10 May
10May

Літо вже пробирається крізь завісу тьми і холоду, а отже нам всім час ставати трохи активнішими і змінювати деякі звички. Наприклад, знову чіткіше контролювати водний баланс, особливо якщо йдеться про високі фізичні навантаження. У теплі пори року при високих фізичних навантаженнях рекомендовано випивати мінімум 1 літр води на 2 години.  
Кожен з нас, готуючись до походу піклується про достатню кількість рiдини та обирає найзручніший спосіб пиття саме для себе. Сьогодні поговоримо про різні способи перенесення та використання рідини в поході. І детально розберемо питні системи, їх принципи роботи, переваги та недоліки в порівнянні з іншими посудинами.

Для транспортування та пиття в поході ми зазвичай користуємося такими аксесуарами як звичайна пластикова пляшка, фляга, м'яка фляга, питна система, термос, каністра або складне відро і т.д. Про те, яку флягу обрати можна почитати тут: БАГАТО ПИТИ. ОГЛЯД ФЛЯГ ДЛЯ МАНДРІВОК І ТУРИЗМУ


Універсальних варіантів не буває, тому всі ми виходимо, спираючись на завдання, вид активності, обставини, період року і т.д. Безумовно, деколи варто навіть поєднувати і брати з собою декілька видів ємностей. Наприклад, тримати сік чи ізотонік в спеціально відведеній пляшці чи флязі, а на воду мати окрему ємність, щоб насолоджуватись водою без додаткових запахів і присмаків. Або ж інший варіант - дуже зручно пити з літрової фляги, але щоб приготувати вечерю на велику компанію і не бігати п’ять разів до джерела, що знаходиться далеко від місця стоянки, гарно було б мати якусь велику ємність - наприклад, відро або каністру, що значно спростить побут після виснажливого дня. До того ж, ці ємності в складеному вигляді зазвичай займають мінімум місця.


Питна система - аксесуар, що допомагає швидко, без зупинок і майже без допомоги рук попити води.

 Призначений не лише для зручного транспортування рідини, а й для постійного нагадування про те, що потрібно випивати необхідний мінімум води при інтенсивних навантаженнях.
Ці аксесуари зараз набувають все більше популярності серед мандрівників. Дуже зручно користуватися ними при їзді на велосипеді, під час бігу, в походах, адже у вас вже не буде потреби робити додаткову зупинку, аби просто попити. Ви зможете зробити це не зупиняючись.
До того ж, більшість туристичних рюкзаків містять спеціальний відділ для системи. Це, можливо, і не мотивує одразу її купувати, але поцікавитися таким артефактом - точно.

Питні системи можуть бути різної форми, об’єму, конструкції і відрізнятися за матеріалами.
Camelbag Pro 3l
Osprey Hydraulics LT 1.5
Gregory 3D Hydro 3L Reservol


Будова питної системи дуже проста, складається з кількох елементів:


1. Мішечок (резервуар) для води, що визначає об’єм рідини, яку можемо переносити і пити. Згаданий мішечок має щонайменше одну бічну стінку з отвором, який служить для передачі рідини в резервуар і з нього.

2. Трубка (шланг) - слугує  для протікання та  подачі води. Деколи поверх самого шлангу може одягатись захисний чохол, що дозволяє краще регулювати температуру води, яка залишається в трубці. На шлангу часто зустрічаються пластикові  кріплення, що дає змогу зручно прикріпити трубку до лямок рюкзака.

3. Клапан для пиття (загубник). Відповідає за сам процес пиття. Загубники можуть бути різної форми і діаметру, тому деякі з них більш або менш зручні. Деякі бренди мають доволі товсті загубники, які незручно тримати в роті, коли п’єш, однак це питання нескладно вирішити, тому що ці деталі піддаються заміні.
Клапани зазвичай мають блокатор, який спочатку варто натиснути для розблокування механізму, а потім просто стискаєте зубами поїлку і п’єте. Це зроблено для того, щоб запобігти мимовільному витіканню води, коли ви десь ненароком притиснете клапан.

Матеріали


Резервуари для рідини в гідросистемах найчастіше виготовляють з антибактеріального пластику, що має спеціальну плівку, яка містить іони срібла на зовнішньому шарі і забезпечує стійкість до розповсюдження бактерій. Завдяки цьому покриттю відсутній “пластиковий” присмак і запах. Зустрічаються резервуари і з термопластичного поліуретану. Матеріали не містять бісфенол-А, і є безпечними для використання.
Резервуари питних систем зносостійкі, пластичні та міцні. Пошкодити їх досить складно. Проте ці матеріали не дуже люблять високі температури, тому виробники не рекомендують заливати туди рідину, що вища за температуру 60 градусів Цельсію.
Форма
Зазвичай гідросистеми мають прямокутну форму з невеликими модифікаціями, які гарно лягають біля задньої стінки рюкзака, рівномірно розподіляючи вагу та не завдаючи особливих проблем із об’ємною формою.

Зустрічатися і такі питні системи, що повторюють форму поясної сумки. Маленькі, компактні і зручні:

До речі, існують і рюкзаки-гідратори, що мають зазвичай невеликий об’єм, продуманий дизайн, сумісність із питними системами. Їх основне завдання - вмістити питну систему і зробити процес пиття надзвичайно комфортним при бігу, їзді на велосипеді і інших активностях. До того ж, залишається трохи місця для потрібних дрібниць та одягу для утеплення:

Приклад : Thule Vital 6L DH Hydration Backpack


Функціонал

 
Відрізняються питні системи і за способом відкривання резервуару. Деякі моделі мають круглий отвір на одній зі стінок мішечка. Це досить зручно, якщо отвір достатньо широкий:


Для зручності виробники додають ще спеціальну пластикову ручку, за яку зручно тримати резервуар при набиранні води з джерела.

 Інші ж види систем - повністю відкриваються у верхній частині для наповнення та чищення.

На мою думку, верхнє відкривання системи є трохи зручнішим, оскільки таким чином легше помити резервуар і вивернути його назовні для просушування.

Окремі моделі мають спеціальний конектор, що дозволяє відстібнути гідротрубку від резервуару, аби можна було набрати воду, не дістаючи всю систему з гідротрубкою, а лише резервуар. Це, безумовно, практичніше.

При виборі звертайте увагу на довжину та діаметр трубки, аби користуватися нею було зручно, і щоб довжина трубки дозволяла  спокійно діставати до рота.


Цікавими за функціоналом є питні системи бренду Aquamira
Питні системи цього бренду зроблені таким чином, що вода перебуває під тиском, завдяки своїй унікальній системі нагнітання кисню в резервуар, тому можна використовувати воду для фільтрації та розливу, просто натиснувши на загубник трубки шланга. У комплекті входить корпус фільтра, до якого потрібно підібрати потрібний картридж. Тобто, користувачі мають можливість отримати і питну систему, і фільтр водночас, що особливо актуально для військових, або ж у походах, де ви сумніваєтесь в якості питної води.


Об’єм

Об’єми питних систем зазвичай варіюються від 1-го до 3-х літрів, маючи крок 0.5 літра. Тільки Ви можете знати, з якою метою найчастіше буде використовуватися система, як багато рідини ви вживаєте, чи як далеко в тій чи іншій мандрівці знаходяться джерела. Тому питання об’єму дуже індивідуальне. Звичайно, якщо йдеться про недовгі пробіжки чи веломандрівки, то є зміст розглядати невелику гідросистему об’ємом 1 -1.5 л. Якщо йдеться про довготривалі літні мандрівки, де відстань між діючими джерелами може бути досить великою, тоді краще зупинятися на об’ємі 2-3 л.

Коли йдеться про ємності для пиття, то обов’язково варто згадати про американську компанію HydraPak, що вже понад 20 років спеціалізується на створенні найкращих рішень гідратації.Багато з відомих нам брендів, таких як Osprey, Salomon, Black Diamond, Thule, Patagonia співпрацюють з компанією HydraPak і використовують їхні інноваційні розробки в своїх питних системах чи рюкзаках-гідраторах.


Переваги питних систем:


  • дозволяє краще регулювати кількість спожитої рідини. Краще пити часто і трохи, аніж один раз і багато. Це допомагає і вашим суглобам, і організму загалом; 


  • економить воду. Саме завдяки поїлці, через яку ви не можете випити надмірно багато води за один раз. Таким чином, води вистачає надовго;


  • зручна форма, що дозволяє гарно розмістити резервуар попри спинку рюкзака і розподілити навантаження. Це часто має особливу роль на складних рельєфах, де дуже потрібно добре тримати баланс;


  • перепона між рюкзаком і резервуаром дозволяє воді довше залишатися прохолодною при високих температурах;


  • компактність у складеному стані. Якщо ви тримаєте резервуар як запасну ємність, або просто якийсь час не використовуєте, то без води його дуже легко скрутити, а в такому стані він займає мінімум місця;


  • можливість пити на ходу, не зупиняючись і  нічого не відкручуючи;


  • легко знайти складові деталі системи, які загубилися або вийшли з ладу, оскільки і шланги, і загубники різних брендів можна купити окремо;


  • при потребі можна використовувати як душ, якщо залишити резервуар на сонці на якийсь час, то вода швидко нагріється і, затискаючи клапан ви отримаєте часткову компенсацію похідного душу.


Недоліки:


- Ціна. Будь-яка питна система коштує дорожче, ніж фляга і, тим більше, ніж звичайна пластикова пляшка;

- додаткова вага. І шланг, і клапан - це зайві грами. Вони зазвичай не надто критичні, проте вага питної системи точно більша, аніж пляшки;

- питну систему складніше наповнювати. Особливо якщо вода не збирається в достатній кількості, або активно не витікає, то можливо доведеться мати ще додаткову ємність, якою ви зможете зачерпувати воду і переливати в резервуар;

- непросто оцінити кількість води, яка залишилась. Коли ви проходитиме повз джерело, то доведеться знімати рюкзак, діставати резервуар, щоб оцінити, скільки рідини ви ще маєте в запасі. Це довше і складніше, аніж у випадку з флягою, яка зазвичай під рукою;

- питна система потребує ретельнішого догляду. Та і загалом мити її значно складніше. Тут не обійтися простим споліскуванням. Потрібно добре вичистити всі елементи;

- накопичують запахи. Так, якщо ви плануєте заливати ізотоніки/чай/сік чи інші напої, то навіть після одного заливання залишиться запах напою, якого позбутися досить складно;

- поява плісняви. Так, якщо ви недомиєте чи недосушите питну систему, то з часом з’явиться пліснява. Тому час від часу можете застосовувати звичайні таблетки для очищення води, щоб добре захистити свій резервуар від зайвих бактерій;

- підходить не під всі потреби. Наприклад, якщо ви плануєте коротку вилазку на 1,5 - 2 години в межах своєї довгої мандрівки, то зручніше і швидше наповнити водою невелику флягу, а питну систему залишити в номері чи наметі;

- не надто придатна для використання в холодну пору року. Взимку проблема замерзання води торкається будь-якого посуду, однак в питній системі часто замерзає вода в шлангу, і потім лід складно звідти дістати і вичистити. З флягою таку маніпуляцію зробити значно легше. Спеціальні термочохли можуть трохи подовжити час замерзання, проте на 100% проблему не вирішують.

Догляд 

Якщо ви хочете, щоб питна система служила довго, то за нею потрібно добре доглядати (так-так, вони люблять увагу). Гідратори містять додаткові дрібні елементи, саме тому і мити їх трохи довше. Проте як для пляшок, фляг, так і для питних систем головними залишаються 2 правила:


1. Ретельно вимити.
2.Добре просушити.


В  найкращому випадку  ви повинні промивати і висушувати резервуар після кожного використання. Особливо це стосується тих випадків, коли ви заливаєте в гідратор не тільки воду, а ще ізотоніки, чай чи каву з цукром, бо ці напої залишають стійкий запах і сприяють швидкому розмноженню бактерій. Позбутися стійких запахів допомагають спеціальні таблетки для очищення.


Для миття необхідно від'єднати всі складові гідратора і здійснити наступні кроки: 

1. Відкрийте резервуар і вимийте його теплою (не використовуйте кип’яток) водою з м’яким миючим засобом, спеціальними таблетками для чищення, або навіть зі звичайною содою.


2. Ретельно (найкраще декілька разів) ополосніть прохолодною проточною водою, поки не зникнуть залишки мила.


3. Повністю просушіть резервуар після очищення,  висушивши його вручну або повісивши догори дном. Для того, щоб стінки резервуару не злиплися, можна всередину покласти звичайний папір (якщо не має змоги вивернути стінки назовні).


4. Не забувайте про очищення шлангу, поїлки, силіконових прокладок і інших дрібних деталей. Найлегше прочистити шланг буде за допомогою спеціальних щіточок. Набори для чищення можна знайти в туристичних магазинах.

Якщо ви плануєте провести глибоке очищення дрібних деталей, то можна залишити їх на якийсь час у воді з миючим засобом, а вже після цього добре просушити.
Ще один хороший спосіб, перевірений на досвіді - залишати порожню питну систему в морозилці.  Після заморозки дати розморозитись і почистити. Це дозволить легко та гарантовано позбутися бактерій, які потрапили до гідратора.


Висновки


Отже, питна система - зручний аксесуар, що допоможе швидко попити без додаткових зупинок, самою своєю присутністю нагадуватиме про збереження водного балансу і гарно розміститься попри спинку вашого рюкзака. Разом із тим додасть трохи клопоту при чищенні і наповненні. Зважте всі переваги і недоліки і візьміть у свою наступну мандрівку саме ту ємність, що ідеально підійде (або навіть і не одну).
Зустрінемось при виборі в Робінзоні!