22 Dec
22Dec

Всім привіт. Сьогодні мова йтиме про пальники. Пальників є безліч різних, вони варіюються за призначенням, за будовою, ціною.Ми розглядатимемо варіант покупки пальника до 1000 грн. Це дещо бюджетний сегмент, але майже всі бренди цієї індустрії мають прості і надійні моделі, що прослужать вам не один рік і принесуть задоволення від використання. При виборі пальника варто звертати увагу на наступні параметри - тип, розмір конфорки, наявність вітрозахисту, вага, розмір пальника, наявність п’єзопідпалу. 

Отож, розрізняють 2 типи будови пальників - це ті, які накручуються на сам балон та шлангові пальники, в яких конфорка вноситься окремо від балона.

Якщо ви обираєте пальник на невелику групу(2-3 людини), або любите мандрувати соло, то вам варто звернути увагу на пальники, що безпосередньо накручуються зверху балона. Вони займають менше місця і важать теж менше, тому ви не будете носити зайву вагу та займати місце в вашому наплічнику.

Розмір конфорки пальника є доволі важливим фактором при його виборі. Чим більшою є конфорка, тим більшою є площа розсіювання полум’я. Це тягне за собою два наслідки. Перевагою більшої конфорки є кращий підігрів вашого казанка і тоді у вас не виникатиме ситуації, що їжа в центрі казанка вже готова, а з країв сирувата. Проте, більша конфорка означає більшу вагу та розміри пальника. Обійти недолік малої конфорки можна детальнішим слідкуванням за процесом готування, частіше помішуючи страву.

Ще один, не менш важливий параметр - наявність вітрозахисту. Він вбереже полум’я пальника від поривів вітру і забезпечить комфортне готування навіть у вітряну погоду.

Вітрозахист може бути як зовнішнім (пальники праворуч), так і внутрішнім (пальники ліворуч). Внутрішній вітрозахист працює таким чином, що при будь-якому вітрі полум’я горітиме принаймні в 1-2 частинах конфорки. Зовнішній вітрозахист закриває весь периметр конфорки пальника і зупиняє боковий вітер. Він є практичним та ефективнішим захистом від вітру ніж внутрішній. Проте пальники з зовнішнім вітрозахистом мають більшу вагу і займають більше місця в наплічнику.

При виборі пальника варто також звертати увагу і на його розміри. На групу з 2-3 людей не варто брати великий і потужний пальник, оскільки ви не зможете використати всю його потенційну потужність і просто носитимете зайву вагу.

Часто пальники мають вбудований п’єзоелемент. Це пристрій, який подає іскру на конфорку, в результаті чого загоряється полум’я.

Основною перевагою п’єзоелемента є те, що вам не потрібно носити з собою додатково сірників чи запальнички - пальник є повністю автономний. Проте, більш досвідчені користувачі відмовляються від цієї деталі при виборі пальника, оскільки вона має й кілька недоліків. Основним мінусом п’єзоелемента є те, що він не працюватиме, якщо намокне. Такі ситуації часто трапляються в дощову погоду, або в період зимових мандрів. Сам п’єзоелемент також може зламатись при транспортуванні в наплічнику або при падінні.

Класною альтернативою п’єзоелементу буде кресало - воно є безвідмовним варіантом. Кресало працюватиме навіть, якщо ви його повністю намочите у річці, воно не зламається при падінні і його ресурс є значно більшим ніж ресурс п’єзо.

Варто згадати й про матеріал з якого робляться пальники. Переважна більшість виготовлена з поєднання нержавіючої сталі та алюмінію. Зі сталі робляться елементи, що безпосередньо контактують з вогнем - розпилювач полум’я, лапки, вітрозахист, також сталевою є трубка подачі полум’я. Алюмінієвою є основа пальника - це зроблено в цілях економії ваги. Частини пальника робляться саме зі сталі, оскільки вона має більший запас ресурсу ніж алюміній. Також є категорія титанових пальників. Вони значно легші за ті, що робляться зі сталі та алюмінію і є більш довговічними, завдяки особливостям цього металу - титан легкий та міцний, а також має величезний запас ресурсу. Титанові пальники виходять за межі бюджету 1000 грн, однак можна виділити Pinguin Surpass titan та Tramp TRG-048, які не є значно дорожчими, проте володіють усіма перевагами цього сегменту пальників.

Отож, пропоную тепер перейти до конкретних моделей і вибору фаворитів. Давайте пройдемось по кожному бренду і виділимо найуспішніший пальник з його асортименту. Оберемо 1 виносний(шланговий) пальник на велику компанію і 1 такий, що накручується на балон(на групу до 3х туристів).

Terra Incognita Hadar Основними перевагами цього пальника є мала вага(100г) і велика потужність (3000Вт). Також варто додати, що плюсом є внутрішній вітрозахист і компактні розміри в складеному стані. З недоліків можна виділити лише відсутність п’єзопідпалу, однак це не є повноцінним мінусом, бо є мандрівники, які свідомо відмовляються від нього.

Terra Incognita Atlas З шлангових пальників бренду Terra Incognita ціною до 1000 грн є лише 1 варіант - модель Atlas(насправді його повна ціна - 1075 грн, проте він доволі часто продається зі знижкою і коштує 860 грн). Перевагами цієї моделі є класний вітрозахист, вбудований п’єзопідпал та велика потужність(2600Вт).      Мінусом цього пальника є його вага - 226г та великий розмір, навіть у складеному стані.

Primus Essential Trail Stove Компанія Primus є одним з світових лідерів ринку пальників, а модель Essential є новинкою 2020 року. Даний пальник має декілька недоліків, але й багато переваг. Мінусами даного пальника є його вага (112 г) і розмір. Великими плюсами цього пальника є економне використання палива та тиха робота, завдяки технології Laminar Flow. Проте, в цьому пальнику використана нова  технологія Laminar Flow, що робить його надзвичайно тихим та економним. Даний пальник буде споживати значно менше палива ніж його конкуренти. Лапи пальника утворюють хороший вітрозахист, що також є його перевагою. Даний пальник має потужність 2500Вт, що теж є хорошим показником.

Primus Mimer Stove Бренд Primus не  має виносних пальників у діапазоні до 1000 грн. Проте, все ж є цікавий варіант для більшої компанії - це пальник Primus Mimer Stove.Його перевагами є велика конфорка, вітрозахист, який утворюють лапи і хороша потужність - 2800Вт. Також, при бажанні його можна обладнати п’єзопідпалом.З недоліків варто виділити великий об’єм і вагу, а також наявність гострих кутів - варто бути обережними з ними при транспортуванні пальника.

Kovea Backpacker З бюджетного асортименту бренду Kovea варто виділити модель Backpacker. Ця модель є найпотужнішою в діапазоні до 1000 грн, потужність складає 2000 Вт. Вона компактно пакується. Перевага цього пальника у тому, що його полум’я є високим та сильним, а отже дозволяє готувати у вітряну погоду навіть без додаткового вітрозахисту. З недоліків варто виділити вагу - 190г та відсутність вітрозахисту.

Pinguin Trek Модель Trek від бренду Pinguin є простою, проте потужною (3000 Вт). Вона немає п’єзопідпалу чи вітрозахисту, тому і є доволі легкою - всього 115 г. В бренду Pinguin хороший контроль якості, тому пальник буде довговічним та прослужить не один рік.

Pinguin Spider Дана модель є виносним пальником в бюджеті до 1000 грн, а таке буває доволі рідко. Pinguin Spider має широко розставлені лапи - це дозволяє ставити великі казани на нього. Конфорка є доволі широкою, що забезпечує рівномірне готування по всій площі казанка. Пальник важить 226 г і має потужність 2600 Вт. Підсумовуючи, можна сказати, що Pinguin Spider це потужний виносний пальник, який компактно пакується і є недорогим варіантом виносного пальника.



Надіємось, що нам вийшло детальніше розповісти вам про особливості пальників і ця стаття буде для вас корисною. Якщо ж у вас залишились запитання, то приходьте до нас у Робінзон і ми з радістю вам допоможемо.