12 Mar
12Mar

Коли ми збираємось в зимові походи, то часто шукаємо найтепліший спальник, чи навіть “зимовий” намет. Є і в тому, і в тому сенс, проте часто можна вийти з положення іншими способами. При виборі спорядження для сну, потрібно розглядати не окремо найтепліший спальник, а всі елементи пов’язані зі сном. Ізолювати себе від холоду під час сну потрібно зі всіх сторін. Зверху та збоків за це відповідає спальник, а знизу - килимок. Для того щоб тепло, яке накопичує спальник, нікуди не втікало, використовується укриття. Найпопулярніше - це, звісно, намет. Але окрім нього ще можна використовувати тент, пончо-тент чи бівуачний мішок. Кожен вид укриття має сенс в тій чи іншій ситуації. У цій статті більше торкнуся теми бівуачних (бівачних) мішків та особливостей їх використання в поєднанні зі спальними мішками.


Бівуачний мішок - це водонепроникний чохол, покликаний захистити користувача від вологи і інших негативних зовнішніх впливів. Може використовуватися як з спальником, так і без. Виготовляються із різних матеріалів, відштовхуючись від  різних потреб користувачів:
Мембранні. Найбільш зручні для великої кількості ночівель завдяки тому, що здатні пропускати зайву вологу назовні. Трапляються від найдешевших мембран до дорогих Gore-tex, Event та інші. Зрозуміло, що чим кращі дихаючі і водовідштовхувальні властивості мембрани, тим комфортніше буде реагувати ваше тіло на використання бівака.

Із тентової тканини - дешеві та легкі, проте гірше дихають і вологу така тканина добре тримає лише у натягненому вигляді. Їх часто роблять найпростішої конструкції. 

З ізофолії - майже одноразові, дуже легкі. Зроблені для аварійного використання.

 
За формою можна поділити на такі види:
- прямі (ковдри);
- звужені (кокони).
Ковдра більш універсальна, адже може вмістити більше речей на ніч. Проте килимок з-під спальника має більше простору щоб “втекти”. Кокони компактніші та легші.Найкраще поєднуються зі спальниками-коконами. 

Розміри в розкладеному стані різні. Якщо ваш спальник має довжину 230 см, то і бівачний мішок має мати не меншу довжину та ширину. На це треба звертати увагу під час підбору бівачного мішка. Пакувальний об’єм також різний, все залежить від матеріалів з яких виготовлений.

Посилена ізофолія, тентова тканина, 3-шарова мембрана, 2,5-шарова мембрана


Відрізняються бівачні мішки і за конструкцією. Поділяються на каркасні та безкаркасні.
Каркасні - це бівачні мішки, які мають дугу над обличчям, що дозволяє вільно в ньому почуватися. Такі мішки здебільшого повністю закриваються. Дуга фіксується натягом мішка по краях або підв’язується. Наприклад, до перехрещених трекінгових палок.

 

Безкаркасні. Вони здебільшого не суцільні, а мають відкритий отвір для дихання, або ж закриваються повністю. В несуцільних бівачних мішках варто спати під частковим укриттям,  щоб в отвір нічого не капало.

Будь-який бівачний мішок має отвір через який в нього, власне, і можна потрапити. Цей отвір реалізовано дуже по-різному. В “аварійних” бівачних мішках отвір майже ніколи не фіксується та не стягується. Класичним варіантом аварійного бівачного мішка можна вважати Lifesystems Heatshield Bag.  Проте зверніть увагу, що використання його передбачене переважно для холодних умов.

У всіх інших видів є різні замки та стяжки. Найпопулярніше рішення закривання бівачного мішка - це  замок в районі обличчя. Це дозволяє щільно закрити мішок. 

Більш зручне рішення - це замок від голови до середини. Такі мішки іноді герметично не закриваються. Здебільшого, мають отвір біля обличчя і замок (збоку або посередині).
Проте є винятки, наприклад ось цей:  Highlander Hawk Bivvy Bag. Він має проклеєні шви та щільно закривається як на обличчі, так і по довжині. Це дозволяє спати під опадами без будь-якого  додаткового укриття.

Інший варіант: замок, що розташований зверху та  додаткова стяжку по колу. 


Існують мішки з замками збоку чи по центру.

Тому варто зважати на те, який бівачний мішок ви берете. Якщо у вас спальник із правим замком, а бівачний з лівим, то вам буде дуже незручно все це разом защіпати. Добрим універсальним рішенням в такому випадку буде центральний замок. для усіх випадків- приклад Бівачний мішок Neve Robinson.

Зверніть увагу, що різні мембрани по різному реагують на зовнішні погодні характеристики. Зокрема дихальні властивості мембран можуть змінюватися зокрема і від вологи зовнішнього середовища. Зокрема для прикладу Gore-Tex, Sympatex, і т.д., мають набагато кращі властивості паропровідності, коли вони у вологому  навколишньому середовищі, ніж коли вони знаходяться в сухому місці.  Інші матеріали, такі як мікропористі мембрани, забезпечують майже постійний дифузійний опір водяної пари, незалежно від умов навколишнього середовища, проте за нищих абсолютних характеристик. Більше про такі особливості можна прочитати тут


Килимок -це невід’ємна частина спальної системи. Без килимка температура спальника майже немає значення. Якщо спати в спальнику і в бівачному мішку, але без килмка, то знизу все одно буде холодно. Мабуть, ви всі вже знаєте, що існує показник R-value, який відображає ступінь ізоляції руху температури між тілом людини і поверхнею. Чим вищий цей показник, тим тепліший килимок.  Наприклад, показник 1 означає, що нормально ізолюватися буде при температурі 0 градусів. Показник 5 означає, що комфортно спати при температурі -15 градусів. І так далі. Концептуально, є 2 види килимків. Пінкові із закритими порами та надувні/самонадувні. Із бівачним мішком більш ефективно використовувати надувні. Через те, що килимок ми поміщаємо в середину бівачного мішка, який є  капсулою, що утримує тепло. Відповідно, те тепло циркулює і в килимку.

Якщо б килимок був ззовні, то  охолоджувався б до температури, яка ззовні мішка. Надувний килимок зможе утримувати більше теплого повітря, ніж пінковий. Таким чином, навіть якщо взяти літній надувний килимок, то з ним буде тепліше, ніж на пінковому такої ж температури.
 Розмір і форма килимка. 
Розмір варто підбирати так, щоб килимок не був завеликий під конкретний бівачний мішок. Або навпаки. Якщо буде занадто тісно, то система не працюватиме через недостатню кількість тепла, яку може накопичити система. Нижче приклад затісної комбінації килимка, спальника та бівачного мішка:

Коли і де зручно використовувати бівачний мішок?
Для себе я бачу використання бівачного мішка взимку. Взимку зручно ночувати в колибах та снігових печерах. В печері чи сніжній ніші, спальник, будучи в бівачному мішку не буде торкатися сніжних стінок, тому не буде мокнути.

В колибі бівачний мішок сенсу немає. Тільки якщо колиба сильно продувається, або ж у вас холодний спальник і ви хочете утеплити його бівачним мішком.
В літніх походах, більшість туристів використовують намети,  тому не бачу в ньому особливої потреби. Але, коли ви не маєте де заховати ваші речі і ваш намет ультралегкий, то можна заховати їх в бівачний. Також можна спати під додатковим тентом, хоча б в районі голови. Як один зі способів забезпечити захист від потрапляння дощу на обличчя - лягти під дуже густим деревом чи скелею.

Під час альпіністичних сходжень. Можна використовувати там, де незручно ставити намет і тягнути великий вантаж.
Військовим  бівачний мішок просто необхідний, як захист від бруду та вологи в окопі чи підвалі, а також як додатковий утеплювач. Взагалі в арміях країн НАТО бівачний мішок є обов'язковою частиною спальної системи, де практикують систему “бутерброда” зі спальників. Беруть літній та осінній спальник, запихають один в один і потім за потреби в бівачний мішок (про килимок не забуваємо). Така комбінація чудово справляється з досить низькими температурами.

Коли і де НЕ варто використовувати бівачний мішок. 
Коли температура зависока для вашого спальника, а опадів ззовні немає. В такому випадку бівачний мішок тільки зробить гірше, бо не випустить надмірно накопичену вологу. В результаті спальник стане мокрий. Що робити якщо температура зависока, але опади все ж є? Одне з рішень - це не защіпати спальник, а тільки бівачний мішок. По можливості не закривати щільно бівачний мішок, так надмірно висока температура буде мати більше простору, щоб виходити.

Коли група людей йде в похід, і сумарна вага наметів менша, ніж кожному взяти бівачний мішок.
Особливо, якщо  на вашому маршруті будуть нормальні умови для постановки наметів. 

Особливості використання бівачного мішка.

  • Нормально захищає вас від вологи зі всіх сторін, якщо вдало підібраний спальник під погоду. В занадто теплому спальнику ви змокнете від власного ж поту. 
  • Дозволяє із літнім спальником ходити восени, завдяки тому, що додатково накопичується тепло між спальником та бівачкою.
  • Якщо використовувати надувний килимок із бівачним мішком, то в килимку більше тепла накопичується, коли надувний килимок всередині мішка ніж поза його межами.
  • Використовуючи бівачний мішок, завжди треба пам’ятати про конденсат. Тут він критичний, так як стінки мішка напряму контактують зі спальником. Тому завжди варто подбати про підсушування спальника та бівачного мішка вранці.
  • Щоб зменшити кількість конденсату, за сприятливих погодних умов, можна не до кінця защіпати замок, це дозволить більше провітрюватися мішку. Можна відкривати замок знизу, якщо це передбачено виробником.
  • Можна транспортувати всю спальну систему, скрутивши її і прикріпивши до рюкзака. Проте треба замотувати таким чином, щоб під час дощу, через отвір бівачного мішка не затікала вода.

При вдало вибраному наборі спальної системи, можна спати в різних умовах та в різних місцях.

     Роман Чобан, ваш гід в гори та у світ спорядження