28 Apr
28Apr

Для досвідченого туриста, трекінгові палиці - це невід’ємна частина спорядження. Подорожуючи, ви скоріш за все, бачили неодноразово туристів із палицями та задавались питанням чи вам вони потрібні, а ми дамо відповідь у цій статті, які переваги вони мають.


Із особливостями та різновидами палок ви можете ознайомитись у наші статті про їхні різновиди.


Проте у двох словах про них. Для кожного туриста є свої палиці, адже ми усі любимо подорожувати і насолоджуватись природою по-своєму: чи ти легкохід і рахуєш кожен грам та бажаєш зменшити об’єм свого спорядження - Black Diamond Distance Carbon FLZ


Чи турист вихідного дня - Tramp EXPEDITION 140

  


Чи ти відважно штурмуєш гірські вершини вкриті снігом цілий рік - Black Diamond Trail Pro.


Головною перевагою трекінгових палиць є стабілізація вашого опорно-рухового апарату, за рахунок більш рівномірного розподілу ваги, таким чином ви зменшуєте напруження на спину при важкому наплічнику та довгих переходах та зміщуєте центр ваги, що дозволяє вам простіше долати перешкоди. Більше того, палиці дають вам додаткову опору при сходженні вверх по схилу чи спуску вниз. В обох випадках у вас зусилля стають більш ефективні та гасить навантаження на суглоби. Дуже ефективно використовувати їх в умовах траверсування на вузьких стежках чи при переході річки по вузьких перелазах. Узагальнюючи, можна сказати, що палиці можуть допомогти пройти більшу кількість кілометрів із меншими зусиллями чи шкодою для ваших суглобів. Це підтверджується багатьма дослідженнями , які стверджують, що використання палок може зменшити навантаження на коліна до 25%, враховуючи стиль вашої ходьби, а також покращення кровообігу оскільки працюєте не тільки ногами, а й руками.



Додатковою функцією можна назвати можливість захисту. Чи часто вам доводилось шукати довгу палку поблизу аби пройти крізь хащі, чи отримувати неприємні удари жерепу чи проходячи повз отруйних рослин ви зайвий раз були обережними? Так от трекінгові палиці допоможуть без проблем пройти крізь них. Та взяти до уваги підвищення середньорічних температур в нашому поясі, яка додає активності земноводним, а зустрітись із змією чи то звичайний вуж, чи гадюка, ми ніхто не бажаємо, із палками можна обережно уникнути небажаних наслідків. А також, варто згадати, що пончо, яке ви носите в дощ, можна підперти палкою і зафіксувати кілками від намету та мати імпровізований тент, який захистить від сонця чи дощу.



Допомогти палиці можуть і в екстрених випадках. Це може статись із кожним, тому окремою порадою буде обов’язкова аптечка особиста та загальна на групу, вивих чи перелом. При такому небажаному випадку, трекінгові палиці можуть використовуватись як елемент бандажу для пораненої кінцівки або ж створення імпровізованих носилок. Також можна згадати маленькі снігові печери, які можуть стати для вас несподіваною задачею, коли в них провалитись без палиць.



Особливим елементом походів взимку є не тільки тепле спорядження чи вітрозахисне, а й саме трекіногова палиця. Без них ваш похід може стати ще більше виснажливим. Вони можуть попередити де краще не ставати або допомогти вам вибратись із заметів. Важливо згадати, що наприклад на Чорногірському хребті, взимку здіймаються сильні вітри, які витримати без палок буде в рази важче.



Звертаючись до легкохідних аспектів туризму потрібно згадати тенти і палатки, які використовуються у комбінації із трекінговими палицями.



Цікавим рішенням, що зменшує вагу вашого наплічника є намет Sierra Designs High Route прекрасна комбінація простоти тенту та функціональності намету, бо ви можете використовувати в обох варіаціях.



Чи новинка від Black Diamond DISTANCE TENT, намет, який комбінується із палицями.



Цікавими нюансами є те що ви можете сушити свої речі на трекінгових палицях та використовувати їх як штатив для фотоапарата чи телефона.


 


Або ж зловити двох зайців моделлю для скітуру від Black DIamond CARBON WHIPPET.



Від автора.

Використання трекінгових палиць дуже індивідуальне, проте часто справді необхідне. Завдяки палицям можна проходити більше кілометрів із меншою шкодою для свого тіла. Адже палиці допомагають зменшити нагрузку при важкому наплічнику на опорно-руховий апарат та додають впевненості на складному рельєфі. Окремо можу виділити багатий функціонал, наприклад використання не тільки цільове, але й як елементах опори для намету чи тенту(пончо). Важливо підкреслити, необхідність палиць в умовах зимових походів, де вони можуть вам суттєво спростити життя. А також, не забуваючи легкохідний сегмент, де палиці можуть замінити частину екіпіровки, чим зменшити вагу вашого наплічника.