28 Dec
28Dec

В 2019 році, перед місячним перебуванням на Кавказі в Грузії, у мене виникла потреба штурмового рюкзака. Вимоги до рюкзака були наступними: наявність масивного пояса, який знімається, знімна спина та знімний клапан, замок по всій довжині рюкзака збоку чи спереду, кріплення льодового спорядження та хоча б 1 кишеня зовні, в той час, коли знятий клапан і, звісно ж, зручна спина. Серед десятка рюкзаків нашого каталогу вибір постав між Black Diamond Mission 45/55 та Ferrino Triolet 48+5. В цьому батлі виграв Ferrino. Хоча Black Diamond трохи краще сидів на спині, відсутність закритої кишені зовні та більша вага відштовхнули мене від вибору BD.

Ferrino при тому дає ще ряд додаткових функцій, які мені не були принциповими, проте зручні, і я ними користуюся. 

Плани на використання рюкзака були наступними:

  • Використовувати його на підходах до альптабору. Тут рюкзак використовується у всій комплектації, і на кілька тижневий табір, в ньому і на ньому, мігрує все чи майже все спорядження.
  • Використовувати його на сходженнях. Тут з рюкзака знімається все зайве: спина, масивна частина поясу та клапан. В такому вигляді він важить вже 950 грам.
  • Використання в походах. Тут в залежності від тривалості і кількості спорядження підбирається комплектація. Якщо похід довгий, то вся комплектація, якщо 2 дні, то клапан і деколи масивну частину поясу не брав. 
  • Одноденні вилазки. Це була неочікувана функція цього рюкзака, для мене. Завдяки тому, що в нього є замок і 3 компресійні стяжки, він стає дуже компактним навіть із одноденною кількістю спорядження.

Загальні характеристики рюкзака Ferrino Triolet 48+5:

Об'єм: 53 ( 48+ 5) л.

Вага: 1.6 кг чи 0,9 кг без знімного верхнього клапану, каркасу, набедреного поясу і додаткових строп.

Комплектація: рюкзак та дві стропи по 135 см. 

Розміри: 75 см х 33 см х 23 см.

Матеріал: Polyester 300D Diamond Dobby PUСпина: Пластик, піна EVA.

Тепер детально про особливості і функції Ferrino Triolet 48+5:

Спина в рюкзаку без особливих “наворотів”, простота - то надійність. Каркас виготовлений із термосформованого пластмасового неправильного прямокутника. В пластику є т-подібна вставка із металу, яка дуже просто знімається. Пластик до спини кріпиться двома стропами з липучками, знаходиться пластикова пластина в спеціальній кишені. Контактна поверхня спинки рюкзака і спини користувача виконана із піни EVA, на яку натягнута щільна 3D сітка. А центральна частина спини більш втоплена відносно країв спини. Таким чином, утворюється вертикальний вентиляційний канал. Таке поєднання дає хоча б якусь вентиляцію між спинкою і спиною. 

Лямки виконані в 4 шари. Верхній шар = тканина, 2 шар - товста і щільна піна EVA, 3 шар - тонка і м'яка піна EVA, а 4 шар - 3D сітка. Регулювання довжини лямок відбувається звичним способом, через трищілинну пряжку. Ширина лямки 6-6,5 см. Ширина стропи регулювання лямки, як і на більшості рюкзаків 2 см. Наскрізні отвори в піні EVA та не затягнута тканиною лямка вверху дають провітрювання плеча користувача. До лямок пришиті противідкидні стропи, петлі для фіксації трубки питної системи чи підвіски чогось іншого. 

Грудна стяжка. Закріплена на лямках пластиковими гудзиками. Має великий діапазон переміщення по висоті. Сама стяжка із 1,5 см стропи із вшитою ґумкою для еластичності. Фастекси мають кольорове кодування. Червоний фастекс має свисток.

Пояс. Виготовлений із тих же матеріалів, що і лямки. Має дві кишені.  Масивна частина пояса знімається простим способом. Розщіпається липучкою і витягується з-під поясної подушки, а стропа від пояса залишається. 

Це було одним із пріоритетів вибору. Це зручно на сходженні, коли працюєш в альпіністській системі, проте стабільність рюкзака на спині все одно важлива. Загалом пояс зручний і добре розвантажує спину з вагою до 15-16 кг. Якщо більше, то вже трохи зам’який. Власне, це можна було б вирішити зміною системи затягування поясу. Якщо поставити V-подібне стягування, а не лінійне, то пояс краще обгортатиме та буде жорсткішим. Додатково буде зручніше його затягувати. 

Тубус рюкзака та фішечки. Затягується рюкзак зверху двома стяжками: верхньою і нижньою, обидві можна затягнути і розтягнути однією рукою. Фіксатор вантажу зверху, традиційно з фастексом. Головною особливістю рюкзака є замок SBS №4 по центру рюкзака по всій висоті.

Пулери на замках всюди довгі та мають пластиковий товстий кінцівник. На передній стінці ще є петлі для кріплення льодового спорядження та палок. Петлі із вузької стропи та мають пряжку для зміни довжини. Верхні еластичні фіксатори із гудзиками-затяжками. Внизу є кишеньки для того, щоб сховати петлі. З боків є кишені-гармошки, які закриваються замками SBS №3. Є 3 пари компресійних стяжок. 2 верхні, синього кольору, мають фастекси Duraflex, а нижня, помаранчева, регулюється в довжину трищілинною пряжкою. До компресійних строп приєднані шайби для кріплення стяжок, якими комплектується рюкзак. 

Ще одна зручна фішечка в цьому рюкзаку, це закінчення всіх мотузок та ґумових стяжок. На кінцях закріплені пластикові гачки, які можна закріпити для того, щоб вітер не мотиляв ними та бив по обличчю мотузками. 

Клапан - легкозйомний. Має кишеню на замку знизу,  та в головній кишені є додаткова кишеня із сітки. В клапані є стропа з карабіном для ключів чи інших деталей. Сам клапан легко знімається в передній частині рюкзака звичайними фастексами. Позаду кріпиться роз'ємною трищілинною пряжкою.   

Досить високо піднімається. Замок на клапані вшитий с-подібною формою, що додає зручності користування кишенею в клапані. 

Всередині рюкзака біля спини в нижній частині є відкрита кишеня, над якою є кріплення для лавинного спорядження. Вверху є дві петлі для навіски спорядження. 

Зовні попри спину зверху є кишеня на замку, в якій є карабін для дрібниць. Він прикріплений досить довгою тонкою стропою, що дуже зручно. 

В цю кишеню можна залізти, навіть не знімаючи рюкзак. Розташована десь на рівні шиї-плечей. 

Матеріал: 2 шари товстого поліестеру із ріпстопом. Як результат, досить міцний. Проте в Чаухі  на маршруті в каміні таки вдалося зробити дірку. Варто зауважити, що за рік існування того розрізу, він не збільшився.

Колір, на жаль, тільки чорний. Проте яскравий оранжевий замок і сині елементи, додають нотки краси в дизайн.Є інші версії цього рюкзака. Жіноча версія Ferrino Triolet 43+5, виготовлена із врахуванням жіночої анатомії. Є тільки в сірому кольорі. Функціонально не відрізняється від чоловічого.Ferrino Triolet 32+5 немає бокових кишень на замку, проте є сітчасті кишені збоку. Виготовляється в помаранчевому та  чорному кольорах. 

Особисті враження про рюкзак. Використовую його більше, ніж очікував. Універсальність вражає. Різні фішечки та інтуїтивна зручність користування ними береже нерви та час в мандрах. Можливість розібрати рюкзак дає купу переваг і зручностей. Єдине, що б поміняв, - це пояс, про який згадував вище. За власними відчуттями, після 16-17 кг. починає давити на плечі. Рюкзак на всі випадки життя, окрім довгих експедицій!