19 Jul
19Jul

Всім привіт! На зв’язку Тарас і сьогодні в нас на огляді шведські красені від THULE. Я вирішив детальніше розглянути аутдорні лінійки наплечників цього бренду та зрозуміти, які особливості та фішки в кожної моделі. Тож, запрошую вас до читання.             

Давайте спершу декілька слів про бренд. Thule був заснований у 1942 році в Швеції. Бренд спеціалізується на рюкзаках для міста та утдору, а також на машинних багажниках, консольних наметах, які кріпляться на дах автомобіля. Навіть дитячі коляски мають:) Thule це престижно і майже завжди  дорого. Вся продукція цього бренду відома серед користувачів своєю якістю і точно  прослужить вам не один десяток років. 

Що ж, тепер давайте перейдемо до наплечників. В лінійці для туризму можна виділити декілька моделей, які існують в різних розмірах, і можуть мати свої особливості, проте їм притаманні в більшості одні і ті ж риси і елементи - Отже CapstoneVersantGuidepostAllTrail та Stir.  Це те, з чого доведеться обирати шанувальниками бренду, коли вирішать йти в гори. Давайте детально зупинимося на кожній.і. Я постараюсь розглядати різні об’єми наплечників, щоб ця стаття була інформативнішою.

Рюкзак Thule Capstone 50l Mens - ідеальний наплічник об'ємом 50 л для коротких мандрівок або мінімалістичних походів.             

Ця лінійка наплечників існує в 4х різних варіантах об’єму - 50, 40, 32 та 22 літри. Кожен з них має варіації спинок - для чоловіків та жінок. Моделі об’ємом 40 та 50 літрів мають круту спинку, яка регулюється по висоті і легко підлашттує наплечник під ваш зріст. Моделі 32 та 22 літри не мають такої спинки, однак вони випускаються в різних варіаціях — з розміром спинки M/L та XS/S. Тобто, фактично однієї моделі наплечника є 4 різні варіації, це ще не говорячи про кольори.                         

Я сфокусуюсь на Capstone 50, бо він є повноцінним трекінговим наплечником, який можна використовувати на довготривалих мандрівках. Серед всієї лінійки аутдорних моделей саме Capstone має найкраще вентильовану спинку. Вона реалізована натягнутою сіткою, яка забезпечить комфорт і провітрювання навіть в дуже спекотний день.

З цікавих особливостей також можна виділити відсутність нижнього доступу — тут його заміняє велика блискавка, яка йде по фронтальній частині наплечника і дозволяє швидко добратись до спорядження в будь-якій точці наплечника.

Поверху цього фронтального відкидного клапана реалізована кишеня. Thule зробили доволі оригінально і як основний матеріал дали цупкий 210D Robic нейлон, який забезпечує максимальну довговічність, а по краях кишеню виготовили з еластичної сітки, яка класно тягнеться. Таким чином фронтальна кишеня вийшла міцною, проте еластичною.

По боках наплечника реалізовані 2 стропи з фастексами, щоб закріпити спорядження типу дуг від намету чи килимка-пінки. Також на цих стропах є додаткові петлі для кріплення льодорубів чи трекпалиць. По боках наплечника також є сітчасті кишені, щоб переносити флягу з водою чи щось невелике — типу шапки або бафу.

Тепер хочу сказати про 2 речі, які мені в цій моделі видаються невдалими та їх можна і варто покращити. Перше — це верхній клапан наплечника. Він має лише зовнішню кишеню і немає внутрішньої. Я особисто вважаю внутрішню кишеню просто мастхевом в сучасних наплечниках. В ній можна зберігати документи, ключі, гроші і інші дрібниці, якими в мандрівках користуєшся рідше і хочеш краще їх заховати.

Ну а друге — це пояс наплечника. Він надто тонкий і не зможе забирати велику частину ваги рюкзака на ваш таз. Звичайно, цей наплечник не розрахований на вантажі більше 15 кілограм, однак все ж пояс мені видається заслабким. На одній лямці поясу розташована кишеня з еластичної сітки, щоб зберігати телефон чи перекус, а на іншій лямці кріплення для трекпалок. Це кріплення є модульним і його можна замінити на кріплення для фотоапарату чи кишеню роллтоп, однак їх потрібно докуповувати додатково.

Варто також згадати, що Capstone як і решта аутдорних наплечників від THULE має в комплекті рейнкавер, який чудово захистить його від дощу чи бруду.

Підсумовуючи, хочу сказати, що Thule Capstone 50 — це класний вибір наплечника, який буде універсальним солдатом, як в міжміських подорожах, так і в гірських походах.

Thule Versant  —  місткий трекінговий рюкзак для походів.             

Ця модель існує в трьох розмірах — 50, 60 та 70 літрів, також для кожного варіанту об’єму є вибір між жіночою та чоловічою спинками. Я сфокусуюсь на об'ємі 60 літрів, який ідеально підходить для мандрівок тривалістю від 3х до 5ти днів.

Конструктивно модель Versant має схожості з Capstone, однак вона є значно потужнішою і продуманішою.             

Система підвіски BioWrap дозволяє без проблем користуватись нагруженим наплечником на довгих дистанціях без відчуття дискомфорту. Однозначною перевагою цього наплечника є можливість підлаштувати спинку та поясні лямки майже під будь-яку комплектацію мандрівника. Звісно, ви можете сказати — регульована спинка, що ж тут такого незвичного? А я вам відповім — що крім спинки тут також регулюються і поясні лямки, а таким далеко не кожен наплечник може похвалитися. До речі, на цих поясних лямках є кишені з еластичної сітки.

На фронтальній частині наплечника розташована велика кишеня з 400D нейлону, яка може розкриватись повністю, за допомогою вертикальної блискавки.

Так само як і у моделі Versant тут немає класичного нижнього доступу — йому на заміну прийшов фронтальний клапан, який дозволяє відкрити наплечник як валізу.

По боках рюкзака є 2 бічні кишені, а також по 2 стропи для фіксації спорядження. Кріплення для трекпалиць тут реалізоване петлями по обидві сторони від фронтальної частини наплечника.

Ну і перейдемо до вишеньки на торті — клапана. Якщо в моделі Versant клапан я вважаю  недопрацьованим, то тут він зроблений надзвичайно круто. По-перше кишені — їх тут аж три — 2 зовнішні і одна внутрішня для цінних речей. До речі, в одній з зовнішніх кишень захований рейнкавер, який одразу йде в комплекті.

Клапан наплечника можна трансформувати в круту сумку через плече, за допомогою додаткової стропи, яка теж йде в комплекті. Ви завжди знатимете який фастекс куди кріпити, бо Thule потурбувались і зробили кольорово-цифрове кодування.

Thule Versant — крутий варіант для того, хто шукає надійний наплечник на мандрівки середньої тривалості.

Thule Guidepost —  рюкзак об'ємом 75 л для походів і тривалого трекінгу 

Тепер пропоную перейти до гіганта в нашому сьогоднішньому списку — Thule Guidepost. Цей наплечник поставаляється в двох розмірах — 65 та 75 літрів, а також має жіночу та чоловічу модель спинки. Я обрав для огляду модель об’ємом 75 літрів, як таку, що підходить для тривалих мандрівок від 7 днів.

Guidepost 75 — це експедиційний наплечник, який розрахований на довгі переходи без можливості поновлення запасів їжі та газу.

Фронтальна частина наплечника схожа на ту, яка у Versanta — передня кишеня на замку і фронтальний клапан замість нижнього —  Thule однозначно люблять цю фішку.

Однак бокові кишені, які в моделях Версант та Капстоун виконані з сітки, тут виконані зі зносостійкого нейлону.

Особливої уваги заслуговує підвісна система. Окрім того, що спинка наплечника регулюється по висоті, вона також регулюється і по ширині, а це неабияк круто. Чим це важливо? Тим, що в довгих мандрівках та експедиціях, коли ви несете наплечник вагою понад 20 кілограм, рюкзак має ідеально сидіти на вашій спині.

Поясний ремінь в цій моделі теж по своєму унікальний. Він рухомий і має певний вільний хід відносно самого наплечника. Це дозволяє рухатись з наплечником в унісон — він ідеально повторить усі ваші рухи.

На поясі наплечника розташовані, вже класичні кишені, для дрібниць. Наплечник має в комплекті рейнкавер, що однозначно є плюсом. 

Цікавою фішкою цієї моделі є “проводка” кабеля зарядки телефона. Від клапана наплечника є можливість пропустити шнур до бокової поясної кишені, щоб заряджатись на ходу. Це зручно, бо тоді павербанк вам не заважає в кишені, але телефон завжди під рукою. Це реалізовується за допомогою спеціальних петель, маркованих блискавкою.

Клапан рюкзака можна зняти, та перетворити у наплечник, об’ємом приблизно 15-20 літрів, який зручно використовувати для радіальних виходів чи коли під час мандрівки заходите в місто.

Thule Guidepost стане класним вибором для любителів довгих мандрівок та експедицій.

Thule AllTrail — туристичний рюкзак об'ємом 45л стане ідеальним варіантом для мандрівок та легкого трекінгу. 

Я б назвав його універсальним солдатом. Модель Alltrail сконструйована всесезонною, тому навіть зимові мандрівки не будуть проблемою. Отож, дана модель є в розмірах 35 та 45 літрів, та має чоловічу та жіночу моделі.             

Якщо ж говорити про матеріали, то тут використані 420D Dobby Poly та 330D Ripstop Polyester — що гарантує витривалість та довге життя рюкзака, навіть при активній жосткій експлуатації.

Що ж , давайте швиденько перебіжимось по основних деталях та фішках цього наплечника. Перше, що варто сказати — спинка регулюється на 10 см, то ж проблем з тим, щоб підлаштувати її під себе не буде.

На лівій лямці поясного ремня, розташоване те саме модульне кріплення для трекінгових палиць, яке можна замінити на кишеню-роллтоп або ж кріплення під фотоапарат.

Яскравий рейнкавер, який входить в комплект, забезпечить хорошу видимість та захист від вологи та бруду.             

Система підвіски та лямки наплечника добре вентилюються, тому ваша спина і плечі не будуть сильно пітніти.

І тут, ми знову зустрічаємо фронтальний доступ, який прийшов на заміну нижньому. Він ширший, тож є змога дістати речі, які лежать в найдальших куточках рюкзака.

Наплечник також має кишеню на фронтальній частині, яка защіпається на блискавку. З боків цієї кишені розташовані кишені під воду з стіки, а також кріплення під трекінгові палиці.

На плечові лямці йдуть кріплення під патрубок питної системи, тож у вас не буде потреби зупинятись і знімати наплечник, щоб попити.             

Загалом, Alltrail — це надзвичайно універсальний наплечник, який вміло послужить вам у всіх мандрах, пригодах та поїздках.

Thule Stir —  штурмовий альпініський рюкзак який також підходить для трекінгу і короткотривалих походів. 

Тепер пропоную перейти до останньої моделі в нашому списку — Thule Stir. Ця модель є моїм фаворитом, оскільки вона поєднала в собі круті переваги і має всі фішки, які я вважаю необхідними в сучасному наплечнику. 

Перш за все, варто згадати, що модель випускається в об’ємах 18, 20, 25 та 35 літрів. Моделі 25 та 35 літрів мають варіації жіночих та чоловічих спинок. Також існує модель Thule Stir 40, яка класно підійде для скітуру чи в якості штурмового наплечника, але про неї іншим разом. Сьогодні сфокусуємось на об’ємі в 35 літрів.

Отож, поговоримо про матеріали — тут використовується Coated 210D Robic та 70D nylon. Цей матеріал найбільш витривалий, серед всіх які використовуються у всіх трекінгових моделях Thule. Він шалено зносостійкий, тож вам не потрібно буде дивитись куди ви ставите наплечник, чи боятись, що його подере жереб.

Рюкзак не має повноцінного верхнього клапану — він сконструйований таким чином, що закривання відбувається на металеву фурнітуру, а додатковий захист вбереже речі сухими і не дасть дощу попасти всередину. 

Також така система верхнього клапану дозволить закріпити куртку чи наприклад тент намету зверху наплечника, щоб просушити їх після дощу чи ночі.

Всередині основного відділення є невеличка сітчаста кишеня з карабіном для ключів. В ній зручно тримати документи чи речі швидкого доступу.                         

Наплечник має блискавку на фронтальній частині, завдяки якій реалізовано швидкий доступ всередину основного відділення.

Також на фронтальній частині є закрита кишеня, для мембранки та рейнкавера. 

Ще однією класною фішкою передньої частини є петлі, на яких можна закріпити шок-корд(еластичну гумку) і зробити собі сітку, для зберігання речей.

По боках наплечника є кишені для фляги з водою, а на додаткових стропах кріпляться петлі для трекінгових палиць. Внизу наплечника реалізовані петлі під льодоруби або ж власне трекпалки.             

Добру видимість в темну пору доби забезпечить рефлективне лого на рюкзаку.

Тепер можна поговорити про лямки наплечника та його підвісну систему. Спинка є регульованою, тож є змога підлаштувати рюкзак під свій зріст. Також спинка і лямки є вентильованими, тому наплечник не буде створювати  дискомфорту навіть в сильну спеку. На лівій лямці наплечника є сітчаста кишеня під телефон чи навігатор. Виглядає маленькою, проте легко вміщує в себе навіть великий сучасний смартфон.

Поясні лямки наплечника обладнані кишенями з сітки. Вони не захищать ваш телефон від вологи чи дошу, тому в таких випадках варто ховати електронні девайси кудись поглибше. 

Поясні лямки є зйомними, а в сумі з іншими характеристиками це дає можливість використовувати наплечник як в трекінгу, так і під час альпіністичних сходжень. 

Друзі, надіюсь мені вдалось пояснити вам які моделі Thule  під які потреби і умови аикористання будуть найдоцільнішими. Тож, не соромтесь писати коментарі і задавайте питання , а ми в Робінзоні завжди вам порадимо і підберемо найкращий варіант.