06 Apr
06Apr

- Дякую, мамо! За ті гроші, що ви мені на День народження подарували, я дім собі купила.
(чую мовчання, яке передає найбільше здивування)
- Ну шо ти таке говориш?
- Та справді, прекрасний дім, закинула за плечі і можу жити будь-де. Ваш будинок так не може, еге ж? А дитина тепер має стіни і дах над головою.
- Ото вже! Ну, і скільки він важить? Але ж ти промокнеш, якщо дощ буде! А місця в ньому багато? Ми з татом ще помістимося? А вітром його не знесе? А його довго ставити? А літом там буде чим дихати?
На мене скотилася ціла лавина запитань, відповіді на які мені здавалися очевидними. Проте, з’явилася ідея написати статтю про різновиди наметів та ті пункти, на які варто зважати при виборі. Напевно, для багатьох мандрівників намет асоціюється зі справжнім домом, який додає впевненості і відчуття захищеності. Тому багато хто з нас і ставиться до вибору майбутнього пересувного дому з такою ж серйозністю, як і до справжнього будинку.
Тому сьогодні поговоримо про основні аспекти при виборі намету.
Пам’ятайте, універсальних варіантів не існує,але існують ті, що можуть підійти ідеально саме під ваші потреби. Тому, гайда розбиратися!

Форма намету
Перше, про що б я думала при виборі - це форма і розмір. Навряд чи вам сподобається величезний кемпінговий намет  у веломандрівці, чи складному сходженні. І навпаки, якщо ви зібралися посидіти десь на острові близько місяця, та ще й всією родиною, то у двомісній черепашці приємно і затишно не буде.
До речі, від конструкції намету залежить і його вітростійкість, тому зважайте і на цей нюанс.

Є два види каркасу: самостійно стоячий та несамостійно стоячий.

До першого виду можемо віднести такі основні типи конструкцій наметів:
*поділ дуже умовний, і кожен тип може містити в собі ще декілька підтипів


1. Купольні намети(ті, що черепашки/сфери) - зустрічаються чи не найчастіше. Це класичні дві дуги, що перехрещуються посередині; форма тенту, що утворюється, нагадує купол, звідси ж і назва. Можуть мати  додаткові поперечні половинні дуги *консолі (що додають більше простору в наметі чи тамбурі).
Це зазвичай бюджетні або середні за вартістю намети, що досить добре підходять під умови клімату України. Досить надійні і прості у використанні, з середнім рівнем вітростійкості.

2. Геодезичні - вирізняються вмінням витримувати високі вітрові та снігові навантаження. Мають чотири і більше дуг, що в розкладеному вигляді перехрещуються декілька разів. Прекрасно підходять для висотного альпінізму, полярних експедицій. Намети, що призначені для довгострокового стояння, досить важкі, займають порівняно багато часу і площі для установки.

3. Хабові - зазвичай легкі намети, мають, по суті, одну центральну дугу, що розходиться по краях, утворюючи своєрідні ріжки з обох сторін. З’єднуються за допомогою спеціального елементу, що тримає в одній точці три елементи каркасу. Має на меті зберегти максимальний простір при мінімальній вазі. Менш вітростійкі, порівняно з тунелями і сферичними наметами, проте легкі.

4. З подвійним перехрещенням - дві дуги однакової довжини, сконструйовані таким чином, щоб утворювати не одне перехрещення, як в класичній сфері, а два. Це забезпечує кращу вітростійкість і збільшує об’єм спальні. Часто використовують в експедиційних наметах для високогірних сходжень, адже досить легко ставляться, проте є досить міцними і вітростійкими.


Несамостійно стоячі:

1. Тунелі (вони ж циліндри або бочкоподібні намети) - мають 2-3 однакові або різні за довжиною дуги (залежно від підвиду), які ставимо паралельно одна до одної. Можуть мати багато простору і великі тамбури, якщо використовуються однаково довгі дути, або ж бути завуженими в різних кінцях.
Трохи примхливіші в установці, оскільки мають несамостоячу конструкцію. Добре підходять для лісу, поля, степу, моху, проте досить складно встановити на камінні та піску. Мають кращу вітростійкість, порівняно з черепашками.


2. Однодугові - є одна основна дуга (часто трапляється ще консольна). Для того, щоб поставити намет, його потрібно одразу добре розтягнути. Не надто вітростійкі, відносяться до ультралайт-серії.

3. Піраміда - намет, що встановлюється за допомогою трекінгових палиць (або інших стійок), розтяжок та кілочків. Окремі моделі можуть у найвищій точці кріпитися до дерев чи інших додаткових точок. Ультралайт-серія, що особливо відгукується легкоходам і велосипедистам.

4.Цікавою конструкцію, яку варто згадати  є і безкаркасні надувні намети, що мають замість звичного каркасу трубчасті порожнини, що надуваються і тримають конструкцію лише за допомогою повітря всередині.
Pinguin Interval 4 Airtube



Відрізняються і варіанти кріплення. Намети можуть бути на внутрішніх або на зовнішніх дугах.


Є принципова різниця у встановленні цих двох типів наметів. Якщо йдеться про намет на внутрішніх дугах, то спочатку потрібно поставити спальне відділення, підвішуючи за допомогою гачків до дуг каркасу, а потім накинути зверху сам тент і розтягнути його за допомогою кілочків. Це зручно робити самому, але не зовсім зручно, коли падає дощ, адже є велика ймовірність, що ваша спальня змокне. Тому потрібно бути швидким і винахідливим, щоб забезпечити собі сухий сон.


Другий варіант - зовнішні дуги. В цьому випадку все працює навпаки. Спочатку встановлюємо зовнішній тент, протягуючи дуги в рукава, а спальне відділення підвішуємо пізніше до тенту за допомогою спеціальних гачків. Це допоможе уникнути намокання вашої спальні навіть при зливі, однак може забирати більше часу для встановлення у тому випадку, якщо не прикріпити завчасно спальню до зовнішнього тенту. Тобто, можна таким чином спростити собі завдання та виграти трохи часу.
Намети на зовнішніх дугах також є більш вітростійкими, проте зазвичай трохи програють у вазі, за рахунок довших дуг і ваги самих рукавів.
Стосовно зручності встановлення, то тут радше питання звички, і встановлення того чи іншого виду намету протягом кількох разів. Швидше за все, ви “наб’єте руку” встановленням свого намету і згодом інші види вам будуть здаватися дивними.

Приклад намету із внутрішніми дугами.                              Намет на зовнішніх дугах


Місткість


Взаємопов’язаними з конструкцією є місткість та розміри.

Ніхто не знає вас і ваші вподобання краще, ніж ви самі. Тому перед купівлею намету мусите добре проаналізувати: збираєтесь ви в соло-мандрівки, удвох, чи хочете приймати у своєму похідному домі друзів, чи потенційних друзів, яких готові “вписувати”, чи ви берете своїх чотирилапих, або двоколісних друзів з собою, зрештою, чи вам потрібен намет для експедицій, чи для кемпінгу, чи для трекінгу. А далі все дуже просто.
Якщо ви досить інтровертні, і навіть в поході з групою мрієте мати хоч шматочок власного простору, або ж взагалі відправляєтесь мандрувати наодинці і не хочете нести зайву вагу та об’єм, то рекомендую звернути увагу на прекрасні легкі і комфортні одномісні намети.
Наприклад, чудовий представник таких наметів Ferrino Lightent 1 Pro
Дуже легкий (1,5 кг), швидко встановлюється і потребує мінімум місця під встановлення.

Якщо ви все ж переважно подорожуєте з кимось удвох, є сенс розглядати або класичну двійку, або намет формату 2+1. Класичний двомісний намет буде трохи легшим і менш об’ємним, проте матиме менше місця. Якщо ж ви любите простір, плануєте зберігати свої речі всередині намету, або ж гадаєте, що будуть ситуації, коли Вам потрібно буде впустити до себе ще когось, то краще зупинитися на варіанті 2+1. Проте варто звернути увагу і на те, що такий варіант ширший за класичну двійку, але вужчий за трійку. Три килимки помістяться лише накладаючись один на інший, а за використання лише двох, залишиться ще трохи “холодного” простору.
Прийнято вважати, що для комфортного сну людині середньої статури потрібно близько 60 см ширини. Від цього відштовхується більшість виробників. Як показує досвід, можна досить комфортно розміститись і закладаючи 50-55 см на людину середньої тілобудови, якщо трохи пожертвувати комфортом .Звичайний двохмісний намет буде мати 110-120 см ширини спальні, а от намети формату 2+1 вже 140-150 см.

Зліва показники для представника класичної двійки: Terra Incognita Skyline 2 Lite 
Справа - для формату 2+1: 
Terra Incognita Cresta 2 Alu


Якщо у вас велика сім’я, чи ви зазвичай подорожуєте великими компаніями, тоді є сенс звернути увагу на 3 або 4-місні намети. Якщо подорожує групка людей,то можна розділити намет на частини, розподіливши вагу. І це легше, аніж нести кілька маленьких наметів кожному. А вечірні посиденьки за багаттям можна продовжити у місткому наметі.
Зустрічаються як класичні трійки, так і 3+1.
Sierra Designs Meteor 3

На кемпінгових наметах слід зупинити свій вибір, якщо ви плануєте виїжджати кудись автомобілем, залишатися в одному місці досить довго, для фестивалів, або великих компаній. Вони не підійдуть під піші мандрівки, бо зазвичай досить громіздкі, важкі і потребують багато площі під встановлення. Це дуже цікаві намети, які мають дуже просторі спальні,  великі тамбури, або навіть додаткові кімнати (окрім спальні), де можна встановлювати різні кемпінгові меблі.


Кемпінгові намети також бувають розраховані на різну кількість осіб. Хоч зазвичай вони асоціюються з кількістю 4+, однак трапляються і 2-3-місні кемпінгові намети. Наприклад, ось такі:
Sierra Designs Clip Flashlight 2
Pinguin Nimbus 3 NEW

Звичайно, є і моделі, що здатні вмістити в себе велику кількість осіб і навіть потішити мешканців великими вікнами.
Vango Stargrove 600XL


Кількість входів та тамбурів.


Зазвичай у наметах є 1 або 2 входи, ну і відповідна кількість тамбурів.

Вони знаходяться або з торцевої сторони намету (де розташовані ноги або голова)  як наприклад у цій моделі: Ferrino Sling 3

Іноді трапляються входи збоку, що, на мою думку, зручніше у користуванні, оскільки цей вхід доступніший: Fjord Nansen Tromvik II


Я гадаю, що намети такого формату особливо зручні в тому випадку, якщо входи розміщені з обох сторін. Тоді кожен з мешканців має власний вхід і якщо з’явиться потреба вийти вночі, то не потрібно будити свого сусіда, чи перелазити його (а раптом справді більше не виросте), а просто вийти зі свого боку.
До того ж, наявність двох входів забезпечує хорошу вентиляцію, що в спекотні дні відіграє далеко не останню роль, особливо, якщо є потреба не прокидатися разом із сонечком, а поніжитися трохи довше.


Кількість і розміри тамбурів також мають вагоме значення. Особливо, якщо ви мандруєте довго і з великими рюкзаками. Два тамбури на дві людини-це надзвичайно зручно. У кожного є можливість поставити речі зі свого боку і як буде зручно. І якщо вночі (або при негоді) з’явиться потреба щось дістати, то ви точно знатимете, що у вас де лежить і швидко це дістанете, не заважаючи іншому.  Turbat SHANTA PRO 2

Так, звичайно, додатковий тамбур - це додаткова вага, однак добре зважте переваги і недоліки. Як на мене, додаткова вага тамбура не настільки критична, щоб позбавляти себе багатьох переваг.


Матеріали


Матеріали, з яких виготовлено намет впливають на міцність, водостійкість, зносостійкість, вагу та й ціну намету.
Всі матеріали, з яких складається намет можна умовно поділити на 4 блоки: матеріали дуг, зовнішнього тенту, спальні та дна намету.


Дуги можуть бути виготовлені з фібергласу (скловолокно), з дюралюмінію (сплави алюмінію з іншими металами), або ж ще зустрічаються карбонові дуги. Сама конструкція дуг дуже проста, декілька секцій з’єднуються за допомогою звичайної гумки, що є досить універсальним. Адже ви легко зможете замінити при потребі як і саму гумку, так і ту секцію, що перестала функціонувати.
Фіберглас - популярний матеріал, що часто зустрічається в бюджетних наметах, тому що він значно дешевший, ніж алюмінієві сплави.
Недоліки: важкий, боїться морозів, часто ламається і тріскається від ударів. Його привабливість, власне, лише в ціні.
Дюраюмінієві дуги - легкі і надійні, більш зносостійкі, не вразливі до морозів.
Карбонові дуги - найлегший вид дуг, надійний, однак дорожчий за той же дюралюміній, і трохи вступається йому за міцністю.

Окремо хочеться згадати південнокорейську компанію DAC, що спеціалізується на виготовленні дуг, постійно експерементує з конструкціями, сплавами, методами обробки та вважається еталоном якості дюралюмінієвих дуг. Різні технології дозволяють уникнути таких поширених проблем як ламкість дуг в місцях з’єднання ланок, залишити мінімальну вагу та міцність. «Dongah Aluminium Corporation» можна назвати абсолютним лідером за випуском алюмінієвих дуг для каркасів туристичних наметів.

Знизу - дюралюмінієві дуги з анодацією (можуть бути різних кольорів), зверху - фібергласові дуги.

Зовнішній тент

Дуже важливий елемент, що забезпечує захист і від палючого сонця, і від зливи, і від дужих вітрів, тож і вимоги до нього досить серйозні. Тент має бути достатньо міцним і невразливим до пошкоджень, мати високі водовідштовхувальні властивості і при цьому бути легким.
Тент може бути виготовлений з поліестеру чи нейлону з використанням технологій плетіння RipStop і Tafeta з поліуритановою пропиткою, або ж зі силіконізованого нейлону.
Поліестрові матеріали будуть важчими, аніж нейлонові і зустрічатимуться у бюджетніших наметах. Хоча по зносостійкості не поступаються нейлону, стійкіші до ультрафіолету.

Волокна нейлону міцніші, ніж волокна поліестеру за однакової товщини, легші, проте більше бояться дії ультрафіолету (зокрема, тканина може розтягуватися під довготривалим перебуванням на сонці).

Силіконізований нейлон
- дорожчий, проте тонший і легший матеріал, що зустрічається частіше в лайт-, та ультралайт-наметах.


Зараз ще зустрічаються і стають дедалі популярнішими моделі, що виготовлені з матеріалу Cuben Fiber – це сітка волокон Dyneema, вбудована в прозору і гнучку поліефірну плівку. Для своєї ваги він виключно міцний і водонепроникний. Також притаманний більше ультралайт-серії наметів.


Також зверніть увагу, що у всіх наметах будуть вказані показники водотривкості зовнішнього тенту та дна. Загалом, чим вищий показник водостійкості, тим сильніші опади має витримати намет. Прийнято вважати, що 3000-5000 мм водяного стовпа цілком достатньо, щоб витримати навіть зливу. Цей показник визначається за допомогою спеціального тесту. До речі, не у всіх випадках високі показники водостійкості - це краще. Вище значення водонепроникності не завжди відповідає довговічності. Чим більше покриття додає виробник,, тим важче і жорсткіше стає тканина, і в якийсь момент вона більш схильна до розриву.
Часто можна зауважити, що показники водостійкості однакові, або навіть вищі в більш бюджетних брендів, ніж у дорожчих. З чим це може бути пов’язано? Досить часто це може виявитись маркетинговим ходом. Намет насправді може мати заявлені виробником характеристики, проте є висока ймовірність, що впродовж досить короткого проміжку експлуатації ці показники знизяться до рівня, який вказував виробник дорожчих брендів, а то й стануть нижчими. Тому не обов’язково гнатися за високими показниками, більше уваги варто звернути на ці показники тоді, коли ви плануєте перебувати в складних експедиційних умовах. Для більшості випадків 3000 мм для зовнішнього тенту і 5000 мм для дна - більш, ніж достатньо.
До того ж, оскільки переважно всі сучасні намети двошарові, зовнішній тент практично не торкається внутрішнього, тому все що вимагається від зовнішнього тенту, по суті - це забезпечити вільне стікання дощових крапель стінками намету (у двошарових наметах нижній показник може сягати 1500 мм).

Дно ж часто має вищі показники водостійкості, та й загалом виготовлятися з міцнішої тканини, адже постійно контактує з зовнішньою поверхнею, і мусить бути достатньо міцним, щоб витримати вплив зовнішніх подразників. Тому матеріали дна виготовлені з товстіших ниток і мають більшу щільність плетення, ніж матеріали зовнішнього тенту. При виробництві підлоги намету в більш бюджетних моделях часто використовують армований поліетилен. Дуже міцний матеріал з високою водостійкістю, але з великою вагою і меншою зносостійкістю. Поліестер і нейлон - досить схожі за показниками матеріали, основна відмінність - вага. Нейлонове дно буде важити значно менше.

Зверху - армований поліетилен, знизу - нейлон.

Внутрішній тент мусить добре дихати, тому часто при його виробництві використовується “дихаючий” нейлон або поліестер, що мають здатність випускати вологу назовні. До того ж, внутрішній тент часто або має вставки з москітної сітки, або ж в ультралегких моделях повністю виготовлені з сітки.



Додаткові елементи


Окремо хочеться звернути увагу на додаткові елементи наметів, які не є основними при виборі, однак їх присутність часто додає комфорту:

- снігова спідниця - забезпечує захист від потрапляння снігу, болота і пилу. Частіше використовується в зимових походах. Недоліком є додаткова вага цього елементу та властивість накопичувати зайвий конденсат, що інколи призводить до примерзання спідниці до поверхні. Тому однозначної відповіді стосовно її користі немає і визначається це індивідуально.
Terra Incognita Stream 2

  • вентиляційні вікна  забезпечують зменшення кількості конденсату.
  • додаткові полички та кишені у спальні забезпечують додаткові місця та комфортне розташування для ваших речей.
  • кількість вітрових відтяжок. Якщо Ви знаєте, що часто перебуватимете в зонах сильних вітрів, то постарайтеся обрати намет з більшою кількістю відтяжок. До речі, відтяжки мають спеціальний механізм, який дозволяє регулювати їх довжину, тому в’язати будь-які вузли не потрібно=)
  • москітна сітка на вході значно полегшить вам життя, аокращить вентиляцію та врятує від небажаних гостей.

Призначення

Намети, зрештою, як і люди, мають свою вузьку спеціалізацію, в якій вони, здебільшого профі. Так, в інших напрямках вони також можуть бути непоганими, проте не настільки вдалими, як в тих ситуаціях, для яких вони були створені.

 -Трекінгові намети - ті, що мають найбільший попит і використовуються в піших та нескладних гірських походах. Щоправда, тут також потрібно відштовхуватися від того, де  саме, на яких висотах і в які пори року ви збираєтеся мандрувати.

Найчастіше під такі запити варто розглядати сферичні, хабові, або тунельні намети, звертаючи увагу на мінімальну вагу, вітростійкість і хорошу вентиляцію (особливо, якщо подорожуєте в теплі краї або у спекотну пору року). Звісно, тут необхідно звертати увагу і на бюджет який ви закладаєте, тому все дуже особисто. Ось декілька позицій різного цінового сегменту, які підійдуть під такі потреби:

 Terra Incognita ALFA 3
Turbat SHANTA 2
Sea To Summit Telos TR3 Plus


Якщо ж йдеться про більш суворі умови, то не нехтуйте якістю дуг, високим показником вітростійкості (обирайте тунелі, або конструкції з частими перехрещеннями) та показники водонепроникності.

- Намети для альпінізму 

Для потреб  альпінізму найкраще підійдуть легкі одношарові намети, що відповідають найвищим вимогам і є ідеальними варіантами для складних сходжень в альпійському стилі, особливо в кліматичних зонах з високою вологістю і великою кількістю опадів. В силу мінімальної площі установки такі моделі можна рекомендувати для скелелазів, що встановлюють намети вузьких полицях скельного рельєфу. 

Black Diamond Hilight 2P
Ferrino Maverick 2

- Для тривалих експедицій в суворих умовах потрібні вітростійкі намети з надійною конструкцією та надійними дугами.

Pinguin Sphere Extreme

- Кемпінгові намети - забезпечать максимум місця і комфорту під час довгих стоянок; підходять для великих компаній. Великі, зручні, проте важкі і габаритні, добре підходять для випадків, коли Ви їдете кудись автомобілем. Через велику висоту такі намети мають слабку вітростійкість. Тому звертайте увагу на якість дуг. 

Pinguin Campus 4 Duralu

- Намети для велосипедних мандрівок. Зазвичай для подорожей велосипедом потрібні намети або з мінімальною вагою як ось цей, наприклад: Sierra Designs Meteor Lite 2, або з великим тамбуром, де може вміститися ваш велосипед (і також з невеликою вагою бажано). Хорошим представником може бути модель Big Agnes Wyoming Trail 2.


Хочу поділитися власними улюбленцями серед наметів, які чудово підходять для нескладних походів в межах європейського середнього поясу (до висоти 3500 м) періоду весна-осінь (список суб’єктивний і враховує особисті побажання стосовно розміру, форми, кольору і т.д.)


1.Sierra Designs Full Moon 2
2.Kelty Late Start 2
3.Ferrino Lightent 1 Pro
4.Terra Incognita Skyline 2 Lite
5.Turbat SHANTA PRO 2

Маленькі поради,  що стануть у пригоді при виборі та використанні нового дому:


- використовуйте спеціальні подовжені кілочки, якщо плануєте ставити намет на піску чи снігу, тому що довжини стандартних кілочків недостатньо (лайфхак: завжди додатково можна використати і трекінгові палиці)
Terra Incognita Peg-U (31 см) Alu

- майте хорошу звичку носити з собою ремкомплект, який точно допоможе в критичній ситуації: McNett Seam Grip


- обробляйте зовнішній тент та підлогу спеціальними пропитками, щоб намет максимально довго зберігав свої водовідштовхувальні властивості: Nikwax Tent & Gear Proof


- сушіть намет після кожної мандрівки;


- користуйтесь вітровими відтяжками і добре розтягуйте намет;


- використовуйте футпрінт (додаткову підлогу) як захист дна намету від гострих предметів, як окрему самостійну підлогу при установці намету без внутрішньої частини, а також як невеликий тент.


- заходьте до нас в Робінзон, щоби прокунсультуватися перед вибором і поділитися фідбеком після походів!


- подорожуйте, посміхайтеся і насолоджуйтеся перебуванням на природі!


Сподіваюся, ця стаття допоможе зрозуміти, що найкраще для Вас! А новий мобільний дім ніколи не підведе!

Олеся, мандрівне дитя Сонця