27 Jul
27Jul

Всім привіт. На зв’язку Тарас і сьогодні говоритимемо про гермомішки. Гермомішки, або ж герміки(як їх скорочено називають мандрівники) - це аксесуари, які мають на меті вберегти ваші речі сухими. Почнемо з їхніх переваг і тоді пройдемось по різних характеристиках, особливостях та видах гермомішків. Основною перевагою гермомішка, як я вже згадав є їхня здатність зберігати ваше спорядження сухим навіть за умов сильного дощу. Це їхня основна задача, для якої вони й були придуманими. Проте герміки мають ще одну круту перевагу, яку я відкрив для себе, коли гермомішків в мене стало доволі багато. Організація простору і спорядження в наплечнику - великий плюс. Маючи, декілька гермомішків різних кольорів та об’ємів ви завжди знатимете де лежить ваш спальник, сухі речі чи їжа. Наявність гермомішків дозволяє швидко витягнути саме той елемент спорядження, який вам потрібен, а не переривати весь наплечник в пошуках рукавиць чи бафу.

Конструктивно гермомішок - це “пакет”, виконаний з міцного матеріалу, який закривається системою роллтоп і має фастекси для фіксації. Виробники рекомендують мінімум тричі прокручувати ролтоп систему і аж тоді закривати її, щоб вода не потрапляла в середину. Шви герміків обов’язково є проклеєними, щоб забезпечити повну водонепроникність аксесуару.

Тож перейдемо до того які бувають гермомішки, які в них особливості та що впливає на їхню ціну. 

Перш за все, варто почати з матеріалів. В основному гермомішки робляться з 2х матеріалів - це нейлон та ПВХ (Полівінілхлорид). Для яких цілей підійде кожен матеріал поговоримо далі.

ПВХ - товстий і важкий матеріал. Гермомішки з ПВХ живуть доволі довго і не вимагають до себе багато уваги, проте за рахунок товщини матеріалу чудово витримують перетирання і великі вагові навантаження. Такі гермомішки найкраще використовувати на сплавах(оскільки вони не бояться повного занурення в воду) і при траспортуванні великих об’ємів важкого спорядження. Матеріал доволі важко приймає форму наплечника, тому гермомішки з пвх не є популярними в гірському туризмі.

Нейлон - легкий та тонкий, проте міцний матеріал. Гермомішки з нейлону використовуються в пішому туризмі, альпінізмі та повсякденному житті. Цей матеріал не можна використовувати на сплавах, оскільки такі гермомішки не можна занурювати в воду більше ніж на метр. Сам по собі матеріал є міцним, проте боїться перетирання і потребує бережливого ставлення до себе.

Наступне про що варто згадати - це технології. Часто виробники використовують різні технології при виробництві гермомішків, щоб зробити їх ще надійнішими та кращими. Варто зауважити, що ці технології використовуються суто при виробництві нейлонових гермомішків, оскільки гермомішки з ПВХ непридатні до використання технологій через особливість структури самого матеріалу.

Щоб зробити гермомішок міцнішим та витривалішим часто використовується такий матеріал, як Cordura, або ж технологія Ripstop. Наявність використання цієї технології можна ідентифікувати за характерним візерунком на матеріалі. Таким чином забезпечується додаткова міцність, а так звані “клітинки”, перешкоджають матеріалу рватись.

Наступною технологією, яку використовують при виробництві нейлонових гермомішків є силіконізоване покриття. В чому його перевага? В тому, що за допомогою, нанесення шару силіконового покриття зовні гермомішка, замість поліуретанового, можна зменшити його вагу, а також покращити водозахисні властивості. Однак в цієї технології є й свій мінус - силіконізоване покриття більш чутливе до тертя ніж поліуретанове. Тому, такі гермомішки житимуть трішки менший період часу.

Мембрана. Існує окремий сегмент гермомішків, дно яких зроблене з мембрани eVent. Для чого це зроблено? З мембранного герміка значно легше випустити повітря, щоб зменшити його об’єм. Також існують компресійні гермомішки, які виконують одразу роль і зменшення об’єму спорядження і забезпечення їхньої сухості.

Додатковим фактором, на який варто звертати увагу при виборі гермомішка - є товщина нитки, з якої зроблений нейлон. Вона варієються від 10D до 100D. Відповідно, чим товстіша нитка - тим міцнішим та витривалішим буде гермік. Проте зі збільшенням товщини нитки збільшується й вага самого герміка. Найбільш оптимальними будуть гермомішки з товщиною нитки 30-40D, оскільки вони доволі живучі, за умови обережного використання і мають хорошу вагу. Герміки з товщиною нитки 70D, будуть оптимальним рішенням для перенесення техніки, або предметів з гострими кутами, оскільки висока щільність матеріалу добре витримує перетирання та знос.

І останнє про що варто згадати, це додаткові деталі. 

Перш за все - віконечко. Цікавий елемент гермомішка, який дозволяє побачити його вміст і що де лежить, не відкриваючи гермомішок.

Додаткова петелька на дні, за яку зручно витягувати гермомішок з наплечника, або ж тримати його, витягуючи з нього спорядження.

Півкільця на фастексі, за які можна прикріпити гермік до наплечника чи повісити його за потреби.

Також на гермомішках з ПВХ часто роблять додаткові кріплення, щоб чіпляти шлейку для більш зручного транспортування.

На цьому моменті, по гермомішках в мене все. Тож давайте підсумуємо: 

  • Якщо ви шукаєте гермомішок для сплавів чи хочете використовувати його в якості баулу для транспортування спорядження - раджу дивитись на герміки з ПВХ. 
  • Якщо бажаєте легкий, проте добре вологозахищений гермік - обирайте з силіконовим просоченням. 
  • Найкращий варіант для техніки - гермомішки з товщиною нитки 70+ D. 
  • Для одягу чи спальника - раджу гермомішки з товщиною нитки 30D. 
  • Якщо ж хочете поєднати компресійний мішок і гермік - то беріть мембранні гермомішки 
  • Міцний гермомішок = наявність кордури або технології ріпстоп. 
  • Ну і звертайте увагу на додаткові деталі, якщо вони вам важливі :)

Надіюсь, я зміг пояснити що таке гермомішки і для чого вони нам. А якщо у вас залишились запитання - то не соромтесь і задавайте їх в коментарях, або ж чекаємо вас у Робінзоні !