07 Apr
07Apr

Те, на чому ми спимо не менше впливає на якість сну, ніж те в чому ми спимо. Тому сьогодні ми поговоримо про килимки. На сайті магазину Робінзон в каталозі більше 200 найменувань килимків. Чим вони відрізняються? Який собі обрати? Якого типу і форми? І взагалі чи він треба? На це питання спробую дати відповідь в статті нижче.



 Для чого потрібен килимок?  Є 2 причини:

  1. ізолювати від холоду знизу;
  2. додавати зручності під час сну.

Відштовхуючись від першого, варто знати, що килимки тестуються за температурами. Як і спальники, килимки можуть бути літні, трисезонні та зимові. Здебільшого вони позначаються не сезонами, а коефіцієнтом R-Value. Він відображає ступінь ізоляції руху температури між тілом людини і поверхнею. Чим вищий показник, тим тепліший килимок. Наприклад, показник 1 означає, що нормально ізолюватися буде при температурі 0 градусів. Показник 5 означає, що комфортно спати при температурі -15 градусів. 
Взагалі це будівельний термін, який адаптований під потреби туризму. І для того, щоб він був більш точний для всіх виробників спорядження з 2020 року, якщо виробник хоче вказати на своїх виробах R-value, він повинен його вказувати згідно з новою єдиною стандартизованою нормою ASTM F33440-18.
Вимірювання проходить таким чином: тестовий виріб розміщується між двома дошками, одна з яких гаряча, а друга холодна та стискається. Такий процес можна використовувати на усіх видах килимків і таким чином привести до спільного знаменника всіх виробників. Отримані показники варіюються здебільшого в межах R1 - 6. Не всі бренди тестують саме за цим стандартом, проте якщо вказують показник r-value, то цифри будуть близькі до істини.

наведений вище приклад поділу сезонів від Sea to Summit, одного з найкращих виробників надувних та самонадувних килимкиів на туристичному ринку.
Для більшої зручності я вивів ПРИБЛИЗНЕ співвідношення температури з градацією R-value:

Щодо другої причини - зручність під час сну -  килимки відрізняються кардинально. Є 3 великі групи килимків:

  1. пінкові;
  2. самонадувні;
  3. надувні


  1. Пінкові - найдавніший вид климків для туризму, що виготовляється зі спіненого синтетичного матеріалу. Є поліетилен, EVA та багато інших. EVA - пружніша та легша, проте менш міцна. Але суть в них однакова: бути бар’єром між холодом і тілом. Під час спінювання матеріалу в тілі виробу утворюються пори, що не пов'язані між собою. Завдяки цим порам і відбувається ізоляція, бо в порах накопичується  тепле повітря. А через те, що пори між собою не пов’язані, міграція холоду від землі до теплого тіла не відбувається дуже швидко. 

Залежно від матеріалу, пори бувають різного розміру та щільності. Іноді можна побачити характеристики щільності пінкового килимка. Наприклад 30, 50 кг/м3 і т.д. Що це дає? При однаковій товщині килимка, 30 кг/м3 буде тепліший, так як містить більше повітря, проте це негативно відіб’ється на зносостійкості самого килимка. Через те, що зменшення щільності відбувається через стоншення стінок між порами. Пінкові килимки бувають ламіновані та звичайні. Ламіновані немов би гладкі. Всі пори, які є зовні, запаяні. Це добре тим, що в них не накопичується волога.

 Вони ж більш зносостійкі. Неламіновані - дешевші.

Все частіше виробники вдаються до фольгування килимків з однієї сторони. Це дозволяє утеплити килимок при мінімальному збільшенні ваги.
Для того,щоб фольга працювала, потрібно стелити килимок фольгою до тіла. Завдання фольги - відбивати тепло у зворотному напрямку. Саме наше тіло і є джерелом тепла. Хіба що, ви лягаєте на розжарений пісок і хочете, щоб тепело від нього проникало до вас менше, ніж могло би.

Форми і розміри пінкових килимків різноманітні. Найчастіше зустрічаються саме прямокутної форми, проте бувають винятки. Спосіб складання такого килимка також є різний. Є всім давно звична скрутка, так звана гармошка або z-формат, а є книжечка. Останній здебільшого використовується на військових тонких (2-3 мм) пінках. Скрутки і гармошки -  більш звичний формат серед туристів.

Скрутку використовують на рівномірно товстих, іноді дуже товстих килимках. Килимок, товщиною 2 см для зими займає багато місця в скрученому вигляді. Іноді рідних строп рюкзака недостатньо, щоб його зафіксувати збоку. Тонкі килимки по-олдскульному можна пхати в середину рюкзака попри стінки рюкзака. Але то треба мати по-олдскульному великий рюкзак.

Килимки-гармошки здебільшого не такі масивні в складеному вигляді. Їх дуже просто скласти  і розкласти. Їхнім плюсом є те, що вони не пружні і не скручуються назад після розкладання. Товщина пінки прямо впливає на його температуру. Проте і на її розміри в складеному вигляді. Пінки можна умовно розділити на 2 категорії: рифлені та гладкі. Рифлення в килимках зроблене для зменшення розміру в складеному вигляді, оскільки рифлення потрапляє саме в себе, чим зменшує загальну товщину килимків, що складаються.

 Крім того, впадини слугують додатковим утеплювачем. В них потрапляє спальник і утримує тепло. На прямих килимках нема тих кластерів в які може потрапляти спальник. Пінкові скрутки найчастіше мають товщину 0,8 - 1,2 см. Хоча є і набагато товстіші килимки. Складні килимки в середньому мають товщину  1,7-2,5 см. Проте товщина самої піни такого килимка може бути 0,7-1,2 см. А повна товщина килимка досягається завдяки рифленню. 

Самонадувні килимки. З назви зрозуміло, що вони надуваються самі. Це відбувається завдяки губці, яка поміщена в оболонку. Структура губки - пружна. 

Через це, коли в простір потрапляє повітря, килимок починає надуватися. Проте більше, ніж на 75-80% пружності сам він не надувається. Тому варто зробити ще декілька вдихів самостійно.
Завдяки тому, що самонадувний килимок має піну, він буде тепліший за звичайний надувний килимок. Піна зупиняє швидку міграцію холодного повітря. Внутрішнє розташування піни впливає на міграцію повітря, але про це якось іншим разом розповім. Зовнішні матеріали самонадувних килимків - це товсті поліестри товщиною від 30 до 100 den. Вони ламіновані та часто підсилені rip-stop плетенням.

Для зменшення ваги верх килимка роблять з тоншого матеріалу, ніж низ, оскільки верх піддається меншим навантаженням.

Надування килимка відувається завдяки самовільному втягуванню повітря через корок

В корки іноді вмонтовані клапани, які запобігають здуванню. Проте все одно варто закривати для ночівлі. На деяких килимках є клапани зворотнього ходу для здування.


Форми і розміри самонадувних килимків різноманітні. Для початку варто розказати про товщину килимків. В надутому вигляді самонадувні килимки мають від 2,5 см до 10 см в окремих екземплярах. Майже завжди товщина килимка впливає на температуру. Чим товстіше, тим тепліше. Це більше стосується килимків одного бренду. Бо буває так, що товщина 3 см тепліша за 4 см іншого бренду. Багато залежить від розташування піни, каналів і т.д. Але 2,5 см майже ніколи не будуть тепліші за 4 см., чи, тим більше, за 7,5 см. Проте майже завжди працює правило: чим товстіший, тим тяжчий. Те ж стосується ширини та довжини.


 Є дві форми килимків: прямокутні та звужені. 
Прямокутні -  комфортніші, ноги не спадатимуть з них вночі, а також менше холодного повітря буде потрапляти з боків килимка на спальник.


Недоліки такої форми, звісно ж, вага та об’єм в спакованому вигляді. Якщо порівняти Pinguin Nomad 38 NX та Pinguin Matrix 38 NX, то в них при однаковій товщині та ширині, різниця у вазі на 140 грам. А це майже 15% ваги більшого килимка.


При виборі самонадувного килимка Вам варто зважати на ваш зріст. Рекомендую брати довші на 15-20 см, ніж ваш зріст. Найпопулярніша ширина килимків 50-60 см. Ширину обирайте вже залежно від своєї статури. Мені, при вазі 75 кг, і зрості 175 см спати на килимку шириною 52 см і довжиною 183 см. достатньо зручно і без втрати теплоти.


 На товщину треба зважати з метою балансування ваги та розмірів в складеному вигляді. Якщо ви доволі крупної тілобудови, то товщини 2,5 см вам може бути замало. І не забувайте про температуру, для літа майже неважливо який ви обрете: чи з мінімальним R-value 2, чи 4.  А от в зимку краще мати R-value 4 чи 5, а не 2.

Надувні килимки. Виготовлені з ламінованого поліестеру чи нейлону. Мають клапан для надування та здування, деякі мають насос для зручнішого надування. Дуже компактні в складеному вигляді. Зроблені для сну, а не для плавання в озері чи річці. В солоному морі точно не можна! Більше прочитати можна в статті: СПИШ НІБИ НА ПЕРИНІ. ЯК ПІДІБРАТИ НАДУВНИЙ КИЛИМОК.

Від себе додам, що після п'яти років користування надувним килимком, я точно не повернуся в туристичному житті на пінковий килимок, хіба на самонадувний. Також, в першу чергу, окрім температури, я б звертав увагу на клапан. Він має бути такий, щоб легко було здувати килимок. В Sea to summit клапан подвійний. Якщо зняти його, то килимок здується одномоментно, після цього легко його скрутити. Не потребує додаткового здування.

Розміри і форми, як і в самонадувних завужені та прямі. Товщини більші, від 5 до 10 см. Є ще товстіші. Проте є один фактор, який сильно відрізняє надувні килимки - це розмір в складеному вигляді. Двомісні самонадувні килимки в здутому вигляді займають колосально великий об’єм, а надувні доволі компактні. Це дає перевагу парам при виборі килимка. Спати двом на одному двомісному килимку тепліше, ніж спати на окремих килимках.

Окремо хочу згадати кемпінгові ліжка та надувні матраци. Кемпінгові ліжка - це зручна річ для довгих таборувань у кемпінгових наметах. Також зручно використовувати військовим. Ліжка доволі високі, тому не мокнутимуть, якщо спати просто на землі. Надувні матраци - це великий комфорт, проте в звичайний намет не влазять, так як мають висоту до 40 см, а це майже пів висоти спальні намету. Зате в кемпінгових наметах висотою 2 метри - це саме те, що потрібно.


Вибір килимка має залежати від умов його експлуатації, температури і фінансів. Пінку варто брати тоді, коли ви хочете зекономити гроші, а також не витрачати час на надування та здування. Також це той тип килимка, який не боїться бути пробитим чи розірваним. Розірвати його можна, транспортуючи ззовні через великі габарити в складеному вигляді. Вартість пінкових килимків 10-60 доларів. Окремі екземпляри до 100 доларів.

Надувний та складний килимок. Обидва мають R-value 1


Самонадувний килимок - це чудовий компроміс ціни\ваги\температури. Ціни на них від 70 до 250 доларів. Температура від 2 до 6 r-value, а пакувальний об’єм або трохи більший за надувний, або такий як пінковий килимок, проте це залежить від його товщини, бажань та вмінь користувача.

Зліва - самонадувний, справа - надувний. Обидва мають R-value 3,5

Варто обирати тому, хто не лінується витрачати час на здування самонадувного килимка та щільне його скручування. А комфортний і теплий сон буде забезпечений.


Надувні килимки - це найдорожчий сегмент. Часто люди вважають, що він найтендітнійший, проте це не так. Не менш міцні, ніж самонадувні. Якщо килимок ультралайт-серії і найтонших матеріалів, то зрозуміло, що до нього треба більш бережно ставитися, але думати, що він боїться найменшої іскри чи колючки, точно не варто. Я, як користувач Sea To Summit UltraLight Mat заклеїв в ньому єдину дірку рідним ремнабором через 5 років користування.  Ціни на них від 50 до 350, іноді -  400 доларів. Температурні показники (R-value) від 0,8 до 7 і більше. Варто розуміти, що надувні килимки по 50 доларів, зовсім не рівня тим, які більше 100 коштують. Ті, що більше 100 -  це вже від перевірених виробників, із нормальним тестуванням температури. Беруться до уваги кількарічні перевірки та опитування користувачів. А також чи не найголовінше, міцність склейки килимка, так, щоб він не розходився на “швах” і не пропускав. Тому, певною мірою в килимках працює твердження дорожче-краще, якщо підходити з розумом. Купляти килимок на 7 R-value ходити з ним влітку на Поділлі, де вночі +25, не надто розумне рішення.

Однозначно не варто купувати для туризму килимки для фітнесу чи йогамати. Їхня мета - бути не ковзкими і давати достатньо амортизації, щоб ви не наминали свої боки. Їхня структура дуже дрібнопориста. Це не дає достатньо температури. Крім того, матеріал килимків для спорту інший, тому ці килимки тяжчі при меншій товщині.

Хочу поділитися з вами моїми фаворитами серед килимків:
Надувні:
Sea To Summit UltraLight Mat  - неймовірно малий в складеному вигляді,  також має всі переваги розумних рішень якісних брендів. Зручний клапан, насос і т.д.
Sea to Summit Ether Light XT Extreme Mat  - дуже теплий. Та і при такій ціні (200+- дол) вже хочеться мати дуже гарні переваги конструкції, які Sea to Summit однозначно має.
Big Agnes Insulated Air Core Ultra 25x72 Wide Regular - за чудовий баланс розмірів\температури\ціни. Поступається зручностями Sea to Summit, проте баланс чи не найкращий на ринку.

Самонадувні:
High Peak Minto М - недорогий та надійний килимок. Базовий самонадувний килимок, тим він і хороший.
Sea to Summit Self Inflating Camp Plus Mat - універсальний у всіх сенсах. Достатньо теплий для зими, середня ціна і (що дуже приємно) є всякі конструкційні фішки від Sea to Summit.
Kelty Cosmic Mummy 2.5 - баланс ціни, якості та ваги.

Пінкові:
Base Camp Expedition - недорогий трисезонний килимок з помірною зносостійкістю.
Exped FLEXMAT M  - килимок підвищеного комфорту.


Це вся інформація, якою я хотів поділитися стосовно килимків. Якщо хочете більше - заходьте в Робінзон, оглядайте, відчувайте різницю і робіть висновки.


Роман Чобан, ваш гід в гори та світ спорядження