28 Apr
28Apr

Вітаю, товариство. На дворі весна, а отже туристичний сезон набирає обертів. Цього року карантин вносить свої корективи у мандри, та сподіваємося, що скоро все закінчиться і ми знову розійдемося знайомими і не знайомими стежками.

Під час мандрівок ми використовуємо багато різного спорядження. Щось більш важливе, щось менш, та є речі, без яких не обійтися ніяк. У цьому огляді мова піде про пляшки. Ви можете обійтися без багатьох речей, але без води обійтися складно. Для цього існує пляшка. Річ, яка використовується у походах, на кемпінгу чи у повсякденному житті. 

Зараз існує величезна кількість різних видів фляг, пляшок, ємностей для рідини. Вони бувають різного кольору, розміру і форми.

IMG_2084.JPG

За функціональним призначенням можна виділити два типи пляшок: звичайні або одностінні та термопляшки. Обидва види призначені для зберігання води, але особливістю термопляшок є зберігання протягом тривалого часу температури рідини всередині.

    Детально розглянемо перший тип. Головним критерієм при виборі пляшки є її вага. Вона залежить від матеріалу, який використовується для виробництва. Це може бути метал, пластик, силікон та інше.

    Металеві пляшки або, як їх називають, фляги найчастіше бувають двох видів – сталеві та алюмінієві.


IMG_2090.JPG

    Завдяки спеціальній обробці, ці фляги можуть зберігати воду до 14 днів без зміни її властивостей. Мають обтічну форму, завдяки якій легко поміщаються у бокову кишеню наплічника. Можуть бути об’ємом 0,5, 0,75 , 1,0 л. чи інших об’ємів, в залежності від виробника. Закручуються кришкою на різьбі, що забезпечує надійне зберігання вмісту. Деякі моделі на корку мають карабін для підвішування і закріплення.

    Вага сталевих фляг коливається від 135 до 900 г.

IMG_2138.JPG

    Вага алюмінієвих фляг коливається від 100 до 200 г., що дає їм перевагу.

    Зазвичай, металеві фляги мають вузьке горло шириною 43-45 мм. Зручні у використанні. Проте, у холодну пору року можуть холодити руку, а зимою ковзати у рукавицях. Тому деякі моделі мають антиковзаюче покриття або неопреновий чохол, який також захищає флягу від подряпин.

IMG_2142.JPG

    Друга велика група пляшок – пластикові пляшки. Вони виготовляються з інноваційного виду пластику – тритану, який характеризується високою міцністю і ударостійкістю.

IMG_2095.JPG

    Перевагами цього виду пляшок є їх легкість. Вага виробу, ємністю 1,0 л. коливається від  100 до 200 г.

    Пляшки бувають різних  видовжених форм. Переважають циліндричні, як Lifeventure tritan bottle, але бувають і інших геометричних форм.

IMG_2101.JPG IMG_2125.JPGIMG_2105.JPG

    Пляшки можуть закручуватися, щільно закриватися чи фіксуватися прикріпленими до пляшки корками (Primus Trail Bottle, Pinguin Tritan Fut Bottle )

IMG_2123.JPG IMG_2122.JPG

Деякі моделі мають зручний дозатор, повертаючи який відкривається питний отвір.

IMG_2129.JPG  IMG_2086.JPG

Окремі моделі мають ручки на кришках, а деякі карабіни чи фіксатори. Можуть також мати прикріплені зручні петлі чи ремінці.

    Особливістю деяких моделей є наявність фільтра, як у моделей бренду LifeStraw. Це корисно, коли ви подорожуєте місцями, де якість води піддається сумніву.

flyaga-z-filtrom-dlya-vodi-lifestraw-go-14153332718544.png

    Третя група пляшок – силіконові. Вони мають змогу деформуватися і є еластичними та гнучкими. 

IMG_2159.JPG

Перевагою є те, що порожню пляшку можна скрутити чи скласти, таким чином зекономити місце в наплічнику.

IMG_2127.JPG IMG_2128.JPG

    Вони мають кришки різних форм. Деякі відкриваються за допомогою кнопки, яка надійно фіксується, інші мають зручні дозатори.

IMG_2149.JPG

Безперечно перевагами є компактність і легкість. Проте, головний недолік полягає у тому, що такі пляшки погано тримають форму і від цього втрачається стійкість.

Окремим підвидом можна виділити пляшки з так званого харчового пластику або термопластику (поліпропілену). Вони зручні тим що також є гнучкими і еластичними. Має двосегментну будову, завдяки чому може використовуватися як горнятко. Верхня частина з жорсткого пластику. Має широке горло та тримач для карабіна. Завдяки розбірній конструкції пляшку легко мити.

IMG_2165.JPG

Пляшка легко складається зменшуючись в об’ємі у два рази. Її виготовляє шведський бренд Light My Fire.

IMG_2169.JPG

Серед недоліків слід зазначити, що термопластик має слабші еластичні властивості, ніж силікон, що приводить до втрати стійкості. Також гнучкість пляшки зменшує її стійкість.

Друга група посуду для зберігання рідини це термопляшки. В Україні цей вид посуду є не вельми популярний через те, що порівняно недавно прийшов на ринок, проте у світі термопляшки користуються великою популярністю.

    Механізм роботи термопляшки схожий до термоса. Це двостінна посудина видовженої форми із герметичним корком чи кришкою. Часто має накладене подвійне дно. Основна функція – зберігати рідину сталої температури протягом тривалого часу. З термопляшкою ви зможете влітку охолоджуватися холодними напоями, а взимку – теплими протягом довгого часу. Пляшки зберігають температуру до 12 годин, а якщо ви додасте льоду, то цілих 16.

    Виготовляються термопляшки з нержавіючої сталі класу 18/8. З середини вироби проходять спеціальну обробку, завдяки якій не вбирають запахів.

    Як і звичайні пляшки, термопляшки бувають різних форм та розмірів, але переважає видовжена обтічна форма, як у Primus.

IMG_2116.JPG

Їх всіх можна об’єднати у дві великі групи: циліндричні та пляшкоподібні. Одразу слід зазначити що пляшкоподібні термопляшки зручніше тримати в руці і вони будуть легші. 

За будовою пляшки бувають двох видів: бувають суцільні та секційні.

77467.900x0.jpgIMG_2160.JPG

Суцільні мають один отвір для наливання і пиття. Секційні складаються з частин. Мають два способи відкривання – один широкий для заливання рідини та миття з середини, а інший вузький для наливання чи пиття.

Термопляшки з широким горлом зручні тим, що легко наливати туди рідину і легко мити пляшку. Проте вага такої пляшки об’ємом 0,8 л. складає 410 г.

IMG_2119.JPG

    Термопляшки з вузьким горлом складніше мити, але перевагою є зручність наливання. Часто термопляшки з вузьким горлом є секційного типу.

termoplyashka-aladdin-fresco-twistgo-06-l-red-84514668501085.jpg


Способи закриття у виробів також різні. В залежності від виробника, вони можуть закриватися корком чи кришечкою, а також мати при собі різні аксесуари: карабін, петлю, ремінь чи ручку на кришечці. Всі ці аксесуари зроблені для зручності.

    На сучасному ринку пляшкова продукція представлена широким різноманітним спектром пляшок та фляг. Вони бувають різних форм та розмірів, різних кольорів та з різними пристосуваннями. Все зроблено для того, щоб ваш відпочинок чи повсякденне життя зробити зручним і комфортним. Серед лідерів ринку є компанії PrimusLifeventureAce CampPinguinAladdinTatonkaStenleyTramp.

IMG_2171.JPG IMG_2185.JPG

IMG_2190.JPG                                      termoplyashka-aladdin-fresco-twistgo-06-l-red-84514668501085.jpg

IMG_2187.JPG

Усі ці та інші товари ви можете придбати у магазині РОБІНЗОН.