08 May
08May

Всім салют! Досить часто стикаюсь з випадками, коли люди запитують що ж брати з собою в гори, що варто не забути, а що варто залишити вдома. У цій статті хотів би поділитись своїм набором спорядження на триденну мандрівку та розповісти чому обрав для себе саме таке спорядження.

Для початку залишу тут список спорядження, а далі розглянемо його детальніше: 

  1. Наплічник
  2. Накидка від дощу (рейнкавер)
  3. Намет
  4. Спальник
  5. Килимок
  6. Шапка
  7. Баф
  8. Мембранна куртка
  9. Флісовий або пуховий светр
  10. Комплект термобілизни
  11. Штани чи шорти
  12. Шкарпетки для ходу
  13. Шкарпетки для сну, або пухові чуні
  14. Тонкі рукавиці
  15. Взуття для ходу
  16. Взуття для табору
  17. Миска
  18. Горнятко
  19. Ложка
  20. Казанок
  21. Пальник + газ
  22. Фляга
  23. Джерела видобутку вогню (обов’язково два і захищені від вологи)
  24. Косметичка + засоби особистої гігієни
  25. Аптечка
  26. Ремнабір
  27. Ліхтарик
  28. Повербанк
  29. Кабель для зарядки телефону
  30. Телефон з закачаними оффлайн картами маршруту
  31. Герметичний чохол для документів
  32. Документи + гроші
  33. Трекінгові палиці
  34. Гермомішки для спорядження та одягу
  35. Паперова карта + компас
  36. Гамак

Для більш наглядного прикладу, я поділив спорядження на декілька блоків, тож почнемо:

Велика трійка. 

Наш екскурс відкриває наплічник - найважливіший елемент спорядження, без якого не обійтись взагалі. При виборі рюкзака для мандрівки, потрібно знати дуже важливу річ - яким би не був об’єм вашого рюкзака - ви завжди знайдете як його запакувати під зав’язку. Тому я рекомендую брати наплічник об’ємом максимум 50-55 л., оскільки це максимально універсальний наплічник, як для дво-триденної мандрівки, так і для тривалих нескладних мандрівок. 

При виборі наплічника - зверніть увагу на хорошу систему розвантаження, тобто на спинку, яка вдало розподілятиме вагу рюкзака на вашу спину та хороший пояс, який допоможе перевести частину ваги на ваші бедра. З свого досвіду скажу, що добре, коли спинка є вентильованою, але не має великого вигину, оскільки така річ робить важчим процес пакування. Пояс у рюкзаках для таких мандрівок може бути м’яким, оскільки надто великого розвантаження для триденних мандрів вам не потрібно. Великою перевагою буде наявність кишеньок на поясі, які дадуть вам змогу зберігати корисні дрібнички, на кшталт бафу, батончиків та ножика у швидкому доступі.

Від себе ще додам, що рекомендую обирати наплічники, які мають регульовану висоту верхнього клапана, оскільки це дає вам змогу додатково щось допакувати чи сховати. Зрозумів це тоді, коли придбав наплічник з вшитим клапаном, який не має опції додаткового простору. 

Акомпанувати рюкзак завжди повинна накидка від дощу (рейнкавер). Вони часом йдуть у комплекті з наплічниками, а часом їх просто потрібно придбати окремо. Цей дрібний аксесуар захистить ваш наплічник і від намокання, і від пошкодження, особливо, якщо мандруєте вершинами, які порослі жерепом:) 

Наступним елементом великої трійки є намет. Коли підбираєте намет, то дуже рекомендуємо вам брати його відповідно до кількості людей, які мандрують разом, оскільки зайва вага - наш злий ворог у мандрівках. Ідеальна пропорція ваги намету це приблизно 1-1,25 кг. на одного мандрівника. Тому, якщо мандруєте у великій групі краще взяти декілька наметів на 2-3 місця, а не один важелезний кемпінговий. 

Намет обов’язково повинен бути двошаровим. Особливо дуже рекомендую одразу придивлятись до наметів з алюмінієвим каркасом, який є легшим, міцнішим та довговічним. Повірте, різниця в ціні між алюмінієм та скловолокном виправдовує себе і, неодмінно, зекономить вам гроші в довгостроковій перспективі.

Закриває нашу велику трійку спальна система, яка складається з двох елементів: спальника та килимка

Щодо спальника, то він має відповідати температурам умов, у яких ви подорожуєте. В моєму випадку - це найчастіше карпатський трьохсезон. Саме тому я не шукав спальник на хтозна-які температури, і мій вибір впав на пуховий спальник Kelty Cosmic 40. Температурний режим комфорту цього спальника +4 за цельсієм. Обрав я саме цей спальник через те, що він пуховий. Синтетику я вже хотів залишити позаду, особливо, через її об’єми, вагу та час експлуатації, у порівнянні з пухом. Kelty Cosmic 40 є чи не найбільш бюджетним сертифікованим спальником на outdoor ринку. Його вага 780 грамів, скомпресувати його можна майже в ніщо і він є досить просторим та якісно виконаним. 

При пакуванні спальника в наплічник дуже рекомендую використовувати гермомішок, аби захистити його від потрапляння небажаної вологи в область утеплювача. Гермомішком також частенько можна замінити компресійник.

Про килимки можу вам розповісти чимало, адже пройшов шлях від іжевки, через килимок-акордеон, через бюджетну надувайку і, нарешті, добрів до килимка, в який закохався. Але оскільки в нашому блогу ви можете знайти мою статтю про надувні килимки та їх переваги, то ви вже, мабуть, зрозуміли, які килимки я вважаю найкращими:) 

Якщо ви турист, який полюбляє ультрабюджетне спорядження та й мандруєте ви двічі на рік, то цілком тверезим вибором буде класичний піновий килимок. Але тут же вам скажу, що ви отримаєте набагато більше комфорту від килимка-акордеона, ніж від класичної іжевки, оскільки час розкладання та складання акордеона, в порівнянні з іжевкою, це небо і земля. А тим паче, що акордеон куди зручніше кріпити до наплечника. І, ні, він не рветься по лініях згину, як багато хто з вас міг подумати. І якщо взяти до уваги бюджетний акордеон від Terra Incognita, то він навіть не буде сильно дорожчим за іжевку, але комфорту надасть вам значно більше. 

Щодо надувних килимків, то це явний фаворит як у співвідношенні вага/тепло, так і в своєму об’ємі та товщині. Потреба в надувайці виникла в мене тоді, коли я з друзями збирався у подорож Норвегією. Туди та назад ми летіли лоукостом, тому хотіли зекономити на вартості вантажа і треба було усе спорядження завантажити у ручну поклажу. Тут і вилізла перша проблема - піновий килимок просто ніяк не влізе в ручну поклажу і тому я, нашвидкуруч, купив перший адекватний надувний килимок від бренду Klymit. На той час я не хотів платити більше грошей за надувайку, про що потім пошкодував, оскільки клапан - чи не найважливіша та найдорожча частина надувного килимка. Цей килимок мені вдалось продати та замінив я його на такого красеня як Sea to Summit Ultralight insulated, який при такій самій вазі, як його попередник мав показник теплоізоляції R-value, не 1,3, а цілих 3,1, що автоматично робить його трисезонним килимком, навіть з легким заходом у зиму. От що дійсно вміє робити Sea to Summit так, як це не робить ніхто - це їх клапани в надувних килимках. Вони дають змогу швидко надути та здути килимок, вони легко піддаються ремонту і вони є максимально витривалими. 

Ще одним цікавим доповненням до спальної системи може бути надувна подушка

При виборі подушки основне - брати подушку більш-менш прямокутної форми, а не подушку-рогалик - вони дуже незручні в умовах аутдору. Мені пощастило і колеги подарували мені подушку мрії - Sea to Summit Aeros Premium Pillow Regular, яка просто надзвичайно м’яка, а ще має чудову форму та розмір. 

Одяг. Цю рубрику ми поділимо на три групи: одяг для ходу, одяг для табору/сну та запасне.

Почнемо з одягу для ходу, а саме з білизни. Дуже важливим моментом є саме вибір спідньої білизни та шкарпеток для мандрів. Багато туристів нехтують цими пунктами, оскільки не мають ніякого бажання заморочуватись ще й цими елементами, але повірте, хороша білизна - запорука успіху мандрівки, оскільки це є ті елементи одягу, з якими ви взаємодієте безпосередньо. Тут нашими друзями є синтетика та шерсть. Синтетика - бо швидко і якісно відводить вологу, шерсть, бо довго не вбирає неприємних запахів і забезпечує комфорт навіть тоді, коли вона мокра. 

Щодо білизни, то я можу сміливо сказати, що я просто захоплююсь властивостями шерсті і, за замоги, завжди буду віддавати перевагу шерсті над синтетикою, адже вона дає мені максимальний комфорт, а ще економить місце в рюкзаку, оскільки, шерстяних шкарпеток та спідньої білизни за триденну мандрівку ви, скоріше за все, використаєте вдвічі менше ніж синтетичних, або ж утричі менше ніж бавовняних. 

Окрім спідньої білизни, ми беремо комплект термобілизни для ходу. Якщо пора року є тепла, то можна взяти якийсь універсальний комплект термобілизни, який, за холодних умов ми будемо використовувати і для ходу, і для ночівлі. Матеріалом такого універсалу може бути як синтетика, так і вовна. 

Наступним елементом є наші трекінгові штани або ж шорти. При виборі цих елементів рекомендую звертати увагу на тканину виробу. Усі ми не любимо мокнути, але принцип штанів та шортів, на мою думку - це швидко намокли, швидко висохли і головне, щоб не продувались. Тому я часто надаю перевагу тоненькому софтшелу, або просто тонкому поліестеру, який окрім захисту від вітру та довгого терміну експлуатації немає якихось надзвичайних властивостей. 

Трекінгова футболка. Це може бути як елемент термобілизни, так і просто ваша улюблена футболка на короткий рукав, в якій вам буде комфортно. Особисто я використовую тонку синтетичну футболку, яка сохне в момент і не створює мокрого дискомфорту, коли на привалі я скидаю наплічник. Хорошим аналогом футболці може послужити сорочка з довгими рукавами. Їх завжди можна закотити, а крім цього комірець сорочки чудово захищає від небажаного ультрафіолету. 

Утеплювач. Ним може слугувати флісовий чи пуховий светр. В дуже теплі мандрівки я обираю тонкий фліс з капюшоном зі щільністю тканини 100 г/м3, або обираю тонкий Polartec Power Stretch. В трішки холодніших умовах, коли такого флісу буває замало, хорошим варіантом може бути щільніший фліс, або ж синтетичний чи пуховий утеплювач. Останні два вразять вас свої теплоізоляційними властивостями, вагою і об’ємом в спакованому вигляді. Після того, як я придбав собі пуховий светр, він почав мене супроводжувати і в мандрівках і в місті - це просто незамінна річ, яка легко пакується у свою кишеню. 

Мембранна куртка. Тут просто без зайвих слів - це необхідна річ для кожного туриста, адже прогнози погоди в горах бувають непевні. Ця річ захистить від вітру та від дощу, а в той же час, буде чудово дихати і не дасть вам запаритись. При виборі мембрани основне - це обрати мембранну куртку з цупкою мембраною, яка витримуватиме навантаження наплічника в зоні плечей і не протреться. 

Баф. Це один з найбільш мультифункціональних елементів спорядження в горах. Баф можна використовувати як накриття на голову, пов’язку на шию, напульсник, еластичний бинт, фільтр для води, або ж будь-як, як забажає ваша фантазія. Рекомендую завжди мати навіть два. Один ви будете використовувати майже завжди, а другий таки про запас. 

Тонкі рукавиці класно виручають, коли раптом ви заходите в холодну хмару чи то починається сильний вітер. Це можуть бути звичайні тонкі флісові рукавиці, або ж, в ідеалі, рукавиці з технологією віндстопер, які не дадуть навіть найпротивнішому вітру добратись до ваших рук. 

Взуття - це тема вічних сварок та дилем, тому спробую бути лаконічним. Якщо ви впевнено себе почуваєте - раджу брати кросівки, якщо ж ви новачок чи маєте/мали якісь проблеми з ногами, то це черевики. Основна вимога до взуття - хороша підошва, яка буде забезпечувати щеплення з поверхнею і не дасть вам ковзати на мокрому камінні та корінні. Наявність мембрани на взутті в триденній мандрівці, на мою думку, дуже залежить від погоди. Якщо погода сприятливе кращим буде взуття без мембрани, оскільки воно краще дихатиме. Якщо ж вас очікують три дні злив, то мембранне взуття дасть вам можливість хоча б день потримати ноги сухими. Та все ж, якщо мембранне взуття в вас намокне, то в умовах мандрівки висушити його буде важко, тому тут я дотримуюсь принципу як з штанами - швидко намокло, швидко висохло. У мене було безліч різного взуття, яке я використовував в Карпатах, з мембраною і без, але останнім часом я все більше й більше прагну до якоїсь простоти та легкості. Тому я обрав для себе Asolo Flyer, які виконані з тонкої сітки, яка забезпечує чудове дихання, вони мають чудовий протектор від Vibram, котрий я б назвав всюдихідним. Ще одним важливим елементом в цих кросівках для мене є тверда накладка в зоні пальців, яка захищає їх від неприємних ударів. 

Спорядження для табору/ночівлі. Тут додаються, так звані, Camp shoes - взуття для відпочинку. Ними можуть бути крокси, шльопанці чи сандалі, аби наші ноги чудово відпочили після довгого мандрівного дня.

Ще одним обов’язковим елементом для мене є шапка. Нехай надворі літо, я завжди беру шапку, оскільки це завжди плюс декілька градусів до температури комфорту вашого спальника і це просто створює затишок. 

Ну і звісно, це додаткова пара теплих вовняних шкарпеток, або ж пухових чуні, які зігріють ваші ноги вночі і дадуть змогу ногам чудово відпочити. 

Спорядження про запас - це наш ворог. Ніби хочемо бути завбачливі, а потім виявляється, що ми несли на собі зайвий кілограм. Тому цей пункт під вашу відповідальність, тож пакуйтеся відповідально. 

Кухня - це особлива, навіть сакральна, тема. Мабуть, кожен турист проходить свій шлях від вогнища та величезних чавунних казанів, до легкого газового пальника та компактного посуду, але тут суть у якійсь золотій середині та особистому комфорті.

Щодо особистої кухні, то варто брати легкі миску, горнятко та ложку, які в сучасних умовах, можуть бути пластиковими, титановими чи силіконовими (посуд) та алюмінієвими (ложка). З мого досвіду, найзручнішим є силіконовий посуд Sea to Summit X-series. Цей посуд ідеальне поєднання легкості, компактності на функціоналу. В цій серії окрім тарілок та горняток різних розмірів є ще казани та чайники.

Щодо групової, то тут слід брати пальник(пальники) та казанок(казанки), залежно від кількості людей, яка йде у мандрівку. Я є прихильником того, аби брати пальник та казанок з розрахунку один на трьох, оскільки тоді можна користуватись двома газовими балонами по 230 г. І, відповідно, швидше готувати їжу. Тим паче, що на трьох досить дієвими будуть пальники який накручується на балон, який, в свою чергу, є легшими та компактнішим аніж виносний. Матеріал казанів рекомендую обирати анодований алюміній або ж титан, адже вони є легкими та зручними в користуванні.

А для того, аби полегшити собі приготування їжі ще більше, можна скористатись інтегрованою системою. Це таки найдорожчий елемент кухні, але швидкість кип’ятіння води та малі витрати газу - це просто безцінні плюшки, які економлять час, вагу, а в довготривалій перспективі і гроші. Досягається така ефективність за безпосереднього контакту і цілісності казанка з пальником та, в додачу, теплообмінника, яким володіє казанок. Після того, як я почав користуватись інтегрованою системою Jetboil Minimo, я забув про існування інших варіантів похідної кухні. Оскільки ця система не лише суперефективна, а й на ній можна повноцінно готувати та використовувати в холодних умовах, завдяки вбудованому редуктору, який чудово регулює подачу газу відповідно до атмосферного тиску. Детальний огляд цієї інтегрованої системи ви можете знайти тут.

Також до кухні слід віднести два джерела для розпалювання вогню, з їх видами можете ознайомитись у нашій статті. Потрібно завжди мати два різних джерела, аби забезпечити наявність іскри у різних непередбачуваних умовах. 

І закриває тему кухні такий елемент як фляга. На цю тему у нас також є стаття, але від себе скажу, що дуже класно брати пластикові та силіконові складні фляги, які будучи порожніми займають ну дуже мало місця, як от для прикладу  Sea to Summit Flexi Bottle 750 ml чи фляга силіконова Tramp 700ml

Електроніка. До списку електроніки ми відносимо телефон, з закачаними туди офлайн картами треку та кабелем для зарядки, ліхтарик та змінні батарейки до нього, або ж кабель для зарядки, якщо ваш ліхтарик має вбудований акумулятор та пауербанк відповідної місткості, аби вистачило на час мандрівки, зазвичай, це 10-20 тис. міліампер. І ця вся електроніка повинна зберігатись у щільному гермомішку ~1-2 л.об‘ємом, матеріал якого є досить міцним, щоб гострі кути електроніки не пошкодили його. Ідеальний варіант - це Sea to Summit Lightweight Dry Sack

Косметичка супер універсальна річ. Тут і засоби особистої гігієни, і компактний рушничок з мікрофібри, який не дивлячись на свої розміри може витерти вас з ніг до голови декілька разів, та ще й в додачу висохнути за 15-30 хв. А крім того, косметичка ще слугує чудовим засобом для зберігання особистої аптечки та ремкомплекту. Про те, що варто брати в особисту та групову аптечки ви можете переглянути тут. А з списком універсального ремкомплекту можете ознайомитись тут. Ви запитаєте, якого ж розміру має бути косметичка, аби це все вмістити? А я скажу вам, що дуже навіть компактна, а до того ж майже невагома - Sea To Summit Travelling Light Toiletry Bag або ж Tatonka One Day підійде просто чудово.

Документи. Цю категорію я виділив для того, аби сказати, що ваш гаманець, паспорт, готівкові кошти та банківську карту дуже бажано вберегти від вологи, а саме тому подбайте про гермочохол для документів.

Речі, що стануть у пригоді. Сюди слід віднести трекінгові палиці, гермомішки, паперова картка та компас, гамаки, тощо. 

Трекінгові палиці - рекомендую обирати з системою кріплень flick-lock, яка передбачає замок на ексцентрику, що робить користування палицями зручнішим, а замок довговічним. Ще цікавим варіантом є палиці Z типу, які в складеному вигляді є компактнішими та легшими, проте, дорожчими.

Гермомішки - це в першу чергу захист ваших речей від вологи, але для мене, крім основної функції - це найкращий спосіб організації вмісту рюкзака по категоріях. Тому рекомендую мати гермомішок для спальної системи, одягу та техніки, як мінімум. Мій фаворит - гермомішки Sea to Summit Ultra-sil, які попри свою легкість є надзвичайно міцними за рахунок Cordura. Якщо ж шукаєте щось будюджетне, то безкомпромісний фаворит - Terra Incognita Drylite

Паперова картка та компас - необхідні і незамінні речі, які стануть у пригоді і допоможуть зорієнтуватись на місцевості, коли акумулятор телефона розрядиться. Тому, якщо ще не вмієте користуватись цими гаджетами - дуже рекомендую почати якнайшвидше, адже часто вони рятують життя.

Гамак - це вже більше розкіш, ніж потреби, хіба якщо ви не використовуєте його як спальну систему. Гамак рекомендую брати на мандрівки з нетривалими переходами, аби чудово відпочити після мандрівного дня. 

Сподіваюсь, я згадав все необхідне і ця стаття стане вам у пригоді. А які речі берете з собою ви? Пишіть у  коментарях. А ми у Робінзоні завжди готові допомогти вам у виборі спорядження та допоможемо зібратись у будь-яку подорож!

Автор: Данило Ткаченко

Inst: @insane_in_membrane