02 Mar
02Mar

Руки та ноги - це ті частини тіла, які найбільше мерзнуть. В горах додаються ще такі фактори як сильний вітер, більший мороз, загальна втома,  судини, перетиснуті недобре підлаштованим рюкзаком і т.д. Тому до підбору рукавиць потрібно підійти особливо уважно. Опиратися на те, що в місті тепло в улюблених в’язаних рукавицях з оленями, не можна. На такі рукавиці швидко налипає сніг, вони мокнуть та продуваються.

Виходячи з цього, ми розуміємо, що рукавиці не повинні продуватися та мокнути. Такі функції в рукавицях  дає мембрана. Проте якщо мембрана така добра для зимових гір, чому ж існує сотні, а то і тисячі варіантів туристичних рукавиць? Нижче буде дуже розгорнута відповідь на це питання. 

Рукавиці роблять із шерсті, флісу різної товщини, софтшелу, віндстоперу, натуральної шкіри, синтетичної шкіри, мембрани і комбінацій оцього всього. Утеплюють флісом, синтетичними об’ємними утеплювачами (Thinsulate, Thermolite, Primaloft та інші) та пухом. 

Рукавиці із шерсті та тонкого флісу служать гарним лайнером у товстій рукавиці, та дозволяють робити дрібні дії. Можуть бути самостійними у безвітряну погоду. 

Тонкі рукавиці із віндстоперу чи софтшелу - гарний вибір для нульових температур у вітряну погоду, в безвітряну в них активно рухатися можна і до -10. 

Рукавиці з утепленням можуть бути як із софтшелу, віндстоперу чи мембрани, так і зі шкіри. Ці рукавиці для стояння чи руху при -7 -25 градусів. Кількість і вид утеплювача різний,  це залежить від призначення. 

Шкіряні рукавиці - гарний вибір для альпінізму і лиж. Шкіра в поєднанні з мембраною довго не промокає. Також дуже міцна та має гарне щеплення з різними поверхнями та елементами спорядження. 

Зараз перейдемо до рекомендацій набору рукавиць в зимовому туризмі в Карпатах. В 2-3 денний похід, потрібно брати мінімум 3 пари рукавиць.   

Перша пара - тонкі внутрішні рукавиці. Можуть бути з різного виду флісу, віндстоперу чи шерсті. Таких рукавиць брати 2 пари. Я беру тонкі із Gore Windstoper та флісові або тонкі софтшел.

Ця категорія рукавиць часто має покриття на пальцях для користування сенсором.

Долоні іноді мають нашивки зі шкіри чи напилення із силікону - це для кращої чіпкості із слизькими поверхнями (телфон, щуп, палки). Необхідна категорія рукавиць для дрібної роботи: приготування їжі, защіпання снігоступів чи одягання кішок.

В нашому каталозі рукавиць, дуже гарними представниками можуть бути наступні

  • Флісові:
  1. Рукавиці Black Diamond LightWeight Fleece  - недорогий варіант. Мають контактну поверхню для сенсорів. 
  2. Mountain Equipment Touch Screen Grip Glove - мають контактну поверхню для сенсорів та силіконову проти ковзаючу поверхню. 
  3. Black Diamond MidWeight Fleece виготовлені із товстого флісу, мають шкіряну долоню. 
  • Вовняні:
  1. Black Diamond MidWeight Wooltech Gloves чудовий варіант для лайнера, має шкіряну долоню та контакт з сенсором
  • Софтшельні та відстоперні
  1. Black Diamond HeavyWeight Softshell - утеплені. можуть використовуватися як самостійні рукавиці в сухих умовах. 
  2. Mountain Equipment G2 Alpine Glove прекрасні анатомічні рукавиці для трекінгу та простого альпінізму. Поєднання шкіри і віндстоперу.  

Друга пара - це рукавиці на 5 пальців із мембраною та синтетичним утеплювачем. Вони використовуються при більших морозах та вітрі. Розмір варто брати із запасом, на внутрішні рукавиці. Ці також мають шкіряну долоню, іноді з армованого нейлону. Проте є і просто синтетичні рукавиці. Їх варто підбирати максимально анатомічно, так вам буде зручніше робити дрібну роботу.

Серед теплих рукавиці для туризму хочу виділити наступні: 

Третя пара - варяжка. Мембаранна, повинна мати достатньо місця, щоб вмістити в собі попередні 2 пари. Поєднання цих рукавиць дає багато тепла та функціоналу. Наприклад, для постановки табору потрібно копати і бути в снігу. Для цього можна використати бутерброд із тонких та варяжок. Вам не буде надмірно тепло, проте руки змокнуть. Якщо холодно, то можна комбінувати 2 пари тонких і варяжки, чи одні товсті. Проте теплі рукавиці потрібно берегти від намокання. 

Водозахисні та не утеплені рукавиці в нашому каталозі


Варто, щоб теплі та варяжки мали тепляки на руку та стяжки по колу манжету чи в районі кисті.

Корисна деталь - це петля на тильній стороні пальців, за неї зручно стягувати рукавиці з рук.

Можна за ті петлі кріпити карабіном рукавиці десь на рюкзаку чи системі. Багато теплих рукавиць мають так званий носовичок. розташований на великому чи вказівному пальці. Корисна деталь під час активного руху. Виконаний із м’якої тканини чи ворсистої замші.

Утеплена варяжка - це ще один спосіб зігріти руки. Вони також мають бути із запасом розміру, щоб влізли тонкі рукавиці. Для особливо низьких морозів ці рукавиці можуть бути з пуху, чи прімалофту. Часто мають дуже довгу манжету. 

Комбінування таких рукавиць, дає можливість почуватися комфортно, головне - вчасно міняти рукавиці. Утепляти руки, коли стало хоч трохи холодно, і навпаки, знімати рукавиці, коли тепло. Якщо пітніти в рукавицях, а потім їх зняти, то вони перетворюються на шмат льоду, а це може привести до замерзання рук із поганими наслідками.