06 Apr
06Apr

В сучасному туризмі для орієнтування в просторі ми використовуємо смартфони, спеціалізовані GPS навігатори, годинники, супутникові знімки і так далі. Такий собі туризм онлайн. А про навігацію аналоговими методами ми вже починаємо забувати. Проте компас і карта завжди дієвий метод. Звісно, є свої мінуси такої навігації, але це те, що майже ніколи збоїв не дає. Складнощі такої навігації полягають у великій кількості знань щодо масштабу, умовних позначень, магнітного схилення і так далі. Але навігація з картою і компасом додає багато романтики туризму, а в першу чергу, краще розуміння простору. Проте ця історія, буде не про правильність і науку навігації, а про компаси. Їхні можливості та функції.


Компас - прилад для орієнтування на земній поверхні відносно напряму магнітного або географічного меридіана. Вказує напрям географічного або магнітного меридіана, служить для орієнтування щодо сторін світу. Використовується в навігації, геодезії, військовій справі та, звісно ж, туризмі.


Для туризму використовується магнітний компас. Їх є кілька видів:

  1. Планшетний;
  2. Лінзовий;
  3. Дзеркальний.

Планшетний компас -  це найпростіший магнітний компас для навігації в просторі з допомогою карти та, власне, компасу. Він дозволяє робити прості розрахунки з картою та швидко визначати азимут. Найменш точний, проте цієї точності більш ніж достатньо для туристичної навігації.
 Найпростіший планшетний компас має: стрілку напряму магнітного маредіану (північ\південь) рухому бусоль, градусну шкалу, пластиковий корпус та лінійку на ньому. Деякі компаси цього типу мають прицільні засоби для більш точного наведення на об’єкт, але це не прерогатива планшетних компасів. Деякі мають збільшуване скло.


Лінзовий (він же артилерійський). Відрізняється конструкцією та шкалами. Звісно ж, є рухома бусоль із стрілкою, кришка з прицілювальним прорізом та платформа з прорізом та лінзою. При правильному розташуванні лінзи та інших частин компаса, через лінзу повинно бути видно цифри напряму на бусолі.

Компасом цього типу найточніше можна прицілитися і визначити азимут.

Проте справа не тільки в азимуті. Цей тип компаса має шкалу в радіанах, окрім звичайної градусної шкали. Ця шкала потрібна для наведення артилерії в місця, де буде багато "хорошої русні". Ще одна функція, яка присутня в більшості цих компасів -  це тритієва розмітка, для того, щоб було видно шкали вночі.

Дзеркальні компаси - це планшетні компаси, до яких прикріплений додатковий корпус, на внутрішній частині якого є дзеркало та проріз або просто тонка лінія по центру.

Шкали лінійка та форма бусолі здебільшого такі ж як на планшетному. Дзеркало та додаткові засоби прицілювання збільшують точність вирахування азимуту.

Завдяки дзеркалу можна бачити азимут в момент наведення на об’єкт прицілювання.

Об'єднує всі ці компаси те, що в бусолі знаходиться рідина, яка стабілізує стрілку, щоб вона швидше почала показувати напрямок, а не крутилася хаотично. Колись, до того як розумні хлопці придумали залити рідину в бусоль, чекати на точне прицілювання компасом потрібно було до 15 хвилин. Алвар і Арвід Келлстрем разом із Гуннаром Тілландером в 1933 році, придумали залити в бусоль рідину, яка доволі густа і не замерзає, до того ж, прозора. Саме з 1933 року бере початок бренд компасів Silva


Silva - це один зі світових брендів компасів та ліхтариків. Як вище згадувалося, вони перші придумали стабілізувати стрілку завдяки рідині. Це дуже спростило і пришвидшило користування компасом. Після того, за вже майже 100 років їхні компаси вдосконалювалися та набували нинішніх рис та якості.
Зараз в каталозі Silva, є безліч компасів. Проте їх можна розділити на 3 групи:
Для спортивного орієнтування;
Для човнів та інших плавзасобів;
Для туризму.


Компаси для спортивного орієнтування розроблені таким чином, щоб під час бігу ви могли зручно тримати компас і постійно звіряти напрям руху. Компаси кріпляться або на зап’ястя, або на палець. Часто мають спрощений навігаційний функціонал, проте під час спортивного туризму варто його комбінувати з повномірним планшетним компасом. Серія компасів Silva Arc Jet та Spike Jet власне і зроблена для спортивного орієнтування.

Arc Jet - це найменша та найлегша серія. Вона зроблена максимально ергономічно, для тримання на пальці чи зап’ясті. Адаптована під систему швидкої трикрокової навігації 1,2,3.
Має зручні прогумовані ремінці для фіксації на пальці.

SPIKE JET -  це повнорозмірний компас, але з мінімальним функціоналом. По суті, мають бусоль із стрілкою, стрілку напряму руху та темляк для фіксації на руці.


Компаси для човнів та інших плавзасобів розроблені зі врахуванням коливання хвиль. Стрілка компасу все одно буде показувати правильний напрям, навіть коли площина компасу під кутом 45 градусів. Ці компаси мають різні формати кріплення до човна чи каяка та водонепроникний корпус.




Компаси для туризму в бренду Silva є дуже різного формату. 

Я б їх розділив на базові, просунуті та дзеркальні.

До базових моделей я б виділив серії Starter 1-2-3, Field, Classic, Ці три компаси мають мінімальну кількість шкал та лінійку, найпростіший шнурочок для вішання на шию.

Вони не мають допоміжних конверторів в масштабах чи клинометра. У них немає навіть збільшеного скла. Ці компаси добрі для навчання навігації, користування в походах, особливо якщо це альтернативне джерело навігації, а не основне.
До просунутих можна віднести моделі: 3NL, Expedition, Ranger Вони мають додаткові версії global, це свідчить про адаптованість компасів під метричну та емпіричну систему числення.

Ці компаси мають збільшуване скло, та отвори-мітки для малювання позначок на карті.

Крім того, просунуті компаси мають одну дуже круту деталь, яка мені особисто дуже подобається. Ця деталь - це шнурок, на якому компас може висіти на шиї. Він тут зроблений як лінійка. Вона є в дюймах та сантиметрах. Крім того, є адаптація в двох масштабах: 1:25000 та 1:50000 для метричної системи, та 1:62500 та 1:24000 для емпіричної.

емпірична система

метрична система

Це здебільшого стандартні масштаби для топографічних та туристичних карт. Так як ця лінійка м’яка, то можна вимірювати криві лінії. Expedition має клинометр для визначення кутів схилів.


Це дозволяє чітко візуалізувати, який кут підйому чи спуску буде в майбутньому на маршруті. Взагалі, ці три серії та їх модифікації дозволяють зручно і точно планувати маршрути з допомогою карти. Також, має картку визначення крутизни схилів на карті. Можна цю комбінацію використовувати наступним чином:  спочатку прикладаємо картку до карти і визначаємо крутизну схилу згідно з визначником і масштабом.

А потім піднімаємо компас допоки стрілка клинометра не стане на позначку потрібного нам кута. Так по площині компаса ми зможемо візуалізувати собі кут схилу на потрібній нам ділянц

Крім того, деякі компаси мають болтик, з допомогою якого можна підігнати платформу стрілки компаса згідно магнітного схилення регіону, в якому ви знаходитеся. А ключик, яким можна підкрутити болтик знаходиться в шнурку-лінійці.

Крім того цей ключик, завдяки своїй формі, може використовуватися як вказівник на карті.

Ключик вмонтований в шнурок-лінійку.

Всі компаси, незалежно від рівня, мають загин для зручнішого тримання компаса, а також для того, щоб було зручніше його пересувати по карті і щобкомпас не задирав картку на згинах.

Всі компаси мають флуоресцентні мітки-позначки  для роботи вночі.

Шкалу на компасах просунутої серії вигравіювано, це не просто нанесена фарба. Саме тому потрібні написи на компасі не зітруться.

Дзеркальні компаси від Сільви, також неймовірної якості.

В каталозі є 3 моделі та їхні варіанти:

Ranger S  - це версія Ranger з корпусом із дзеркальцем. Відрізняються ці дві моделі прицільними засобами та дзеркальцем.

Ranger SL -  дещо спрощена версія Ranger S зі зменшеною кількістю шкал та лінійок. Проте, ця модель унікальна. Має вбудований сонячний циферблат, який допомагає вам бачити, котра зараз година, виходячи з положення сонця.

Expedition S - це найбільш функціональний компас від Silva. Доданий корпус із дзеркальцем та додатковими прицільними засобами. Ці моделі компасів мають своїх близнюків із приставкою Terra. Це свідчить, що компас виготовлено з коноплі та переробленого пластику. Тобто, більш екологічна модель.

 Особисте враження від користування компасами Silva. 

На відміну від дешевих китайських чи радянських, Silva працює дуже чітко. Стрілка стабілізовується дуже швидко, бусоль крутиться дуже плавно, без проковзувань та скрипів. Матеріали і форма контуру бусолі зручна для роботи. Чіткість ліній, розмітки лінійки, чіткість цифр та якість матеріалів точно виділяють компаси Silva на фоні простих недорогих компасів неспеціалізованих брендів.


Ходіть в гори і не губіться ані на місцевості, ані серед виру життя! До зустрічі в Робінзоні - тут точно зорієнтуємо!


Роман, гід в гори та в світ туристичного спорядження