31 Mar
31Mar

Всім салют! Хотіли б сьогодні звернути вашу увагу на елемент спорядження, про який часто забувають, або яким нехтують - це ремнабір. На жаль, не все спорядження вічне, а, тим паче, у мандрівках іноді стаються усілякі ситуації, які можуть вплинути на подальший перебіг мандрівки. Тому в нашому огляді ми маємо на меті розглянути мінімальний необхідний комплект ремнабору та ознайомити вас з різними засобами ремонту спорядження в умовах мандрівки.

При складанні ремнабору слід звернути увагу на найбільш вразливі елементи спорядження і обрати засоби швидкого, легкого та якісного ремонту для цих елементів.На нашу думку, у кожному ремнаборі повинні бути:

1. Трубка для ремонту каркасу намету. Це кусок алюмінієвої труби дещо більшого діаметру, ніж діаметр дуг вашого намету і призначена для фіксації місця поломки дуг у подорожах. Така трубка зазвичай буває у рідному ремнаборі вашого намету, тому її слід не губити і завжди носити з собою, оскільки залишитись без даху над головою в мандрівці - така-собі перспектива.

2. Клейка стрічка чи латки для ремонту одягу та спорядження. Такі стрічки та латки виконані з якісних матеріалів, які є стійкими до води та стирання. Клей, що використовується у таких стрічках, зазвичай, дуже якісний і не залишає слідів після відклеювання латки. Хорошими варіантами таких стрічок та латок є McNett (GearAid) Tenacious Tape та McNett (GearAid) Tenacious Repair Kit.

McNett (GearAid) Tenacious Tape - це моток самоклеючої стрічки для ремонту одягу та спорядження, яку виробник пропонує у різних кольорах, зокрема у прозорому. Підходить така латка для поліестеру, нейлону та ПВХ. Перевагою цієї стрічки є можливість задати латці такого розміру, який вам необхідний за допомогою ножиць чи ножа.

McNett (GearAid) Tenacious Repair Kit - це набір з чотирьох латок круглої форми для супер швидкого ремонту вашого спорядження. Три прозорі латки та одна чорна латка - це все, що потрібно для дрібного та швидкого ремонту вашого улюбленого спорядження. Для використання цих латок не потрібні додаткові предмети, на кшталт ножиць чи ножа, оскільки вони мають розмір 5 см в діаметрі.

Також, у McNett (GearAid) в асортименті є цікаві фігурні самоклеючі латки Tenacious Tape Tattoos, які крім основної своєї функції, ще й досить симпатично виглядають. Самоклеючі латки підходять для швидкого ремонту віндстоперів, кордури, нейлону, бавовни та інших матеріалів.

Ось цій латці, для прикладу, 3 роки:

Ще одним варіантом самоклеючої стрічки дещо дешевшого зразка є латки AceCamp Nylon Repair Patch - міцна нейлонова латка, яка чудово підійде для ремонту спальників та наметів. Її недоліком є залишковий клей після використання, тому не рекомендуємо її використовувати з делікатними тканинами одягу, як наприклад нейлон 20-30D та з мембранними тканинами.

Також McNett (GearAid) мають класні самоклеючі латки, що призначені саме для мембранних тканин - Gore-Tex Fabric Repair Kit, які якнайкраще захистять ваш мембранний виріб від пошкоджень та забезпечать відмінну вологостійкість. Підійдуть як для мембранного одягу, так і для мембранних наметів.

До клейких стрічок також можна віднести брутальний армований скотч, який завжди повинен бути у ремнаборі, оскільки це дешевий і дієвий варіант ремонту спорядження. Але слід зазначити, що попри свої якості, армований скотч досить неакуратно виглядає та залишає по собі сліди клею, тож це більш чорновий варіант ремонту. Але, як то кажуть: “На війні всі засоби згодяться”.

3. Герметик. Це взагалі незамінна річ у вашому ремнаборі, такий собі супер-клей туристичного світу. Герметик можна використати для обробки швів намету, для склеювання підошви на взутті, для екстреного ремонту мембранної куртки чи будь-якого великого порізу, будь то на одягу чи на надувному килимку. Ці клеї слід наносити на тканину, коли у вас ж вдосталь часу, тобто з вечора, або коли у вас в запасі є 2 години для їх застигання.

Чудовими представниками герметиків є McNett (GearAid) Aquasure, який є у двох варіантах: тюбик 28 г. та два тюбики по 7 г. Аналогом для цих герметиків також буде герметик Sea To Summit Ultra Seam-Sil, який на відмінно справляється зі швами.

Ще одним цікавим варіаном герметиків, які недавно потрапили нам у руки став рідкий ПВХ від українського бренду Ulow.

В процесі експерименту ми тестували прозорий, чорний та синій рідкий ПВХ від Ulow на різних матеріалах і отримали такі результати:

- Цей рідкий ПВХ чудово справляється з порізами до 3 см на таких тканинах як ПВХ, неопрен, поліестер та еко-шкіра. 

- З переваг цього засобу можна відзначити велику лінійку різних кольорів рідкого ПВХ, міцність зклеювання та чудове забезпечення герметичності. 

- З недоліків можна зазначити лише дуже їдючий запах та час повного застигання близько 3-4 годин.

Детальніше про спосіб застосування рідкого ПВХ від Ulow ви можете ознайомитись у цьому відео.

4. Старі та добрі - голка та нитки. Універсальний та максимально простий спосіб ремонту ледь не будь-чого. Єдина порада - беріть нитки з синтетичних тканин, вони будуть довше служити.

5. Мотузка (корд). Особисто я завжди ношу два метри тонкого корду в своєму ремнаборі, аби в разі потреби чи щось зв’язати, наприклад противітрову відтяжку, яка порвалась, замінити мотузку на Y-подібних кілках, які без мотузки не дуже приємно витягувати, або ж для заміни пулера в замках чи то на речах, чи на наметі. Також, все частіше стикаюсь з потребою носити тонку динамічну мотузку в мандрівки. Завдяки їй можна причепити щось додаткове ззовні рюкзака, що часом є дуже навіть корисним.

6. Фурнітура. Зламана фурнітура на рюкзаку часто може стати кінцевою точкою вашої мандрівки, особливо, якщо це стосується поясу. Тому ми дуже рекомендуємо заміряти розмір фастексу в вас на поясі рюкзака та взяти відповідну фурнітуру про всяк випадок.

Одним з найкращих варіантів такої фурнітури буде фурнітура від бренду Sea to Summit, 1-pin, або 2-pin, які мають вкручені шурупчик (шурупчики), які дають змогу дуже легко замінити фурнітуру, навіть якщо в вас в рюкзаку вона вшита.

Ледь не забули розповісти Вам про лінивий ремнабір - McNett (GearAid) Fiel Repair Kit, який включає в себе дві круглі самоклеючі латки - прозору та чорну і 7грамовий герметик з пензликом для нанесення. Цей набір йде в комплекті з дуже зручним фірмовим тубусом McNett (GearAid) та ідеально підійде для одно-дводенних мандрівок.

Ось так, власне виглядає наш ремнабір для мандрів. Хочемо нагадати, що він базується виключно на нашому досвіді і не є ідеальним для всіх. Сподіваємось, ця інформація буде корисною для вас. Пишіть у коментарях, що стає вам в нагоді під час мандрів та які лайфхаки вашого ремнабору. А ми у Робізноні завжди будемо раді Вас проконсультувати та допомогти зібрати найкращий ремнабір під ваші потреби.

Автор: Данило Ткаченко

Inst: @insane_in_membrane