01 Feb
01Feb

Якщо хтось із читачів шукає пуховик для зимових Карпат, то я одразу порекомендую вам ці моделі: Mountain Equipment Lightline Jacket, Marmot Guides Down Hoody та Black Diamond M Vision Down Parka і далі можете не читати. Проте якщо вам цікаво дізнатися більше про конкретні моделі, то поясню, в чому їхні особливості. Якщо вам цікаво, що таке пухові светри, для чого в пуховику петлі у внутрішніх кишенях, липучки на каптурі, сітчасті внутрішні кишені чи мембрана і снігова спідниця, то читайте нижче. Буде багато деталей про пухові куртки.

Пуховик - це теплий шар одягу, який забезпечує комфорт в таборі, в місті чи на маршруті. 

За товщиною їх можна  розділити на тонкі, середні, товсті, дуже товсті.

За формою: жилетки, светри, анораки, куртки

За пружністю пуху (Fill Power): 650, 700, 800, 850, 900 і інші.Є водостійкий та не водостійкий пух. За походженням є качиний та гусячий. Насамперед варто розуміти, що гріє не пух, а повітря. Пух служить накопичувачем повітря. Чим кращий пух, тим більше повітря може втримати при тій самій власній масі. 

Детально можна прочитати тут в статті про Fill Power. Чим більше пуху - тим тепліше, чим  якісніший пух - тим тепліше. Проте, якщо пуху набити забагато, то він не утримуватиме повітря, і, як наслідок, не грітиме. Саме тому якісні пуховики не виглядають надто набитими, при досить великих відділах для пуху.

Для початку розглянемо два найпопулярніші варіанти пуховок: тонкі та товсті. 

До тонких можна віднести пуховки вагою близько 400-500 грамів - чоловічі, та 300-400 грамів - жіночі.

Їх можна віднести до осінніх курток. В упакованому вигляді займають 2-3 літри. Часто такі куртки не мають регульованих манжетів та затяжки по контуру капюшона. Це тому, що розроблені для використання як середній утеплюючий шар під мембранкою чи ще однією, товстою пуховкою. Яскравими представниками цієї категорії курток є Sierra Designs Whitney чи серія чоловічих та жіночих пуховок Black Diamond Access Down Hoody. В категорії тонких часто можна зустріти суттєво легші куртки (70-100 грамів на 1 виробі). Виграш у вазі там здебільшого за рахунок пуху із більшим показником Fill Power та тонших зовнішніх тканин. Яскравими представниками є Marmot Quasar (бувають з капюшоном та без) та Mountain Equipment Frostline є як чоловічі так і жіночі. Тонкі пуховики розраховані на зігрівання при температурах +5 +12. та рух при -7 -12. 

Використання таких пуховиків може бути наступним:

  • Основний теплий шар весною чи осінню в місті та горах
  • Додатковий теплий шар взимку
  • Середній шар між флісом та штормовкою в сильні морози для руху, чи осінню в таборі.
  • Середній шар між фліскою та висотною пуховкою під час сходження на Еверест чи Нанга-Парбат

Щодо товстих пуховок, то це вже зимовий варіант, якщо говорити про Україну та Карпати. Беззаперечними бестселерами є Mountain Equipment Lightline Jacket, Marmot Guides Down Hoody. Обидва бренди роблять ці серії і для чоловіків і для жінок. Проте Mountain Equipment додатково має подовжену жіночу модель Mountain Equipment Wms Lightline Long Jacket - формат півпальта дуже зручний для використання в таборі. А нижній замок дозволяє в ньому впевнено крокувати. 

Загалом товсті пуховики розраховані на пасивне використання при -5 -15. Здебільшого мають повноцінний капюшон та регульовані манжети. Більше затяжок, кишень та товстіший зовнішній матеріал. Є, звісно, і полегшені товсті пуховки: Mountain Equipment Senja чи Sigma, Marmot Highlander Down Hoody.

Цю групу пуховиків, найкомфортніше використовувати:як головний теплий шар взимку на привалах та в таборіяк додаткову вкладку в спальник взимку (додає кілька градусів до комфорту). як теплу пухову куртку під час сходжень на 5000-6000 тисяч.як куртку для руху під час сходжень на 5000-7000 за умови поганої погоди 

Дуже товсті пуховики можна розділити на туристичні та експедиційні. Перші легші за рахунок тоншого матеріалу ззовні. А експедиційні мають мембрану та товстий матеріал ззовні. 

Експедиційні використовуються:

  • Як основний верхній шар в полярних умовах (перетин Антарктиди, чи перехід Гренландії)
  • Як головний чи  додатковий шар в довгих лижних експедиціях в приполярних умовах
  • В місті в північних країнах 

Співвідношення температури і кількості пуху:100-150 грамів - це легкі пуховки, які добре використовувати восени та навесні, коли температура опускається до +13 +7. Вони займають дуже мало мало місця, загалом важать 200-300 грам, проте дають більше тепла, ніж фліс. Крім того, в таких пуховиках можна рухатися при -7 -12. Тонкі пуховики - гарний вибір для осені в місті та горах. 

150-200 грам пуху - це все ще осінні пуховики, для температур близько 0. Для наших зим в Карпатах варто обирати пуховики, де пуху 250-300 грам. Вони комфортні в місті при температурі -10-12, якщо ви у футболці. В горах, якщо маєте на собі термобілизну і фліс,  в ній комфортно при -15 -18. Для температури нижче -20, краще одягти додаткову тонку пухову чи синтетичну жилетку. Варто зазначити, що при таких температурах буде комфортно за умови рівномірного утеплення тіла. Якщо на вас пуховка для Евересту, але  мокрі ноги і вони мерзнуть, то і загального відчуття тепла не буде.

300-400 грам пуху - це вже пуховки для температур менше -20 градусів. 

А ті, які мають 400-500 чи навіть 600 грам пуху, розраховані на температури -30 і нижче. Такі пуховки здебільшого мають теплі шви. 

Зовнішні тканини в пуховиках різні. В туристичних здебільшого нейлон 30-50 із товщиною нитки Den. Цей матеріал має гідрофобне просочення, що дає мінімальний захист від намокання. Такої товщини матеріалу достатньо, щоб витримувати тертя рюкзака, якісь дрібні зачіпи чи часте тертя об скелі. Дуже добрим матеріалом є Pertex. Цей матеріал має багато різновидів, зокрема, є спеціальні для пухових виробів. Його завдання не продуватися, тримати невеликий дощ та добре дихати. Перевага пертексу над іншими в тому, що він легший та міцніший. 

Окремо хотілося б згадати Driloft від Mountain Equipment. Як показав досвід користування курткою Mountain Equipment Lightline Jacket, матеріал дуже міцний, стійкий до стирання та прорізування. Скільки ж скалок в Карпатських колибах витримала та куртка! Є окремі ультралайтові куртки, в яких скомбіновано максимально легкі матеріали та пух FP 850+. В них може бути 15D при кількості пуху 100-200 грам. Вони менш зносостійкі, проте і вага дуже мала. 

Експедиційні пуховики мають товсті тканини і велику водостійкість. Мембрана стоїть на більшості висотних пуховок, а також на пуховках для полярних умов.  Насамперед мембрана захищає від ураганного вітру. Намокання пуховки в -30 можливе від власного поту чи танення снігу, який замерз на куртці.

Крім полярних, мембрану також мають лижні пуховики. Так, такі існують, наприклад, Marmot Shadow Jacket чи Marmot Wm's Sling Shot Jacket. Такі пуховки мають всі функції лижної куртки, проте здебільшого суттєво тепліші. Завдяки посиленим тканинам, можна використовувати як основну куртку для штурму вершин при -20 і нижче. Завдяки вентиляції під пахвами можна регулювати температуру використання та не дозволяти накопичувати зайву вологу під курткою.

Зробити просто теплу куртку - це тільки пів справи. Важливою є і її зручність. Сюди я б відніс розташування кишень, зручність замків, пулерів, зручність регулювання каптура та манжетів і крій куртки. Особливо варто звертати увагу на зручність регулювання  у висотних пуховиках. В них ви затягуватимите капюшон чи нижню кулісу в товстих рукавицях.

Образливо буде не змогти закрити куртку в рукавицях в -20 -30 на сильному вітрі.

Розташування кишень - то вже на любителя, проте варто мати хоча б одну внутрішню для техніки чи акумуляторів (треба якось на вершині селфі зробити). Варто звертати увагу, щоб зовнішні кишені були утеплені, особливо для рук. Якщо в пуховику кишені для рук холодні, то для чого така куртка?

Замки мають легко ходити і не закушувати тканину навколо. Центральний замок теплої пуховки має мати нижній бігунець. Це дуже спрощує похід в туалет, роботу в системі чи виймання чогось з кишені фліски чи штормовки. На тонких пуховиках така функція набагато рідше зустрічається, проте там вона не така важлива, бо ті пуховки і коротші, і частіше використовуються під штормовкою. Ці ж куртки часто не мають регульованих манжетів та стяжки капюшона. Натомість по периметру вшита ґумка.

Завдяки компресійним властивостям пуху куртки можна дуже компактно впакувати. Marmot Guides Down Hoody та Sierra Designs Whitney пакуються у свої кишені навиворіт. Саме тому в них пришиті петельки. Спаковану куртку можна підвісити на систему чи прикріпити до рюкзака. А куртка Mountain Equipment Lightline Jacket пакується в полотняний мішечок об’ємом 6 літрів.

Яку форму куртки обрати? Класична куртка з капюшоном і замком по центру - найпопулярніший і набільш звичний варант. Проте куртки є і без каптура, і без повного центрального замка (анорак). Якщо куртка підбирається під внутрішнє використання, то можна брати без капюшона та із спрощеними манжетами. Так виграєте добрих 70-90 грамів. Якщо ж для зовнішнього, то краще класика. Якщо для постійно низьких температур, чи майже без коливання температур під час використання, то пуховий анорак дасть вам багато комфорту при меншій вазі. 

Рекомендації по використанні пуховиків:

  1. Використовувати пуховик краще як додатковий шар коли холодно, а не постійно в ньому рухатися. (про це, колись в іншій статті).
  2. Краще комбінувати пуховик із флісом, ніж брати тільки товстіший пуховик.
  3. Транспортувати краще в гермомішку, а не будь-як.
  4. Пуховики не варто використовувати при дуже інтенсивному русі, коли ви надмірно пітнієте. Волога яку ви виділяєте, накопичиться в пуховику, через що він менше грітиме та може замерзнути. Для дуже інтенсивного руху, краще використовувати синтетичні утеплювачі, через них волога проходить швидше.
  5. Також не варто використовувати пуховики на льодолазних маршрутах. так як там, часто можна потрапити під краплі води. Ефект буде той самий.

Рекомендації по догляду та зберігання:

  • Максимально пресувати пухові вироби варто тільки для транспортування.
  • Зберігати найкраще в розгорнутому стані горизонтально. 
  • Деякі вироби з пуху мають мішки для зберіганняУникати намокання пуху. 
  • Старатися максимально швидко просушувати куртку.
  • Прати при низьких температурах та спеціальними засобами на режимі для пуху, або вручну

Marmot, Sierra Designs, Black Diamond, Black Yak та інші в своїх пухових виробах використовують пух,  просочений спеціальними речовинами, для надання водостійкості. Mountain Equipment натомість не проробляє пух з міркувань екології. Всі бренди змішують гусячий і качиний пух. Гусячого суттєво більше, 80-90%. Це зроблено з економічних міркувань. Ми отримуємо дешевший виріб, без втрати якості. Качиний пух вплине тільки на термін служби. За правильного догляду пуховий виріб може прослужити спокійно 6-8 років інтенсивного використання. А за нечастого використання  і 10-12 років. Моя перша б\у пуховка живе вже шостий рік без особливої втрати теплоємності. 

Ходіть в гори тепло!