28 Dec
28Dec

Якось взимку 2017 року із Заросляка стартували під дощем, а на хребті Чорногори в той день температура була близько 0 градусів. До вечора спустилися вниз, покриті льодом. На Хом’яку в 2018 році, коли копали печеру, два дні температура коливалася від -9 до -17 градусів. А 8 святкувань нового року в горах показали як то йти 30 грудня по траві, а 2 січня, спускатися в снігу по пояс. Така різноманітність погодних умов вимагає значної уваги до вибору одягу і спорядження. Особливу увагу приділяти варто взуттю. Воно повинно бути достатньо жорстке, водостійке, тепле та має мати дуже добру фіксацію стопи і гомілки. 

Як показала практика, черевики для таких різноманітних умов все ж краще брати із запасом на найтяжчі заплановані умови. Часто в замерзлому снігу потрібно прорубувати сходинки підошвою, чи йти по настовому снігу, де протектор повинен врізатися в зледенілий сніг та заструги.

Вимоги до черевика для зимового походу наступні:

  • Торсійна та поперечна жорсткість. Не плутати з твердістю.
  • Водонепроникність.
  • Утеплення.

Торсійна жорсткість  забезпечує стабільність на траверсах та в момент видовбування сходинки зовнішньою чи внутрішньою боковиною підошви. Поперечна жорсткість дає стабільність при вирубуванні сходинки носком черевика. Вся жорсткість черевика забезпечує стабільність гомілки і стопи під час крокування по щільному снігу. Крім того, нога менше буксує при здійсненні кроку в рихлому снігу. Стабільність та фіксація гомілкостопу дуже важлива на спуску. Набагато простіше спускатися по фірновому снігу на всю стопу чи на п’ятку в пухкому. М’які черевики будуть більш слизькі.

Водонепроникність. 100% водонепроникності у взутті немає. Проте є достатня, щоб черевики не промокали кілька днів від снігу. Вона досягається зовнішнім матеріалом та мембраною. Зовнішнім матеріалом може бути різна шкіра, дуже міцний та водонепроникний нейлон  чи пластик. Мембрана - це внутрішній та проміжний шар. Забезпечує транспортування вологи від стопи до зовнішнього шару та захист від вологи зовні. Шкіра - це класичний міцний та надійний варіант. Чим товстіша, тим довше мокне, проте більше важить та довше сохне, ніж нейлон. Нейлон швидше промокає, проте і сохне швидко. Із пластику роблять скітурне та альпініське взуття. Перевага такого взуття - це майже 100% захист від намокання, можливість витягнути внутрішній шар і сушити його окремо від каркасу. Недоліки - це вага і твердість конструкції. Якщо в такому вийти за межі снігу, то ходити в них стає набагато тяжче.

За кожним матеріалом різний спосіб догляду. Так, як на ринку майже не лишилося туристичного взуття повністю зі шкіри без мембрани, то і засоби здебільшого для такого поєднання матеріалів. Для гладкої шкіри засоби інші ніж для замші та нубуку. А для синтетичного взуття, ще інші. Якщо шкіра з мембраною тонка, то воскові пасти краще не використовувати, особливо, якщо мембрана ще нова і працює.

Утеплення черевиків досягається шкарпетками та утеплювачем в черевиках. Не завжди утеплювач в черевиках є перевагою в зимових Карпатах. В надто теплих черевиках нога буде надмірно потіти, що призведе до мокрих черевиків. Особливо коли температура буде 0 -5 градусів. Primaloft, Thinsulate, Thermolite - це популярні утеплювачі, які використовують в черевиках і не тільки. Часто можна зустріти Gore-Tex Insulated - це утеплена підкладка, яку використовують разом із мембраною. Це, напевно, найхолодніший варіант серед популярних утелених черевиків. Чим тепліші черевики, тим холодніші шкарпетки варто обирати.

Крім вище згаданих якостей корисними функціями буде ґумовий захист по контуру черевика.

Якщо підошва має прямокутний, а не заокруглений поперечний переріз, то це буде неодмінним плюсом під час використання.

Легкість ковзання шнурівки в люверсах, додаткова фіксація п'ятки - зручні та корисні фунції.

Cистема BOA замість класичної шнурівки - то ще більша зручність.Універсальність черевиків також не останній фактор. Хоч 1 пара на всі випадки життя не знайдеться, однак те, що підійде для коротких зимових походів, підійде і для складних довгих походів весняними та осінніми Карпатами, Татрами, літнім Кавказом до 4000 метрів чи трекінгу в Непалі та Ісландії, Туреччині чи Фанах. Черевики для довгих зимових походів згодяться для простих 4-5-ти тисячників на Кавказі чи Альпах, експедицій по пересіченій місцевості в горах. А деякі моделі підходять насамперед для альпінізму та зимових Карпат.

Нижче наведу приклади, які підходять для зимових прогулянок та походів відповідно:

Черевики Garmont Tower Trek GTX

Черевики Asolo Tribe GV

Черевики AKU Superalp GTX

Черевики Asolo Greenwood GV

Черевики Garmont Toubkal GTX

Це категорія для простих походів і сходжень взимку в Карпатах. На довгі виходи їх не варто брати оскільки вони не утеплені, мають недостатньо жорстку підошву та часто мають комбінацію нетовстої шкіри та синтетики, які виготовлялися не для снігу. Такі швидше промокнуть та не такі стабільні на сніговому рельєфі.

Черевики AKU Conero NBK GTX

Черевики Kayland Globo GTX

Черевики Asolo Lagazuoi GV

Черевики Garmont DAKOTE LITE GTX

Черевики Asolo Piz GV 

Ці жорсткіші та витриваліші черевики, проте все ще трекінгові моделі. Розроблялися для довгих походів поза стежками на різному рельєфі. 

Черевики Asolo Broad Peak GV

Черевики Trezeta Fitzroy WS

Черевики Garmont Mountain Guide pro GTX

Черевики AKU Montagnard GTX

Класичні альпініські черевики. Мають товсту шкіру, утеплення та ранти. Завдяки цьому в них можна йти на 5000-6000- тисячники на Кавказі та Непалі. Зручні для тижневих зимових походів в Карпатах.

Черевики Asolo AFS 8000 - пластиковий представник взуття для зимових гір. Міняючи внутрішній черевик можна регулювати температуру і, відповідно, висоту, на яку ви можете в них піти. Навіть на 7000 при правильному виборі внутрянки та шкарпеток. В Карапах їх зручно використовувати тільки в сніжну пору при низьких температурах.

Черевики Asolo Mont Blanc GV

Черевики Garmont Pumori LX

Черевики Millet Shiva

Ця категорія взуття для альпінізму на висоту 4500-6500, також можна носити взимку в Карпати, в довгі походи та короткі сходження. Варто враховувати, що для них не потрібно настільки теплих шкарпеток як для першої категорії.

Поради:

  • На похід взимку краще мати 2 пари ходових шкарпеток із різними рекомендованими температурами. Наприклад на -10 та -20. При зміні температури краще міняти шкарпетки, щоб уникати переохолодження чи перегрівання ноги.
  • Не перетискайте шнурівкою ноги, бо замерзнете. Також не варто закочувати термобілизну в ділянці гомілки, скручене кільце штанини перетискатиме судини - замерзнете. 
  • Обробляйте черевики спеціальними засобами для запобігання намокання та підтримки властивостей.
  • Варто використовувати індивідуальну устілку, яка робилася для вас спеціалістами.
  • Користуйтеся гамашами, снігоступами,  та трекінговими палками із зимовими кільцями.


Автор статті: Знавець і фанат класного спорядження Роман Чобан

Автор фото: Чобан Роман 

За консультацією звертайтеся в магазин, пишіть чи телефонуйте:

093 563-65-19

097 129-68-58