06 Apr
06Apr

Попри те, що я всіх агітую ходити в походи з пальниками, все ж вміти розвести багаття повинен вміти кожен турист. Саме тому, одним з обов’язкових елементів спорядження в поході має бути джерело вогню. Окрім пальника, потрібно мати набір для розпалки вогню. Нижче буде наведений список позицій:

Джерела вогню:

Сірники звичайні. Плюси це дешево, можна купити в будь-якому селі якщо навіть забули взяти з дому. Мінуси, легко вогнуть та намокають. Треба додатково дбати про захист від вологи.

Спеціальні вологостійкі сірники, іноді продаються у водонепроникних упаковках. Плюси: навіть якщо вони будуть мокрі, все одно хоч якось горітимуть, довго горять, дають потужне полум’я. Мінуси: співвідношення ціни до кількості сірників, можливість втратити панель для розпалу.

Запальнички. Плюси: дешево, довго горить, майже не боїться вологи.Загальні мінуси запальничок: газ може замерзати та погано подаватися у форсунку, треба тратити час на розігрівання запальнички, відсутність блокаторів кнопки подачі газу, може призвести до того, що газ випаровується під час транспортування (був сумний досвід), напевно можна роздавити чи розбити.Мінуси запальничок на п'єзоелементі: некоректно працює на холоді та при великій вологості, п’єзо не працює на висоті більше 4500-5000 метрів. Мінуси запальничок на камінці: ламається коліщатко, втрачається камінець.

Турбозапальнички. Плюси: потужне полум’я, яке швидко запалює деревину і не тільки. Мінуси: мають більший розхід газу, та інші недоліки запальничок.

Окремо варто згадати про туристичні чи кемпінгові запальнички від Primus Power Lighter III. Вони спеціально розроблені для туризму. Мають нетипову для магазинних запальничк форму, яка зручніша для розпалювання багаття. Має також захист сопла, завдяки цьому до запальнички тяжко обпектися. Є можливість перезарядки газу. Недолік її вага, та в певних випадках п’єзо.

Бензинові запальнички, це надійний проте тяжкий варіант.

Кресала. Найстаріший та найнадійніший спосіб видобутку вогню. Звісно вони еволюціонували від просто кременю до магнієвого сплаву, проте суть та сама, викресати іскри з яких вибобути вогонь.

Переваги: стійкість до води, ударів. температур, вага, довговічність. 

Недоліки: потрібно навчитися користуватися кресалом. запалити кресалом газ на пальнику це одне, а вогнище з вологої деревини то зовсім інше, ним складно запалити пластик чи ґуму чи ґніт свічки через його малий розмір. Варто зазначити, що кресала варто обирати якісних брендів, а не “китайські”.

Маючи досвід користування і тими і тими, перевірив в рази вищу якість фірмових кресал. Зокрема варто звернути увагу на: бренд Light My Fire, в них є кілька модифікацій та комплектацій, і кресала Primus. В 2021 році вийшло дві моделі великі та малі

Першочергова відмінність від дешевих кресал, це температура іскри, вона дозволяє розпалити навіть легко вологі щепки. Такі деталі як довжина шнура, зручність в руці, свисток, міцність фіксації стержня також відрізняє якісні кресала від “китайських”.

Аксесуари для зручності розведення вогню:

Свічка. Простий дешевий спосіб розвести багаття. Свічку ватро брати із сірниками чи запальничко. 7-10 см свічка дозволяє на відстані розводити полум’я. Завдяки тривалості горіння свічки, можна розводити вогонь із вогких трісок чи щепок. Недоліки: можна зламати чи розкришити.

Шматок ґуми також надійний спосіб розвести вогнище з допомогою сірників чи запальнички. Не боїться вологи. Майже нічого не важить. Мінуси: складніше її запалити кресалом,  шкодить довкіллю.

Провоскована нитка особисто не стикався, проте за властивостями і суттю схоже до свічки.

Деревина тут буду опиратися на Light My Fire і їхні стружки та бруски  для розпалювання вогню. Суть така, що вони дуже сильно просмолені через, це легкозаймисті  та дають високу температуру. Не бояться води. Щось аналогічне можна заготовляти і самому в домашніх умовах.

Легкозаймисті рідини - керосин, бензин і т.д. можна використовувати для розпалювання вогню, проте ймовірність того, що вони розіллються в рюкзаку мене особисто відлякує від вибору. 

УВАГА! Не варто в гори брати тільки одне джерело вогню. Запальничка може зламатися, а сірники змокнути, кресало можна загубити. Для себе поки обрав кресало та запальничку. Транспортується в різних кишенях рюкзака. А ще краще мати 1 в рюкзаку інше в кишені штанів чи куртки. 

Увага 2! Я нівякому разі не закликаю розводити багаття в горах. Краще використовувати різні пальники та не шкодити природі. Проте вміти мати і знати чим розводити вогонь потрібно. Ситуації бувають різні. 

Буду радий вашим порадам та варіантам розведення вогню в походах. 

Дякую за увагу!