21 Jul
21Jul

Привіт нашим мандрівним друзям! Сьогодні поговоримо з вами про очистку води в екстремальних умовах. Чому екстремальних? Якщо до початку повномасштабного вторгнення ми могли говорити про особливі потреби в додатковій дезінфекції води лише у нових країнах з високою вірусною активністю (та ж Азія чи Африка) або в інших місцях з відсутністю або нестачею інформації про стан води, то зараз ситуація зовсім інша. В багатьох регіонах нашої держави якість води після різного роду російських злочинів стала відверто незадовільна. Тому сьогодні будемо розбиратись що робити, коли маємо у доступі лише воду невідомого походження. Основна особливість очищення води в природних умовах полягає в тому, що доведеться витратити на це певну кількість часу. Понад те, потрібно знати, як саме це зробити. Можливо, доведеться взяти із собою деякі спеціальні засоби, про які піде мова далі. Перед тим як піти в похід, перегляньте ще раз маршрут і визначте місця стоянок. Але багато хто навіть не уявляє, як і чим очистити воду на природі. Зазвичай табір розбивають поблизу водойм - на березі річки, озера, струмка. Краще, якщо вода буде проточна, а дно – піщане або кам'янисте, ідеальний варіант – кварцове. Але таке трапляється досить рідко, тому виходимо з того, що пропонує ландшафт. А це з рівним успіхом може бути каламутне болотце або чисте джерело.

Ознаки небезпеки у водному джерелі, які вказують на більшу ймовірність забруднення:

  • Вода (особливо на нижчих висотах) біля лук, де паслися тварини або біля популярних точок.
  • Сліди руху в'ючних тварин чи активності інших одомашнених тварин.
  • Ознаки неакуратної людської поведінки чи тривалого перебування людей.
  • Надмірна кількість піни або коричневого накипу, що може вказувати на цвітіння водоростей; хоча самі водорості рідко бувають шкідливими, проте це вказує на багате на поживні речовини середовище для зростання мікроорганізмів.
  • Брудний сніг, що вказує на відвідувачів; крім того, не думайте, що навіть чистий на вигляд сніг безпечний, тому що бактерії в льоду можуть жити місяцями.

Якщо ви помітили щось із цього і є можливість, то краще вибрати інше джерело води. Якщо ж ні, то ретельно дотримуйтесь інструкцій з очищення води.

Як набрати воду

Найголовніше, коли ви набираєте воду для очищення, шукайте максимально чисте джерело. Листя, водорості та мул не становлять загрози, але своєю присутністю вони ускладнюють процес обробки води. Зовнішньо навіть прозора природна вода може містити масу небезпечних мікроорганізмів, включаючи збудників холери, дизентерії та інших кишкових інфекцій. Також у відкритих водоймах існує небезпека "підхопити" вірус гепатиту А та паразитарні захворювання. Наслідки їхнього потрапляння в організм дуже сумні. Очистити воду на природі можна кількома способами.

В першу чергу мусимо розуміти якого роду небажаних жителів будемо виселяти із води та який метод для цього застосовувати. 

Потенційно питну воду можна профільтрувати або знезаразити.

Фільтрація — це процес механічної очистки води від видимих та невидимих забруднень за допомогою відділення цих забруднень від води. Відокремлення бруду відбувається через фільтруючий елемент — фізичний бар’єр, крізь який не можуть проскочити забруднення певного розміру. Який цей розмір — визначається діаметром пор фільтруючого елементу. Чим менший цей діаметр — тим менші частки забруднення може зупинити фільтр. Ці частки можуть бути як неорганічного походження (пісок, мул), так і органічного (мікроби, проте, на жаль, далеко не всі).

Існує декілька видів фільтруючих елементів за типом матеріалу, з якого він виготовлений: керамічний та мембранний. Обидва види можуть мати однаковий діаметр пор та однаково якісно фільтрувати воду, проте вони суттєво відрізняються у використанні у туристичних чи домашніх умовах. Про це більш детально поговоримо трохи згодом.

Деякі хімічні забруднення також піддаються фільтрації. Для цього використовують вугільний фільтр, який притягує до себе окремі хімікати та легко пропускає вже чисту воду. Він очищає від каламутності (завислих речовин), кольоровості (різні мікроводрослі та ін.) та запаху. Бактерії може далеко не всі очистити, дуже сумнівну воду після нього все одно треба кип'ятити або знезаразити іншим способом.

Очищення води від мікробіологічних забруднень називається дезінфекцією. Є кілька способів продезінфікувати воду, проте всі вони мають застосовуватися до попередньо відфільтрованої води, адже наявність бруду значно зменшує ефективність дезінфекції води. Чим прозоріша вода, тим ефктивніше діє дезинфікуючий засіб.

Початкова якість води до очищення визначає потребу у певному виді фільтруючого елементу. Так, наприклад, з дуже брудною та каламутною водою найкраще впорається керамічний фільтр. Для більш прозорої, проте каламутної води — підійде мембранний фільтр, а для прозорої води – будь-який фільтр, або навіть без нього — одразу дезінфекція.

 Дуже часто турист може потрапити у ситуацію, коли треба терміново очистити воду, а спеціалізованих засобів під рукою немає. Для цього існує багато нестандартних народних методів очистки води, розкажемо вам про деякі з них.

Проціджування через бинт чи тканину. Таким чином можна очистити тільки прозору питну воду, але позбутися вийде лише великого природного сміття. Якщо в рідині плавають листочки, ялинові голки, травинки, то проціджування стане чудовим виходом із ситуації. Достатньо скласти бинт у 4-5 шарів і пропустити через нього рідину. Позбутися піску, бруду і дрібнішого сміття подібна фільтрація води не допоможе.
Кип'ятіння. Найбільш ефективний спосіб очистити рідину з річки чи озера – добре прокип'ятити. Цей процес повинен тривати не менше 10 хв., а в деяких випадках близько години. Переривати кип'ятіння або додавати в ємність сиру воду не можна. Щоб рідина не википіла, можна просто зробити вогонь слабшим.

За допомогою ямки у вологому ґрунті.  Поруч із водоймою можна видобути вологу прямо із землі. Для цього необхідно викопати у вологому ґрунті ямку та почекати. Через деякий час там збереться чиста рідина придатна для вживання. Пройшовши через природний земляний фільтр, вона очиститься від шкідливих домішок, але щоб позбутися осаду, їй потрібно трохи відстоятися.

Відстоювання. Найпростіший метод очищення води – це відстоювання. Достатньо налити каламутну брудну рідину у велику ємність і залишити на 12-15 годин. Внаслідок цього осад впаде на дно, а зверху залишиться чиста питна вода. 

Фільтрування через пісок. Як фільтр відмінно підійде добре просіяний, промитий і прожарений на вогні пісок. Необхідно взяти пластикову пляшку, відрізати верхню частину, а в днищі проробити кілька невеликих отворів. Зверху помістити складений у 5-6 шарів бинт чи марлю, насипати підготовлений пісок і залити забруднену воду. Знизу підставити порожню тару, в яку збиратиметься фільтрована волога. 

Очищення води в похідних умовах за допомогою кухонної солі. Існує думка, що кухонна сіль має сильну бактерицидну дію. Це не так. Іони хлору не є чистим хлором, для його утворення необхідно пропустити воду через гальванічний елемент. Солоний розчин має слабку бактерицидну дію, тому сподіватися на повне знезараження води в похідних умовах легковажно. Якщо це все що є під рукою в поході, то, звичайно, більше нічого не залишається. Приблизна витрата – столова ложка на літр рідини, але пити таку воду буде неприємно. Вона підійде лише для подальшого приготування їжі, але в такому разі її потрібно спочатку прокип'ятити.

Також знаходимо в інтернеті багато порад щодо дезінфекції води йодом, марганцівкою чи перекисом водню. Закликаємо надмірно не ризикувати із такими “методами”, адже найменші передозування цих речовин можуть викликати як легкі нездужання, так і серйозні хімічні опіки травної системи чи проблеми із щитовидною залозою.

Що ж робити якщо не хочеться відстоювати воду по 15 годин чи гратись із піщаними фільтрами, а саморобні дезінфекційні розчини не викликають довіри? Звернемось до професіоналів, все найкраще вже придумали для нас у сфері аутдору.

Почнемо із фільтрів.
Сучасний туристичний фільтр для води переважно має вигляд циліндру, що містить всередині картридж з, власне, фільтром. Залежно від моделі він включає такі елементи як насос для подачі води в картридж, резервуар для очищеної води, шланг, що полегшує процес використання. Картриджі фільтрів містять всередині кілька шарів фільтруючої речовини. Такими речовинами можуть бути:

  • Порожнисті волокна або мікропориста кераміка. Завдяки дуже малому діаметру 0,2-0,4 мікрона вони механічно перешкоджають проникненню бактерій та найпростіших мікроорганізмів.
  • Срібло. Зона відповідальності іонів срібла – проникнення всередину бактерій та їх знищення.
  • Активоване вугілля. Адсорбує як органічні, так і неорганічні речовини. Видаляє неприємні запахи.

Вибираючи собі очисник для води, обов'язково зверніть увагу на його ресурс роботи і дотримуйтесь вимог виробника. Якщо в інструкції написано, що картридж фільтра гарантовано очистить, наприклад, 10 тис. л води, то не варто ставити експерименти на собі та намагатися очистити за допомогою нього 11 тис. літрів.

Також важливими критеріями вибору мають стати можливість ремонту та обслуговування у поході.

При покупці  важливо звертати увагу на розміри та вагу фільтра, а також частоту заміни запасних частин. Крім того, вибираючи тип пристрою, потрібно орієнтуватися на кількість користувачів, тривалість переходів та стоянок. Важливо враховувати можливість дезінфекції води, зручність використання для будь-якого посуду.

Різновиди фільтрів за типом фільтруючого елементу:

- Мембранний фільтр. Це синтетичний матеріал, який не вбирає вологу та має дуже дрібні пори, через які просочується вода, а забруднення лишаються на зовнішній частині мембрани. Чим більша поверхня мембрани — тим більше забрудненої води може «пропустити» крізь себе фільтр. Тому часто мембранні фільтри можна побачити у вигляді «гармошки».

В процесі фільтрації забруднення поступово назбируються на поверхні мембрани, що зменшує її пропускну спроможність, тобто він «забивається». Відповідно нам потрібно періодично промивати фільтр, механічно очищуючи його від накопиченого бруду. На жаль, матеріал мембрани у силу своєї конструкції, не очищується на 100%. А отже такі фільтри не є дуже довговічними та з кожним використанням вони будуть поступово зношуватися. Найкраще підходять такі фільтри для не сильно каламутної води, адже якщо пропускати через мембрану дуже брудну воду — вона значно швидше забрудниться і її потрібно буде міняти. Суттєвим плюсом цих фільтрів є їхня мізерна вага у порівнянні з керамічними (деякі моделі важать до 100 грамів). Якщо ви ходите у недовгі походи з невеликою кількістю учасників - такий вид фільтру буде чудовим варіантом.


- Керамічний фільтр. Це керамічна поверхня, що, як і мембрана, не вбирає вологу та має дуже мілкі пори. Відфільтровані забруднення також залишаються на поверхні фільтру, та потребують періодичного механічного зчищання. Проте, на відміну від мембранного, керамічний фільтр значно менше «забивається» мулом та його значно простіше чистити. З кожним очищенням механічно видаляється тонкий зовнішній шар фільтру та він поступово стоншується. Як це зробити? Берете шматок наждачного паперу чи спеціальну дряпачку, яка іде у комплекті і зішкрябуєте бруд разом з верхнім шаром.

Але незважаючи на такий екзотичний спосіб очистки ресурс роботи таких очисників дуже великий (до 50 000 літрів), і це єдиний вид фільтрів, які на 100% відновлюють швидкість фільтрації після чищення. До суттєвих мінусів керамічних фільтрів можна віднести їхню вагу, особливо у порівнянні з мембранними. Такі очисники краще підходять для кемпінгу, домашнього використання у зоні бойових дій та екологічних лих. Для походів вихідного дня це точно не варіант)

Керамічні фільтри найбільш необхідні саме для очищення дуже брудної та каламутної води. Вони, як і мембранні, здебільшого не можуть відфільтрувати віруси, проте дуже добре видаляють з води бактерії, мікроорганізми та їх цисти, а також спори грибів.


- Вугільний фільтр. Активоване вугілля — пориста вуглецева речовина з високими адсорбційними властивостями. Містить велику кількість пор і тому має дуже велику поверхню. Зазвичай його поміщають у пластикову оболонку (картридж), який має 1 вхід для забрудненої води, та 1 вихід — звідки витікає вже очищена вода.

Вугільний фільтр ефективний проти деяких хімічних забруднень води, проте не підходить для фільтрації неорганічних та органічних забруднень. Не підходить тільки тому, що ці забруднення дуже швидко забивають пори вугілля та до них вже не можуть потрапити хімічні речовини — тож ефективність фільтрації дуже різко падає. Саме тому, вугільні фільтри зазвичай використовують на 2 етапі очищення води у якості так званого «постфільтру», коли усі інші забруднення вже відфільтровані мембраною чи керамікою. Різниця відфільтрованої води після вугільного очисника відчувається на смак та запах — вона покращується та наближається до природнього.
Який ресурс подібного фільтру? Тут не можна визначити кількість літрів води, скільки може очистити вугільний фільтр. Тому що дуже багато зовнішніх факторів серед яких 2 найважливіших: ступінь каламутності, ступінь забруднення хімікатами. Чим більш каламутна вода подається у вугільний фільтр, чим більше в ній хімічних забруднень — тим швидше потрібно буде міняти вугілля у фільтрі. Можна надати загальну рекомендацію: як тільки ви відчули зміни смаку фільтрованої води у бік погіршення — настав час замінити вугілля. Проте, на нашу думку, це є більш домашній варіант, для походу за сукупністю показників буде практичніше взяти кераміку чи мембранний фільтр.

Конструктивні види фільтрів:

Фільтр проточного типу або фільтр-соломинка. Найбюджетніший варіант із усіх можливих, за допомогою якого можна пити воду прямо з джерела.

До переваг можна віднести компактні розміри, невелику вагу та доступну ціну.

Недоліки: 
- використовувати незручно;
- не підходить для заповнення ємностей;
- не знезаражує воду повністю;
- подібним фільтром неможливо підготувати воду для готування їжі чи миття овочів та фруктів, вони розроблені виключно для пиття.
Усередині знаходиться невелика губка, просочена хлором або іншим фільтрувальним елементом, але вода проходить крізь фільтр дуже швидко, тому добре очиститись не встигає. Як основний пристрій для очищення рідини його використовувати не варто.
З класних представників цього виду радимо розглянути Aquamira Tactical Frontier Pro Ultralight GRN Line Filter і LifeStraw Personal.

Похідний фільтр-насос

Цей варіант ідеально підійде будь-якого походу. Випускаються такі пристрої з ручною або електричною помпою. Довгий шланг дозволяє дістати воду за будь-яких умов, а наявність змінних картриджів значно подовжує термін служби приладу. Фільтр дозволяє швидко очистити воду та залити її у необхідну ємність.

З плюсів фільтрів цього виду можна назвати:

  • Доволі висока швидкість фільтрації води
  • Можливість використання будь-де, без прив’язки до місцевості

З мінусів:

  • Прокачування води може бути реально важким, особливо коли вода дуже каламутна
  • Висока ціна
  • Велика вага та об’єми у порівнянні з іншими видами

До речі, про ціну на фільтри для води. 

Цікавий факт: найдорожча складова фільтру для води — це фільтруючий елемент. Зазвичай він дорожчий за всі інші складові разом узяті. А як ми вже згадували вище, вічних фільтруючих елементів не буває, тож вартість змінного картриджу для фільтру інколи на рівні з новим фільтром, буквально трішки менша. Це є досить логічним, адже корпус зі шлангами, БЕЗ фільтруючого елементу — то просто непотрібний мотлох. Фільтруючий елемент — це найголовніше у кожному фільтрі для води. І виробники, розуміючи це, а також той факт що в їхню «коробку» стане тільки їхній фільтруючий елемент — не суттєво збільшують ціну готового виробу, адже «коробка» прослужить дуже довго.

Гравітаційний фільтр

Відмінно підходить для великої групи туристів, наприклад, у кемпінгу або базовому таборі. По суті, це великий мішок з прикріпленим до нього очищаючим елементом. Під дією гравітації вода проходить крізь фільтр та стає придатною для пиття.

Принцип роботи гравітаційних фільтрів для води:

  • Фільтруючий елемент розміщується у «виході» ємності для неочищеної води
  • До «виходу» фільтруючого елементу під’єднується шланг, або одразу інша ємність — для чистої води.
  • Ємність легко наповнюється брудною водою та встановлюється вище за ємність для чистої води
  • І все, більше нічого не потрібно робити — під дією сили тяжіння, вода з верхньої ємності проходить крізь фільтруючий елемент та вже очищеною потрапляє до нижньої ємності.

З плюсів гравітаційних фільтрів для води:

Дуже легке використання, що не потребує участі людини в процесі очищення води: встановив і пішов далі робити інші справи, а вода тим часом фільтрується.

Щодо мінусів:

- Треба бути впевненим, що завжди буде місце, де можна підвісити чи закріпити ємність для брудної води, адже інакше доведеться стояти та весь час тримати її в руках.
-  Відносно низька швидкість фільтрації води. Звісно, її можна трохи прискорити — збільшивши різницю у висоті між резервуарами для води, або додати тиск до верхнього резервуару, проте все одно швидкість фільтрації не буде на рівні з фільтрами насосного типу.

Дуже якісні фільтри такого типу виготовляє британський бренд LifeStraw:LifeStraw Mission 12 L і LifeStraw Mission 5 L

Фільтр-кришка

Найпростіший прилад, який прикручується до шийки пляшки та дозволяє пити очищену воду одразу. Це означає, що набирати рідину можна лише у певну тару, на яку розрахований фільтр. Та й якість такого очищення викликає сумніви.

Фільтр-пляшки

Це різновид фільтру, де вбудовано портативні мембранні фільтри, які мають отвір для пиття як у кришках-поїлках для пляшок. Власне фільтруючий елемент і є кришкою для пляшки. Зазвичай ці пляшки з фільтрами м’які, так що їх можна дуже компактно скласти. Їх можна розглядати більше як індивідуальний варіант, ніж груповий.

Питні системи із вбудованим фільтром для води.

Це одна із найбільш інноваційних конструкцій фільтрів на ринку. Варіант виключно індивідуальний, чудово підійде для військових та соло-мандрівників. З недоліків - складність очистки резервуара питної системи, куди заливаємо брудну воду: Aquamira Tactical Reservoir

Хімічні засоби дезінфекції води

Від механічних забруднень воду ми очистили, але згубний ефект на бактерії та віруси викликають лише ряд хімічних речовин, які ми додаємо до води. Найбільш розповсюджені хімікати для цього є хлор та срібло. Ці хімічні елементи впливають на життєво необхідні функції мікроорганізмів та вірусів, руйнують їх цілісність і таким чином «вбивають».

У чому полягає суттєва різниця між хлором та сріблом у якості діючих речовин засобів:

Хлор діє відносно швидко — зазвичай на дезінфікування 1 л води потрібно зачекати 30 хвилин. В той час як срібло діє у 4 рази довше — 120 хвилин. 

На відміну від хлору, бактерицидна дія якого повністю припиняється за кілька годин, срібло дає значно довготриваліший ефект знезараження — до 6 місяців. Це означає що впродовж цього часу нові бактерії, що можуть потрапити в дезінфіковану воду, не зможуть в ній рости та розмножуватися.

Хімічні засоби дезінфекції води випускаються у різних видах: таблетках, концентрованих розчинах, порошку. В залежності від форми випуску різниться необхідна пропорція для використання. Найбільшу кількість води може дезінфікувати засіб у формі порошку. Тож він буде оптимальним для дезінфекції питної води у великих баках на кемпінгу або в морі. Прикладом такого концентрованого засобу для великих об’ємів є Dutrion Діоксид хлору у дозуванні 4г (чого вистачає на 500 л. води). Також є на ринку і багато зручніших дозувань для невеликої групи туристів. Наприклад, Dutrion Travel Kit, де таблетка розрахована на 5 літрів води. Дуже якісні дезінфектори виготовляє британський бренд Lifesystems, де можна знайти різні види на будь-який смак: і таблетки, і рідину. Також радимо звернути увагу на дезінфікуючі краплі від бренду Aquamira, які завдяки унікальному складу не дають специфічного присмаку воді. 

З основних мінусів хімічних засобів для знезараження води можна назвати присмак води, що лишається після обробки. Він не дуже приємний для більшості людей. На перший погляд нічого критичного, проте різко різниться від ідеального природного стану води. Проте підібравши правильний засіб можна досягти не настільки гидкого смаку) Придивіться до Aquamira Water Treatment Drops і Lifesystems Chlorine Dioxide Liquid

Знезараження води за допомогою УФ-світла

Це дуже цікавий варіант для остаточної дезінфекції прозорої води. Дія УФ-променів полягає у зруйнуванні ДНК та РНК вірусів та бактерій так, що ті не можуть відтворюватися в організмі людини, тож не можуть викликати захворювання.

Для такого варіанту дезінфекції вам потрібен спеціальний пристрій — портативна УФ-лампа. Зазвичай це дуже компактний пристрій видовженої форми. Переваг УФ-дезінфекції багато:

  • Короткий час на знезараження: до 90 сек на 1 л води.
  • Незмінність смакових якостей води, бо нічого до неї не додається
  • Легкість у користуванні: увімкнув, посвітив, можна пити

З мінусів:

  • Вам завжди треба дбати про джерело живлення до лампи. Зазвичай вони працюють на батарейках, які потрібно вчасно змінювати. Є версії з вбудованим акумулятором — проте його потрібно вчасно перезаряджати.
  • Малі об’єми води для дезінфекції за раз (тільки 0,5 чи 1 л) роблять цей пристрій гарним рішенням виключно для персонального використання (максимум на 2 людини).

 Як бачимо, перевірених та безпечних способів очистки води є більш ніж достатньо на будь-який смак, ситуацію та гаманець. Тому давайте підходити до цього питання цивілізовано, використовуючи досягнення людства, а ми у Робінзоні допоможемо вибрати оптимальний варіант саме для вас)