12 Jan
12Jan

Всім привіт. Сьогодні наша тема - це головні убори. Здавалось, такий незначний аксесуар - проте потрібен в кожній мандрівці, незалежно від пори року. На сьогоднішній день існує велика кількість різноманітних туристичних головних уборів, які виконують різні функції в залежності від сезону. Літні - рятують від сонячних променів та перегрівання, зимові - від вітру та холоду, а головні убори для міжсезоння - захищають голову від дощу. 

Давайте розберемо основні функції, які повинен виконувати головний убір, в залежності від пори року.

Літо та міжсезоння:  

  • Захист від сонячного удару та перегрівання 
  • Захист від сонячних опіків та “згоряння” лиця, вух та шиї 
  • Захист від вітру та промокання голови (мембранні кепки та панами) 
  • Захист від комах 

Зима:  

  • Захист від вітру 
  • Зігрівання 
  • Захист від снігу та намокання   

Оскільки літні головні убори зараз не по сезону, то тут давайте коротко. Є 3 варіанти головного убору на літо: кепка, панама та бафф. 

Кепка - найпопулярніший головний убір літом. Вона сховає ваше обличчя від палючого сонця, проте переважна більшість кепок не можуть захистити вашу шию та вуха від згорання. Тут є 2 виходи: одягати на шию бафф(проте вуха все ж залишаться відкритими для сонця) або ж обрати кепку з інтегрованим захистом вух та шиї.

Панама - оптимальний варіант, оскільки її широкі поли заховають також вашу шию та вуха, а не лише лице(як у випадку з кепкою). Особисто я, між кепкою та панамою радше обрав би панаму, за її універсальність.

Баф - найбільш універсальний головний убір, який точно є в наплічнику кожного мандрівника. Його можна носити як шапку, щоб закривати голову від сонячного проміння та вберегтись від сонячного удару. Однак бафф має мінуси при порівнянні з кепкою та панамою - відсутність козирка, захисту шиї та вух. При виборі баффу - сонце сліпитиме вам очі, тому не забувайте про окуляри.

На що варто звертати увагу при виборі літнього головного убору - в першу чергу, це вентиляція. Він повинен давати голові дихати, але не продуватись вітром. На сучасних кепках та панамах часто роблять вентиляційні отвори такі, як на фото нижче. Також хорошим варіантом буде головний убір з елементами з сітки, яка добре вентилюватиме голову.

Наступний параметр на який варто звертати увагу - це ступінь захисту від сонця. Сучасні виробники туристичного спорядження мають цілі лінійки одягу для літнього трекінгу з параметром UPF. Це важливий показник, який можна зустріти на ярликах або в описах панам, баффів і кепок. UPF (Ultraviolet Protection Factor) є аналогом рейтингу SPF, прийнятого для сонцезахисних кремів, тільки створений для предметів одягу. Значення UPF показує, яка частка ультрафіолетового випромінювання досягає поверхні шкіри. Наприклад, тканина з UPF 25 пропустить через себе лише 1/25 від загальної кількості УФ-променів, блокуючи 96% випромінювання. Високий рівень захисту від сонця забезпечують одяг та головні убори з рейтингом UPF 30 і вище.             

На завершення теми літніх головних уборів варто згадати і легкі бігові кепки, які компактно пакуються і займають мало місця. В них є козирок, хоча й не великий. Вони добре дихають, проте не мають захисту шиї та вух від сонця.

Що стосується мандрівок в міжсезоння чи країнами з великою вологістю і частими опадами - тут варто придивитись до мембранних кепок та панам. Дані головні убори не підходять для жаркого клімату чи високої температури(оскільки вони значно гірше вентилюються через наявність мембрани), але чудово себе показують в умовах холоду, вітру та дощу. Вони захистять вашу голову від намокання та переохолодження. 

А навіщо ж тоді капюшон? Капюшон може стати альтернативою мембранній кепці чи панамі, однак він не дасть достатньої свободи рухів та погіршить вентиляцію тіла в цілому.

Також хорошим вибором для мандрівок в міжсезоння є шапки з тонкого флісу або ж з вмістом шерсті. Рідко погода дозволяє йти в кепці чи панамі, а вночі температура легко може опускатися нижче 0, тому тут на допомогу приходить шапка. В умовах ночівлі на природі захист від холоду для голови просто необхідний. Іншим варіантом може бути бафф - утеплений, з флісовою вставкою.

(Зліва шапка з шерсті, справа - флісова) 

Якщо ви мандруєте лісами, болотами чи в зоні, де росте висока трава - чудовим доповненням головного убору буде москітна сітка, яка захистить вас від комах, які люблять лізти в лице і плутатись в волоссі.

Тепер перейдемо до найбільш актуальної теми - зимові головні убори. Щоб було простіше зрозуміти - давайте розберемось, які матеріали є найпопулярнішими у виробництві шапок, та для яких активностей вони підходять найкраще. 

1. Шапки з флісу. Сам фліс, як матеріал - погано продувається, має хороші теплоізоляційні властивості та добре відводить вологу. Також фліс простий в догляді. Часто можна зустріти флісові шапки, в яких використовується технологія Windstopper чи Windproof ,яка повністю робить шапку непродувною навіть для найсильніших вітрів. Однак, тут також є мінус - вентиляція в таких шапках буде гіршою. Фліс - мабуть найпопулярніший матеріал через свою доступність, простоту в обслуговуванні та варіативність кольорів.

2. Також популярна категорія шапок з шерсті. Зустрічаються шапки у складі яких 100% шерсті, а також комбіновані - 50% шерсті і 50% акрилу. Шапки з 100% шерсті будуть мати хороші терморегуляційні властивості, а також вони більш-екологічні у своєму виробництві. Тому ціна на такі шапки буде більшою (шерсть є доволі дорогим матеріалом у виготовленні). Властивості шерсті всім добре відомі - довго не вбирає запахи та гріє, коли намокне.

3. А що ж таке акрил? Акрил - це синтетична тканина, утворена зі сполук природного газу. Вона має ряд цікавих властивостей: м'яка і приємна на дотик, довгий час не мнеться, швидко сохне та не розтягується, гіпоалергенна, довговічна. Також перевагою акрилу є те, що він придатний до фарбування, а тому такі шапки зачасту бувають різних кольорів та візерунків. Шерсть в таких шапках відповідає за теплоту, а акрил - за довговічність, зовнішній вигляд і простоту догляду, тому комбіновані шапки - це теж популярна опція. Зустрічаються також флісові вставки всередині шерстяних шапок. Це теж хороша опція, оскільки такий варіант шапки включає додаткове утеплення в зоні вух.

4. Наступний цікавий матеріал, про який хотілося б згадати - це Polartec Power Wool. Цей матеріал - це двокомпонентна конструкція, яка поєднує в собі найкраще з натуральних і синтетичних волокон, без змішування. Цей гібридний матеріал виготовлений з м’якої основи з вовни мериноса, що зменшує запах, і високоміцного синтетичного матеріалу. Удосконалена синтетична тканина на зовнішній поверхні Polartec Power Wool відводить вологу, підвищуючи міцність і еластичність.Вовна мериноса, що прилягає до шкіри, забезпечує класний комфорт, тепло і водовідведення. Запатентований двокомпонентний трикотаж Power Wool оптимізує продуктивність базового шару в більш різноманітних умовах і рівнях активності.

5. Ще одна цікавинка від бренду Buff - це матеріал ThermoNet. Він швидко відводить вологу від шкіри, утримуючи тепло всередині та зберігаючи комфорт у найекстремальніших умовах. Волокно PrimaLoft, яке використовується при виробництві тканини ThermoNet, на 70% складається з матеріалу, отриманого в результаті вторинної переробки пластикових пляшок, що робить його екологічно чистим.

З матеріалами ми розібрались, тепер давайте зрозуміємо, для яких активностей вони найкраще підходять. 

1. Шапки для мандрівок (трекінгу)

В зимову мандрівку рекомендую брати з собою 2 шапки: Одну тонку, для ходової частини мандрівки, і іншу, більш товсту для користування на біваку та сну. Оскільки днем, ви переважно рухаєтесь і виділяєте більше тепла, то потреби в товстій шапці немає. Натомість вона з’являється, коли ви приходите на місце ночівлі і ваша активність знижується. 

Найкращі матеріали для шапок в зимові мандрівки - це щільний фліс та шапки з шерсті (але не тонкі, а товстіші, ті які мають флісовий підклад по периметру вух). В умовах зимового трекінгу важливо, щоб шапка була непродувною. 

Якщо ж ви шукаєте шапку для бівака (таборування) чи сну - то раджу звернути увагу на шапки з Power Wool. Також в зимових мандрівках варто подбати про захист шиї та обличчя - тут є 2 варіанти: зимовий бафф та балаклава. Бафф буде значно практичішим рішенням, однак балаклава бюджетнішим. Захист шиї та обличчя особливо актуальний для альпіністичних мандрівок, де важливо захищати шкіру від обмороження.

Якщо у вашої пухової куртки немає капюшону і все, що закриває вашу голову - це лише капюшон мембранки, то цікавою опцією буде шапка-вушанка, яка добре буде закривати вуха і бокові частини лиця від холоду та вітру, ніж класична шапка. 

2. Шапки для  бігу, спорту, тощо.

Велика фізична активність, яка супроводжується сильним паровиділенням, тому варто обирати шапки, які добре відводять вологу, проте все ще мають хороші показники теплоізоляції. Хорошим вибором в даній ситуації будуть варіанти, виконані з ThermoNet  та Power Wool, оскільки ці матеріали добре підходять для великих фізичних навантажень . 

3. Шапки для  міста.

В даній категорії варто обирати шапки, які не будуть надто теплими, щоб голова не потіла надто сильно. Тому тут хорошим варіантом будуть головні убори, виготовлені з поєднання шерсті так акрилу. Майже кожен великий бренд, який займається туристичним спорядженням має в своєму асортименті такий варіант шапки, тому їхня варіативність є доволі широкою. Також можна розглядати шапки з вмістом коттону - вони дешевші, оскільки коттон є легкодоступним матеріалом, простим у виробництві. Звісно ви можете обирати й шапки з Power Wool чи 100% шерсті, однак слід пам’ятати, що фізична активність в місті на порядок менша. 

Наразі в мене все. Ходіть в гори і не мерзніть, а ми в Робінзоні допоможемо Вам підібрати якісне спорядження.