18 Jan
18Jan

Знайомство з наметом Mousson Azimut 3 розпочав ще вдома і був дещо розчарований. Обирав легкий намет для експедиційних виїздів з розрахунком купити 3-х містний на двох людей (бо завжди є багато речей, які не варто зберігати в тамбурі). Але виявилось, що місця в палатці вистачить аж на чотирьох людей, а в один тамбур поміститься приблизно чотири 60-літрових рюкзака, завдяки чому буде повністю вільний другий тамбур для вільного виходу, чи готування їжі на пальнику.

Ознайомився з інструкцією по експлуатації та вельми засмутився. В інструкції вказано, що дана модель палатки зроблена з матеріалів, які руйнуються під впливом сонячного проміння. Цей недолік не вказано в описі на сайті виробника. Бувають ситуації, що треба залишитись тиждень чи більше на одному місці під палючим сонцем, що робити тоді з палаткою? Доведеться додатково брати тент, який збільшить вагу, або шукати місце під деревами, що не завжди є безпечно.

Далі я перейшов до інструкції складання намету. У ній вказано, що на тенті є фіксатори для центральної (малої) дуги. В моєму наметі вони були відсутні. Також в наметі відсутня хоча б якась петля чи кишенька з сітки на стелі спальні, куди можна вчепити ліхтар.  Я написав лист до виробника і мені пояснили, що інструкція є універсальна і в цій моделі намету відсутні дані деталі.

Шкода, що на тенті відсутні фіксатори центральної дуги, можна було б по кутах тенту самостійно  зробити люверси під  розмір дуг і палатку було б можливо встановлювати без спальні.

А відсутність петлі, гачка чи кишені на стелі ще довго змушуватиме мене вечорами дратуватись, бо фіксація ліхтаря на стелі стала несвідомою дією.

Чохол зроблений з такої самої тканини, що й тент, з двома компресійними стяжками, які не грають ніякої ролі, є лише зміцнюючим елементом ручки. Чохли від кілків і дуг не мають пластикових затяжок на шнурах. Краще їх встановити самостійно бо в дощ гратись з вузлами не дуже приємно.

Усі шнури, які використані в палатці, однотипні, з вплітанням світловідбиваючих ниток.

Кілки в комплекті йшли чорні, Y-подібні з шнурами на кінці. Я на двох різних сайтах бачив різні кольорові рішення кілків, якщо вам важливий їх колір - перевіряйте в магазині.  Шнури на кілках дозволяють їх легко виймати з землі та знаходити їх в темряві, хоча якби самі кілки були червоні, їх було б легше знайти і вдень.  Кілків в комплекті 10 шт. Для надійної фіксації намету достатньо 8-и кілків (і я не знаю нікого, хто б фіксував вхід тамбуру на два кілки), таким чином є два запасних або ж додаткових кілки, розрахованих на входи тамбуру, по одному на двері. 

Комплект дуг складається із двох дуг, які марковані кольором, хоча на палатці маркування відсутнє.

Розкласти намет може одна людина, яка мала вже до цього досвід розкладання наметів. Накінечники дуг мають різьбу і вкручуються в трубки, що є досить добре й зручно. Недолік дуг у тому, що їх неможливо скласти дуже компактно через їх конструкцію.

Вентиляція палатки дуже велика, близько сорок сантиметрів у ширину. По кутах вентиляції всередині тенту є липучки, якими фіксується тент до дуг, таке розміщення є зручним в експлуатації.

Фурнітура є зручною та якісною, стропи добре продумані та легко регулюються.

В холодну пору намет використовувати зручно в рукавицях уся фурнітура легро регулюється.

В теплу погоду конденсат утворюється малий, завдяки тому, що є величезні вентиляції. Але коли холодно їх краще закривати, із-за чого й утворюється конденсат.

Зимою я його використовував лише як захист техніки та речей, ночувати в ньому все-таки страшнувато, бо зазор між землею і низом тенту дуже великий.

Поради щодо експлуатації з власного досвіду та потреб:

  1. Як придбаєте намет - одразу обріжте усі інструкції. Я забув це зробити і вони мені постійно заважали, а в похідних умовах зрізати їх акуратно буде важко.
  2. Причепіть на шнури чохлів пластикові фіксатори, також можна трохи їх вкоротити на усіх чохлах.
  3. Залиште вдома два кілки, зменшиться вага та матимете їх в запасі на всяк випадок.
  4. Дуги краще носити окремо.
  5. Варто пришити якусь петлю на стелі для ліхтаря. Конструкція намету дозволяє це зробити якраз там, де усі дуги фіксуються до спальні в центрі.
  6. Дно добре тримає воду, але варто підбирати таке місце, де можливість пробити його мінімальна, бо матеріали тонкі.
  7. Намет добре підійде для мандрівок, в яких ви будете його використовувати вночі. А якщо вам потрібно зробити стоянку на декілька днів, варто подумати над його захистом від сонця.

Плюси та мінуси намету Mousson Azimut 3

Плюси: Відношення кількості внутрішнього простору та ціни до ваги. Наконечники дуг - на різьбі. Кріплення тенту присутні біля вентиляції, що є дуже зручно. Два (умовно) запасні кілки. Зручна фурнітура, яка легко дозволяє регулювати натягнення строп.

Мінуси: Виробник не вказує в описі, що матеріали, з яких виготовлений намет, псуються під дією сонця. Відсутність затяжок на чохлах, та петельки для ліхтаря на стелі спальні. Мала палітра кольорів. Неможливість встановити спочатку тент, а потім спальню, тільки навпаки. Непрактичний чохол. Незручна фурнітура для регуляції натягнення на тамбурах.