15 Dec
15Dec

Зима. Пора коли в місті дощ, мокрий сніг, і холод, надвір ніхто не хоче йти, проте хочеться іти в гори - там зима. Щоправда, пора ранньої зими в горах досить підступна. Через мінливість погоди, низькі температури, до яких ще організм після осені не звик, велику вологість та короткий день підхід до підбору спорядження на день, повинен бути більш ретельний, ніж влітку.

Список базується на загальноприйнятих “10 базових речах для походу” із додатками, сформованими особистим досвідом.

Рюкзак для одноденки достатньо обирати місткістю 20-25 літрів. Гарними універсальними варіантами є Lowe Alpine Aeon, Black Diamond Nitro, Gregory Nano чи інший зручний для вас рюкзак. Об’єму має бути достатньо для наступних позицій.

1. Аптечка. Тут помістити перев’язувальні матеріали та індивідуальні ліки. Якщо є речовини, що бояться морозу, помістити їх в капсулу та носити в нагрудній кишені. Аптечку варто пакувати в легкодоступне місце.

2. Ремнабір. Тут не потрібно брати все, чим тільки можна щось склеїти чи скріпити. Достатньо взяти кілька сучасних самоклеючих латок, 4-5 грамовий тюбик клею і кілька пластикових стяжок.

3. Захист від сонця. Всесезонно потрібна група. Варто взяти з собою сонцезахисний крем, та окуляри від сонця, навіть взимку. Від снігу в сонячну погоду засмага, як на пляжі. Окуляри добре мати із змінними фільтрами чи “хамелеони”.

4. Одяг. Дуже важливим є пошаровий спосіб одягання. В одноденній вилазці на собі варто мати вологовідвідну термобілизну, фліс, жилетку із флісу чи із синтетичним утеплювачем, трекінгові шкарпетки, тонкі рукавиці, тонку флісову шапку та баф. В рюкзаку повинна бути, штормова та пухова куртка, теплі рукавиці (лижні), ще одні шкарпетки, які тепліші за ходові. По мірі зміни температури змінюватимуться шари одягу на вас. Запасний одяг варто обирати компактним. Не потрібно тягнути пуховку для Евересту, чи товсту мембранну куртку для фрірайду. Одяг брати на нижчі температури, ніж очікується. На ноги поверх термобілизни - теплі штани із софтшелу або мембранні штани.

5. Навігація - дуже важливий елемент в будь-якому поході. Взимку особливо важливо мати кілька джерел навігації. Аналогове та цифрове. Аналогове: карта та компас - це речі, які майже ніколи не виходять з ладу. А цифрове - це сучасний і зручний спосіб навігації, який може розряджатися. Цифрове дає можливість орієнтуватися в повному тумані в снігу в сутінках. На жаль, були такі випадки, коли карта і компас не допомагали. Взимку йти по азимуту небезпечно, можна натрапити в лавину. А коли туман і сніжне поле, то далі довжини трекінгової палки нічого не видно. Врятував нас тоді телефон із GPS сигналом та викачаними картами. До телефона чи GPS пристрою потрібно мати додаткове живлення чи змінні батареї.

6. Електроніка. В цей список входять телефон, навігатор, налобний ліхтарик, додаткові батареї до всіх пристроїв. Тут варто сказати кілька важливих нюансів. 1. Додаткове джерело живлення для електронних пристроїв потрібно мати ЗАВЖДИ! 2. Всю електроніку та запасні батареї тримати в теплі. Можна у внутрішній кишені куртки. 3. Все потрібно берегти від потрапляння вологи. На телефон чи повербанк, у внутрішній кишені куртки може осісти конденсат, який пришвидшує замерзання і розряджання пристрою.

7. Вода - найважливіший елемент для підтримки життєдіяльності людини. Взимку вона повсюди - сніг. Проте “їсти” сніг не варто. Не ефективно, ще і холодно. Тому потрібно подбати про наявність води в рідкому стані. А так як на вулиці холодно, приємніше пити теплу воду чи чай. Саме тому замість фляги варто мати термос чи термопляшку. Крім того, можна взяти максимально малий пальник, 100 грамовий балон газу та горнятко на 300-400 мл, це дозволить в будь-який момент розтопити води чи зварити чай. Термоси брати з розрахунком 500-700 мл на 1 людину, за умови додаткових джерел води протягом дня, якщо ні, то 1000 мл мінімум.

8. Для підпалювання пальника потрібно джерело вогню. Воно ж важливе в екстреній ситуації для різних цілей, від зігрівання до подачі сигналів (пам’ятаєте, як в мультиках про індіанців?). Найпростішим є сірники та запальничка. Варто пам’ятати, що сірники можуть змокнути, а п’єзо вище 5000 метрів не працює, Запальничку краще обирати з камінцем. Сірники пакувати в пакетик. Для спрощення розведення вогню можна взяти шматок свічки чи сухий спирт. Вони дають довге рівномірне полум’я. Так дрова підсохнуть і добре горітимуть.

Можна використовувати шматок гуми, провоскований шнур та інші предмети чи речовини.

Поповнення сил ми беремо не тільки з води, а і їжі. Підживлювати себе можна різними ніштяками. А за наявності пальника можна і суху чи сублімовану їжу запарити. Завжди потрібно мати запас на більше прийомів їжі, ніж плануєте. Взимку організм потребує більше калорій, тому варто це враховувати при виборі перекусу.

9. Ще одним базовим предметом серед потрібних в рюкзаку речей, є укриття. Якщо в кількаденному поході - це намет, то в одноденний його нести взагалі не хочеться. Для аварійного укриття можна використовувати термоковдру, пончо-тент чи спеціальне аварійне укриття-чохол на кілька людей. Звісно, краще перечекати негоду в колибі чи притулку, але навіть в холодній колибі краще обгорнутися в термопокривало задля збереження тепла.

10. Часто в цей список додають ніж. Він потрібний в поході чи на день чи на 5, хоча гнатися за бойовим ножем не варто. Проте багатофункціональний швейцар буде корисним. Чи, наприклад, ніж із вмонтованим якісним кресалом.

11. Обов’язковим елементом є трекінгові чи лижні палки. Допомагають при ходьбі та вибиратися з снігового сугробу. Варто подбати про снігові кільця на палки. так вони не провалюватимуться глибоко в сніг.

12. Снігоступи. На простих маршрутах із витоптаними стежками можна і без них. Але після снігопадів краще їх брати з собою.

13. Грілки. Ще один корисний аксесуар. Їх є три найпопулярніші види: каталітичні, соляні та хімічні. Останній варіант одноразовий, проте найлегший та найкомпактніший. Каталітичні та соляні вимагають додаткових маніпуляцій з ними, зате надійний варіант. 

14. Кішки. Можна взяти домашнього кота, щоб прогулявся, а можна металеві для сходжень. Не є обов'язковим спорядженням, але якщо йти в кінці зими після відлиги, можуть бути в нагоді у високогір’ї Карпат. Якщо маєте снігоступи, кішки швидше за все не згодяться.


Більшість з цих пунктів, влазить в 20-25 літровий рюкзак. А якщо підете на снігоступах, то подбайте про міцні зовнішні кріплення для такого спорядження. Пам’ятайте, що взимку набагато більше ризиків, тому якість спорядження і холодний розум мають значення!


Автор статті: Знавець і фанат класного спорядження Роман Чобан

Автор фото: Чобан Роман


 

За консультацією звертайтеся в магазин, пишіть чи телефонуйте:

093 563-65-19

097 129-68-58