04 Dec
04Dec

Всім салют! Вже відчули, як погода натякає нам на початок зими? Але ж у гори хочеться, правда? Саме тому ми підготували для вас статтю про те, як не замерзнути в кількаденному поході, а саме підготували ТОП 5 спальників для зимових мандрів Карпатами на різний смак та гаманець. Тож вчитуємось та обираємо.

Нагадуємо вам, що обираючи спальник для певного сезону, слід звертати увагу на температурний діапазон між показниками “комфорт” та “ліміт”, аби не відчувати дискомфорт під час сну. Температуру “екстрім” ми відкидаємо, оскільки ця температура означає граничну температуру, при якій ви переживете ніч будучи повністю одягненим (-ою) і закутаним (-ою) в цьому спальнику. Також, вам слід запам’ятати, що наявність показника з знаком “-” в температурах “комфорт” та “ліміт” не робить спальник зимовим автоматично. Зимовим, на нашу думку, слід вважати спальник з показником температури комфорту не менше, ніж -7 за цельсієм. Детальніше про температурні режими спальників та їх тестування можете прочитати у нашій статті за посиланням тут

Отож, перейдемо безпосередньо до спальників, які ми обрали для нашого топу. 

ТОП 5. Спальник Terra Incognita Alaska 450. Цей спальник розпочинає наш топ завдяки дуже приємній ціні як на такі характеристики.

Температура комфорту в цьому спальнику вимірюється не за стандартом EN, тож якщо ви дуже полюбляєте тепло, то вам варто додати +3-5 градусів до температури комфорту. Відтак, рекомендуємо використовувати цей спальник до температури -13 - -15 за цельсієм. 

Утеплювач цього спальника синтетичний Hollowcore 7 дуже добре компресується, тож нехай вас не лякає початковий об’єм спального мішка у компресійнику. 

Цей спальник має притаманну для більшості спальників Terra Incognita блискавку з двома замками (внутріщнім та зовнішнім), протизакусувальний елемент на цьому ж замку та фосфорний елемент для легшого пошуку бігунка вночі.

З приємних деталей цього спальника - утеплений комір на липучках та утеплена планка по контуру обличчя.

Як і більшість спальників Terra Incognita, модель Alaska 450 випускається у версії з лівим та правим замком, що дає вам можливість з’єднати два спальники з різними блискавками. Проте мусимо вас застерегти, що така конструкція утворює отвір внизу блискавки, через який до вашого спальника може потрапляти холод, що взимку доволі неприємно. 

Комфортним цей спальник буде для людей зростом до 195 см. На жаль, Alaska випускається лише в одній ростовці. 

Придбати спальник Terra Incognita Alaska 450 можна у двох кольорах за посиланням тут

ТОП 4. Спальник Pinguin Expert CCS. Спальник чеського бренду, який, на нашу думку має найкраще співвідношення ціна-якість у нашому топі.

На відміну від свого попередника в нашому топі, Expert сертифікований за стандартом EN. Відтак, його температурний режим: -7 Comfort, -16 Limit, що робить його доволі хорошим варіантом для пізньоосінніх та зимових Карпат. 

Ця модель спальника була оновлена у 2020 році. Виробник змінив тканини спальника, зробивши його трішки легшим та тактильно приємнішим. 

Наповнювачем цього спальника є синтетичний утеплювач BhB Micro 400, який є найтеплішим в арсеналі виробника. 

Основна блискавка Pinguin Expert має довжину ⅔ спального мішка з подвійним замком, для можливості вентиляції. Верхній замок є двостороннім і також має протизакусувальний елемент.

Утеплений комір в цьому спальнику регулюється за допомогою пластикової стяжки, що на нашу думку є кращим варіантом, ніж липучки.

Зовнішній шар тканини в спальнику Expert має DWR просочення, що тривалий час буде запобігати потраплянню води в зону утеплювача. 

У розмірній сітці Pinguin Expert присутні три варіанти: 175, 185 та 195 см. - ці цифри вказують на максимальний комфортний зріст користувача. 

Придбати Pinguin Expert CCS можна за посиланням тут

ТОП 3. Спальний мішок Ferrino Nightec 800 - спальник, який однозначно привабить вас своїми габаритами в складеному вигляді та дуже добре виконаним компресійним мішком. А ще, він доволі патріотичного кольору:)

Цей спальний мішок також є сертифікованим за стандартом EN. Його температурні режими: -5 Comfort, -12 Limit. Утеплювач у Nightec 800 Microfibre, Shingle Constructio, особливістю якого є накладання шарів утеплювача з нахлестом один на одного, що суттєво економить кінцевий об’єм у складеному вигляді.

У цього спальника є аж дві блискавки. Основна - практично на всю довжину спальника та додаткова - для комфортнішого користування спальником та можливості загорнути верхню частину спальника так, як домашню ковдру, тож ви можете дістати свої руки з спальника не розчіпаючи його. І, звісно, кожна блискавка є двосторонньою.

Утеплений комір в Nightec 800 защіпається на липучку та додатково може бути затягнутий пластиковою фурнітурою над ним. Затяжка на капюшоні працює за системою “One Touch”, що дає вам змогу стягувати та розтягувати капюшон однією рукою.

Ще однією особливістю цього спальника є наявність швів, які є “теплими”, що запобігає потраплянню холодного повітря через них. 

Зовнішня довжина сальника 220 см, а це означає, що зручним він буде для людей зростом до 200 см. 

Вище ми загадували за компресійні властивості цього спальника, тож додаємо фото з наглядним порівнянням цих власитвостей:

Нескомресований:

Скомпресований:

Також додаємо порівняльне фото з бюджетним пуховим спальником для зими і наступним в нашому ТОПі - Kelty Cosmic 0:

Придбати Ferrino Nightec 800 можна за посиланням тут

ТОП 2. Спальник Kelty Cosmic 0 - єдиний пуховий спальник в нашому топі. Ви ж запитаєте, чому єдиний, адже пух - це так класно? Все дуже просто, спальники з синтетичним утеплювачами є більш пристосовані для зимових мандрівок: вони легші в догляді, швидше сохнуть та менше бояться вологи. Мокрий пуховий спальник - це біда, а мокрий синтетичний - не все так зле. Тоді ви мабуть запитаєте, навіщо ж тоді сюди давати пуховий спальник? Тому, що у Kelty Cosmic 0 має доволі круте DWR просочення тканини та оброблений гідрофобний пух, який дуже довго не буде боятись вологи. Для прикладу, мій Kelty Cosmic 40, який я використовував 50 днів поспіль і ще два роки без прання до того пух досі не боїться вологи та зовнішня тканина чудово тримає краплі. Але давайте вже перейдемо безпосередньо до спальника.

Почнемо з температурного режиму. Kelty не тестують спальники за EN, але температурні режими вказують вони доволі добре. Єдине, що потрібно знати про спальники Kelty - вони вказують одразу температуру Limit  і тут вона складає -16. Виходячи з власного досвіду, можу припустити, що комфортним цей спальник буде на -8 - -10 за цельсієм, що робить його чудовим варіантом бюджетного пухового спальника на зимові Карпати.

Утеплювачем в цьому спальнику слугує пух 600 Fill Power з гідрофобним просоченням, що є доволі бюджетним варіантом, але аж ніяк не поганим. Декілька деталей цього спальника є синтетичними, як от наприклад футбокс, захисний комір та захисні планки в зонах контуру капюшона та блискавки. Наявність синеттики в цих точках є дуже розумним рішенням, оскільки пух в цих зонах дуже полюбляє тікати та забиватись в куточок, створюючи тим самим “холодні плями”, чого в зимовому спальнику ми аж ніяк не хочемо. 

Цю модель Kelty регулярно оновлюють і в останньому оновлені Kelty змінили тканини спальника і він став надзвичайно м’яким та приємним до тіла. Тепер це Nylon 20D та Polyester 50D. 

Захисний комір, як я вже згадував вище - з синтетики, а ще він дуже великий та м’який, тож ви будете відчувати себе наче в обіймах. 

Блискавка у Kelty Cosmic 0 є одна, доволі довга з бігунками зверху та знизу, що забезпечує зручність та можливість додаткової вентиляції. А футбокс розрахований на дуже великі ноги, тож про перетискання утеплювача можете забути. 

З суттєвих недоліків хотілось би зауважити дуже вже малу кишеньку для дрібниць, яка в сучасних реаліях могла б бути дещо більшою. Але з цим можна жити, маючи таку кількість примних плюшок.

Придбати Kelty Cosmic 0 ви можете за посиланням тут

ТОП 1. Прийшов час для нашого лідера - спальника Mountain Equipment Nova IV Synthetic. В цьому спальнику Mountain Equipment показали якість і підтвердили свою іменитість, тут зібрана купа різних запатентованих технологій та цікавих сучасних рішень. Про них ми вам зараз і розкажемо.

Для початку, температурні режими: -6 Comfort, -13 Limit. Додатково, Mountain Equipment, окрім тестів згідно з EN та ISO тестують свої спальники самотужки і подають температурний рейтинг Good Night’s Sleep -13 за цельсієм.

Утеплювач в даному спальнику синтетичний Polarloft в конструкції Keystone shingle construction top, яка полягає в накладанні шарів утеплювача один на одний, при тому в центральній комірці є специфічне накладання утеплювача в формі трикутника, детальніше можете переглянути на фото.

Тканини в цьому спальнику надзвичайно м’які, приємні та міцні. HELIUM™ 20D - зовнішня тканина, яка є легкою, зносостійкою та добре дихаючою. Supersoft™ 30D - внутрішній матеріал, який є дуже м’яким та тактильно приємним до тіла. Крім того, цей спальник чудово компресується в мішок, який йде в комплекті. 

Спальник пошитий за технологією Mountain Fit, яка полягає в збільшенні місця в районі плечей та звужені в районі ніг з додаванням дуже вмісткого футбоксу.

Утеплений комір в цьому спальнику надзвичайно зручний в використанні, адже в ньому використовується патентована технологія LodeLock - чимось схожа на кнопку, але працює вона попаданням одним елементом в пази, що робить її зручною для користування однією рукою і довговічнішою за липучки та затяжки.

Спальник буває у двох варіаціях Men та Women. В свою чергу кожна версія буває у варіації Regular та Long. Чоловічі версії будуть комфортні для людей зростом до 190/205 см., жіночі - до 180/190 см. 

Коротше кажучи, цей спальник зібрав в собі більшість переваг синтетичних спальників, які можуть бути. Придбати його можна за посиланням тут

Аби підбити підсумки, підготували для вас табличку з короткими характеристиками спальників з нашого ТОПу:

МодельВага (кг., в розмірі Reg)Температура limit (°C)УтеплювачЦіна (грн.)
Terra Incognita Alaska 4502,26-19HollowCore 72601
Pinguin Expert CCS2,00-16BHB Micro 400 г / м23795
Ferrino Nightec 8002,15-12 Microfibre, Shingle Construction4428
Kelty Cosmic 01,73-16600 FP DriDown7801
Mountain Equipment Nova IV Synthetic2,03-13POLARLOFT6577

Ну і для кращого розуміння додаємо два фото для порівняння розмірів спальників у незкомпресованому вигляді.

Спальники з ліва на право: Terra Incognita Alaska 450, Pinguin Expert CCS, Kelty Cosmic 0 та Ferrino Nightec 800.

Сподіваємось, ця стаття допоможе вам у виборі теплого компаньйона для ваших мандрівок. І пам'ятайте, ми у Робінзоні завжди раді вам підказати та допомогти з вибором спорядження.

Автор: Данило Ткаченко

Inst: @insane_in_membrane