11 Feb
11Feb

Всім салют! Усі ми любимо якісне та круте туристичне спорядження, а ще більше ми любимо, коли воно служить якомога довший період часу та не втрачає свої властивості. Саме тому ми вирішили поділитись з вами нашим досвідом по догляду за технологічними тканинами, а саме за мембранами та пухом.

Для початку хочемо пояснити Вам, чому потрібно користуватись саме спеціалізованими засобами догляду при пранні та догляді за технологічними тканинами. Основною причиною є склад цих засобів - в ньому дуже малий вміст активних речовин (5-15% неіоногенних поверхнево-активних речовин) та дуже низький вміст мильних речовин (переважно до 1%). Усі засоби догляду є на водній основі і не містять жодних токсичних речовин, а також вони є безпечними для довкілля.

Почнемо з догляду за мембранними тканинами. Мембрана - це така тканина, яка покликана захищати її власника від намокання, попри це забезпечуючи можливість “дихання” для того, аби виводити вологу назовні. Ці тканини попри свою високотехнологічність є досить делікатними і потребують особливого догляду. Такі тканини здебільшого використовуються у куртках (верхньому шарі одягу) та у взутті.

Мембранні куртки. Перед пранням мембранної куртки слід обов’язково закрити усі замки та липучки. Температурні режими для води ви завжди можете знайти на відповідній бірці, на якій зазначені параметри догляду. Зазвичай температура води, в якій слід прати виріб не перебільшує 30-40°C. Прати мембранні куртки найкраще вручну, не відмочуючи їх попередньо, або ж у пральній машині в режимі делікатного прання.

Для прання найкраще використовувати спеціальні засоби для прання мембрани, як наприклад Nikwax Tech Wash та Hey-Sport Tex Wash - ці засоби є спеціалізованими та забезпечать найделікатніше поводження з тканиною і найкраще очистять саму мембрану, яка полюбляє забиватись. Також можна використовувати гелеві порошки, найкраще дитячі або інші, що не містять активних речовин. При пранні мембрани краще утриматись від використання класичних порошків чи відбілювачів, оскільки вони можуть пошкодити мембрану і, як наслідок, вкоротити їй віку.

Після прання мембранні тканини слід обробити спеціальними засобами для надання вологовідштовхуваності - це можна зробити у два способи. Перший спосіб - це використання засобів по типу Nickwax tx.direct wash-in та Hey-Sport Impra wash-in, які слугують як ополіскувачі. Для цього вам потрібно набрати у тазик чи іншу ємність води та налити туди відповідну кількість такого ополіскувачу згідно інструкції, вказаної на пляшці. Такий спосіб надання вологовідштовхувальних властивостей для мембран є найбільш дієвим, але вимагає більше часу ніж другий спосіб.

ругий спосіб полягає у обробці мембранної тканини спреєм. Обробляти спреєм слід лише чисту мембранну тканину. Такими спреями є Nickwax tx.direct spray-on та Hey-Sport Impra Tex, Impra FF. Nikwax рекомендують наносити спрей на вологу тканину. Натомість, Hey-Sport рекомендують наносити на суху. З детальною інструкцією з нанесення спрею можна ознайомитись на етикетках з інструкцією користування виробом. 

Для наглядного прикладу ми протестували спреї Nickwax tx.direct spray-on та Hey-Sport Impra Tex на мембранній куртці. Ось такий результат показала ця тканина без нанесення гідрофобного засобу:

Тестування цієї куртки відбувалось згідно інструкцій використання кожного засобу. Відтак, Nickwax tx.direct spray-on ми нанесли на вологу тканину та після двох хвилин вологою губкою витерли залишки засобу. Hey-Sport Impra Tex, в свою чергу, ми нанесли на суху тканину і дочекались повного просочення засобу в текстуру тканини. На нашу думку, спосіб нанесення Hey-Sport Impra Tex є простішим для користувача. Після обробки двох половин куртки цими засобами ми отримали такий результат:

                                   Nickwax tx.direct spray-on                                                                             Hey-Sport Impra Tex

Результат тестування був позитивний в обох випадках. Тканина не вбирала вологу, впродовж наливання води на кожну з частин куртки і навіть після п’ятнадцяти хвилин перебування води на поверхні виробу. На нашу думку, Hey-Sport Impra Tex справився з завдання дещо краще, оскільки він не давав можливості воді збиратись в “калюжки”, а більш сприяв утворенню окремих крапель і швидшому стіканню води з куртки.

Після прання та обробки засобами для надання водовідштовхуваності мембранний виріб слід висушити. Сушити мембранні вироби потрібно при кімнатній температурі. Ні в якому разі не сушити на батареях та в електросушарках - тканина може затвердіти і почати відслоюватись з часом

Мембранне взуття. Тут історія дещо інша, оскільки взуття прати не можна. Його потрібно ретельно чистити щіточкою та засобом для чистки взуття, на кшталт Nikwax Footwear Cleaning Gel та Hey-Sport Shoe Wash. Після чистки взуття з мембраною потрібно обробити водовіштовхуючим засобом, який призначений для матеріалу вашого взуття: для шкіри та тканини підійде - Fabrick & Leather proof, для замші та нубуку - Nubuck & Suede proof. Ці засоби бувають у вигляді спрею та у вигляді тюбика з спонжиком. Їх слід наносити на вологий черевик після миття. 


Щодо пуху, то процедура дуже схожа, як з мембранними куртками, проте пух потребує ретельнішого догляду. Перед пранням пухового одягу чи спальника слід защепити усі замки та лепучки та вивернути виріб на інший бік. Після цього пуховий виріб слід намочити у воді та добряче відтиснути для того, аби з нього вийшли залишки повітря. Після цього можете приступати до самого прання.

Прати пухові вироби варто вручну або ж в режимі “Пух” у пральній машинці. Також, може підійти режим ручного чи делікатного прання. Використовуйте температуру води не вище 30°C та низькі оберти у пральній машинці 400-600. Для прання пухових виробів слід використовувати спеціальні засоби, на кшталт Nikwax Down Wash та Hey-Sport Daunen wash - ці засоби є делікатними, як до зовнішніх тканин, так й до пуху і допомагають уникнути небажаного злипання його частинок під час прання. Найкраще використовувати ці засоби, коли пухові вироби мають значні забруднення. Якщо ваші пухові речі не мають значних забрудненостей, то можете використовувати Nikwax Down Proof. Цей засіб є ще делікатнішим і його основним завдання є надання пуху та зовнішній тканині гідрофобного просочення.

Після прання приходить наступний, дещо складніший, етап - сушіння пухового виробу. Найкращий спосіб - це сушіння у пральній машині, яка має опцію сушарки. Температуру сушки слід ставити низьку та при можливості закинути у барабан 2-3 розрізані навпіл тенісні м’ячики чи спеціальні м’ячики для сушки пуху. 

УВАГА! Ніколи не закидайте такі м’ячики під час прання - це міф. Так слід робити лише під час сушки.

Якщо ж у вас немає можливості висушити пуховий виріб у такий спосіб, то вам слід розкласти виріб на горизонтальну поверхню. Виріб слід сушити при кімнатній температурі, час від часу перевертаючи його до висихання зовнішньої тканини. Наступним кроком буде “розпушування” виробу. Для цього слід порозбивати грудки пуху своїми пальцями, після чого дещо струсити пуховий виріб в усі боки. Таку процедуру краще повторювати декілька разів для кращого розприділення пуху по комірках. Після таких маніпуляцій ваш пуховий виріб буде виглядати як новеньких та грітиме вас із задоволенням. 

На цьому поки все. Якщо у вас з’являються які питання, можете телефонувати, а ще краще - заходити до нас у Робінзон. Ми завжди будемо раді Вам допомогти.

Автор: Данило Ткаченко

Inst: @insane_in_membrane