09 Nov
09Nov

Пухова куртка - це незамінний елемент набору одягу для походів в зимові Карпати чи у високі гори. 

Чотири роки тому для себе я обрав пуховик Mountain Equipment Lightline Jacket. Чому саме він? Мене підкупив колір “kiwi”. Це не єдина причина, звісно. Насамперед  мені був потрібен універсальний пуховик і для гір, і для міста. Тому була вимога щодо кількості пуху, наявність капюшону та гарний вигляд (суб’єктивна штука). Серед конкурентів (Marmot i Black Diamond) ця мені найбільше впала в око. 

Користуюся нею 4 роки і з упевненістю можу сказати, що про покупку не шкодую. Тепер детально про все.

Розмір вибрав М. На мої 172 см росту і 75+- кг сидить супер. Рукави мають трохи запасу по довжині, якщо забув вдома рукавиці, то руки заховати можна. По довжині це взагалі супер. Задня частина подовжена і нормально накриває п’яту точку. Спереду дещо коротша, проте кишені на штанах перекриває. 

Відзначу деталі, які мені сподобалися в цій куртці: 

Замок. YKK №5. Він подвійний! І це величезна перевага цієї куртки. Особливо для мене як альпініста. Можливість розстібнути куртку знизу дозволяє простіше дістати щось із кишень фліски, страхувати напарника чи сходити в туалет.

Окрім головного замка є ще 4 замки. 3 на кишенях та 1 на капюшоні. 

Пулери на замках зручні, проте вони не всюди. На внутрішній кишені та капюшоні їх нема. На внутрішній кишені доробив сам. 

Кишені. Їх 3 шт. І мені іноді замало. Дві зовні, посередині. Дуже зручні та об’ємні, а головне - теплі. Тобто вшиті під пухові рукави, а не поверх них. Внутрішня кишеня одна з лівої сторони.

Закривається вертикальним замком. Також доволі об’ємна. Туди легко поміщається повербанк із телефоном і ще щось. Лижна маска також влазить. Якби була ще одна кишеня внутрішня чи на грудях зовнішня було б взагалі супер. 

Капюшон. Зручний. На альпіністську каску налазить щільно. Він знімний, проте я його жодного разу не знімав.

Затягується по контуру еластичним шнуром, який фіксується на комірі. Якщо затягнути його по максимуму, то ці еластичні шнурки не утворюють занадто довгі кінці.

Завдяки цьому не б’ють по обличчю під час сильного вітру. Регулюється глибина капюшона тканинною тасьмою із липучкою, проте іноді ненадійно.

Ще одним зручним елементом є дашок капюшона. В край дашка вшитий дріт, завдяки якому можна робити форму дашка. Цей дашок досить сильно виступає вперед і під час снігопаду в очі нічого не падає. 

Комір. Утеплений пухом. Внутрішня частина коміру має мікрофлісову тасьму, яка дуже приємна для тіла. Така ж тканина вставлена і у верхній частині замка. Захищає обличчя від твердого замка. 

Затяжки та манжети. Затяжки є по контуру куртки внизу. Затягується звичним способом. нижче затискача є кулька, за яку потрібно тягнути.

Затяжка капюшона має просту та надійну систему. На ґумці між каналом капюшона, в якому знаходиться ґумка, і каналом, в який  ховається кінець, є м’яка шайба, яка і служить стопером для затягування. 

Манжети  - класичні. До тасьми із тканини пришита липучка. Діапазон затягування достатній навіть для худої кисті. 

Пух та решту матеріалів. Використовується гусячий пух який має показник пружності Fill Power 700. Пух не пророблений вологостійким просоченням. 296 грамів пуху в розмірі L. Що цікаво, Mountain Equipment використовує пух, який купує в Україні. 

Зовнішні матеріал DRILITE® Loft 40D - вологостійкий та повністю вітронепродувний нейлоновий матеріал. Особливість матеріалу в тому, що його досить тяжко розірвати. 

Внутрішній матеріал Polyamide. Тактильно приємний швидкосохнучий. Приємно, що матеріал не чіпляється, коли суха шкіра на руках. 

Ще одна зручна деталь пуховика - це пакувальний об'єм. Пуховик досить компактний і має брендований мішок для пакування. Куртка буває в різних кольорах, також адаптовані під жінок та чоловіків. Жіноча версія є у вигляді куртки та пальта. 

Вага куртки 720 грам, що більше, ніж у конкурентів. Це спричинено більш міцним зовнішнім матеріалом.

Якщо коротко про особисті враження від куртки, то я задоволений нею. Як показав досвід, зовнішній матеріал міцний, гранітні скелі Татр та Кавказу його не порвали. 

Водостійкість достатня, щоб витримати годину снігопаду. А промокати починає куртка на швах. Покрій зручний і вдалий. Щодо температури, то це звісно суб’єктивно. Мені було комфортно стояти більше години в куртці при -15 -17 градусів маючи під курткою футболку та тонкий фліс. Рухатися в середньому темпі при - 15 градусів на футболку більш ніж комфортно.

Альпініст літом в пуховці не мерзне. І ви не мерзніть. Носіть пух!