13 Jul
13Jul

Від якості сну часто залежить якість всього походу. На комфорт сну впливає багато факторів одним з ключових є спальник. То як же вибрати потрібний потрібен вам спальник серед сотень моделей? 

При виборі варто вибирати в першу чергу по температурі комфорту, а вже потім по вазі та формі. Температуру спальника визначає регіон мандрівки і пора року і висота ночівлі. Розглянемо на прикладі Карпат.  Для Карпат в літку потрібно орієнтуватися на комфорт +8 +12 ℃. Для вересня-жовтня +5 0℃. А от для зими у високогір’ї Карпат варто орієнтуватися на -15℃ Кожен виробник зазначає на спальнику температури комфорту. Наскільки точні вони, потрібно дивитися чи є позначка EN 23537 або DIN EN ISO 23537. Це стандартизована європейська сертифікація тестування температури спальників. Згідно неї вказується три температури. T comf, T lim, T Extrim. Якщо сертифікації нема, то виробник швидше за все, температури визначив по кількості утеплювача.

Процес визначення температури


Визначення температури ліміту в лабораторних умовах


Визначення максимальної  температури в лабораторних умовах


Згідно тестування: EN 23537 або DIN EN ISO 23537 

T comf - температура при якій середньостатистична жінка 25 років вагою 60 кг. може проспати 8 годин на спині не прокидаючись від холоду. 

T lim - температура при якій чоловік може проспати 8 години в позі ембріона не прокидаючись від холоду. 

T Extrim - температура при якій користувач не отримає обмороження, проте спати не буде, через відчуття дискомфорту температури

* Всі тестування робляться на манекенах в термобілизні та шкарпетках. В лабораторних умовах зміну зовнішніх факторів не враховують: 

  • вітер 
  • вологість 
  • зношеність 
  • втома користувача   

Як показав досвід до показників заявлених виробником, варто додавати 2-3 градуси. 

Хоч цей тест не дає точних показників для користувачів, проте по ньому точно можна порівнювати і обирати спальники. якщо є два спальники із однаковими температурами то вони одинаково утримують тепло. Різними можуть бути інші показники: вага, об’єм, матеріали та наповнювач.

Існують також нішеві способи визначення граничних температурних режимів. Одна з провідних компаній виробників спорядження і одягу Mountain Equipment, проводить тестування на людях, і окрім EN23537 вказують Good Night's SleepЦе по суті комфортна температура для людей. Варто зазначити, що тестують на досвідчених туристах та спортсменах. А такі люди мають притуплене відчуття холоду з різних причин.    

Наповнювач спальника - це фактор який визначає об’єм спальника. В залежності від якості, спальник на 0℃ може важити 1000 грам 1600 грам або ж 500 грам. Серед синтетичних наповнювачів варто виділити Primaloft, Thermolight, BHB Micro, Polarloft. Primaloft має багато різновидів кожен з яких різного рівня співвідношення ваги до об’єму. 

Пух на даний час - найлегший наповнювач. Про якість пуху та Fill Power можна почитати в нашій статті тут

Пухові спальники суттєво менші та легші при таких же температурах. Комфортна вага спальника на 0 +5℃ градусів 700-1000 грамів. Серед оптимальних синтетичних спальників в цій вазі та об'ємі можна виділити популярні- Pinguin Micra, Terra Incognita Termic 900, Fjord Nansen Finmark Mid. Серед недорогих пухових спальників - Kelty Cosmic 40, Sierra Designs Get Down 550F 35, Mountain Equipment Classic 300. Спальники на температуру 0 +5℃  градусів з вагою нижче 800 грамів уже стрімко зростають в ціні в основному через використання дорогого пуху, і будуть коштувати приблизно 350-500 доларів. Серед таких спальників Sea to Summit Spark SpII, Sierra Designs Nitro 800F 35, Millet Trilogy Edge.

Форма - критерій для вибору зручності. Є 2 форми спальників.

Ковдри - прямокутні спальники, які можна перетворити в покривало, розкривши їх повністю. Це реалізовано завдяки замку на всю довжину спальника.

Кокони (мумії) - звужені в області ніг. Кокони мають гарний баланс комфорту та об’єму спальника. Звуження спальника в ногах, економить 15% ваги спальника відносно ідентичного прямокутного спальника. Вага економиться на меншій кількості матеріалів. 

Попри меншу кількість витраченого матеріалу, спальники кокони дорожчі. Так як для викрійки і пошиття нестандартної форми потрібно використати більше часу та етапів на виробництві. А з прямокутного рулону утеплювача, обтинаються краї щоб створити форму для спальника. 

Матеріали спальника синтетичні. На ринку є і натуральні спальники. Є навіть спальники котонові із вовняним наповнювачем. Ці спальники виготовлені для кемпінгу. Вони дуже приємні на дотик. Вага таких спальників іноді по 4 кг. 

Для внутрішньої частини спальника використовують тканини із товщиною нитки від 10 до 50 DEN. Використовують як нейлон так і поліестер. Якість тканини впливає на її зносостійкість, тактильні відчуття та “дихання”.

Зовнішня тканина здебільшого товстіша. Хоча бувають ультралайт моделі де тканина ззовні тонша ніж внутрішня звичайних спальників. Окремі виробники роблять щільніше плетіння тканини при такій же товщині нитки. Ріп-стоп в зовнішніх тканинах спальника не виключення. 

Теплоізоляційні властивості спальника, або чому в спальнику тепло? 

Спальник служить бар’єром між користувачем та холодним повітрям. Цей бар'єр утворюється завдяки повітрю яке накопичується між двома шарами тканини та утеплювача між ним. Власне чим більше повітря в спальнику, тим тепліше. Саме тому пух поки, що найкращий утеплювач. Він може утримувати найбільше повітря, при мінімальному об’ємі пуху. 

Від товщини та щільності тканини, також не великою мірою залежить утримання тепла. Товста та щільна тканина менше випускає тепла, ніж не щільна.

Розмір спальника один з ключових характеристик. Чим більше зайвого простору має спальник тим гірше він буде утримувати температуру, тому під час підбору спальника, варто звертати на внутрішні розміри. Якщо спальник затісний, то утеплювач стискається, і об’єм накопиченого повітря буде недостатній. Якщо спальник має внутрішню ширину 100 см, ваш обхват в плечах 120, то цей спальник вам явно завеликий. Тому внутрішню ширину спальника варто обирати на 10-15 см більшу ніж півобхват. Щодо довжини то тут не все так однозначно.

На фото продемонстровано класичні розміри спальних мішків  Sea To Summit

Якщо спальник має внутрішню довжину 180 см, але немає спеціально викроєного відділу під ноги то користувач із ростом 180 см, перетискатиме наповнювач в ногах. Якщо ж відділення для ніг спеціально викроєне, то не перетискатиметься утеплювач.   

Водостійкість це зовсім не головна характеристика, проте більша частина спальників із щільною тканиною витримують потрапляння крапель конденсату чи дощу на спальник. Є кілька моделей спальників із мембраною. Це здебільшого зимові спальники для складних експедицій за полярне коло, чи тривалі лижні походи.

Як можна підняти температурний комфорт спальника?  

Перший і зручний спосіб - вкладка в спальник. Про те як його вибирати прочитайте тут

Другий, більш радикальний спосіб - накриватися пуховкою в середині спальника. Цей спосіб часто виручав при температурах -2 -5℃ вночі, а мій спальник на +3. 

Третій, використання двох спальників замість одного. Цей варіант найкраще використовувати взимку. Бо навіть два тонкі синтетичні спальники на температуру +15℃ будуть комфортними для 0 -5℃. Для зими можна використовувати два трисезонні спальники, чи літній і трисезонний.

Четвертий можливий за використання бівуачного мішка. Завдяки мембранній чи тентовій тканині які погано випускають тепло, бівачний мішок додає кілька додаткових градусів. Хоч першочергова мета - захищати від опадів та вітру спальник та користувача в ньому. Бівуачні мішки є різних конфігурацій та виготовлені з різних матеріалів.

П’ятий використання грілок. Хімічні, соляні та каталітичні грілки кинуті в спальник зігріють вас при граничних температурах.

Можна ввечері кидати пляшку з гарячою  водою в спальник. Через кілька годин вона охолоне, а ви почнете трати енергію на її нагрівання, тоді краще забрати ту пляшку з спальника. 

Що шкодить утриманню тепла в спальнику? 

Перше - вологість. Чим більше вологості накопичує утеплювач спальника, тим гірше він гріє. Одразу скажу, що твердження “синтетика гріє навіть мокрою” - це міф. Все що мокре не гріє.

Звідки вона береться в спальнику: 

  1. Вологість повітря - фактор який побороти неможливо. Можна мінімізувати вплив вибором якісного спальника.
  2. Потіння користувача - не варто одягати занадто теплу термобілизну чи забагато одягу.
  3. Опади конденсату намету - не забувайте відчиняти вентиляційні отвори в наметі. Провітрювання та просушування також важливий фактор.
  4. Намокання спальника в рюкзаку - якщо таке сталося, то щось пішло не так. Це легко лікується наявністю для спальника гермомішка та дощовика на рюкзаку.
  5. Сушіння в ночі в спальнику вологих речей. Дуже вологі чи мокрі речі, не варто кидати на ніч в спальник. Мокре все одно не висохне.

Друге - вітер. Якщо спальник не захищений від вітру то все накопичене тепло буде видуватися. Причини виникнення такого ефекту? 

  1.  Непідходящий намет для погодних умов. Наприклад літній стічастий намет, в осінню чи зимову пору на вітряних ділянках.
  2. Тонка не щільна тканина на спальнику, яка продувається
  3. Спальник під відкритим небом чи тільки під тентом не щільно прилягаючим до землі.

Третє - тіснота. Забагато одітого одягу в спальнику може пережимати утеплювач та не накопичуватиме тепло. Крім того, одяг служить бар’єром між спальником і вами, і все тепло яке ви виділяєте, утримує одяг, а не спальник. Через це, вам не тепліше. 

Четверте - завеликий простір. Якщо ви обрали завеликий спальник, то прогрівати його складно. Завеликий простір може утворюватися і від того, що ви з'єднуєте два спальники. Двом людям в двох з’єднаних спати комфортно тільки коли температура ззовні, вища за температуру комфорту спальників. Причиною цього є великий отвір біля капюшонів, так як його закрити стандартним функціоналом спальників не можна.  При нижчій за комфортну температуру, вже потрібно закривати отвір пуховкою, чи іншим одягом, щоб тепле повітря не виходило.