08 Sep
08Sep

EDC (every day carry) - речі щоденного вжитку. І мова не про одяг, а про корисні аксесуари. Культура EDC за останні роки сильно розвинулася і набула великих масштабів. В різних наборах можна знайти все - від ножа з ліхтариком до кастомної ручки з червоного дерева із пером фенікса. Проте мої поради до вибору EDC мають більш практичний підхід.

У повсякденному житті я з собою завжди маю ніж, аптечку з турнікетом, ліхтарик, акумулятор (павербанк) та кабелі для зарядки електроніки, яка зі мною. До літнього набору ще можна додати гамак та сонячні окуляри. Час від часу маю запальничку чи сірники.

Ношу всі ці позиції  в кишенях, рюкзаку чи бананці. В цій статті я більше розгляну варіанти елементів EDC з точки зору практичності використання та носіння. У мене не буде темляків "виживальщика" чи вічного сірника з відкривачкою для пива.

Рекомендації почну від меншого до більшого.
Влітку з собою достатньо мати:

  • Гаманець
  • Телефон
  • Мультифункціональний ніж
  • Окуляри від сонця

Гаманець. Якщо ви любитель готівки та маєте  багато карток улюблених магазинів і банків, то варто дивитися в бік повноцінного гаманця. Наприклад Lifeventure RFID Tri-Fold Wallet чи невмирущої класики Tatonka Money Box.

Якщо ж ви не носите готівку, або мало і на всякий випадок, то можна дивитися в бік карткових гаманців. В них добре помістяться і картки банку, і ID паспорт і водійське. Я користуюся гаманцем Lifeventure RFID Card Wallet. Тонкий, навіть коли напакований.

Мультифункціональний ніж для користування може бути різних фірм та з різними функціями. Комусь важливий штопор разом з ножем, комусь ножиці чи пилочка для нігтів, а хтось не може жити без другого леза для різання паперу. Мої щоденні задачі для ножа -  це розпаковування коробок, підрізання якихось латок і зрідка -порізати щось тверде. Тому мій ніж має ножиці, викрутки і невелике лезо, ну і головне -  це кліпса для кріплення на кишеню. Якщо обирати для повсякденного ножа Victorinox, то врахуйте, що на більшості моделей є пінцет, який часто може вас виручити.

Серед стильних мультифункціональних ножів я б виділив Victorinox Delemont EvoWood 14. Дерев’яна ручка додає вам приємного тактильного відчуття  під час роботи з ним. В наших реаліях, варто мати в своєму користуванні ножі, які витримують ударне навантаження під час розбивання скла.

Так, деякі мають спеціальні ударні молоточки. В них же часто є стропорізи - Boker Magnum Fire Dept - класичний приклад такого ножа.

 
Якщо мати звичку ходити з сумками, рюкзаками чи бананками, то список EDC можна розширювати.
Почнемо з того, що можна та варто з собою носити в бананці, окрім вищеперелічених позицій. Аптечка з сертифікованим турнікетом  та знання про першу домедичну допомогу. Ліки в аптечку, на ваш вибір, але перев’язка, турнікет та термоковдра повинні бути. В цей підрозділ я б ще додав звичайний гігієнічний антисептик.

А влітку добре мати з собою маленькі тюбики з сонцезахисним кремом і захист від комах в спреї. В парку ввечері перед дощем комарі дуже люблять поживитися вами.
А також є такі неочевидні елементи як картка чи пінцет для витягування кліщів і пристрій для зняття свербежу. Займають мінімум місця, а для людей, що бувають вечорами  в парках чи ходять в гори, то таки корисна річ.

А якщо ви полюбляєте після роботи посидіти в парку, то візьміть до свого EDC - гамак. Наприклад, Levitate Ultralight - займає місця як кулак, а пригоду створює одразу в найближчому парку.

Ліхтарик. Це вже питання стилю та потреб. Налобний ліхтарик здебільшого зручніший та компактніший, проте малий рчний ліхтарик також має місце у вашому EDC.  Його часто зручніше виставити та зафіксувати в потрібному напрямку.

Павербанк для ваших гаджетів. Тут треба обирати під ваші потреби, проте я б брав щось компактне, так як на 1 день достатньо малого павербанка.
Сонцезахисні окуляри в захисному кофрі легко помістяться в бананці середнього розміру, чи тим більше в рюкзаку. Запальничка - також часто наявна в списку  EDC. Комусь необхідність, а комусь стиль. Проте практичне застосування запальничці знайде кожен майже щодня. То нитку припаяти, щоб не лізла з улюбленої футболки, то другу прикурити. Якщо ж вам треба мати щось, що швидко підпалить кілька трісок чи пропалити наскрізь двері сусіду з перфоратором в 3:00, то вам підійде Primus Power Lighter III - турбозапальничка, яка палить все. Або ж Lifesystems Plasma Lighter - електрична запальничка, що підійде для допиту ворога.

Вищеперелічені елементи легко влазять в бананку середнього і більшого розміру. Проте, якщо ви повсякденно ходите з рюкзаком, то ви спокійно можете додати туди ще кілька елементів:
Мультитул - в ньому зручно мати плоскогубці, набір викруток та пилочку по металу чи звичайну. Звісно, ідеально коли ці елементи знімні та мають можливість змінюватися. Наприклад, напильник ставиться замість звичайної пили,  а замість пилочки для нігтів можна поставити пилку по металу. Так як мультитул має доволі велику вагу, то його все ж краще носити в рюкзаку. Але є і досить малі мультитули. Наприклад, Leatherman Style PS.
Фляга для води - не менш важлива річ. Регулярно пити важливо для гарного самопочуття. Об’єм, який зручно носити кожен обирає сам. Хороший вибір у нашому каталозі фляг. Матеріал з якого виготовляють фляги буває різним. Найпопулярніший - це tritan. Це високоміцний пластик, який має гарні кольори. Проте фляги з нержавіючої сталі від Tatonka, ніколи не втрачають актуальності.

Складна фляга Hydrapak -  дуже цікавий варіант для повсякдення, так як займає мало місця коли вона не потрібна. А в горах взагалі незамінна річ.
В наших широтах є всі пори року, тому варто подумати і про ЕDC на холодну пору. Крім вищеперелічених позицій можна додати або і замінити деякі речі. Вище було про павербанк, проте взимку можна використовувати павербанк подвійного призначення - електричну грілку Lifesystems USB Rechargeable Hand Warmer. З цим маленьким аксесуаром ви і не замерзнете, і зарядите телефон чи ліхтарик, якщо доведеться. 


Якщо ж мати аварійний запас тепла взимку, то варто підійти до цього з двох сторін:
1. Зовнішнє тепло - грілки та одяг.
2. Внутрішнє тепло - гарячий напій.

  1.  Обрати собі грілки можна тут: Каталог грілок в магазині Робінзон, а як обирати, тут: ТЕПЛО ЗА БУДЬ-ЯКИХ УМОВ: ЯК ОБРАТИ ТУРИСТИЧНІ ГРІЛКИ. Сприймати одяг як ЕDC не часто доводиться. Проте взимку дуже логічно з собою носити тонкий пуховий светр чи жилетку. Якщо вдень темперетура була комфортна для вашої основної куртки, то вночі може бути захолодно. Це легко виправить тонка куртка, яка одягається під вашу основну куртку. А одяг такого типу може займати розмір як 2 кулаки. Один з найменших які я зустрічав - це  Black Diamond M Approach Down Hoody або Mountain Equipment Wms Arete Vest. Чи не вихід носити шматочок тепла з собою?

  2. Гарячі напої можна носити з собою в термогорнятках та термосах. Про це можна більше дізнатися в наших статтях: ТВІЙ КРАЩИЙ ДРУГ У ХОЛОДНУ ПОРУ. ОГЛЯД ТЕРМОСІВ. Для повсякденного використання я б обрав якесь компактне горняко. Серед особистих фаворитів порекомендую наступні 2 моделі:
     Stanley Classic One Hand та Lifeventure Thermal Mug.


А куди пакувати ці речі? Кишені описувати не буду, якщо це не кишені на майці з сітки.


Бананка. Тут вже питання стилю та потреб. Моя бананка - хайкінгова. Вона призначена для одноденних прогулянок горами. Має 6 літрів. Влазить туди багацько. В повсякденному житті моє EDC туди влазить. Зокрема, в свою бананку я зазвичай кладу :

Бананки міського типу здебільшого менші, проте часто мають кращу організацю для повсякденних речей. Більше внутрішніх кишень для дріб’язку, ключів та павербанків. Перевага бананок над рюкзаком - це те, що вони компактні та носяться на поясі, що ообливо добре в спекотну пору. 

Рюкзак - король всіх ємностей для повсякденного використання. Об’єм рюкзака дозволяє спакувати ”пів хати”. Основний рюкзак у мене - це Thule EnRoute Camera Backpack 25L. Тут і речей безмежно багато влазить, і організація його зручна. Приємний бонус -  відділ під ноутбук. Інший рюкзак для повсякдення, яким я користувався, був Black Diamond Magnum 20. Він вже мав нагоду засвітися в статті-огляді отут: ОГЛЯД РЮКЗАКА BLACK DIAMOND MAGNUM 20. Якщо коротко, чудовий спортивний варіант рюкзака для міста. Серед персональних вимог до рюкзака:

  • зручність на спині
  • міцність
  • грамотно розроблена організація простору
  • об’єм 20-25 літрів. 

Майже щоденно рюкзак використовується восени та взимку. Влітку - за потреби, коли треба взяти більше речей чи сходити на тренування.


Серед моїх улюбленців повсякденних рюкзаків: Lowe Alpine AirZone Spirit 25 - спортивний варіант на щодень; завдяки вигнутій конструкції спинки рюкзака ваша спина менше пітнітиме. Широке відкривання рюкзака П-подібним замком дає велику перевагу в його використанні.
Рюкзак Lowe Alpine Phase 28 має все, що треба для міського рюкзака.
Tatonka Hiking Pack 22 займає місце в цьому списку завдяки найкращій вентиляції спини.
Tatonka City Pack 20 має дуже зручну організацію та  варіації кольорів.
Thule Accent Backpack 23L - шведи, що прерасно знаються в простоті і зручності використання дрібниць,  яких одразу і не помітите. В цій моделі, наприклад, кишеня для окулярів тримає форму і має захист від ударів.
Thule Chasm Backpack 26L - міцний рюкзак для подорожей та міста.

Отже, маєте для роздумів інформацію про речі щоденного використання, які важливо носити з собою. Мені цікаво, що ви носите з собою зазвичай і чи взагалі вам це потрібно?