22 Jul
22Jul

Вітаю, друзі! Літо у розпалі, тому коли як не зараз говорити про список спорядження для літнього походу. Ми спробуємо охопити два різні підходи до вибору спорядження - бюджетний і дорожчий варіанти. Порівняємо загальну суму, яку доведеться заплатити за збір спорядження "з нуля", а також вагу наплечника, яку нам вдалося отримати, збираючимь економно, або ж зупиняючись на дорожчих, але легших варіантах елементів спорядження.

Для літніх походів не потрібно носити спорядження  з великим запасом.  Якщо просто перелічити спорядження для літнього походу на кілька днів, то це буде наступний список:

Спорядження та аксесуари:

Одяг:


Цей мінімальний набір ми можемо зібрати  як з бюджетних брендів, так і з преміум класу. Також можна зібрати цей базовий набір різної ваги. Іноді навіть вдвічі легший. 


Нижче буде кілька прикладів таких наборів для незимових походів:


Спорядження та аксесуари:
Приклад
Вага, г
Ціна,  дол
Рюкзак
2260
100
Килимок
245
20
Спальник
1250
50
Намет
3310
110
Пальник та газ
465
40
Посуд для приготування їжі

239
20
Посуд та прибори
85
6
Пляшка чи питна система
141
13
Трекінгові палиці
590
40
Налобний ліхтарик
70
10
Додаткове живлення
-
200
15
Окуляри від сонця
-
50
30
Аптечка
240
35
Одяг: 



Штани чи шорти
350
90
Термобілизна для руху чи трекінгова сорочка
150
15
Утеплюючий шар 
315
45
Дощовик
385
20
Трекінгове взуття
660
120
2 пари шкарпеток
180
20
Кепка чи капелюх

90
20
Білизна

100
10
Змінна футболка

200
15

Підсумок:
11425 грам
844 дол.

Перший такий набір підібраний з бюджетних брендів, проте із врахуванням досвіду експлуатації цих речей мною, друзями, чи нашим прокатом спорядження цей набір точно може використовуватися не один рік. Всі ці вищезгадані речі мають неоднорічний ресурс роботи.
Комфорт також беремо до уваги. Намет, спальник та рюкзак, підібрані таким чином, щоб було нормальне розвантаження спини, багато простору в наметі та температура спальника така, щоб не мерзнути влітку на Чорногорі.
Перевага цих елементів - їх ціна при нормальному комфорті.
Недолік - великий об’єм та вага.

Список нижче  відображає набагато легше спорядження. Попри нормальний комфорт цих елементів, це все одно не той рівень комфорту, який можна отримати від списку нижче. Цей список було складено так само із врахуванням досвіду команди Робінзону, їх друзів та знайомих. Він не найдорожчий, але і не найлегший.


Спорядження та аксесуари:
Приклад:
Вага, гр.
Ціна,  дол
Рюкзак
1120
250
Килимок
414
110
Спальник
880
190
Намет
1630
500
Пальник та газ
415
80
Посуд для приготування їжі
187
40
Посуд та прибори
Миска Lifeventurе Silicone Ellipse та Ложка Sea to summit Alpha Light Spoon 
99
25
Пляшка чи питна система
177
15
Трекінгові палиці
456
150
Налобний ліхтарик
50
50
Додаткове живлення
-
200
15
Окуляри від сонця
-
50
30
Аптечка
240
35
Одяг:



Штани чи шорти
штани трекінгові Mountain Equipment Comici Softshell Pant
285
120
Термобілизна для руху чи трекінгова сорочка
Термокофта Black Diamond M Solution 150 Merino
150
130
Утеплюючий шар
240
150
Дощовик
320
160
Трекінгове взуття
Кросівки Asolo Flyer
580
150
2 пари шкарпеток
шкарпетки SmartWool Hiking Light
180
35
Кепка чи капелюх
Кепка Buff Run Cap
25
30
Білизна
90
25
Змінна футболка
-
120
40

Підсумок:
7908 грам
2330 дол.

Цей "дорогий" список легший на 30%, та дорожчий втричі. 
Проте це спорядження забезпечує комфорту набагато більше та має набагато більший ресурс роботи.
Спорядження рівне цьому списку, буде служити не один рік, а може і не один десяток років. Воно буде зручним, міцним та красивим. В наметі багато простору для двох, рюкзак дуже зручний на спині, а на надувному килимку спиться як на ліжку. Ліхтарик та палки будуть значно зручніші в користуванні, ніж з попереднього списку.

А тепер розглянемо ситуацію, де ви, починаючи ходити в гори, почали купувати спорядження, спочатку як в списку 1.
Походивши з ним, ви хочете його полегшити. То це варто починати робити в першу чергу зі спальної системи. Я б почав з намету або спальника. На наметі та спальнику ви можете зекономити 40% ваги. Наприклад намет Terra Incognita Alfa 2 та спальник Highlander Sleepline 250 будуть  важити в сумі 4560 грам. А спальник Kelty Cosmic та намет Sierra Designs Meteor 2 lite 2510 грам. Тобто 2 кг ми забираємо тільки 2 елементами спорядження. Крім того, це звільняє багато місця в рюкзаку.

Найпростіший варіант полегшення ваги спорядження - це брати більш оптимальний одяг. Спочатку навчитися не брати зайвого одягу, а вже потім навчитися підбирати оптимальний одяг. Далеко не завжди варто брати флісову кофту в літній похід. Жилетка з пуху чи прімалофту важить та займає менше місця. Те саме стосується штормовки. Мембранна куртка важить 200-500 грам, а тонка нейлонова вітрівка 50-100 грамів. Чи є зміст тягнути мембранну куртку, коли дощу не буде?  А від вітру вистачить і вітрівки. Штани із тонкого софтшелу, як Black Diamond M Alpine Light Pants можна використовувати цілорічно, а важать вони всього 290 грамів.  Тож якщо влітку їхати в гори, цивільний одяг можна взяти максимально легкий, якісь  пляжні шорти і футболку. Це дозволить вам весь похід не нести тяжкий одяг (джинси) в рюкзаку.
Запасне взуття, якщо таке берете, варто брати якесь легке.  Я ношу крокси, недолік - об’ємні. Можна носити трекінгові сандалі, вони хоч і тяжкі, проте в них можна йти на простих ділянках, чи переходити річку.


Наступний етап полегшення рюкзака - зменшення ваги кухні. 
Тут підхід полягає не тільки в тому, аби легші казанки взяти, а комплексно розрахувати точну вагу продуктів, яка потрібна; кількість газу для приготування, а також - необхідність. Не потрібно брати 3 миски і два казанки, для того щоб двом людям було зручно готувати їсти. Можна обійтися казанком для приготування і кожному по мисці. А я взагалі миски не маю =). Як бачите, їжу я не додавав в список. Проте сам посуд може важити для двох-трьох осіб від 150 до 500 грамів.
А ще пальник та газ. На пальнику ви мало зекономите, до 50 грам. Проте при правильно підібраному співідношенні казанка та пальника, може зекономити до 10-15% газу. Тобто ви використаєте не 100, а 85 грам газу. На 100 грамах це не багато, а на 450? 1 0% від 450 грамів, це 45 грам газу.
На інтегрованій системі Jet Boil Flash 45 грамів вистачить для кип’ятіння 9 літрів води, на звичайному пальнику -це  4 літри. Тож, якщо ви йдете в гори на 2 дні, плануєте готувати багато, то вам може не вистачити 100 грам газу, і прийдеться тягнути балон, де 230 грамів газу, з яких ви використаєте 140. Відповідно ви нестимете зайву вагу та газ, а якщо казан буде підігнаний до пальника, то ви і  спростите приготування їжі, і зможете брати з собою 100 грамовий балон.


Ми також часто недооцінюємо вагу аксесуарів, які ми купуємо. Чохли до намету, кілки та дуги (можна їх не брати у повній кількості); комплектуючий ремнабір, компресійний чохол до спальника, запасні кілки до намету - всі ці елементи можна або не брати або замінити. Наприклад, на бюджетних наметах кілки часто сталеві, замінивши їх на алюмінієві можна вдвічі зекономити вагу.
Далі трохи душноти: Terra Incognita Alfa 2 важить 3240 грам. Чохол для намету, чохол для дуг та кілків від того ж намету, важить 260 грам. !260 грам, Карл.

В наборі до намету входить 18 кілків,  а це 335 грам;  решту ваги складають обов’язкові елементи: дуги та намет з тентом. Для комфортної постановки намету достатньо 10 кілків, бо решту вітрових розтяжок можна зафіксувати трекінговими палицями, камінням чи ще чимось підручним. Отже, такий намет можна полегшити на 410 грам. Це вага пончо від дощу чи 5 порцій гречки. Замінюючи кілки також можна економити вагу. Рідні сталеві на 1\3 важчі, ніж алюмінієві.

Компресійний чохол до спальника важить вдвічі більше, ніж звичайний гермомішок. При тому компресійний мішок не захищає спальник від намокання.

Одяг також можна сильно полегшувати. Якщо ви ходите по горах в штанах, але не хочете їхати потягом назад брудним, то не варто брати ще одні штани. Візьміть найтонші шорти. Це зекономить вам вагу в рюкзаку. Не потрібно брати 5 пар шкарпеток на 2 дні, від того, що ви запхаєте сухі шкарпетки в мокре взуття, комфортніше вам не буде. Одна пара сухих і чистих шкарпеток на дорогу додому іодна пара ходових на всі 3 дні. Те саме стосується футболок. А котонове худі -це взагалі страх для хребта, якщо худі намокло в рюкзаку. 

Так ми плавно підійшли до зайвої ваги рюкзака через намокання. В магазині постійно чую питання чи рюкзак не промокає. Промокає, хоч і не швидко. Але навіть не така проблема промокання рюкзака, як те, що він втягує вологу. Рюкзак може увібрати кілька літрів води. Нагадую 1 л води - це 1 кг ваги. Найбільше втягує спинка рюкзака і тканина з якого пошитий рюкзак. Потім втягує спорядження, яке запаковане в рюкзаку. Дощовик на рюкзак важить 100-150 грам. І це те, що не шкода носити на випадок дощу.
Схожим чином можна економити на вазі завдяки намету. Бюджетні і не тільки намети, які зроблені з нейлону чи поліестеру, але з поліуретановою просочкою, після затяжних дощів втягують в тканину більше води, ніж нейлонові намети із силіконовим просоченням. Більше про це можна прочитати в статті: ДІМ, ЩО ЗАВЖДИ З ТОБОЮ: ЗАГАЛЬНІ РОЗМОВИ ПРО НАМЕТ. Тобто, якщо у вас нема змоги вранці просушити намет, то силіконовий тент при однакових параметрах, буде більш сухий, ніж поліуретановий. 

Підсумовуючи вищесказане, є три шляхи до вибору спорядження економії ваги:

  • Не брати зайвого;
  • Завжди максимально оберігати від намокання;
  • Купувати одразу легке і правильне спорядження.

Це поради, які ми даємо, відштовхуючись від власного досвіду. Вибір спорядження - справа індивідуальна, але якщо захочете більше слушних порад, то заходьте в Робінзон - поговоримо!