08 May
08May

Всім привіт, на зв’язку знову Тарас. Сьогодні мова йтиме про один з елементів великої трійки, а саме про наплечник. Рюкзак, який я сьогодні оглядатиму перекриває всі потреби мандрівників-початківців і буде цікавим відкриттям навіть для досвідчених туристів.

Отож, в нас на огляді - Pinguin Walker 50. Ця модель не є новою для бренду, однак в 2020 році вона була оновлена - додалось чимало крутих дрібниць, які вам точно сподобаються. Тож, давайте переходити до огляду, оскільки тут є про що говорити. 

Почнемо з головного - об’єм наплечника. З назви зрозуміло, що об’єм рюкзака складає 50 літрів і, на мою думку, це ідеальний варіант. 50ти літрів достатньо, щоб спакуватись як на тижневий похід літньою Чорногорою, так і на триденну вилазку в зимові Мармароси. Чому я не рекомендую більші об’єми для початківців? Тому, що існує такий собі принцип пустого наплечника. Він полягає в тому, що коли ви пакуєте спорядження і бачите що в наплечнику є ще вільний простір - ви завжди знайдете що взяти з собою про запас, на всякий випадок чи просто аби було. І в результаті, ви всю мандрівку нестимете на собі зайві штани чи фліс, які можна залишити вдома. Тому я раджу брати рюкзак об’ємом до 55 літрів і ретельніше ставитись до вашого похідного виряду. Pinguin Walker в даній ситуації є якраз тим, що потрібно. На фото нижче я зібрав комплект речей для мандрівника початківця, спакував його в наплечник і там ще залишилось купа місця для їжі та іншого спорядження.

Тепер давайте розберемо матеріали з яких він зроблений. Основний матеріал наплечника - це нейлон, який має спеціальне поліуретанове покриття - воно забезпечує круті водовідштовхувальні властивості. Тканина має плетіння RipStop, яке забезпечує велику міцність і зносостійкість. Вся фурнітура на цьому наплечнику надзвичайно якісна - фастекси від фірми Nifco, а блискавки від YKK, що гарантує вам надзвичайно великий ресурс, навіть при постійному навантаженні. Фастекси, до речі, зроблені таким чином, щоб ними було зручно користуватись навіть взимку, не знімаючи рукавиць.

Якщо говорити про спинку, то тут є свої особливості - вона зроблена зі спеціальної 3D сітки, яка гаро вентилюється. Каркасом рюкзака слугує легка металева пластина, яка гарно розподілятиме вагу наплечника, тож ваша спина відчуватиме комфорт від користування Pinguin Walker. Спинка є статичною і не регулюється, проте завдяки додатковим стропам наплечник можна підлаштувати майже під будь-якого користувача. На фото можна бачити, що наплечник однаково добре сидить і при зрості 170 см і при зрості 195 см.

Пропоную від спинки перейти до поясних лямок. Вони виконані з тої ж сітки, що і спинка, проте мають потовщення для комфортного використання. Права лямка має на собі кишеню, для телефону, навігатору чи перекусу. Ліва лямка має на собі петлю, для кріплення аксесуарів. На ній доволі зручно носити карабін з рукавицями, кепку/панаму чи навіть чашку, щоб була можливість попити води з попутного джерела, не знімаючи наплечник.

Варто згадати і про систему швидкої переноски палиць - вона надзвичайно зручна і дозволяє швидко сховати палиці, коли вони не використовуються. Нагрудна стяжка рюкзака має на собі свисток, щоб була можливість швидко подати сигнал, якщо ви заблукали, або відстали від групи. Лямки наплечника зроблені добре вентильованими, тому ваші плечі завжди будуть добре провітрюватися та не запотівати.

Поговорімо тепер про відділи рюкзака. Основний відділ має 2 доступи - верхній та нижній. Нижня частина основного відділу має перегородку - вона задумувалась для того, щоб відділити частину спорядження (наприклад взуття чи мокрий тент намету) від решти спорядження, однак її можна розтягнути, якщо ви нею не користуєтесь.   Бокові кишені виконані з міцної сітки і є доволі місткими. Вони можуть вмістити навіть 2 літрові фляги, а додаткова стропа надійно зафіксує всі ваші дрібниці всередині та вбереже від випадкового випадання. Зверху бокових кишень є додаткові стропи, якими можна кріпити навіть лавинну лопату.

Клапан наплечника має хитрий секрет - його можна легко зняти та трансформувати в дууууже містку бананку. Це надзвичайно крута опція, якою можуть похвалитись далеко не всі моделі дорожчих брендів. Ззовні клапан має 2 кишені, в одній з яких лежить рейнкавер-накидка від дощу яка класно захистить наплечник від бруду, дощу, снігу (він відразу йде в комплекті, тож вам не потрібно його докуповувати), а інша зроблена доволі об'ємною і легко може помістити карту та купу інших дрібниць. У внутрішній кишені клапана є карабін для фіксації ключів.

На фронтальній частині рюкзака немає кишені з еластичної сітки, яка стала популярним елементом. Проте тут Pinguin Walker має додаткові стропи, через які можна протягнути еластичний шоккорд і зробити сітку власноруч. Туди зручно кріпити куртку, фліс чи навіть зовнішній шар намету. Також фронтальна частина наплечника обладнана кріпленнями для переноски трекінгових палиць та льодорубів.

Наостанок, варто сказати і про ціну наплечника - вона, на мою думку, більше ніж доступна, враховуючи круту якість пошиття і великий спектр переваг, які цей рюкзак дає. Його ціна - 3791 гривня - і тут я хочу з власного досвіду сказати, що цей наплечник вартий кожної своєї копійки. Краще відразу взяти крутий рюкзак, який однозначно принесе вам кофморт у використанні і купу крутих емоцій, ніж зекономити і взяти дешевший аналог. 

Виходячи з усіх вище перерахованих особливостей наплечника - його можна використовувати навіть взимку, проте для нескладних мандрівок та некатегорійних сходжень. 

І підсумовуючи, хотів би порівняти цей наплечник з іншими схожими варіантами, доступними на ринку. В даній ціновій категорії можна виділити два бренди, що мають схожі моделі - це Terra incognita та Fjord Nansen. Pinguin, як бренд буде мати значно кращу якість пошиття та самих матеріалів. Наплечники Terra incognita є дещо важчими та мають, на мою думку, застарілі матеріали - вони супер міцні, надійні, проте й додають цієї зайвої ваги наплечнику. Pinguin знайшли тут золоту середину - їхні наплечники(оновлені моделі 2020 року) виглядають значно лаконічнішими та все ж мають великий запас міцності. Якщо говорити про наплечники Fjord Nansen, то мене відлякує форма їхніх наплечників - вона V подібна і менш зручна для завантаження. Всі додаткові деталі та універсальність наплечника Pinguin Walker роблять його кращим варіантом за конкурентів. 

Друзі, надіюсь мені вдалося пояснити вам, чому я вважаю саме цей наплічник найкращим для початківців. Тож бажаю всім безпечних мандрів, гарних краєвидів та смачних вечерей. Ходіть в гори, а ми в Робінзоні завжди зможемо вам порадити та допомогти у виборі спорядження.