29 Nov
29Nov

Всім салют! Сьогодні ми хотіли б розглянути один з найважливіших елементів туристичного спорядження після великої трійки. Як не дивно, мова піде про туристичні ліхтарики. Ліхтарик - це наше світило не лише у кемпінгових умовах чи під час вечірньої прогулянки, це також засіб для подачі сигналів та орієнтир у глибині ночі.

При виборі ліхтарика слід зважати увагу на такі його характеристики та параметри:Вид

За видом ліхтарики бувають:

Ручні - ліхтарі, найбільш наближені до тих, якими користуються в побуті. Серед переваг можна виділити простоту використання, здебільшого невелику ціну. Недоліками таких ліхтарів буде відсутність у них будь-яких кріплень, тож вам доведеться постійно займати ним одну руку. 

Налобні - найбільш практичні та популярні ліхтарі у туризмі. Основною їх перевагою є кріплення на чоло, яке дозволяє вашим рукам бути постійно вільними. Якщо ви дуже активно рухаєтесь, то вам у нагоді може стати ліхтар, який крім звичайної гумки має ще верхню стропу для кращої фіксації на голові.

Кемпінгові - ліхтарі, які здебільшого мають короткий та розсіяний світловий промінь. Вони використовуються на кемпінгу чи біваку для освітлення робочого та відпочинкового простору. Серед популярних брендів теж присутні цікаві варіанти декоративних ліхтарів та гірлянд.

Як окремий вид ми також хотіли б виділити тактичні ліхтарі, які для прикладу можуть бути як налобними, так можуть кріпитись й до рюкзака чи шолома. До особливостей таких ліхтарів можна віднести: далеке точкове світло, надзвичайну міцність та непримітний зовнішній вигляд для додаткового маскування. Серед ліхтарів такого типу можна виділити американський бренд Princenton Tec, які роблять ліхтарі як для туристів, так й для військових та пожежників.

Часом також трапляються ліхтарі маячки, як для прикладу Black Diamond Stride, які не дають багато світла, але є добре видимими здалеку, а ще їх можна причепити як до рюкзака, так і до гумки основного ліхтарика з тильного боку.

Джерела живлення. За джерелами живлення ліхтарики бувають:

На батарейках - найбільш поширене джерело живлення в ліхтариках. Такі ліхтарі будуть найдешевшими при купівлі, але різницю в ціні ви досить скоро наженете вартістю батарейок. Серед мінусів тут слід виділити неекологічність (власне через батарейки), якщо ви вже обрали такий ліхтар - не забувайте здавати батарейки на переробку. Ще одним мінусом є неможливість підзарядити такий ліхтар в мандрівці. 

Акумуляторні - ліхтарі, які за ціною будуть дорожчі, ніж ті, які на батарейках, але повірте, акумулятор вам окупиться. Найбільшим плюсом тут є можливість підзарядити ліхтар і зазвичай, це щей можна зробити за рахунок павербанку. З мінусів тут ми стикаємось з складністю заміни акумулятора на новий в разі несправності та неможливість ремонту ліхтарика в умовах мандрівки.

Комбіновані - ліхтарі, які в комплекті йдуть з акумуляторними батарейками від виробника. На нашу думку - це чи не найкращий варіант який може бути. В такому ліхтарі ви маєте можливість, і зарядити ліхтар від павербанку, і підзарядити акумулятори вдома, і навіть замінити акумулятори на звичайні батарейки під час мандрівки.

Як варіант, завжди можна докластись і при купівлі ліхтарика на батарейках самому докупити акумуляторні батарейки, у такий спосіб трішки зекономивши.

Найбільш дискутивна тема в світі ліхтарів - це необхідна потужність для тих чи інших потреб туриста. Переважна більшість сучасних ліхтарів мають потужність понад 100 люмен, а часом ця цифра перевищує й 300. З власного досвіду скажемо, що 100-150 люмен абсолютно вистачає для кемпінгу, походу по воду та дрова чи навіть на недовгий час пересування вночі за відсутності туману. Потужність, яка є більшою за 150 люмен буде значно зручнішою для пересування в темний час доби. Слід зауважити, що більшості туристів абсолютно без потреби потужність понад 250 люмен у будь-яких умовах. Потужні ліхтарі варто брати для трейлового бігу на довгі дистанції, альпінізму та для спелеотуризму, коли вам потрібно світити тривалий час і на далекі відстані. Звісно ж, чим потужніший ліхтар - тим він дорожчий, а часто й важчий через кількість батарейок чи вагу акумулятора. Немало важливим є спосіб перемикання режимів на ліхтарику. На нашу думку, найзручнішими в плані перемикання режимів є ліхтарі від Black Diamond, оскільки ви можете плавно регулювати потужність затиснувши кнопку на ліхтарику. Не забувайте, що ваш ліхтарик буде видавати максимальну потужність не такий вже й довгий період часу, отже завжди зважайте чи потрібна вам максимальна потужність. Звертайте увагу на характеристики світлового променя, адже світло може бути точкове та розсіяне. Розсіяне світло дасть вам гарну картину всього, що знаходиться близько до вас, але буде менш ефективним на далеку відстань, натомість як точкове не забезпечує такий кут огляду, але буде відмінно поратись з дальнім освітленням. Часто в ліхтарях бувають обидві опції. Зважаючи на цілу купу нюансів, дуже важливо зважувати для себе усі характеристики ліхтаря перед його придбанням.

Для прикладу долучаємо фото з освітленням ліхтаря на різних режимах потужності:50 люмен (відстань 20м)

100 люмен (відстань 20м)

225 люмен (відстань 25м)

Ще одним фактором, на який слід поглянути при виборі ліхтаря є захист від води, так званий IPX показник. В бюджетних ліхтариках ви скоріш за все знайдете максимально простий захист від дощових крапель та вологи від туману. Якщо там навіть буде вказаний показник IPX, то він буде в районі IPX4-6, чого здебільшого цілком достатньо. Ліхтарі з показником ІРХ7 будуть здебільшого середнього цінового сегменту і зможуть повноцінно функціонувати після занурення у воду на глибину до 1 м. на 30 хв. Позник IPX8 буде присутній в найдорожчому сегменті ліхтарів та буде забезпечувати чи не повну водонепроникність при умовах жорсткіших ніж заглиблення на 1 м. у воду та перебування там понад 30 хв.

Прийшов час поговорити про цікаві фішки в ліхтариках. 

Першою і нашою улюбленою є наявність червоного світла. Навіщо? Бо червоне світло практично не подразнює око, але попри це дає непогане освітлення. Таким чином, якщо раптом вночі нам потрібно буде вилізти з намету, то ми не розбудимо нашого сусіда, а також не засліпимо нікого під час готування вечері. А крім того, червоне світло не приваблює комах, що теж є класним бонусом.

Приємною дрібничкою може також стати наявність світловідбиваючих елементів на гумці, що може вам допомогти у пошуках ліхтарика, коли вже темно.

Ще однією кльовою фішкою є функція блокування ліхтарика, яка може допомогти вам зекономити чимало енергії, оскільки ліхтарики полюбляють випадково вмикатись в рюкзаку. Для прикладу, цю функцію мають практично усі ліхтарі від Black Diamond.

В кемпінгових ліхтарів теж є свої фішки. Для прикладу, вони можуть бути підвісними, можуть бути вільностоячими. Також, можна натрапити на кемпінгові ліхтарі з вбудованою сонячною батареєю, що заряджає, як їхній власний акумулятор, так і дає можливість використати їх як пауербанк.

Наразі, це все по ліхтариках від нас. Сподіваємось, ця інформація буде корисною для Вас і стане вам у пригоді. А ми у Робінзоні завжди будемо раді допомогти Вам обрати необхідне спорядження.


Автор: Данило Ткаченко

Inst: @insane_in_membrane