11 Feb
11Feb

Друзі привіт. На зв’язку Тарас і сьогодні я хотів би поділитись з вами своїм оглядом інтегрованої системи Jetboil Minimo та враженнями від користування нею. Jetboil Minimo в мене в користуванні близько року і встигла побувати приблизно в 10 мандрівках за цей період.

Гадаю варто почати з того, що ж це таке - отож, Jetboil Minimo - це інтегрована система приготування їжі. Що ж це таке? Це комплект з пальника та казанка, які жорстко кріпляться між собою і утворюють одну ефективну систему. Інші варіанти інтегрованих систем можна переглянути тут. В чому ж переваги таких систем? Найбільшим плюсом даних комплектів є їхній малий розхід палива. До прикладу, за допомогою Minimo можна закип’ятити 12 літрів води (24 рази по 500 мл).  Чим ж досягається така економія? Про це власне я й розкажу далі. Комплектація В комплект Jetboil Minimo входить: пальник, казанок з кришкою, перехідник під нерідні казанки, чехол для транспортування пальника, тринога під балон, пластиковий захист радіатора, інструкція та наклейка.

БудоваКазанки до інтегрованих систем фірма Jetboil робить з анодованого алюмінію(також є версії зроблені з титану, для тих, хто бажає зменшити вагу і збільшити міцність). Даний казанок має об'єм 1літр, проте його робочий об’єм орієнтовно 700-800 мл(якщо заповнювати казан повністю, то при закипанні вода починає вихлюпувати через отвори у кришці і може обпекти вам руку, коли ви будете скручувати потужність полум’я). Зовні казанок обгортається неопреновим чоехлом. Побутує думка, що цей чехол слугує захистом - тобто казанок з кип’ятком можна брати руками за цей чохол або ручки. Ця думка є дещо невірною - з мого особистого досвіду неопреновий чехол теж доволі сильно нагрівається, тобто тримати казанок не виходить. Чохол створений в якості ізоляції - казанок не так швидко втрачає тепло і ваша їжа чи чай залишаються теплими довший період часу. Також на чохлі є нанесений напис Jetboil, який виконаний світловідбиваючим матеріалом - в темну пору доби, вам буде легше помітити казанок.При потребі чехол можна зняти і помити.

Чаша казанка є доволі широкою і невисокою - це дуже зручно при помішуванні та готуванні їжі - їжа готується більш рівномірно. Всередині казанка нанесені мірні позначки у мілілітрах.

Внизу казанка розташована спіраль-радіатор. Вона слугує певним теплообмінником і завдяки їй час закипання води зменшується. Вогонь має більшу площу контакту з посудом - відповідно встигає передати більше тепла.

Казанок має металеві ручки, що я вважаю беззаперечною перевагою - решта моделей інтегрованих систем від Jetboil мають тканинну ручку(окрім моделі Joule, проте ця система має об’єм 2.5 л і розрахована на компанію 4-5 людей), що не дуже зручно при будь-яких операціях з казанком - чи переносці на інше місце чи наливанні води. Ручки мають додаткову накладку з силікону, що забезпечує хорошу ціпкість і теплоізоляцію. 

Кришка казанка є добре продуманою та реалізованою. Вона має дренажні отвори для зливу води, отвір, через який зручно наливати кип’яток в чашки, та отвір по центру - він дає можливість встановити прес для кави. Єдиним недоліком кришки є відсутність якоїсь мотузки, щоб кришку можна було легко знімати, однак цю проблему можна легко вирішити маленьким шматочком паракорду. Чудовим рішенням економії простору стало те, що триноги, яка кріпиться під балон(для більшої стійкості всієї конструкції) тепер поміщається у кришку і не займає додаткового місця всередині самого казанка.

Пластикова кришка, яка одягається на радіатор, здається не потрібним елементом - вона надто тонка, щоб використовувати її, як тарілку і може легко зламатись під тиском інших речей в наплічнику. Однак, крім захисту радіатора ця пластикова чаша має ще одну функцію - вона працює повітряною подушкою - не дає дну казанка і радіатору швидко охолонути - це, знову ж таки, збільшує час, протягом якого ваша їжа чи напій будуть теплими.

Тепер перейдімо до самого пальника. Пальники для фірми Jetboil робить світовий бренд Primus. Потужність цього пальника становить 1,75 кВт, що є доволі хорошим показником. Основною перевагою цього пальника та інтегрованої системи над іншими є наявність редуктора. В чому його перевага? По-перше, наявність редуктора забезпечує постійний потік і потужність полум’я, незалежно від зміни зовнішніх погодних умов. А по друге, редуктор дозволяє максимально плавно і чітко регулювати потужність полум’я. В цій моделі у вас є цілих 8 повних обертів від мінімального до максимального полум’я. До прикладу інтегрована система Jetboil Flash має всього 1 повний оберт і відповідно регулювання не є точним. Наявність редуктора дозволяє готувати повноцінні страви на цій інтегрованій системі, а не просто використовувати її, як кип’ятильник. Конфорка є доволі широкою і це дає хороший розподіл вогню по всій площі дна казанка. 

На етапі проектування пальника для інтегрованої системи проводиться безліч тестів для того, щоб знайти спосіб зменшення витрат палива. Це означає, що пальник і казанок сконструйовані один під одного і видають максимально ефективний результат, працюючи в парі. Саме так досягається така мала витрата палива і хороший час закипання води. Виробник заявляє, що півлітри води закипає за 2 хвилини і 15 секунд в ідеальних умовах (температура повітря 15-20 градусів і відсутність вітру). З моїх спостережень - ці цифри є реальними, в літній мандрівці вода закипала за 2 хвилини і 20-25 секунд.

Можливість готування їжі, тобто наявність редуктора є у всіх моделях лінійки Mo - Minimo, Sumo та Micromo. Пальники у цих трьох моделях є однаковими - відрізняються лише казанки. 

Також, варто згадати, що у пальника є вбудований п’єзопідпал. Для справедливості варто зазначити, що він не працює, коли намокне :) Тому резервну запальничку чи кресало завжди варто мати з собою.

Варто також згадати і про пластикову триногу, яка кріпиться до балона і робить конструкцію більш стійкою. Вона має пази під два різні розміри балонів - 450 і 100/230 гр. На самих опорах є гумові накладки, що збільшує чіпкість(на мокрому камінні тринога стоїть впевнено). 

Безумовним плюсом даної інтегрованої системи є її компактність. В чашу влазить пальник, газовий балон об’ємом 100 грамів. В кришку вставляється тринога і пластиковий захист одягається на радіатор. Весь комплект займає мінімум місця.

В казанок також влазить газовий балон об’ємом 230 гр, однак тоді пальник слід нести окремо - він вже не поміщається. 

В комплекті також є перехідник під нерідні казанки - він створений для того, щоб використовуватись не з чашою від Minimo. Оскільки чаша до казанка кріпиться жорстко за допомогою пазів і зроблена таким чином, щоб мінімізувати вплив вітру на полум’я(для більш стабільної роботи), то використання іншого казанка напрямку з пальником є неможливим - тепло не матиме, куди діватись і просто сплавить пальник.Власне тому в комплект і входить перехідник.

Варто згадати і про недолік даної системи - це її вага. Увесь комплект важить 415 грамів - це в середньому на 100 грамів більше за інші системи. Проте, з урахуванням об’єму в 1 літр ця вага здається мені надзвичайно хорошою.

Також дана система дещо нестабільна на вітрі. Вітрозахист самої ситсеми не справляється з сильним вітром, тому якщо прогноз передбачає сильні пориви, то подбайте, щоб мати з собою вітрозахист - або ж організуйте його з наплечника чи сідачки. 

Підсумовуючи, хочу сказати, що Jetboil Minimo - надзвичайно крута і економна інтегрована система, яка може повністю оновити чи замінити вашу похідну кухню. Тому, якщо шукаєте комфорту в приготуванні їжі - Minimo саме для вас.