30 Mar
30Mar

Всі ми цієї зими переконались, що хороший налобний ліхтарик може виручити не лише у поході, а й у повсякденному житті. Тож давайте пірнати у незнайомий світ туристичного освітлення і розбиратись, що найкраще підійде саме вам.


Щоб вибрати хороший налобний ліхтар, треба визначитися для чого він потрібен. Чим складніше завдання, тим уважніше потрібно вивчати характеристики ліхтаря. Туристам для простих піших походів не обов'язкова висока яскравість, але важливі легкість та максимально довгий час роботи. Трейлранерам, навпаки, важливі яскравість та дальність променя. У спелеологів пріоритет - удароміцність та водонепроникність.


На торгових онлайн-майданчиках можна купити ліхтарі невідомих брендів у кілька разів дешевше, ніж налобники відомих марок. Але така економія може призвести до аварійної ситуації, якщо ліхтар зламається на трейлі в горах, вночі в лісі або в печері. Для тих, хто ще не розуміє, навіщо витрачати більше і думає, що він платить лише за бренд, розповідаємо.


Відомі бренди перевіряють якість на заводах. Багато ліхтарів роблять в Азії. Там виготовляють деталі та збирають все докупи. Але бренди з гарною репутацією замовляють продукцію на надійних підприємствах, а не на сірих фабриках. На таких фабриках діє контроль якості та жорсткі допуски з виробництва. Це означає, що електричні схеми працюватимуть стабільно і довго, а всі деталі будуть підходити і щільно примикати одна до одної. У руках і на голові буде не брязкальце, а надійний ліхтар.


Не економлять на матеріалах. Пластик та гумові деталі на фірмових ліхтарях не тріскаються на холоді та не зсихаються в спеку. У корпусі та акумуляторному блоці достатній шар алюмінію, щоб витримувати удари. Еластична налобна резинка не рветься і не розтягується роками. І що найважливіше - з кожним оновленням моделі еволюціонують діоди в ліхтарику. Що це нам дасть? Налобний ліхтар буде більш економно використовувати енергію акумулятора, не втрачаючи у якості освітлення. Провідні туристичні бренди використовують топові діоди, які зберігатимуть заявлені характеристики роками.


Фірмовий ліхтар можна повернути за гарантією, а ліхтар, куплений на китайському маркетплейсі, - ні. Відомі аутдор-бренди не ховаються від споживачів та відповідають за свій продукт. Якщо ліхтар перестав працювати, його можна повернути за гарантією. Наприклад, у налобних ліхтарів, які продаються у нашому магазині її термін становить 6 місяців. Проте витрати на обмін та тестування зворотного зв’язку закладають у вартість товару, що підвищує його ціну.


Проводять випробування. Усі популярні виробники ліхтарів тестують налобники за протоколами ANSI/PLATO FL 1 або IEC 60529. А щоб утримувати випробувальні лабораторії та штат професіоналів, потрібні гроші. Частина з них виявляється закладена у вартість товару. Виходить, що споживач купує виріб із прозорими характеристиками: літар світитиме саме стільки годин, скільки написано на упаковці, і не промокне, якщо пройшов випробування на герметичність.


Що таке стандарт ANSI/PLATO FL 1 і для чого він потрібен?

ANSI/PLATO FL 1 – стандарт, за яким виробники вимірюють основні показники своїх ліхтарів. До 2009 року єдиної методології не було. Підприємства проводили дослідження так як їм було зручно, і наскільки вони вважали необхідним. Наприклад, по-різному тестували світловий потік: хтось від світлодіода, а хтось від лінзи за кілька сантиметрів від лампи. Показання через різні методики вимірювань у однакових ліхтарів не збігалися, тому що дальність променя, що проходить через лінзу, може бути меншою на 30-40%. Користувачі плуталися та купували не те, що їм потрібно. Стандарт ANSI/PLATO FL 1 дозволяє проводити дослідження за єдиною методикою, прописаною в протоколі. Це означає, що можна коректно порівнювати показники ліхтарів, сертифікованих за цим стандартом.

ANSI/PLATO FL 1 базується на протоколах випробувань, які розробила Національна асоціація виробників електрообладнання США (NEMA), а схвалив Американський національний інститут стандартів. Існує навіть окрема Американська організація торгівлі портативних ліхтарів (PLATO). Зараз у PLATO входять, а значить, і тестують ліхтарі за протоколами багато великих компаній. Серед них Petzl, Black Diamond, Fenix, Ledlenser, Coleman, Nite Ize, Nitecore.

Що вимірюють за стандартом ANSI/PLATO FL 1?

Стандарт визначає протоколи тестування за основними характеристиками. До того ж, не обов'язково тестувати на все, виробники можуть вибрати одну або кілька. Розбираємось, що вони означають і як у них орієнтуватися.

Світловий потік (люмен)

Це максимальна кількість світла, яку виробляє ліхтар. Вважається, що чим більше люменів, тим яскравіший ліхтар і тим швидше він витрачає енергію, тому елементи живлення потрібно міняти частіше. У більшості ліхтариків для активного відпочинку та спорту світловий потік знаходиться в діапазоні 200-500 люменів. Бувають менш яскраві налобники — це переважно сигнальні та аварійні ліхтарі. І дуже потужні. Іноді яскравий ліхтарик може врятувати життя.


Найбільший та найяскравіший ліхтар у світі зробила компанія Ledlenser. Його світловий потік – 100 000 люмен, довжина ліхтаря – 4 метри, а вага – 216 кілограм. Рекорд зафіксовано у Книзі рекордів Гіннесса.


Дальність променя (метри)

Показує відстань, на якій ліхтар випромінює "корисну кількість світла", що дорівнює 0,25 люкс. Щоб зрозуміти, скільки це, уявіть себе у відкритому полі у безхмарну погоду при світлі повного місяця. Середній показник дальності променя в аутдор-ліхтарях – 70-100 метрів. Цієї відстані достатньо для більшості завдань: йти пішки та на лижах, ставити табір, готувати їжу. Якщо потрібно завжди щось розглядати вдалині, орієнтуйтеся на показник 100-120 метрів. І враховуйте, що дальність залежить від того, який режим у ліхтаря ви увімкнули: розсіяний, змішаний або сфокусований. У сфокусованого відстань буде більша.

Так вимірюють дальність променя за стандартом ANSI/PLATO FL 1.


Час роботи (години)

Показник, що визначає, скільки працює ліхтар від моменту включення з повним зарядом живлення і до того, коли його яскравість досягне 10% від початкового значення, — до відходу в резервний режим, коли для повільної ходьби, щоб світити під ноги, яскравості ще вистачає, а щоб безпечно бігти чи їхати велосипедом, вже немає. При різних режимах світіння дальність та час роботи змінюватимуться. Чим яскравіший світловий потік, тим далі він світить, а час роботи скорочується. Ще час роботи зменшуватиметься при низьких температурах через швидке розряджання батареї або акумулятора.


Водостійкість та водонепроникність (IP)

У стандарті це дві різні характеристики, але ми поєднали їх, тому що тести проводяться за однією методикою. Позначаються як IP XX (Ingress Protection Code), де XX — два різні показники. Перша цифра – ступінь захисту від проникнення твердих частинок на неї, тестують за стандартом IEC 60529. Друга цифра – ступінь захисту від проникнення рідини. Якщо на упаковці та в інструкції вказано лише одну цифру, наприклад IPX4, виробник не проводив випробування на пилозахищеність, а протестував ліхтар тільки на водостійкість та водонепроникність.

Стандарт ANSI/PLATO FL 1 виділяє три критерії: 4 — захист від бризок з усіх боків, 7 — показує, що ліхтар працюватиме після занурення на глибину до 1 метра на 30 хвилин, 8 — захист при зануренні на глибину понад 1 метр і довше ніж на 30 хвилин. Індекс найзахищенішого від пилу та води ліхтаря — IP68. Такий прилад незамінний у спелеології, де багато глини і дуже волого, але для трекінгу, бігу, лижного туризму такий захист є надмірним. Достатньо IPX4, налобник з таким індексом не промокне під зливою, а ліхтар із індексом IPX7 можна використовувати у водному туризмі.

Тестування ліхтарів на водонепронкність (дощ)

А так тестують ліхтарі, які можуть працювати під водою.

Удароміцність (метри)

Це висота, з якої ліхтар з акумуляторним блоком або батарейками в корпусі може впасти і не отримати серйозних пошкоджень, не враховуючи подряпини. Під час тесту ліхтарі скидають на бетон щонайменше шість разів. Висоту встановлює виробник, але вона має бути не менше 1 метра. Ліхтарі рідко тестують цей параметр, тому радимо орієнтуватися не так на показники міцності, як на репутацію бренду.

За стандартом ліхтарі можна тестувати під час падіння з висоти від 1 метра. У компанії Streamlight свої ліхтарі скидають із 5,5 метра.


Крім дальності, яскравості променя та водозахисту, налобні ліхтарики відрізняються і за іншими параметрами. Розповідаємо про найважливіші.


Тип елементів живлення

Батарейки. 

Плюси батарейок: продаються скрізь, навіть у магазинах найвіддаленіших селищ та сіл. 

Мінуси: у тривалий похід потрібно нести із собою запас, бо всі батарейки одноразові, їх не можна перезаряджати, а після використання треба правильно утилізувати — забрати із собою та здати у спеціальний пункт, а не кидати на стежці чи закопувати у землю. 

Батарейки бувають сольові, лужні, літієві. У них різний хімічний склад, тому час роботи, умови роботи та ціна різняться. Сольові - найдешевші, вони виробляють мало електрики і швидко розряджаються. Підходять для пристроїв з невеликим споживанням струму - настінного годинника, пультів управління, дитячих іграшок. Лужні (алкалінові) та лужні покращені (з маркуванням Max, Pro, Ultra) більш енергоємні, ніж сольові, але швидко сідають на холоді та поступаються за всіма показниками дорогим літієвим батареям, які можна використовувати у потужних ліхтарях та фотоспалахах. Літієві елементи живлення працюють на 15-20% довше лужних і подають струм за низьких температур - до -15...-20°C без підігріву. Їх беруть у зимові походи та на сходження.


Акумулятори. Вони екологічніші і дешевші за батареї, якщо користуватися ліхтарем постійно.

 Акумулятори можна заряджати від електричної мережі, павербанку, генератора або сонячної батареї багато разів. Класичні літієві акумулятори типу 18650 розраховані на 500 циклів зарядки-розрядки без втрати ємності, Energizer Recharge для типорозмірів AA і AAA (на вигляд як звичайні батарейки) - на 1000 циклів. Навіть у тривалу подорож не треба нести із собою купу акумуляторів. Якщо в дорозі буде можливість підзарядки, то вистачить двох.

Акумулятори розрізняються за форм фактором:

- елементи, що дублюють розмір популярних батарей AA і AAA.

- спеціальні типи - 18650, 21700, 16340.

- акумулятори розмір яких визначає виробник. Наприклад, Silva Hybrid випускають такі для своїх ліхтарів. Вони універсальні в межах моделей бренду, що підтримують живлення і від акумулятора, і батарейок. Але з налобними ліхтарями інших брендів несумісні. А BioLite та Lifesystems використовують у своїх ліхтариках інтегровані незйомні акумулятори. Дуже цікаво у цьому питанні зробили Black Diamond - найновіші моделі 2023 року поділяються на два види: з вбудованими акумуляторами, або ліхтарики, які працюють на батарейках, але підтримують формат роботи від перезаряджуваної літій-іонної батареї BD 1500 і зарядного пристрою (купуються окремо). Також від цієї батареії працюють і старіші моделі, але такого широкого вибору ліхтариків з інтегрованими акумуляторами ще не було.

Акумулятор Silva Hybrid.

Батарея BD 1500, яка підходить до всіх нових моделей бренду Black Diamond.

Акумулятори  налобних ліхтариків можна живити від спеціальних зарядних пристроїв або безпосередньо від мережі USB: через порт у самому акумуляторі або в корпусі ліхтаря. При виборі акумуляторного ліхтарика також звертайте увагу на ємність акумулятора. Вона вказується на коробці і позначається у mAh (ампер-години). Коли авторка цієї статті обирала налобний ліхтарик для себе, то зіткнулась із цікавим фактом: бувають моделі ліхтариків з меншою ємністю акумулятора при більшій кількості заявлених люмен. Що це означає для пересічного користувача? Такий ліхтар набагато швидше буде розряджатись на максимумі, ніж той, де яскравість зростає пропорційно до ємності батареї. Якщо ви порівняєте декілька моделей акумуляторних налобників, то одразу зрозумієте і побачите цю кореляцію. Чим більша яскравість, тим вищий показник ємності має бути.


Розташування блоку живлення

Моноблок

Простий пристрій, в якому світлодіоди та відсік для елемента живлення знаходяться в одному корпусі. Як правило, це не найпотужніші та найяскравіші ліхтарі (є винятки), зате максимально компактні та легкі. Недолік таких налобників: при низьких температурах батареї або акумулятор не можна сховати в капюшон і закрити від вітру чи холоду. Тому рекомендуємо тримати ліхтарик у теплій кишені і діставати тільки перед використанням, а не одягати заздалегідь.

Елемент живлення на потилиці. Світло та живлення розділені. Діоди розташовуються на лобі, а блок із акумуляторами - на потилиці. У такій конструкції краще балансування: вага ліхтаря рівномірно розподіляється, тому з ним зручно бігати. Ще плюс роздільної системи в тому, що в мороз акумулятор або батарейки можна сховати під бафф або капюшон. Мінус - громіздкість ліхтаря і проводи, що з'єднують корпус і блок живлення , стирчать ззовні.


Знімний елемент живлення. Тут теж два окремих блоки, але у дроті є місце, до якого можна приєднати подовжувач і прибрати акумуляторний блок у теплу кишеню або рюкзак, на голові залишиться тільки джерело світла. Найчастіше такі ліхтарі потужні та важкі, вони довго працюють і підходять для умов зимових походів, коли важливо, щоб акумулятор не змерз, а вага ліхтаря не має великого значення.

Ліхтар Black Diamond Icon Polar має такий подовжувач


Вага налобного ліхтаря

Залежить від кількості, типу та ємності акумулятора та батарейок: чим потужніший ліхтарик і довше він працює, тим важче. Ще від конструкції – ліхтар із винесеним блоком живлення майже завжди важить більше. А також від матеріалу корпусу – пластик легший за алюміній. Вага потужних ліхтарів серйозно збільшується через інтегрований теплообмінник, який потрібен, щоб схема та світлодіоди не перегрівалися. Тому чим яскравіший ліхтар, тим більший в нього корпус та присутні  додаткові елементи, які віддають тепло. 

Одним із найлегших налобних ліхтарів у нашому магазині є Nebo 150 Headlamp з вагою 39 грамів, але на ринку є моделі і з меншою вагою. А щодо верхньої межі, то її фактично не існує, адже деякі ліхтарі для спелеології у базовій комплектації важать до 450 -500 грам.


Простота управління та гнучкість налаштування.

Чим менше режимів світла та кнопок, тим нижча ймовірність заплутатися та витратити час на вибір потрібного світла. Прості ліхтарі мають одну кнопку, яка перемикає всі режими. Зазвичай це тьмяне (ближнє) світло, середнє і яскраве (далеке). У ліхтарях складнішої конструкції є діоди різних кольорів - найчастіше до основного додають червоний, є можливість задіяти режими з широким або вузьким променем, активувати пам'ять налаштування, адаптивне освітлення або включати налобник без торкання або браслета на руці.


Який ліхтар вибрати? Це рішення залежить від поставлених завдань. Для лижного та пішого туризму, бігу підійдуть налобні ліхтарі з простим, інтуїтивно зрозумілим управлінням, для спелеології – налобники з широкими можливостями.


У нескладних піших походах та для відпочинку на природі ліхтар використовується в основному в таборі. Виняток – якщо ви не встигли засвітла дійти до місця стоянки, і потрібно підсвітити стежку. Вимоги до таких ліхтарів не суворі: особливо яскравий промінь не потрібен. Щоб поставити намет і займатися справами у таборі, вистачить широкого розсіяного променя. Якщо ліхтарик потрібен для трекінгу з ночівлями в притулках або кемпінгах, де є електрика, придивіться до моделей з акумулятором - не доведеться носити зайвий вантаж батарейок.

 
Ось на які характеристики слід звернути увагу при виборі базового ліхтарика:

Легкість та компактність. Ліхтарик, від якого не потрібно надздібностей, повинен бути легким і займати мінімум місця в рюкзаку.

Можливість роботи на акумуляторах.  Щоб не брати із собою багато батарей на зміну, а потім нести їх назад та утилізувати.

Червоне світло. Зручно використовувати у наметі чи притулку вночі, щоб не сліпити очі оточуючим. Плюс ще й у тому, що червоне світло майже не впливає на нічний зір та очі після вимкнення світла набагато швидше назад звикають до темряви.

Додаткові кріплення. Стануть в нагоді, щоб прикріпити ліхтар на дерево для освітлення табору, на руку, штатив або навіть рюкзак. 

Блокування від випадкового включення. Прикро, якщо ліхтарик випадково увімкнеться всередині рюкзака або в кишені і розрядиться, висвітлюючи непотрібний простір.


Базові моделі різних брендів, які ми рекомендуємо:


Black Diamond - американський бренд-титан у сфері освітлення та товарів для альпінізму. Будь-яка їхня модель буде гарантовано служити довго і якісно. У категорії до 2 тис грн найбільше радимо приглянутись до моделі Cosmo 350. П’ять режимів освітлення, 350 люмен, рівень водонепроникності IPX8 і дуже зручна система навігації роблять цей ліхтарик топом продажу вже довгий час. Cosmo 350 працює від трьох батарейок типу AAA, які ідуть у комплекті. Проте ви можете додатково докупити літій-іонний акумулятор BD 1500, що перезаряджається і забути проблему покупок батарейок.


Biolite - це американський бренд, який спеціалізується на виробництві технологій для збереження енергії та екологічної енергетики. Компанія відома своїми інноваційними технологіями, які дозволяють споживачам забезпечити себе енергією у віддалених та важкодоступних місцях. Мені дуже запав в душу їхній акумуляторний ліхтарик Biolite Headlamp 200. Легший за батарейкові аналоги, зі зручною системою регулювання яскравості і нахилу світла. У цьому налобнику 4 режими роботи, функція запам'ятовування останньої встановленої яскравості, 200 люмен та водозахист IPX4 (безпроблемно витримує дощ).

Silva - шведський виробник компасів, ліхтарів та іншого туристичного спорядження. Історія бренду бере свій початок з 1933 року, хоча на українському ринку поки не настільки відомі. Серед базових моделей радимо приглянутись до Scout 3XT. У цього налобного ліхтарика надзвичайно легка і зручна система навігації по обох режимах світіння, зручний індикатор заряду і можливість вставити акумулятор замість звичайних батарейок. Також не можу не згадати про дуже доступну вартість, як для якісного ліхтаря яскравістю цілих 350 люмен.

Lifesystems - це британська компанія заснована Марком Кобхемом, яка займається розробкою товарів для застосування в першій медичній допомозі під час ектремальних умовах. Їхній налобний ліхтар Intensity 230 Head Torch є дуже конкурентним серед акумуляторних налобників. Має шість режимів освітлення для різних умов, в тому числі сигнал SOS, зручну систему індикації заряду. Потужність 230 люмен, водонепроникність IPX6. Чудове співвідношення ціни та якості.

Як бачимо, навіть обравши не найдорожчу базову модель від перевірених туристичних брендів - отримаємо ну дуже широкий набір корисних функцій на довгі роки. У Робінзоні ви завжди знайдете найкращий асортимент налобних ліхтариків на будь-який смак і гаманець, а ми з радістю допоможемо обрати ідеальне з власного досвіду.
І порада насамкінець: не заощаджуйте на якісних ліхтариках, особливо це стосується моделей для альпінізму, бігу та спелеології. Якщо такий ліхтар підведе, це може коштувати туристові здоров'я, а то й життя.


Наталя, прихильниця "лінивих" мандрівок і легкого спорядження