08 Mar
08Mar

Привіт, друзі! Сьогодні поговоримо про те, як обрати саме того друга, який допоможе залишатися з гарячою їжею та питтям, незалежно від того, чи ви залишились вдома без світла, чи мужньо захищаєте рідну землю, але любите випити гарячої кави зранку, а чи зустрічаєте  світанок на котрійсь із вершин Карпат, і точно не проти потримати чогось тепленького в руках в цей момент.Так-так, будемо говорити про пальники!

Пальник – один з найпотрібніших і найпопулярніших елементів сучасного мандрівника. І якщо раніше, готуючись до подорожі, вам необхідно було володіти хоча б базовими навичками розведення вогню, то зараз, завдяки досягненням outdoor-індустрії ми можемо приготувати їжу практично за будь-яких обставин. Зважаючи на деякі зовнішні обставини, зараз ми використовуємо пальники не тільки під час подорожей, а й під час відключень світла, і навіть на лінії фронту. Тож спробуємо розібратися в яких випадках який саме тип пальника буде найдоречнішим, а також торкнемося теми газових балонів і правил безпеки їхнього використання. Як і при будь-якому виборі, насамперед, нам потрібно вирішити, які саме завдання повинен виконувати пальник і, відштовхуючись від цього, зупинятися на тих функціях, які будуть для вас важливі.Загалом пальники можна поділити на декілька видів:
- Невиносні газові пальники. Вони не виносяться до балону, а накручуються, безпосередньо, зверху на балон.

Переваги: легкі (середня вага 70-90 грам), компактні (займають місця як пів маленької долоньки), недорогі (ціни стартують від 1000 грн).

Недоліки: велика відстань до робочої поверхні, тому конструкція нестійка, треба бути обережним під час приготування їжі, тому що посуд досить легко перевернути і залишитись без обіду; розраховані на невеликий похідний посуд, відповідно на невелику кількість осіб (1-3).Ось приклади кількох моделей пальників цього виду:
Pinguin Hiker
Meva Spark
Pinguin Camper
Primus Essential Trail Stove Duo
GoSystem Venture Stove
Kovea Mini

Якщо ж Ви з тих, хто дуже цінує легке спорядження, то варто подумати над вибором титанового пальника. Титан значно легший за сталь і термін його служби буде ще довшим:
 Tramp TRG-048
Pinguin Surpass titan

- Виносні газові пальники: винесені від балону за допомогою шлангу.

Трохи важчі і об’ємніші, ніж виносні, однак їх так само можна компактно скласти і взяти з собою у будь-яку мандрівку. Тобто і виносні, і невиносні пальники дуже мобільні. 

Переваги виносних пальників: стійкіші, розраховані на більший посуд, можна готувати  для більших компаній, ефективніші в холодних умовах.

Недоліки: важчі від невиносних, займають більше місця, потребують обережнішого ставлення до шлангу, який можна пошкодити.

Газовий пальник Pinguin Spider

Обидва види працюють від різьбових балонів, однак завжди можна знайти перехідники, які дозволять працювати і від цангових балонів.
Наприклад, ось такі:
Перехідник Kovea Cobra KA-0103  (підходить для невиносних пальників)
Kovea Adapter KA-N9504 (підходить для всіх типів пальників)

Додаткові дрібниці (і не зовсім дрібниці), на які варто звернути увагу:
- розмір конфорки. Чим більша конфорка, тим спокійніше ви зможете ставити на неї посуд великого діаметру і не хвилюватися, що по центру їжа вже готова, а десь скраю ще трохи недоварена. Якщо ви зазвичай ходите соло, або з одним-двома друзями (уявними чи ні) і полюбляєте сублімовану їжу, то можна сміливо обирати маленький пальничок з невеликою конфоркою, що дозволить кип’ятити, або готувати невеликі порції їжі.
- важливу роль відіграє і форма конфорки. Наприклад, деякі пальники більш точкові і працюють швидше як кип’ятильник: 
Газовий пальник Pinguin Hiker
В свою чергу, пальники з конфоркою у вигляді конуса краще розсіюють полум’я, і, відповідно, посуд прогрівається рівномірніше і страви не підгорають.
- наявність вітрозахисту – вбереже полум’я від поривів вітру і забезпечить більшу ефективність. Пальники можуть мати внутрішній або зовнішній вітрозахист. Кращий захист забезпечує зовнішній вітрозахист, однак він вже матиме трохи більшу вагу.
Tramp TRG-046.
Додатково можна використовувати вітрозахисні екрани які будуть більш ефективні.

Справа пальники із зовнішнім вітрозахистом, а зліва - із внутрішнім

- наявність п’єзопідпалу. Цей елемент дозволить вам не використовувати запальничку чи сірники, адже він дає іскру і полум’я починає горіти. Однак при виборі пальника з п’єзопідпалом потрібно добре обдумати необхідність цього елементу, бо він може не працювати коли намокне, або в якийсь момент просто зламатися при транспортуванні. Тобто, альтернативне джерело полум’я ви все одно мусите мати з простих міркувань безпеки, а трохи ваги вашому пальнику п’єзоелемент таки додає.
Більше про альтернативні способи розведення вогню читайте тут: 
РОЗПАЛЮЄМО ВОГОНЬ НА РАЗ-ДВА. СПОСОБИ РОЗВЕДЕННЯ ВОГНЮ В ТУРИЗМІ

приклади пальників із п’єзоелементом

Meva Atos with Piezo

- наявність попереднього підігріву газу. Важливий пункт для користування при низьких температурах. Швидко і легко допоможе приготувати їжу або розтопити сніг навіть у жорстких погодних умовах. Часто разом із наявністю вітрозахисту становлять особливу цінність для тих, хто на лінії фронту, адже відмінно підходять для складних умов.

наявність такої металевої трубки на пальнику говорить про попередній підігрів палива

А ось деякі представники таких пальників:
Primus Express Spider
Газовий пальник Pinguin Mantis
Meva Spider Pro
Наступний вид пальника, на який хотілося б звернути увагу – це інтегровані системи. По суті, це ті ж самі невиносні газові пальники, до яких дуже правильно підібраний казанок із радіатором. Тобто потужність пальника, форма полум’я, щільність прилягання чаші до пальника сконструйовано таким чином, що тепловтрата мінімізується і це дозволяє досягнути максимально швидкого кип’ятіння води з мінімальними витратами газу. Тому, беручи в мандрівку інтегровану систему, можна сміливо брати меншу кількість газу. 

Переваги: використовують значно менше палива, закипання води відбувається  швидше. Ви, по суті, маєте вже повноцінну кухню, не доведеться окремо підбирати посуд для приготування.

Недоліки: занадто потужні для приготування їжі, підходять більше під кип’ятіння. Часто мають вузькі і високі казанки. Готувати можна, але не надто комфортно, бо доведеться часто помішувати їжу, аби нічого не пригоріло. Як альтернатива існують адаптери, що дозволять поставити на пальник-основу будь-який посуд. Приклади інтегрованих систем:
Інтегрована система Jetboil MiniMo
Kovea Alpine Pot
Pinguin Aura
 Primus Lite+
 Meva Tripper
Але, на мою думку, це прекрасний варіант для мандрівок на декілька осіб із запасами сублімованої їжі, або для більш високогірних сходжень, проте не надто вдалий варіант для приготування домашнього обіду.
Газові плити. А ось це чи не найкращий варіант для готування в домашніх умовах. Невисокі, тобто більш стабільні, найбільш схожі до домашніх плит. Можна легко готувати на велику кількість осіб. Працюють переважно від цангових балонів, але зустрічаються і ті, що мають виходи під різьбові.


Переваги: тиха робота, плавна регуляція, стійкість, велика площа використання, доволі економічна, майже як звичайна домашня плита.
Плита портативна Tramp UTRG-057
Плита портативна Gaspower
Зустрічаються газові плити як з однією конфоркою, так і з двома, що дозволить і кашу готувати, і паралельно кип’ятити воду на чай, що, погодьтеся, часто економить багато часу.

Портативна газова плита Vango Blaze Double Grey

Недоліки: найголовніший – це великі габарити та вага. Навряд чи, хтось захоче нести у своєму наплечнику стільки додаткової ваги та об’єму. Тому готувати для сім’ї в межах квартири, або коли ви автомобілем виїжджаєте кудись відпочити на озері чи ловити рибу – прекрасний варіант. Що ж стосується піших мандрівок, то краще зупинитися на класичних компактних пальниках.
Ще декілька нюансів стосовно плит:
 - деякі моделі мають перехідники під побутові (великі) газові балони. Це досить зручно і економніше, бо не потрібно постійно змінювати маленькі різьбові балони, особливо, якщо готуєте часто і великими об’ємами, але радимо бути особливо уважними при користуванні такими балонами і дотримуватися всіх правил безпеки при їхньому зберіганні.
Плита портативна Tramp UTRG-058 з перехідником під великий балон
- плити з інфрачервоною керамічною конфоркою. Це плити, що майже не мають відкритого полум’я і є більш безпечними у використанні (мінімізується можливість опіків), що є досить важливим фактором при присутності маленьких дітей, наприклад.
Плита газова Tramp інфрачервона з керамічним пальником
- деякі плити оснащено  спеціальним запобіжником, який відсікає потік газу, коли виникає несправність (в основному це стосується проблем з балоном чи газовим картриджем через невідповідний для роботи тиск).
Дуже цікавим варіантом ще може бути плита гриль-обігрівач, біля якої можна і руки погріти, і абсолютно спокійно щось приготувати, адже плита має спеціальну металеву підставку, на яку ви зможете поставити посуд:
Газова плита - обігрівач Gaspower

Мультипаливні пальники. Вміють працювати як з балонами, так і з рідкими видами палива. Наприклад, з керосином, очищеним бензином, а деякі з дизелем. Їхня привабливість полягає в універсальності використання та безвідказності системи. Рідке паливо горітиме при температурах від +50 до -50 градусів.
Однак, мають ці пальники і деякі недоліки: на газу вони працюють дуже голосно, а якщо йдеться про рідке паливо, то це гарантує наявність специфічного запаху і небезпека, зокрема, в тому, що пальне проливається, і на початку використання може з’являтися велике полум’я, яке контролювати майже неможливо. Найкраще використовувати пальники такого типу на природі чи під час висотних сходжень, а не в домашніх умовах.
Хороші представники такого типу балонів ось:
Мультипаливний пальник Primus OmniLite Ti incl. Fuel Bottle
Kovea Booster KB-0603-1

Ну і варто згадати спиртові пальники – дуже легкі і компактні, прості за будовою, тому, ймовірно, слугуватимуть довго, бо немає елементів, які здатні швидко ламатися,  але вони мають надзвичайно малу потужність, яка, до того ж, практично не регулюється. Тобто в критичних ситуаціях ці пальники цілком придатні для кип’ятіння невеликої кількості води, однак приготувати повноцінні страви на велику кількість людей надзвичайно складно і довго.
Спиртовий пальник Tatonka Burner Set


Ще декілька слів про витрату газу різних видів пальників.
Економне споживання палива часто є далеко не останнім фактором на який звертають увагу при виборі пальників.
Для того, щоб розібратися, скільки газу потрібно брати з собою в мандрівку, зважайте на показник витрати газу за годину горіння (йдеться про максимальну потужність). Тому, чим більшу потужність має пальник, тим більше газу буде використовуватись (але, відповідно, на потужнішому пальнику літр води закипить швидше, ніж на менш потужному).

Найменше палива споживатимуть, звісно, інтегровані системи. В різних моделях ці показники становлять 60-120 гр/год.
Система приготування Jet Boil Flash 2020
(наприклад, ось така інтегрована система дозволить закип’ятити аж 10 літрів води, використавши всього 100 гр. газу)
 У звичайних пальниках рівень витрат більший вдвічі, а той і втричі, і становить близько 150-270 гр/год.
І, в середньому, літр води на пальнику закипає за 3-3.5 хвилини, тоді як деякі інтегровані системи дозволяють закип’ятити таку ж кількість за 2.15-2.45.

Що стосується газових плит, то тут така історія: звичайна портативна плита з однією конфоркою використовує близько 160 гр/год, а якщо йдеться про інфрачервоні плити, то тут витрата газу знижується аж до 87 гр/год. Тобто якщо Ви обираєте плиту з інфрачервоною конфоркою, то це дозволить і зекономити, і подбати про безпеку.

Є деякі прості пункти, яких дотримуються мандрівники, щоб зменшити витрати газу:
- не вмикайте плиту на повну потужність, якщо ставите невеликий посуд (точніше, слідкуйте, щоб полум’я не виходило за межі посуду, адже тоді воно просто розсіюється і не допомагає в приготуванні страви.)
- закривайте ваш посуд кришкою під час приготування, так тепло не буде “втікати” десь в повітря.
- використовуйте тонкостінний посуд.
- обирайте посуд з теплообмінником.
- користуйтеся термосом, це дозволить не кип’ятити воду щоразу.
Як обрати термос читайте тут: ТВІЙ КРАЩИЙ ДРУГ У ХОЛОДНУ ПОРУ. ОГЛЯД ТЕРМОСІВ

Повний connect, або який саме балон потрібен вашому пальнику. 

 Оптимальний склад газу для різних випадків.
Трохи розібравшись із видами пальників, хотілося б ще поговорити про газові балони, адже вони точно не зможуть працювати один без одного. Маленьке зауваження, друзіВсі туристичні балони є одноразовими і не призначені для перезаправки!Так, ми знаємо, що часто можна натрапити на оголошення, де пропонують такі послуги, але наполегливо не рекомендуємо цього робити з кількох причин:
- одноразові клапани в балонах, що пошкоджуються при кожній перезаправці;
- гірша якість побутового газу, який заправляють. Він містить більше пропану, створює інший тиск, що може призвести до зовсім невеселих наслідків. До того ж, з часом якість газу може негативно впливати на коректність роботи вашого пальника. А ще після використання балону з перезаправленим газом припиняє свою дію гарантія на виробничий брак від виробника.
А тепер до справи. Найпоширенішими є чотири типи газових балонів:
- різьбові (клапан стандарту epi-gas) – накручуються на пальник, доступні різних розмірів (110, 230,450, 500 грам), щоб ви точно не несли зайвого.

- цангові – ці балони неначе вставляються, часто використовуються в газових плитах. Є дешевшими, аніж різьбові через простішу конструкцію самого балону.

- пробивні - часто використовуються під час кемпінгу, або вдома, брати в мандрівку не надто зручно, адже якщо вже проб’єте балон цього типу, то ним потрібно буде користуватися до закінчення газу.



- балони з байонетним кріпленням (Campingaz).

Також часто можна зустріти різні суміші газу.
Адже якщо це суміш тільки пропану і бутану, то при зниженні температури, такий газ буде не дуже ефективним. Тому з часом виробники дійшли до того, що можна додати до суміші ще ізобутан, який додає трохи «калорійності» і забезпечує краще горіння при нижчих температурах. Ми отримуємо газову суміш, що здатна функціонувати в пальниках при мінусовій температурі та на різних висотах.Чіткої температурної класифікації наразі немає. Хоча шведський виробник Primus має спеціальний літній, всесезонний і зимовий варіанти.
- Summer Gas – літня газова суміш, що на 80% складається з бутану та на 20% з пропану. Максимально низька температура для використання, ще рекомендується виробником +15°C. Ідеально підходить для літніх походів: Primus Summer Gas
- Power Gas – газова суміш, що на 80% складається з ізобутану та на 20% з пропану, позиціонується виробником як трьохсезонна. Здатна забезпечити горіння до -15: Primus Power Gas
- Winter Gas –тут немає відмінності в суміші газу з Power Gas. Відмінність полягає лише в наявності всередині балону спеціальної мікропористої паперової прокладки, яка допомагає збільшити тиск всередині балону. І це забезпечує горіння при температурі до -22: Primus Winter Gas

Більшість виробників регулюють температуру різним складом газової суміші. Температура кипіння пропану коливається в районі - 40 ℃, бутану 0 ℃, а ізобутану - мінус 12 ℃. Газ в балоні знаходиться в рідкому стані. Перехід газу з рідкого стану в газоподібний можливий тільки при температурі навколишнього середовища, не нижче температури кипіння газової суміші. В іншому випадку газ просто перестає виділятися з балона.Відштовхуючись від цього, робимо висновок, що при морозі бутан горіти не буде, а пропан під тиском може перегрітися влітку. Чим більший відсоток ізобутану в суміші та менша частка бутану — тим більш ефективно буде згорати газ за низьких температур.Тому в якісних сумішах бутан замінюють ізобутаном, що має нижчу температуру кипіння.Правильна суміш дозволить забезпечити хороше горіння до -15: Газовий балон Pinguin 450 гр

А тепер ще трохи поговоримо про безпеку.
Аби не сталося несподіваних прикрих ситуацій, пам’ятайте ці прості пункти:
- купуйте якісні сертифіковані пальники від перевірених брендів ( найкраще в туристичних магазинах, де якість точно перевірена);
- при горінні газу балон охолоджується, тому не варто боятися перегріву балону від пальника;
- не зберігайте газові балони біля джерел відкритого вогню та не залишайте під відкритим сонцем
- не допускайте перегрівання балону більше ніж 40 градусів;
- не використовуйте повторно заправлені балони;
- якщо збираєтеся запалити пальник і десь поблизу вже є вогонь, робіть це на відстані хоча б 2 метрів;
- не ставте пальники на поверхнях вашої електричної чи газової плити;
- якщо готуєте в квартирі – провітрюйте приміщення;
- слідкуйте за кількістю газу в балоні;
- після приготування, не забувайте вимкнути пальник.

Отже, підходьте до вибору усвідомлено і обирайте пальник, який точно задовольняє ваші потреби. Потрібен пальник для походів? Зупиняйтеся на маленьких легких пальниках або інтегрованих системах, які і приготувати допоможуть, і спині не зашкодять. Шукаєте альтернативні джерела для приготування їжі в квартирі? Не залишайте поза увагою портативні газові плити, або ж обирайте виносні газові пальники з великою конфоркою.Для складних погодних умов обирайте пальники з попереднім підігрівом палива і наявним вітрозахистом. Я точно знаю, що допомогти у скрутні часи зараз і  приготувати переможний борщ ми з Вами зможемо на будь-якому з перелічених пальників. Тому бережіть себе, купуйте інгредієнти для борщу і заходьте до нас в "Робінзон", де ми точно допоможемо визначитися з вибором пальника!