на такий тип посуду, то зауважимо, що Sea to summit мають окремі комплекти, які по ціні будуть трішки дешевшими, ніж якщо ви б збирали їх самостійно. Комплекти можна переглянути тут.

Обираючи казанок, радимо звернути увагу на комплекти посуду - це набір одразу з декількох елементів(наприклад казанка та тарілки або казанка та чайника). Це дозволить вам зекономити на покупці потрібного посуду. Набори є майже з усіх матеріалів - нержавіючої сталі(бренд Tatonka має великий вибір крутих комплектів),  алюмінію, анодованого алюмінію та силікону(в цьому сегменті варто виділити Sea to summit, як найбільш відомих).

ТАРІЛКИ і ЧАШКИ

Отож, ми розібрались з казанком, тому тепер варто задуматись про те, з чого власне будемо їсти. Поговоримо про тарілки та чашки. Пропоную спершу розглянути тарілки, а тоді перейти до чашок. 

Отож, обираючи тарілку варто звернути увагу на 2 параметри - матеріал та об’єм. Матеріали, з яких виготовляють тарілки в основному не відрізняються від тих, з яких роблять казани. Це все ті ж самі алюміній, нержавіюча сталь, силікон і пластик. Коротко пройдусь по кожному, щоб дати змогу зрозуміти, що варто обирати саме вам. 

Алюмінієві миски не є популярними, оскільки неанодований алюміній може окислюватись, як я писав вище. Також алюмінієві миски легко деформуються при падіннях. Оскільки алюміній добре пропускає тепло, то тарілку з гарячою стравою буде важко тримати в руках - вона швидко нагріватиметься. 

Тарілки  з нержавіючої сталі не будуть так швидко нагріватись, як алюмінієві, проте будуть трішки важчими і дорожчими. Такі тарілки будуть більш довговічними, завдяки особливостям металу. Також посуд з нержавійки довго зберігає хороший товарний вигляд - не іржавіє і важко піддається деформаціям.

Якщо ваш вибір впав на тарілку з анодованого алюмінію, то радимо обирати комплект з казанка і тарілки - вони формують єдине ціле і дозволяють вам зекономити кошти( у Pinguin та Kovea доволі великий вибір таких комплектів). Інших особливостей, окрім тих, про які я писав вище цей метал немає - мала вага, стійкість до пошкоджень, відсутність можливості окислення - найсильніші сторони.

Силіконові тарілки - доволі цікава річ. Вони займають мало місця, оскільки складаються, а також є доволі легкими. Це їхні основні переваги. З недоліків можна виділити те, що їх важко відмити від жиру. Також харчовий силікон добре пропускає тепло крізь себе, тому на такому посуді переважно зроблені спеціальні потовщення, щоб безпечно тримати тарілку і не обпікатись. 

Пластиковий посуд теж має свої переваги та недоліки. Він легкий та стійкий до ударів та падінь. Однак через його “непластичність” втрачається його міцність. До прикладу, якщо тарілка впаде з рук на землю, то вона не пошкодиться, однак якщо притиснути її в наплічнику тяжким предметом, то вона ймовірно трісне. Пластик гарно витримуватиме гарячі рідини, однак тримати його в руках буде проблематично. Ще однією перевагою такого посуду є його доступність - він доволі бюджетний. 

Обираючи тарілку, варто вважати на об’єм та форму - якщо ви любите їсти перші страви, то раджу взяти глибші тарілки “бульйонного” типу, а не “підносні”. Якщо любите багато попоїсти, то тарілки об’ємом принаймні 500 мл і більше - це те на що вам варто орієнтуватись. Не варто гнатись за компактністю і легкістю тарілки, якщо вам буде її замало і комфорту в використанні ви не отримаєте. 

Пропоную перейти до чашок. При виборі горнятка я раджу зосередитись на наступних параметрах - об’єм, наявность кришки (і поїлки), стінки, компактність. Отож, чашку можна вибрати від 250 мл і до 750 мл чи навіть літру. На мою думку, оптимальним об’ємом є близько 500 мл, оскільки для мене це якраз той об’єм чаю чи кави, якого достатньо для одного прийому їжі. 

Якщо ви обираєте чашку з металу, то варто зрозуміти чого ви від неї очікуєте - щоб вона довше зберігала тепло чи щоб була легкою і універсальною. Якщо ви любитель попивати теплі напої біля вогнища, то слід обирати чашку з подвійними стінками, оскільки вона триматиме ваш напій теплим довше, ніж одностінна. Принцип роботи схожий до термосу - між двома стінками вакуум, або повітря і це вберігає напій від охолодження. Звісно не забудьте про кришку - адже без неї не буде сенсу. Кришки переважно обладнані поїлками - спеціальними отворами, через які зручно пити напій і не обпікати губи. 

Якщо ж ви любитель легкості і компактності, то обирайте легку, одностінну чашку зі складними ручками. Перевага таких чашок в тому, що в критичній ситуації(наприклад, якщо ви забули казанок вдома) в них можна готувати. Звичайно, що це буде важче і потрібна чашка мінімум 500 мл, однак це один з варіантів виходу з ситуації. 

Пластикові та силіконові чашки підійдуть тим, хто хоче урізнобарвити своє спорядження яскравими кольорами. Такі чашки легкі, проте передають тепло від напою відразу вам у руки, тож пильнуйте, щоб не обпектись.

Моїм фаворитом серед чашок є X-Mug від Sea to summit, оскільки вона компактно складається(її можна носити навіть в кишені штанів чи шортів, щоб завжди була під рукою), вона має обідок за який її зручно тримати, коли напій ще гарячий, ну і варіативність яскравих кольорів не залишає мене байдужим.

СТОЛОВІ ПРИБОРИ

Отож, наступна річ - столові прибори. Якщо ви любите мати з собою ложку, виделку та ніж, то раджу приглянутись до наборів столових приборів. Хорошим варіантом тут буде Terra Incognita Base Set, Primus Lightweight Trailcutlery або ж Sea To Summit Camp Cutlery Set чи Lifeventure Ellipse (усі вони комплектуються ложкою, виделкою та ножем). Проте, якщо ви, як і я, не любите носити зайві грами і любите універсальність, то радимо обирати щось одне. 

У виборі між ложкою та виделкою - завжди обирайте ложку, оскільки вона більш універсальна. Ложок теж є великий асортимент - пластикові та металеві, складні та суцільні. Пластикові будуть легшими, проте з ними варто бути обережними, бо вони доволі легко можуть зламатися. Металеві ж будуть служити довше, однак метал не так приємно тримати в руках. Складні ложки типу Terra Incognita Spoon будуть компактнішими та легшими, проте вони люблять складатись вдвоє, під вагою їжі, тому раджу пильнувати.  

Тим, хто любить їсти сушену та сублімовану з пакетів варто звернути увагу на ложки з довгою ручкою. Вони бувають з пластику, титану та анодованого алюмінію, а  їхні розміри дозволять вам зачерпувати їжу з дна посудини, не вимазуючи пальці. Це і є основною перевагою довгих ложок - ними зручніше помішувати страву під час готування, та ваші пальці не брудняться, навіть коли ви їстимете сушену їжу з пакету, як от James Cook, Їdlo чи Green Tramps. Також такою ложкою набагато комфортніше помішувати страву у казані, під час готування.

Друзі, надіюсь ця коротенька стаття була для вас корисною. Я намагався поєднати в ній свій особистий досвід та потреби мандрівників. Тож, готуйте смачно та швидко, а Робінзон в цьому вам допоможе. Діліться вашим досвідом та задавайте питання у коментарях під статтею.


Автор: Тарас Фединяк