06 Jun
06Jun

Прогулюючись парком, мої очі дивуються не лише різноманіттю дерев, кущів і квітів, а й кольоровим плямам, що левітують  між деревами. Левітуючі люди зазвичай виглядають усміхненими і щасливими. Чи не тому культура гамакування набирає обертів і стає популярною не тільки серед вузьких туристичних кіл?

Попри те, що гамаки здобули собі широку популярність в Україні відносно недавно, історія цього винаходу дуже давня. Опис походження гамаків можна зустріти вже в легендах племені тупіс, а виник він давно в Південній Америці. Деякі місцеві племена не мали в житлах ніяких меблів, окрім підвішеного шматка тканини, який і слугував спальним місцем. Європейці ж, першочергово використовували гамаки в мореплавстві. Так спати морякам було безпечніше і зручніше і, до того ж, це дозволяло зекономити багато простору в каюті.


Зараз гамаки доступні кожному, коло їх використання дуже широке, а завдяки цікавим аксесуарам використовувати їх можна майже в будь-яких умовах: хоч полежати в саду чи на пікніку, хоч вийти в міський парк, чи навіть взяти з собою в похід як аналог намету.


За конструкцією гамаки можуть бути каркасними - ті, що мають додаткові дерев'яні балки і безкаркасними - ті, що мають лише тканинну основи і елементи кріплення. Каркасні гамаки добре підійдуть для кемпінгу, або ж для відпочинку вдома, адже додають трохи простору, але суттєво більші за вагою і об’ємом. До того ж, лежати на таких гамаках варто обережно, адже боки не підтримуються і можна легко перевернутися  (це також буває весело, хоч і не надто безпечно). Сама основа також має безліч варіацій - від тонкої або товстої переплетеної сітки (гамаки з якої призначені переважно для кемпінгу) до тканин різної міцності, що займають обмаль місця, але здатні витримувати серйозні навантаження.


Якщо йдеться про варіант, який підійде на різні випадки життя: щоб і в парку полежати, і вкинути в рюкзак для зависання чи ночівлі під час мандрівки, то варто зупинитися на невеликих легких гамаках, які ще називають туристичними.

Найчастіше такі гамаки виготовляють з таких волокон як поліестер чи нейлон.


Поліестерові тканини - міцні, жорсткі, стійкі до світлової і помірної теплової дії, вологостійкі, проте досить важкі, займають більше місця в складеному стані, аніж нейлонові.


Нейлон - легкий, еластичний, стійкий до зношування, вологостійкий, має високий рівень стійкості до дії багатьох хімічних речовин (але руйнується кислотами). У порівнянні з поліестровими тканинами легший, займає менше місця і трохи приємніший на дотик.
Деякі виробники виготовляють свої гамаки із так званого парашутного нейлону, який є досить тонким і приємним до тіла і здатний витримувати досить серйозні навантаження.

Зліва - поліестер Rip-stop, справа - парашутний нейлон



Окрім різновиду тканин, варто звертати увагу і на їх щільність плетення. Сучасні тканини, що використовуються в гамаках часто мають маркування, наприклад 70D Nylon, або 20D Nylon, що вказують на міцність тканини. Відповідно, чим менший цей показник - тим легший буде гамак, чим цей показник вищий, тим міцнішим, проте важчим буде ваш гамак. Міцніші гамаки мають більше допустиме навантаження, аніж ультралайт гамаки, які потребуватимуть більш дбайливого ставлення.

До того ж, часто використовуються тканини з плетенням Rip-stop, які візуально легко знайти за типовою ромбічною або квадратовою сіткою в малюнку тканини. Ця техніка допомагає бути тканині більш зносостійкою і менше боятись впливу зовнішніх чинників. Наприклад, якщо ви випадково десь поріжете тканину або ж на гамак потрапить невелика жаринка, то в гамаках, що матимуть плетіння Rip-stop, пошкодження залишатиметься таким же як було початково, без тенденції до подальшого збільшення.


Дивують виробники і свідомим підходом до вирішення екологічних проблем. Наприклад, у колекції українського бренду Levitate була серія гамаків Chill, тканини для яких були виготовлені з перероблених пластикових пляшок. Цьогоріч в колекції з’явилася новинка - серія Ocean - тканина цих гамаків виготовлена з океанічної пряжі бренду Repreve, це передовий виробник переробленого волокна. Кожен гамак має сертифікацію UTrust, що підтверджує походження матеріалу.

Деякі гамаки мають спеціальне водовідштовхувальне покриття, що робить можливим використання гамака як тенту, наприклад гамаки бренду Nevagomi. Проте в цьому випадку слід розуміти, що ці тканини менш здатні пропускати повітря, відповідно, ті частини тіла, що безпосередньо контактують із тканиною, будуть пітніти більше. Варто враховувати цей аспект при виборі аксесуару, відштовхуючись від власних потреб.


Інші цікаві підходи - це використання спеціального просочення від комах. Наприклад, Tanatex у гамаках від бренду Amazonas. Просочення абсолютно безпечне для людини і навколишного середовища, термостійке і без запаху. А набридливі комахи будуть трохи менш набридливими. Приклад такої моделі: Amazonas Moskito-Traveller Pro.


Варіанти кріплень гамаків


Найпоширеніший варіант кріплення серед виробників гамаків - це стропи, довжина яких може бути різною і в середньому коливається від 2-х до 4-х метрів. Зазвичай гамаки мають одну стропу з одного боку і одну - з іншого, які потрібно обмотати навколо дерева і зав’язати. Проте трпапляються варіанти кріплення і з двома стропами з одного боку, як, наприклад, в гамаках Nevagomi, що ще спрощує завдання користувача

Єдине, чого потрібно навчитися користувачу з таким типом кріплення гамака - навчитися правильно в’язати вузли, аби забезпечити як безпеку на етапі лежання, так і легке розв’язування на етапі знімання, оскільки варто враховувати той факт, що при навантаженні гамак трохи просідає і якщо зав’язати звичайний вузол, то шанси легко його розв’язати зводяться нанівець.

Інший спосіб підвішування — використання спеціальних строп з петельками, карабінів чи металевих пряжок для регулювання довжини.
Інколи трапляються і варіанти кріплення за допомогою тонкої мотузки, проте наполегливо рекомендуємо не використовувати такі мотузки, якщо ви плануєте прив’язувати гамак до дерева, оскільки мотузка впивається в кору дерев і завдає їм пошкоджень. Або ж використовуй те додаткові підручні матеріали, що допоможуть уникнути прямого контакту мотузки з корою.


Розміри і вага гамаків


Це той аспект, що напряму залежить від матеріалів та способів кріплення, який використовує виробник. Зараз на ринку безліч варіантів, що варіюються від 150 грам в ультралайт серіях до 2,5 кг, якщо це кемпінговий варіант із дерев’яними планками. Якщо плануєте використовувати гамак в поході замість намету, або й паралельно для відпочинку, то краще зупинятися на легких моделях, що займають мало місця і не обтяжують спину:
Sea To Summit Hammock Ultralight Single
Sea to Summit Hammock Set Ultralight Single XL
Levitate Ultralight
Вони виготовлені із легкого нейлону, проте здатні витримати 130-150 кг навантажень. Для тих, хто найчастіше використовує гамак вдома, або в межах міста, чи просто не звик рахувати кілограми і любить ходити з великим наплічником, підійдуть більш бюджетні,проте об’ємніші і важчі варіанти (450-600 гр), переважна більшість яких витримує навантаження і до 180 кг (двом людям середньої тілобудови лежати зазвичай досить комфортно):
Levitate Air
NEVAGOMI
Amazonas Travel Set
Turbat Oasis

До того ж, раджу ще звертати увагу на довжину та ширину гамака, аби відпочивати в ньому було комфортно. Стандартні розміри гамаків коливаються в межах 290 x140 см - 300-150 см. Але якщо Ви любите комфорт і простір, розглядаєте варіант для двох, або націлено купуєте гамак для ночівель, є сенс розглядати ширші двомісні варіанти. Наприклад: Sea to Summit Hammock Set Pro Double

Для комфортного користування звертайте увагу на наявність додаткових кишень, легкість пакування та форму чохла.

У складеному стані гамаки мають різний об’єм, залежно від серії, матеріалів, кріплення.


Краса гамака полягає не тільки в кольорі, а й у його універсальності, адже це маленький аксесуар, що займає обмаль місця і мало  важить, однак вміє виконувати різні функції в поєднанні з кмітливістю та додатковими аксесуарами. Так, він може виконувати роль ліжка у квартирі, відпочинкової зони на подвір’ї, тимчасовий chill  в парку, чи місце ночівлі в поході, що особливо актуально на кам’янистих поверхнях, або в національних парках, де часто можна зіткнутись із забороною на вствновлення наметів, проте про гамак ніхто нічого не уточнює=)


Наступні пункти будуть стосуватися питання ночівлі в гамаку та аксесуарів, що підвищують рівень комфорту і роблять гамаки універсальними:


1. Москітна сітка. Про неї не варто забувати не лише під час подорожей, а й тоді, коли ви вирішили просто полежати (подрімати) на природі, але не дуже хотіли б контактувати з набридливими сусідами:
Sea to Summit Hammock Bug Net.
Існують і моделі одразу в комплекті з москітною сіткою:
Amazonas Moskito-Traveller Pro
Гамак Seven Gear U.L.


Пакувати сітку можна навіть не від’єднуючи її від гамака



Якщо ж Ви раптом ще не маєте москітної сітки, або не взяли її з певних причин, завжди можна скористатися якісними репелентами, які просто мусять бти в переліку вашого спорядження в теплі пори року. Перевірені спреї діють 7-8 годин, тому використавши їх ввечері, комахи залишать вас у спокої аж до ранку.
Lifesystems Expedition Sensitive 100 ml 
BaseCamp DEET

Тент - ваш рятівник під час дощу, вітру і сонця Найкраще використовувати спеціальні п’яти-; шестикутні тенти, які завдяки своїй конструкці захищають з одного боку від сильного вітру, а з іншого - слугують навісом від яскравого сонця.
Amazonas Ultra-Light Adventure Tarp
Sea to Summit Hammock Ultralight Tarp 15D
Seven gear ROOF – ТЕНТ 3Х3

Приклад використання тенту і гамака бренду Levitate


При потребі можна встановлювати і звичайні квадратні тенти (Тerra Incognita Tarp), чи навіть тенти-пончо (Turbat MOLFAR), які, звісно, покриють меншу площу, проте все одно забезпечать захист

Використання килимка під час ночівлі в гамаку - обов’язкова умова, оскільки спина у вас абсолютно не утеплена. Нижня частина спального мішка стискається під час сну, втрачаючи теплоізоляційні властивості. Використовувати можна як звичайні пінкові килимки (деякі гамаки мають спеціальні окремі відділення під килимок), так і надувні/самонадувні килимки, які гарно лягають по формі гамака.
Sierra Designs Granby Insulated Sleeping Pad

Underquilt - річ, що чудово вирішує питання замерзлої спини. Ви прикріплюєте цей зігріваючий шар знизу гамака і вашій спині дуже тепло і комфортно. В теплі пору року можна використовувати underquilt або килимок + гамак і спальник, а при низьких температурах обов’язкове використання усіх елементів: underquilt+гамак+килимок+спальник. При потребі - москітна сітка та тент і матимете чудове і тепле спальне місце на свіжому повітрі без зайвих комах.
Amazonas Underquilt XXL SEVENDREAM

Слінг.  Цей аксесуар є чудовим вирішеням питання місця для  зберігання ваших речей та спорядження. Досить легко кріпиться знизу або зверху гамака і стає повноцінною поличкою. Здатний витримувати навантаження в середньому 15-20 кг.
Sea to Summit Hammock Gear Sling


Елементи кріплення.
Хоч переважна більшість гамаків повноцінно укомплектовані і, по суті, готові до експлуатації, проте трапляються і варіанти, коли необхідно самостійно додати елементи кріплення і регулювання. Для цього можна використовувати стропи, мотузку, м’які карабіни, відтяжки.

Українські виробники гамаків


Сьогодні поруч із такими відомими туристичними брендами як Sea to Summit чи Amazonas в скарбницях яких є багато цікавих гамаків, все більше з’являються і українські виробники гамаків (або не тільки).
Якщо ви хочете підтримати український продукт і інвестувати в розвиток української галузі туризму, то можете звернути увагу на наступні бренди, в каталогах яких точно знайдеться щось цікаве і орієнтоване на різні бюджети:


- Levitate;
- Nevagomi;
- Veloturist hammock;
- Seven Gear
-Turbat;
- Leleka;
- Chuhaister hammock

Для нас справді приємним відкриттям став бренд Seven Gear. Гамаки цього бренду мають багато цікавих рішень, зокрема, москітну сітку на блискавці, двошарову конструкцію, що дозволяє вкладати каремат або іншу пінку для утеплення. Конькова мотузка тримає ідеальний натяг полотна для сну. Чохол Снейкскін створений щоб швидко зібрати гамак, «заспокоїти» його на вітрі, або щоб звільнити житловий простір під тентом. S-подібні гачки дозволяють легко встановлювати і регулювати гамак. Детальніше ознайомитися з продукцією цього бренду зможете в Робінзоні!

Отже, обирайте гамаки не лише за кольором, а й за зручністю, вагою та зручним кріпленням. Відпочивайте правильно, ночуйте тепло, не бійтеся цікавих аксесуарів. А якщо ще маєте якісь запитання, то заходьте в Робінзон - будемо разом шукати відповіді!