20 Mar
20Mar

Хочемо розповісти вам про маленьких помічників, які допоможуть зігрітись навіть у найбільш екстремальній ситуації - туристичні грілки. Зараз на ринку дуже багато видів, тож давайте розбиратись, що буде найкраще саме для вас.

Серед туристичних зігрівайок можна виділити такі різновиди:

- хімічні одноразові;
- багаторазові соляні;
- каталітичні;
- електричні перезарядні або ж акумуляторні.

Хімічні одноразові грілки наповнені сумішшю активованого вугілля, солі, води, вермікуліту (глинистий мінерал) та залізного порошку. Всі інгредієнти змішуються в гранули та вступають у реакцію з киснем. М'який матеріал з якого вони виготовлені, наповнений цими гранулами та регулює надходження кисню. Адже саме правильний доступ до кисню впливає на ступінь нагрівання і якість роботи. 

Для активації необхідно відкрити герметичну упаковку і трішки потрусити зігрівайку. Таким чином запуститься хімічна реакція і можна одразу починати грітись. Одноразові грілки мають різний час дії - в середньому це від 8 до 12 годин. Тривалість нагрівання залежить від кількості наповнювача, а також пропорцій вермікуліту і залізного порошку. Кожен виробник позначає на упаковці скільки часу діють ті чи інші грілки. Саме цей різновид зігрівайок має дуже багато форм і різновидів, під різні частини тіла.

Найбільш популярними є грілки для рук у формі звичайних квадратних подушечок без клейкої сторони. Хімічні грілки для рук мають більшу середню робочу температуру, ніж інші різновиди. Шкіра рук менш чутлива, тому не варто використовувати такі грілки на чутливіших ділянках тіла. Найефективнішим буде використання в рукавицях, в кишенях, між шарами одягу. За такого застосування матимете максимальний час обігріву й комфортну температуру. Ефект нагрівання може тривати до 12 годин із середньою температурою приблизно 55°C.
Наприклад: Thermopad Hand Warmer

Ми вирішили перевірити чи грілки для рук від різних виробників будуть принципово відрізнятись між собою. Для цього обрали бренди Thermopad і Takehot.

Зовнішній матеріал в обох однотипний, м’який і щільний - ненавмисно проколоти чи розірвати буде дуже важко. Час активації також однаковий - до 5 хв.Грілки рівномірно нагріваються і чесно відпрацьовують вказаний на упаковці час.


Обидві грілки ми розрізали для перевірки їхньої "начинки". Проте принципової різниці на вигляд не знайшли - по набору інгредієнтів вони аналогічні. Найімовірніше, що різниця в тривалості роботи у пропорціях. Проте секрет співвідношення компонентів обидва виробники не розкривають;)


Дуже практичними в ситуації, коли потрібно довго стояти на морозі є грілки-устілки для ніг. 
Вони призначені саме для зігрівання стопи ніг при їх розташуванні у взутті, де значно обмежено доступ кисню. Використання на інших, більш відкритих ділянках тіла, може прискорити хімічну реакцію та, як наслідок, грілки видаватимуть більш високу температуру. Через таку підвищену (слід обережно до цього поставитись) температуру, тривалість дії грілки може бути меншою. Не слід тримати такі грілки занадто довго на відкритому повітрі. Для активації вистачить декілька хвилин (можна й взагалі не чекати, грілка повільно сама набере температуру вже у взутті). Зауважте, вологе середовище може прискорити плин хімічної реакції окислення, температура збільшиться. Проте надмірна волога припинить теплотворення грілкою. Максимальна температура грілок для ніг у сухому взутті становитиме 45°C, середня температура приблизно 40°C – цього вистачить, щоб ноги були в теплі до 8 годин. Грілки для ніг у формі устілок є різних розмірів. Звісно, менший розмір грілки компромісно можна застосувати у більшому за розміром взутті. Більший - можна, часом, у меншому з меншим комфортом. Така форма - це найоптимальніша форма зігрівайок для взуття у русі.
Наприклад: Thermopad Foot Warmer і Thaw Disposable Foot Warmers
Існують також грілки для ніг у формі пакетиків з клейкою стрічкою чи без. З власного досвіду: пакетики без клейкої стрічки при ходінні збиваються в куток взуття й таким чином втрачають ефективність. Часом радять розміщувати пакетики над шкарпетками у взутті. Така порада ефективна лише в статичному положенні. При ходінні пакетик там не втримається, навіть якщо він між шарами двох шкарпеток.
В той же час одноразові грілки для зігрівання носків на клейкій основі є дуже зручними для використання на інших ділянках тіла. Це компактний та практичний варіант для зігрівання суглобів, тулуба і т.д.

 Наприклад: TakeHot toe warmer

Також існують одноразові грілки не лише для обігріву кінцівок, а й для тулуба. Як правило це квадратні зігрівайки на клейкій основі, які можна кинути в спальник чи приклеїти під фліску. Вони також можуть бути у формі різноманітних поясів чи комірців. Грілка для тіла здатна випромінювати тепло до 12 годин із середньою температурою 53°C. Пікова температура сягає 63°C.
Наприклад: Thaw Disposable Large Warmers

Великою перевагою хімічних одноразових грілок є те, що вони легкі, компактні, здатні забезпечувати тепло до 12 годин, а також не вимагають складних маніпуляцій для активації. Оскільки вони є повністю хімічно нейтральні та не шкодять екології, то можуть утилізовуватись разом зі звичайним сміттям. Такі зігрівайки просто незамінні в екстремальних умовах, коли немає можливості переварювати, заряджати чи заправляти інші види грілок. Термін придатності одноразових грілок становить до трьох років і вказується на упаковці.


Багаторазові соляні грілки - це герметичний пакет із сольовим розчином та спеціальним активатором усередині. Принцип їхньої  роботи  полягає в переході рідини в кристалічну форму, під час якого стабільно виділяється тепло – 50-55°C. Такі грілки починають нагріватися після згинання активатора. На відміну від електронних пристроїв, ці зігрівайки не розряджаються, не бояться води та бруду. Після використання грілку потрібно кілька хвилин проварити у воді – і вона знову готова до використання. Виробники зазначають, що цей процес можна повторювати понад 500 разів.


Максимальна температура нагрівання – 55°C, що виключає ризик опіку. Якщо відчуваєте, що грілка починає охолоджуватись раніше часу вказаного на упаковці - помасажуйте її вміст, це допоможе активізувати процес виділення тепла. Основна складова грілки – перенасичений сольовий розчин. Додатковими компонентами є барвники, утворювачі гелю, деякі речовини, які збільшують час утримання тепла всередині.

Класним представником даного виду зігрівайок є Lifesystems Reusable Hand Warmer.
Активний час їх роботи становить 45 хвилин. В упаковці є дві грілки-подушечки, які можна запускати як одночасно, так і по черзі. Вони виконані з якісного щільного силікону і не мають запаху. Цей різновид грілок дуже зручно використовувати для обігріву рук чи кидати у спальник. Для взуття вони не підійдуть.

Каталітичні грілки - це універсальний безполум'яний пристрій, один із найбезпечніших та найефективніших способів обігріву в кемпінгу. Вони нагадують коробочку, що схожа на бензинову запальничку. По суті, і працюють схоже, тільки на відміну від запальнички в грілці бензин не горить, а тліє на спеціальній пластинці, тим самим виділяючи тепло. Ці зігрівайки найпродуктивніші - виділяють відчутне тепло, а працювати без перерви на одній заправці, в залежності від моделі та розміру, можуть від 10 до 48 годин. Використовують таку грілку не тільки для обігріву тулуба чи кінцівок (можна класти прямо в спальник), але й для сушіння одягу та взуття у поході.

Наприклад: Kovea Pocket Warmer VKH-PW05M 

Заправляються каталітичні грілки очищеним бензином, або бензином для запальничок Zippo, вартість баночки об'ємом 130 мл невелика, а вистачить її надовго (1 повна заправка приблизно 12 мл). Купити його можна на будь-якому ринку або тютюновому кіоску. Для того щоб запустити грілку, потрібно 20 секунд погріти пластинку запальничкою, (часом в грілках є вбудована запальничка), закрити кришку, помістити її в чохол і через 2-3 хвилини можна насолоджуватися теплом. Диму і запаху від такої грілки немає, так що забруднити або задимити речі у вас не вийде. Більш того, вони служать дуже довго, вам потрібно тільки періодично заливати бензин. Недоліком каталітичної грілки є досить висока ціна, але якщо порівняти, скільки вона вам прослужить, то вона з надлишком окупить себе.

Електричні перезарядні грілки - це акумулятори у пластиковому чохлі, які заряджаються за допомогою Usb-кабеля. Найбільш точним буде порівняння з павербанком, навколо якого розташовані нагрівальні елементи. Для активації акумуляторної грілки достатньо натиснути на кнопку і вже за кілька хвилин можна зігріти руки при температурі від 42 до 50 градусів. Крім рук вони добре підходять для обігріву тіла у спальнику. Такі грілки працюють від 5 до 12 годин залежно від моделі та ємності і мають різні режими роботи.

Наприклад у бренду Lifesystems є дві модифікації електричних грілок: 

Також у разі потреби ви можете використати електричні акумуляторні грілки як павербанк, що безумовно є дуже зручним.

Акумуляторні грілки будуть дуже вигідні своєю багаторазовістю, моментальною простою активацією і довгим терміном дії за умови постійного доступу до електрики. Адже на їхню зарядку з нуля потрібно кілька годин. Найкраще заряджати ці зігрівайки ввечері перед походом. Також важливо розуміти, що електричні грілки є чутливими до води, ударів і бруду, як і будь-який електронний девайс. За умов сильного морозу найкраще переносити їх у натільній кишені, так літій-іонний акумулятор всередині буде служити довше. Саме цей вид батарей під дією низьких температур швидше сідає. Термін придатності у них досить довгий (від від 3000 до 5000 циклів заряду-розряду, залежно від виробника), єдине що варто періодично їх заряджати і розряджати навіть влітку, коли не грієтесь нею. Це також допоможе продовжити термін життя акумулятора.
Дуже важливим моментом є правильне використання всіх видів грілок згідно інструкції, саме тоді ви зможете взяти від них максимум тепла і залишитись задоволеними покупкою. Так, при застосуванні хімічних одноразових грілок бажано, щоб між шкірою і грілкою був шар тканини (натільний одяг). Таким чином повітря буде краще циркулювати з обох боків грілки і вона рівномірніше нагріється. Також це застрахує вас від перегріву окремих ділянок шкіри чи подразнень, якщо ви схильні до алергій. Важливо розуміти, що якість нагрівання хімічних грілок залежить від достатньої кількості кисню. Тому якщо наприклад ваше взуття занадто тісне - грілка не зможе повноцінно розкрити свої можливості і лише перетисне ноги.
Багаторазові соляні грілки не вимагають якихось особливих умов експлуатації, головне дати їй остигнути після переварювання і лише тоді використовувати. А для подовження терміну нагрівання (+ 10-15хв) можна періодично її масажувати для прискорення хімічної реакції всередині.
Наявність бензину у каталітичних грілках не повинна вас лякати, адже при акуратному її заправлянні на відкритому повітрі будь-які ризики прямують до нуля. Важливо уникати потрапляння бензину на шкіру чи речі, а також надмірно не прогрівати пластину-активатор. Коли каталітична грілка працює на повну потужність необхідно покласти її у спеціальний чохол, який іде у комплекті. Це потрібно для того, щоб уникнути опіків чи перегрівання.
Електричні акумуляторні грілки мають таку ж техніку безпеки, як і будь-який ваш гаджет - не кидаємо його у воду, не б’ємо цеглиною, а тримаємо у кишеньці чи спальнику і насолоджуємось кількома режимами нагрівання. Ці грілки знаходяться у суцільно запаяному пластиковому кейсі і їх не варто розкручувати, ремонтувати чи розбирати самостійно. Адже у такому випадку виробник не дає гарантій щодо коректної роботи грілки.

Як же обрати найбільш оптимальну грілку саме для себе? 
Будемо відштовхуватись від умов у яких ви будете їх застосовувати.
Для використання у холодному офісі чи квартирі зручними будуть акумуляторні чи багаторазові соляні грілки. Ви купуєте їх один раз і можете використовувати цілу зиму.
Каталітичні і одноразові грілки дуже добре підходять для військових. Перші за рахунок тривалості дії та економності. А одноразові через швидкість активації, велику кількість форм, невибагливість і також довгий термін нагрівання.
Соляні зігрівайки отримали не дуже високі оцінки від наших захисників, через постійну потребу їх переварювати, що у бойових умовах не завжди можливо.
Акумуляторні грілки також можуть бути дуже практичними, за умови якщо у військового є доступ до електрики хоча б раз на добу.
Для походів у гори радимо орієнтуватись на його тривалість та ваші особисті уподобання. Для довгих походів з ночівлею в наметі буде зручна каталітична або акумуляторна грілка. Остання ще й підстрахує у якості павербанку. Одноразові будуть зручні для швидких коротких подорожей, коли не хочеться нести зайву вагу, адже вони найбільш легкі і невибагливі. Також вони зручні для катання на лижах чи сноуборді.
Тому тестуйте всі можливі види зігрівайок, обирайте ваші улюблені і нехай вас гріє не тільки душевне тепло, а й корисні винаходи людства!😊❤️

Наталя, прихильниця "лінивих" мандрівок і легкого спорядження