09 May
09May


Дорогі друзі, сьогодні будемо обговорювати з вами одне із найбільш фундаментальних питань у світі спорядження. Ви придбали у Робінзоні свою базу для походу: спальний мішок, рюкзак і намет та призадумались - як зробити так, щоб улюблені речі прослужили максимально довго? Тож давайте розбиратись як доглядати за базовим спорядженням, не зіпсувавши його)



Почнемо з правильної експлуатації спальника у поході. Існує два нескладні правила:

  1. правильне пакування мішка у його компресійний чохол з метою захистити наповнювач від передчасної втрати структури.

Багато туристів запихають спальний мішок у чохол, скрутивши в рулон. Такий підхід є цілком неправильним. Адже у такому випадку наповнювач постійно стискається в одних і тих же місцях, що погано впливає на його довговічність. Тому найкращим методом упаковки спальника у чохол є хаотичне безсистемне запихування. Крім всього іншого, такий спосіб дозволяє набагато краще стиснути мішок у його компресійному чохлі.

На цьому фото бачимо найзручніший спосіб впакувати спальний мішок у компресійник

2. регулярне провітрювання спального мішка. Це надзвичайно важливо для збереження теплоізоляційних властивостей спальника під впливом вологи, яку ми виділяємо уві сні та конденсату з намету. Ці маніпуляції дуже зручно виконувати одразу після пробудження, після сніданку. 25-30 хв буде достатньо і після цього можна пакувати у компресійний чохол.

Один із найпростіших способів просушити спальний мішок у поході


Прання спального мішка - це така ж таємнича операція як прання пуховика. Не зовсім зрозуміло, що робити: шукати хімчистку, бігти за тенісними м'ячиками чи залишити все як є. Ходить безліч чуток про те, що спальник взагалі не потрібно прати, але тоді і спати в ньому не варто, правда? Не спиш, і він чистий. Однак якщо ви активно використовуєте спальний мішок і не перете, то згодом він втратить свої теплоізоляційні властивості і гірше вас грітиме. Тому діставайте спальник із компресійного мішка та дійте за нашою інструкцією. 

Як часто потрібно прати спальний мішок?

Можна не прати спальники по 10 років і не помічати, що з ними щось не так. Але якщо ви активно використовуєте спальний мішок, часто в ньому потієте, їсте і п'єте, носите зовні рюкзака (що не рекомендовано), то доведеться прати його набагато частіше.Виробники спальників рекомендують прати спальний мішок раз на 3-4 роки. А після закінчення кожного туристичного сезону оглядати його на наявність плям та забруднень. Їх можна очистити локально за допомогою губки та мильного розчину, який ефективно усуває плями від шкірного жиру та допомагає прибрати запах багаття, поту, плісняви та шкарпеток.

Ще один спосіб зберегти спальник і прати якомога рідше - не забруднити його. Для цього потрібно не їсти і не пити всередині спального мішка, не сидіти в ньому біля багаття, спати в чистих речах та не носити його зовні рюкзака.

Не робіть як вони : їжа має бути окремо, спальники - окремо)


Також не рекомендуємо купувати спальні мішки з бавовняною підкладкою: вона швидко забруднюється, погано сохне та вбирає сторонні запахи. Підкладка з фланелі або сумішевих тканин справляється із забрудненнями набагато краще і не так активно вбирає запахи. Подібні матеріали підкладки зустрічаються тільки в кемпінгових спальних мішках, а в звичайних туристичних тканинах зсередини, як правило, легка, тонка і швидко висихає.

Бавовняна підкладка у спальнику

Мішок із синтетичною швидкосохнучою підкладкою.


Зберегти спальник у чистому вигляді допомагають вкладиші. Це своєрідне простирадло, зшите у формі кокона або конверта. Вона вкладається всередину спальника і «збирає» на себе піт і бруд, зберігаючи його виворот чистим. В результаті потрібно прати лише вкладку, а мішок залишається чистим.

Спосіб використання вкладиша у спальник

Кілька видів вкладишів, які ми рекомендуємо:

Sea To Summit Coolmax Adaptor Liner 

Sea To Summit Thermolite Reactor Liner

Sea To Summit Thermolite Reactor Fleece Liner

Підготовка спального мішка до прання

Щоб підготувати спальний мішок до прання, зробіть три кроки:

  1. Виверніть його: тканина зовні мішка зазвичай досить вологостійка, а в спальниках для екстремальних умов може бути водонепроникною. До того ж, саме матеріал із вивороту спального мішка сильніше забруднюється і його прати потрібно насамперед.
  2. Перевірте, щоб усі кишеньки були порожніми.
  3. Прочитайте інструкцію на вшитому ярлику: виробник повинен був вказати температуру та спосіб прання.

Інструкція по догляду на спальнику


Вибір прального засобу для спального мішка

Для прання спальника не можна використовувати миючі засоби, у складі яких є відбілювач, кондиціонер для білизни та інші їдкі компоненти. Натомість чудово підійде спеціальний засіб, який обираємо залежно від виду утеплювача: рідке господарське мило або неагресивний рідкий засіб для прання білизни. Звичайний сухий порошок не радимо, адже він гірше виполіскується. Вибирайте засоби без сильних ароматів: вони надовго «в'їдаються» в утеплювач і дають сильний запах, який може не вивітритися за кілька років. Якось авторка статті випрала свій літній спальник засобом з інтенсивним квітковим ароматом. Щовечора цей густий запах наповнював намет, за що сусіди проклинали мене))
Для прання спального мішка, особливо з пуховим наповнювачем дуже добре використовувати спеціальні засоби. Найпопулярніші з них: HEY-sport Daunen Wash та Nikwax Down Wash. Їх можна використовувати для всіх виробів, де є пух - спальників, пухових курток, рукавичок та чунів. Вони чудово виполіскуються і добре вимивають з пухової суміші жиру та бруду, і відновлюють пружність пера та пуху. Утеплювач після такого прання краще відновлює свій об'єм і менше злипається.

На додаток до миючого засобу варто взяти водовідштовхувальне просочення для пуху. Після обробки таким складом, утеплювач буде менш сприйнятливий до високої вологості — пушинки менше злипатимуться, а значить, і спальник краще зберігатиме свою теплоізоляцію. Водовідштовхувальні засоби можна купити окремо, але іноді додають просочення до складу самого миючого засобу. Для прання спальних мішків із синтетичним наповнювачем також існують спеціальні засоби, які продовжать термін експлутації, пружність і цілісність утеплювача. Наприклад, Nikwax Base wash чудово промиває трубчасті синтетичні волокна, не утворюючи плівки і також може бути використаний для термобілизни, та одягу із синтетичним утоеплювачем.


Як прати спальник у пральній машині

Переконайтеся, що вашій пральній машині вистачить потужності для прання спальника: бажано, щоб воно було розраховане приблизно на 6-8 кг білизни. Навіть якщо ваш мішок важить 1,5-2 кг, він стане важчим у 2-3 рази, коли стане мокрим, і пральна машина може з ним не впоратися навіть на мінімальних оборотах. Приклад із практики автора: машина, розрахована на 4 кг білизни, не спромоглася повторно прополоскати мокрий спальник Marmot Trestles 15, який у сухому вигляді важить 1,8 кг. Виберіть відповідний режим прання. Оптимально, якщо машина має опцію прання пуховиків або пухової ковдри. Якщо такої немає, виберіть режим «Делікатне прання», поставте нагрівання води до 30°C, без віджиму. Очистіть дозатор від залишків порошку та залийте спеціальний миючий засіб для спальних мішків. Багато наливати не потрібно, тому що при машинному пранні утворюється рясна піна. Зазвичай вистачає 100 мл, але детальніше потрібно читати інструкцію на упаковці прального засобу. Додаткове просочення також можна додати на етапі прання. Якщо воно у вигляді спрею, потрібно нанести її на тканину перед сушінням спального мішка. Складіть і покладіть спальник у пральну машину. Часто можна зустріти пораду, що потрібно покласти в барабан тенісні м'ячі на етапі прання. Нібито це допоможе збити пух чи утеплювач. Однак, це не так. М'ячі не тільки не працюють, а й можуть заподіяти утеплювачу шкоду. Після прання увімкніть додаткове полоскання. Миючий засіб повинен виполоскатися з тканини та наповнювача майже без залишку. Витягніть спальник і дайте йому стекти над ванною. До місця сушіння несіть його в мисці – менше води опиниться на підлозі. А ще нижче ризик, що під тиском важкого мокрого наповнювача ви пошкодите внутрішні тканинні перегородки і шви, що утримують утеплювач на місці. Не віджимайте спальник скручуванням. Натомість просто розкладіть його на сушарці і залиште сохнути.

Горизонтально розкладений спальник - ідеальний формат сушки


Сушіння спального мішка

Сушити спальник можна двома способами: природним та в сушильній машині. Найкраще висушити його природним шляхом, але, якщо виробник вказує, що можна в сушарці, сміливо користуйтеся цим методом. Дотримуйтесь рекомендованого режиму сушіння, щоб не пошкодити тканину! Якщо ви вибрали сушіння спальника природним шляхом, розмістіть його в приміщенні, що провітрюється, подалі від батарей і радіаторів. Розкладіть на сушарці або на стільцях, поставлених у ряд, щоб мішок лежав горизонтально і не звішувався. Природне сушіння може тривати досить довго. На тонкий синтетичний спальник піде близько двох днів, а пуховий може висихати близько чотирьох-п'яти днів. Процес може помітно прискорити сушильна машина. Якщо автоматичне сушіння не заборонено виробником спальника, то можна скористатися ним після того, як мішок вже трохи підсох природним шляхом. У сушарці він досить швидко просохне остаточно. Увімкніть делікатний режим і додайте до пухового спальника тенісні м'ячі - саме на етапі сушіння вони зіграють позитивну роль, розбивши грудки мокрого утеплювача.
Зберігання спального мішка

Правильне зберігання спального мішка - запорука того, що наступного сезону в ньому буде тепло. Перед тривалим зберіганням ще раз просушіть та провітріть спальник. Не втрамбуйте його в компресійний мішок. Спальник, який зберігається в стислому стані, втрачає в теплі: утеплювач злежується і потім гірше відновлює свій об'єм. Зберігайте спальник згорнутим, як ковдру, або у вільному мішку. У багатьох спальників він у комплекті.

Чохол для зберігання, яким комплектуються пухові спальні мішки бренду Sierra Designs

Покладіть спальник на вільну полицю у шафі або в ящик під диваном

Отже, візьміть на озброєння шість основних правил догляду за спальним мішком:

- Для прання використовуйте миючі засоби без кондиціонера, відбілювача та різких ароматів, а ще краще спеціальні рідини.

- Періть при делікатному режимі при температурі не вище 30°C без віджиму.

- Сушіть природним шляхом у горизонтальному положенні або в сушильній машині, якщо це дозволено виробником.

- Зберігайте спальник у розкладеному стані або у вільному мішку, а також правильно пакуйте у поході.

- Не періть спальник занадто часто - найкраще раз на 3-4 роки, але орієнтуйтесь по мірі забруднення.

- Використовуйте вкладиш, спіть у чистому одязі та сушіть спальник після кожної ночі у поході.


Догляд за наметом

Правильний догляд за наметом справді допомагає суттєво продовжити термін його служби.  Давайте розглянемо 10 базових правил турботи про ваш похідний будиночок.

  1. В жодному разі не упаковуйте та не зберігайте намет мокрим чи вологим. Навіть якщо Ви не потрапляли під дощ, а небо всю ніч було зоряним і безхмарним, намет слід обов’язково просушити від вранішньої роси чи конденсату. Нехтування цим правилом може призвести до передчасного руйнування матеріалів, утворення плісняви та появи неприємних запахів. Завжди провітрюйте і ретельно сушіть намет перед тим, як скласти його і прибрати до шафи до наступного походу.

Зручно сушити намет під час сніданку, відділивши тент від внутрішньої частини

  1. Якщо від неправильної експлуатації ваш намет таки вкрився пліснявою, або ж на ньому з’явилися плями, у жодному разі не треба його прати, особливо у пральній машині з використанням звичайних порошків. Зовнішній тент намету покритий спеціальним водовідштовхувальним просоченням, яке від вологи та агресивних засобів руйнується. Найкращий варіант – протерти забруднені місця вологою губкою чи шматинкою без жодної хімії. А ось з жирними  плямами доведеться змиритися, якщо не хочете пошкодити водонепроникне покриття. У випадку, якщо без глобального миття не обійтись, рекомендуємо після цього застосовувати спеціальну рідину для додаткового просочення намету. Цей засіб зможе трохи покращити рівень водозахищеності. Чудово з таким завданням справляється Nikwax Tent & Gear Proof.

*Маленька хитрість: якщо Ви забруднили намет смолою, то дочекайтеся поки вона висохне і прикладіть до забрудненого місця з внутрішньої сторони тканини лід – охолоджена смола стає крихкою і легше відходить.

  1. Не лінуйтесь після кожного походу чистити тент і внутрішню частину, каркас і кілки від бруду й пилюки та складати все у призначені для цього чохли. Таким чином намет надійно служитиме Вам та зберігатиме естетичний вигляд протягом довгих років. Перш ніж відправити намет у довгу «сплячку»,  перевірте його на поломки та полагодьте, якщо щось зламалося. Не варто відкладати ремонт туристичного спорядження на потім – якщо Ви не займетесь цим одразу, то за кілька тижнів можете просто забути. А потім в останній вечір перед походом Вас може спіткати зла несподіванка. Щоб вберегтись від неї, радимо робити все завчасно.

  2. Звертайте увагу на правильне висушування намету. Бажано робити це на свіжому повітрі, уникаючи потрапляння прямих сонячних променів. Перед просушуванням витягніть всі речі з намету, відкрийте всі входи, розрівняйте складки. Якщо після подорожі погода не дозволяє добре просушити намет на вулиці, то розстеліть його в будинку. У жодному разі не сушіть намет біля батареї.

  3. Зберігати намет слід у сухому (але не пересушеному) та прохолодному місці, уникаючи потрапляння прямих сонячних променів. Не можна залишати намет у холодну пору року в неопалювальних гаражах, на балконах тощо, оскільки перепади температур і конденсат можуть погано вплинути на нього. В іншому випадку, треба час від часу діставати намет із чохла та провітрювати його на свіжому повітрі.

Пакуйте складові намету по рідних чохлах

Основні пункти догляду за наметом: 

  1. Уникайте потрапляння на намет ультрафіолету. Сонячні промені руйнують  волокна тканини (особливо якщо це нейлон), висушують їх і роблять ламкими, що знижує міцність тканини та призводить до розривів. Для цього треба намагатись ставити намет у затінку, а не під прямою дією ультрафіолету. Уважно ставтеся до вибору місця для встановлення, добре фіксуйте і розтягуйте намет, щоб його не забрало вітром, а в тенті не накопичувалася волога.

  2. Слідкуйте за тим, що зберігається поруч з вашим наметом. На антресолях і в гаражі можуть зберігатися їдкі речовини і розчинники. Агресивна хімія легко пропалює у синтетиці дірки, а пари розчинників знищують вологозахисну плівку.

  3. Більшість пошкоджень намет отримує... під час встановлення. Особливо це стосується дуг. Під час встановлення стикуйте сегменти дуг між собою ретельно та дбайливо, щоб не надламати їх. У той же час не слід це робити занадто старанно, щоб ненароком не деформувати секції. При розборі дуг рухайтеся від центру до країв: так натяг еластичного шнура всередині секцій буде рівномірним, і ви мінімізуєте ризик його пошкодити. Перед тим, як упакувати дуги, їх слід очистити від забруднень, особливо від слідів пилу та відкладень солі. Також слід уважно і дбайливо ставитися до блискавок. Намагайтеся відкривати та закривати блискавки вашого намету акуратно, плавно та без ривків – це найкраще, що можна зробити, щоб продовжити термін їхньої служби. Утримуйте блискавки в чистоті. Особливо небезпечний для них дрібний пісок, який, забиваючись між зубцями, може згодом вивести блискавку з ладу.

Намет із правильно зафіксованими розтяжками

Як запобігти появі конденсату всередині намету? 

Дуже часто, прокинувшись вранці у наметі, ми виявляємо, що внутрішня поверхня тенту стала вологою. Щоб дати раду причинам, доведеться згадати курс фізики. Конденсація відбувається, тому що в теплому повітрі молекули води знаходяться в газоподібному стані, і коли вода з теплого повітря потрапляє на холодну поверхню, молекули втрачають енергію і сповільнюються - відбувається природний процес конденсації, що притягує молекули води одна до одної і переводить їх у рідкий стан.


Якщо перейти від фізики до практики, то чим вища вологість і чим більша різниця між температурою повітря та температурою поверхні, тим швидше відбувається процес конденсації. Коли ви спите вночі, тепло від вашого дихання та тіла нагріває повітря всередині намету. При зменшенні зовнішньої температури намету тент охолоджується. Коли тепле повітря проходить через «дихаючий» матеріал внутрішнього намету, потрапляє на холодний зовнішній тент намету та підлогу, відбувається конденсація з утворенням крапель.

Запобігти процесу конденсації повністю не вийде, але зменшити його можна, створивши в наметі повітряний потік. Наприклад, закочувавши двері тамбуру або частково прочинивши блискавки. Якщо неможливо забезпечити вентиляцію і конденсація все ж таки відбулася, просто протріть тент туристичним рушником або зніміть його і покладіть мокрою стороною на сонці - волога швидко випарується. Перед тим, як скласти намет, обов'язково переконайтеся, що він повністю сухий.

Відкриваємо обидва входи для кращої вентиляції

Ми рекомендуємо спеціалізовані похідні рушники, наприклад, від бренду Sea To Summit  із синтетичних волокон. Вони дуже швидко вбирають вологу, яка назбиралась у наметі і так само швидко висихають, не займають багато місця і мало важать. Звичайні рушники, якими ми користуємося у місті, у поході абсолютно нежиттєздатні :)

Піклуйтеся про свою похідну квартиру, любіть її  і пам’ятайте, що при належному догляді і зберіганні намет буде виглядати як новий і через десять років інтенсивної експлуатації.

Туристичний рюкзак – це один із «слонів», на яких тримається весь похід. 

Найчастіше, у процесі подорожі найбільше піддається «стражданням» заплічний друг: нещадно затягується і забруднюється. Аксесуар може серйозно потріпатися в походах, але прослужить довго, якщо ставитись до нього з належною увагою і дотримуватися простих правил. Вміння обирати та збирати туристичний рюкзак – ще не всі таланти, які знадобляться альпіністу, любителю спелеології, дводенному хайкеру або фанату водного туризму. Таким людям доводиться піддавати пристосування ручної поклажі усіляким випробуванням. Щоб ваш «друг» прожив довге життя, його доведеться доглядати.

По-перше, не перевантажуйте його понад зазначену масу. В більшості випадків виробники вказують максимально допустиме навантаження у характеристиках моделі. При правильному завантаженні підвісна система і шви рюкзака прослужать якнайдовше. Важливо також правильно розподілити вантаж всередині рюкзака для правильного розвантаження і зручності. Ось деякі лайфхаки:

  • важкі речі пакуємо ближче до спини
  • завантаження рюкзака починаємо знизу. Для спальника дуже зручно використовувати відділення з нижнім доступом, якщо таке є у вашому наплічнику.
  • стараємось якомога менше речей кріпити зовні рюкзака, особливо якщо це габаритне спорядження на зразок спальника чи намету. Адже у процесі продирання через ліс чи пакування рюкзака у багажник авто ці “ялинкові прикраси” можуть відлетіти і  загубитись чи серйозно намокнути і забруднитись.
  • легкі речі всередині рюкзака розміщуємо навколо важких, для максимального балансу і ефективного використання внутрішнього простору.

По-друге, всі стропи, стяжки та застібки мають бути або затягнуті, або застебнуті. Тобто пластик не повинен волочитися по землі, вдаряючись об все що йому трапиться. А в блискавці не повинно бути бруду. 

Третє: використовуйте рейнкавер не лише від дощу. Він дуже добре захищає і від бруду та плям при перевезенні громадським транспортом. У більшості топових брендів рейнкавер іде у комплекті, але навіть якщо купуєте додатково - невелика ціна компенсується величезною користю.

Четверте: бережіть тканину наплічника від порізів. Для цього надійно пакуйте ножі, сокири і пили та оглядайте рюкзак після кожного походу. У випадку, якщо тканина таки пошкодилась - ми у Робінзоні можемо запропонувати вам різного роду ремнабори і самоклеючі латки для виправлення ситуації)

Екстренна чистка рюкзака у поході


Прання рюкзака. 

 Більшість туристичних рюкзаків не передбачають можливості використання пральної машини. Це може пошкодити захисне покриття та прискорити знос спорядження. Тому прати доведеться вручну. Рюкзак та всі його кишені потрібно звільнити від вмісту, а металеві та пластикові елементи, якщо вони знімаються, зняти та вичистити окремо. Очистити метал, пластик і шкіру найпростіше меламіновою губкою. Спочатку потрібно очистити тканину від сильних забруднень. Для чищення використовується м'яка зубна щітка, губка або ганчірочка з мікрофібри. В якості миючих засобів можна використовувати сучасні рідкі засоби для прання або мильний розчин, наприклад зі звичайного господарського мила. Місця забруднення потрібно змочити у розчині та залишити на 20-30 хвилин, після чого за допомогою губки або щітки видалити забруднення. Після цього можна прати рюкзак цілком, наприклад, у ванній. Пральний порошок не протипоказаний для тканини рюкзака, але він дуже погано виполіскується. Тому краще використовувати гелі чи мильний розчин.

ВАЖЛИВО! Для прання рюкзака не можна використовувати засоби для миття посуду. Вони ефективно розщеплюють жир, але для тканини можуть виявитися згубними.

Миття рюкзака у ванні


Сушіння рюкзака

Туристичний рюкзак повинен повністю висохнути природним чином, перш ніж ви приберете його до наступного сезону. Не сушіть рюкзак на батареї та біля відкритих джерел вогню, а також при прямих сонячних променях.

Не можна рюкзак викручувати. Після прання слід дати стекти, потім вирівняти його, щоб при висиханні не залишилося заломів, і далі досушувати природним шляхом далеко від тепла у вирівняному стані.
Зберігати атрибут туриста слід у сухому місці, бажано не приваленим купою речей (щоб не втратити форму і не пошкодити елементи). Якщо це шафа - не вішати за верхню ручку на гачок (поки висітиме - розтягнеться і змінить форму).Покладіть на верхню полицю шафки або по сусідству до зимових речей. Не рекомендуємо кидати зверху на шафу, щоб запобігти покриттю та набиванню пилу по рюкзаку (можна, тільки якщо затягнути в плівку або спеціальний пакет для одягу). У жодному разі не кидайте на довгий час рюкзак у гаражі або іншому сирому приміщенні, інакше в середині речі утворюється пліснява та неприємний запах. Подбайте про те, щоб рюкзак не «задихнувся» — покладіть у середину тканинний мішечок з кавовими зернами, квітами лаванди, або спеціальні ароматичні саше.
Невеликі паперові пакетики з силікагелем, покладені в рюкзак, стануть у нагоді і в поході, і при зберіганні рюкзака: вони вбирають вологу і запобігають виникненню неприємного запаху. Якщо після прання не вдалося позбавитися запаху, можна скористатися дезодорантом для взуття.


Як бачите: не такий страшний правильний догляд за спорядженням, як здається) Любіть його і воно прослужить вам роками, а ми у Робінзоні допоможемо вибрати саме те, що потрібно.