12 Jan
12Jan

Всім салют! Знаєте це відчуття в мандрівках, коли особливо хочеться комфорту? Бувало таке, що після ночі в наметі вас поболюють бедра чи поперек? Або коли ваш каремат був єдиною причиною купувати багаж в літаку? Ми точно знаємо, і саме тому хочемо поділитись з вами лайфхаком, як позбутись таких неприємностей - варто звернути увагу на надувні килимки

Почнемо з переваг такого роду килимків. У порівнянні з класичними “пінками” та самонадувними килимками, надувні килимки можуть похвалитись такими перевагами:

  • Надзвичайна компактність
  • Мала вага
  • Найкраще співвідношення ваги та об’єму з показниками телоізоляції
  • Легко пакуються, особливо у порівнянні з самонадувними
  • Сезонна варіативність (від літніх до всесезонних)
  • М’якість та комфорт сну

З недоліків надувних килимків можна виділити лише два:

  • Висока ціна
  • Можливість їх проколоти (Завжди можна зремонтувати)

Повірте, ці недоліки є цілком мізерними при спектрі переваг, які ви отримуєте. Тим паче, що проколоти килимок досить складно.

Отож, перейдемо до параметрів, на які слід звернути увагу при виборі надувного килимка:

Показник теплоізоляції, так званий R-value. Цей показник дає нам зрозуміти, які тепловтрати несе килимок. Чим більший показник, тим менше тепла втрачає килимок. В залежності від сезону, потрібно підбирати килимок з відповідним показником теплоізоляції. Слід візначити важливий факт, що з 2020 року на вимогу одного з найбільших магазинів туристичного спорядження в світі була прийнята уніфікована система визначення R-value. Для кращого розуміння цього показника, додаємо табличку, яка стане вам у нагоді: 

Сезон
Температура (C°)
Показник R-value
Літо
+11…+5
0,7-1,9
Весна-Осінь
+4…-7
2,0-3,5
Зима
-8…-30
3,5-7,0

Вищі показники теплоізоляції килимка досягаються за рахунок використання в надувних килимках утеплювачів. Найбільш популярними утеплювачами є синтетичні, хоча часом бувають і пухові килимки. Залежно від якості утеплювача буде варіюватись вага килимка.

Розмір. Здебільшого, усі бренди килимків виготовляють килимки у різних розмірах. Найбільш поширені це Regular та Long(Large). Проте також часто трапляються килимки розмірів Smal та XSmall. При виборі килимка дуже важливо звернути увагу, щоб ви не просто помістились на цей килимок, а обов’язково помістились на нього лежачи на спині, коли досягається максимальна довжина тіла. 

Крім цього, деякі килимки ще випускаються у версії Wide, яка фактично є тим самим килимком за довжиною, але вже ширшим його варіантом.

На розмір також впливає форма килимка. Килимки бувають форми мумії та прямокутні. Мумія забезпечить вам менший об’єм в спакованому вигляді та меншу вагу. Натомість, прямокутні будуть комфортнішими через більшу площу. Взимку, для прикладу, в двомісному наметі два прямокутні килимки покриють більшу площу, тож менше холоду буде потрапляти в намет через дно. 

Товщина. Здебільшого надувні килимки мають товщину 5-6 см., але бувають й товстіші. Для прикладу Sea to Summit Ether Light XT та  Ether Light XT Insulated завтовшки аж 10см. 

Обираючи надувний килимок, варто звертати увагу на наявність жіночої лінійки килимків, які будуть дещо тепліші та менші за розміром від відповідних чоловічих моделей. Лайфхак для чоловіків з низьким зростом - можете брати жіночий килимок розміру Regular, якщо планували брати чоловічий Small, або ж жіночий Long, якщо планували брати чоловічий Regular.

Ще одним надзвичайно важливим фактором у виборі килимка є його клапан. На собі переконався, що дешевший килимок з простішим клапаном дуже часто нівелює велику кількість комфорту і не забезпечує такий великий термін експлуатації самого килимка. Клапани в килимках здебільшого бувають трьох видів:

Класичні. Килимки з такими клапанами є найбільш поширеними та найдешевшими. На жаль, більшість з них не передбачають насосів, ні в комплекті, ні взагалі. Килимки з такими клапанами надуваються за 10-15 видихів. Проте, такі килимки досить довго та проблематично здуваються і термін їх експлуатації є значно коротшим, ніж у килимків, в яких передбачений насос. 

Клапани з наявністю зворотного клапану. Килимки з такими клапанами здебільшого надуваються насосами і не здуваються, допоки ви не задієте зворотній клапан, який відповідає за здування. В свою чергу, під час здування, вам потрібно постійно притримувати цей клапан пальцем. За останні роки в сфері аутдор, такі клапани набувають популярності за відносну дешевизну та простоту в використанні. 

Клапани бренду Sea to Summit. Ці клапани заслуговують окрему ланку в царині надувних килимків. На нашу думку, це найкращі клапани на сучасному ринку спорядження. Цей клапан також має зворотній клапан, проте тут він продуманий таким чином, що коли ви його відкриваєте він одразу сам здуває килимок за лічені секунди. Клапани Sea to Summit є максимально простими та зручними у використанні. Крім того, така структура клапану є доволі зносостійкою, в порівнянні з класичними подійними клапанами. Крім того, Sea to Summit у своєму ремнаборі додають запасний клапак про всяк випадок. 

Важливим доповненням до килимків є насос. За наявності насосу, у килимок потрапляє набагато менше вологи під час надування, що продовжує термін експлуатації килимка і спрощує сам процес. Насоси здебільшого бувають двох типів: насоси-помпи ручні та насоси-гермомішки. Найбільш поширеними є другий варіант. Вони є більш практичними, оскільки їх можна використати, як насос, так і як гермомішок для ваших речей. Такі насоси можуть йти в комплекті з килимками, а можуть й продаватись окремо, залежно від виробника та моделі. Тут також слід виділити Sea to Summit, які вшили насос у чохол для зберігання килимка, тим самим застосували цікаву технологію, яка забезпечує ще швидше й легше надування.

РемнабірУ більшості сучасних килимків в комплекті йде ремнабір. В нього зазвичай входять або самоклеючі латки з такої ж тканини, з якої виконаний килимок, або ж декілька клаптиків тканини та клей. Знову ж Sea to Summit заслуговує на особливу згадку за наявність запасної прокладки для клапана у ремнаборі. 

Цікаві фішки. Серед цікавих фішок слід виділити наявність вбудованої подушки, як, наприклад у Килимок Ferrino 6 Tubes Plus Pillow, Килимок Ferrino Air-Lite Plus Pillow та Килимок туристичний Ferrino Swift Lite Plus Pillow w/pump

Ще однією цікавою фішкою є Pillow Lock System від вже відомого нам Sea to Summit, яка полягає у кріпленні чотирьох наклейок на килимок, які слугуватимуть тримачем для вашої подушки, аби вона вночі десь ненароком не втекла. 

Вартим уваги є також аксесуар від Sea to Summit - Air Chair, який являє собою каркас, у який ви можете поставити свій килимок, зробивши його повноцінним міцним стільцем. 

Догляд. Після кожної мандрівки рекомендуємо просушувати килимок, бажано таким чином, аби клапан був відкритий, щоб також просушити внутрішню частину. Крім цього, завжди слід добре дивитись, де ви розкладаєте намет, аби не було жодних гострих предметів. Також рекомендуємо втриматись від використання таких килимків біля багаття та просто на землі.

Також, для кращого розуміння відмінностей та переваг різного типу килимків, ми додаємо порівняльну таблицю, у якій виділили основні критерії при виборі килимка. Оцінки в таблиці слід трактувати так: 1-найнижчий показник(негативний), 2-середній показник, 3-найвищий показник(позитивний). 

Тип килимка
Вага
Об’єм
Ваіративний ряд R-value
Ціна
Пінка
3
1
1
3
Самонадувний
1
2
3
2
Надувний
2
3
3
1

На разі це все, чим ми хотіли поділитись з вами щодо надувних килимків. Нагадуємо, що всі оціночні судження у статті є суб’єктивними і базуються виключно на особистому досвіді.Якщо у вас з’являються запитання, або ж ви бажаєте придбати надувний килимок, то ми у Робінзоні завжди будемо раді вам допомогти! 

Автор: Данило Ткаченко

Inst: @insane_in_membrane