30 May
30May

Всім салют! Усі ми любимо комфортні, компактні та легкі спальники, але в переважній більшості такими властивостями володіють дорогі пухові спальники. Проте, американський бренд Kelty вирішив цю проблему, створивши лінійку бюджетних та водночас якісних пухових спальників. Тож запасайтесь попкорном і готуйтесь зануритись у світ пухових спальників разом з сімейством Cosmic від Kelty.

Почнемо з того, чому пух. Досить часто в туриста наступає момент, коли хочеться перейти від синтетики до пуху, оскільки пух по своїй природі є легшим, краще піддається компресуванню, краще гріє при ідентичних погодних умовах і, за належного догляду, має довший термін експлуатації.

Чому ж тоді туристи-початківці більше надають перевагу синтетиці? Все дуже просто, синтетика дешевша і є дуже хорошим варіантом для людини, яка ще не зрозуміла, що туризм - це для всіх, просто потрібно правильно підійти до цього питання. А друга причина, усі думають, що пух погано себе поводить за вологих умов і після намокання збивається і не гріє. Ця причина частково правдива, але в сучасних умовах, більшість пухових спальників просочені засобами для надання гідрофобності пуху та тканинам, так званим DWR. Навіть після тривалого терміну експлуатації пухового спальника, можна його випрати з додаванням відповідних засобів догляду та відновити усі гідрофобні властивості пуху та тканин. Про засоби догляду за пухом та їх використання, ви можете дізнатись у нашій статті.

На характеристики та ціноутворення пухових спальників основний вплив здійснює фактор, який називається Fill Power, що являє собою пружність пуху. Детальніше про цей показник і з чим його їдять ми розповіли у нашій статті.

Загальна концепція пухових спальників нам тепер зрозуміла, тож давайте перейдемо до сімейства пухових спальників Cosmic від Kelty. Створюючи їх, Kelty хотіли забезпечити користувачам максимальний комфорт сну за не надто значних витрат. 

Сімейство Cosmic налічує 3 моделі за температурними режимами: 

Серія спальників Cosmic на даному етапі налічує три покоління спальників. Перші мали досить непогані показники, але попри зовнішній матеріал та його вагу, вони не надто користувались попитом серед клієнтів. Тому у 2019 році вони замінили зовнішню та внутрішню тканину спальника на легшу та м’якшу і ця зміна принесла спальникам Cosmic нереальну популярність. Попри ці зміни, ціна спальника залишилась незмінною, що теж відіграло чималу роль у його популярності, не дивлячись на показник Fill Power 600, який є цілком прийнятним для бюджетного сегменту пухових спальників.

Проте Kelty у 2021 році дещо змінили лінійку Cosmic. Тепер класичні моделі Cosmic 40, 20 та 0 стали дешевшими, проте показник Fill Power опустився з 600 до 550. Звучить не надто приємно? А якщо ми скажемо, що ціна зменшилась ще більше, що робить ці спальники ще бюджетнішими? Тим паче, що вага спальників від цього істотно не змінилась. Для прикладу, Cosmic 40 став важчим лише на 100г.

Вас може зацікавити, навіщо робити таку зміну? А тому, що Kelty вирішили поповнити лінійку Cosmic моделлю Cosmic Ultra 20 та Cosmic Ultra 20 Women, які являють собою дещо дорожчі спальник, з показником Fill Power 800,що рахується вже преміальним рівнем пружності пуху. Та навіть з таким показником Fill Power, цей спальник можна віднести до бюджетних спальників у своєму класі. 

Давайте перейдемо до детального огляду конструкції спальника Cosmic.

Цікавою особливістю спальників Cosmic є наявність в них синтетичного утеплювача в трьох областях:

Синтетична захисна планка, яка покликана захищати блискавку спальника від потрапляння холоду всередину, є дуже цікавим рішенням, оскільки дуже часто пух в цих комірках полюбляє тікати в кутики, тим самим створюючи, так звані, холодні плями. З синтетичною планкою такої проблеми не буде, оскільки утеплювач в цьому випадку є суцільною пластиною.

Синтетична комірка в капюшоні. Крайня комірка капюшону має синтетичний наповнювач, котрий також запобігає утворенню холодних плям.

Також, спальники Cosmic 20, Cosmic 0 обладнані пасивним синтетичним коміром, який є притаманний більшості спальників на від'ємні температури. Він не регулюється, але додатково захищає вас від потрапляння холоду через отвір для обличчя. 

Футбокс. В спальниках Cosmic є чудовий футбокс, який покликаний забезпечити більше місця в районі ваших ступень, тим самим забезпечуючи краще теплоізоляцію, оскільки ви не розтягуєте тканину і не перетискаєте утеплювач. Тим паче, що тут утеплювач синтетичний, то він, знову ж таки, не буде тікати вниз комірки.

Кишенька для дрібниць. У попередній версії спальника вона була на зовнішньому боці спальника, але у новій моделі її розмістили з внутрішнього боку спальника у такому місці, щоб вам було зручно діставати речі з неї як тільки ви відкрили блискавку спальника. Розміщена вона досить зручно, оскільки як би ви не крутились, ваш телефон чи інші речі, які ви в ній зберігаєте не будуть заважати вашому сну. Єдиний нюанс цієї кишені, який залишився незмінним - це її розмір. Телефони великого розміру сюди, на жаль, не помістяться, проте, це хвороба більшості спальників.

Спальник обладнаний однією стяжкою для регулювання капюшону та коміру. Це дуже зручно, адже вам не потрібно регулювати затяжку кожного з цих елементів окремо.

Блискавка з подвійним замком чудово допоможе вам регулювати температуру всередині спальника. Також, по всій її довжині прошита протизакусувальна стропа, тож ймовірність зачепити тканину при користуванні блискавкою зводиться до мінімуму.

Знизу на спальнику розташовані дві петельки, які можна використати для підвішування спальника для кращого просушування, або ж для зберігання його в домашніх умовах. 

Цікавим є те, що показник Fill Power зазначений виробником є дещо нижчим, ніж показує результат тесту пружності пуху, який ви зможете відслідкувати за допомогою QR-коду, що розташований на бірці спальника. Для прикладу додаємо скріни з тесту:

Cosmic 40, який показує 650 замість 550 зазначених:

Та Cosmic 20 Ultra, який показує 815 замість 800 зазначених:

Комплектація. Усі спальники Cosmic укомплектовані мішком для перенесення. На жаль, в комплекті немає мішка для зберігання та компресійника. Усім, хто хоче придбати ці спальники рекомендую одразу придбати гермомішок, за допомогою якого ви зможете скомпресувати спальник та захистити його від потрапляння вологи. Чудовим варіантом гермомішка є Sea to Summit Ultra-sil Dry Sack, який має міцну тканину і, попри це, є майже невагомим.

Завдяки тканинам, з яких пошиті спальники Cosmic, їх дуже легко компресувати і вони чудову набувають дуже маленького об’єму як для спальників з таким показником Fill Power.

Розмір. Спальники Cosmic випускались у двох ростовках Regular та Long, а модель Cosmic 20, має ще й версію Short.

Regular зазначений комфортним спальником для людей з ростом до 183 см. Long - для росту до 198 см.

Спальники класичної лінійки Cosmic є досить просторими, тому при виборі ростовки варто звернути увагу на це і якщо у вас досить худа комплекція, то вам при зрості до 188 буде комфортний розмір Regular. 

Вага. Завдяки тому, що ці спальники пухові, навіть не дивлячись на показник Fill Power 550, ці спальники мають дуже приємну вагу:

Cosmic 40: Regular: 730 г.; Long: 880 г.

Cosmic 20: Short: 1100 г.; Regular: 1190 г. ; Long: 1330 г.

Cosmic 20 Womens: Regular: 1340 г.

Cosmic 0: Regular: 2070 г.; Long: 2180 г. 

А тепер перейдемо до вишеньки на торті - новинок Cosmic 20 Ultra та його жіночої версії. Основними відмінностями цих спальників є власне показник Fill Power 800 та матеріал внутрішньої тканини спальника. Цей матеріал є такий самий, як зовнішній, який, на нашу думку, є ідеальним поєднанням м’якості, легкості та комфорту. 

Вага Cosmic 20 Ultra: Regular: 1090 г.; Long: 1170 г.

Щодо загальних висновків по спальниках Cosmic:

Переваги:

  • Ціна
  • Синтетичні футбокс та планка
  • Приємні та міцні тканини
  • Компресійні властивості
  • Якісне DWR просочення
  • Тести показують вищий показник Fill Power, ніж зазначах виробник

Недоліки:

  • Маленька кишенька для дрібниць
  • Відсутність чохла для зберігання та компресійного мішка
  • Низький показник Fill Power в класичній моделі

Особисто, коли я побачив цей спальник вперше, то зрозумів, що це чудовий варіант, аби ознайомитись з перевагами пухових спальників і вже три роки користуюсь цим спальником, зокрема, за температур, які є нижчими ніж вказує виробник і відчував неабиякий комфорт. Тому дуже рекомендую до придбання, адже це чи не найкращий варіант для відкриття для себе світу пухових спальників. Тож, якщо у вас виникають будь-які запитання чи про цей спальник, чи то про будь-який інший, то ми в Робінзоні завжди будемо раді Вам допомогти:)

Автор: Данило Ткаченко

Inst: @insane_in_membrane