27 Jul
27Jul

В цій статті Ми допоможемо Вам підібрати трекінгові палиці, і розкажемо, на що потрібно звертати увагу при їх виборі. Трекінгові палиці створені для того, щоб розвантажити ноги, тобто, передати навантаження від ніг на руки. З трекінговими палицями Ви: 

а) подолаєте більшу дистанцію,

б) будете менше змучуватись,

в) розприділите навантаження між рукамиі і ногами, і як наслідок ваші колінні суглоби будуть вам служити довше.

    Вибираючи палиці Вам доведеться шукати компроміс між: вагою, міцністю, тактильними особливостями матеріалів і ціною. 

   Отже по черзі.

1. Вага.  Легкими ввважають палиці  вагою в середньому становить від 160 до 230 грам (одна палиця). Це палиці які зроблені як правило з карбону або надлегких сплавів алюмінію.  Вага безпосередньо впливає на ціну. 

2. Матеріал основи і ручок. Найчастіше застосовують як матеріал основи сплави алюмінію і карбон. Алюміній більш міцний за карбон, але важчий. Також карбонові трекінгові палиці будуть суттєво дорожчими. 

Зверніть увагу, що сплави алюмінію можуть бути також різними. Класикою вважається сплав ALU7075, який зарекомендував себе як один з кращих у співвідношенні міцності та ваги. Проте зустрічаються палиці і дешевші зі сплавів ALU6061, в бюджетному сегменті, які доволі міцні, але важчі, зате дешевші.

   Ручки трекінгових палиць можуть виконані з таких матеріалів: коркуполіуретанової пінигумипластику.    Добре відводить вологу з руки і вбирає в себе - це ручка виконана з корку, також вона приємна на дотик і зручна. Такий вид ручки застосовують у дорогих моделях трекінгових палицях.

Ручка виконана з коркового матеріалу  

 

Наступним матеріалом ручки є поліуретанова піна, вона також добре відводить вологу і дуже зручна для рук. Класно коли ручка є подовжена тому, що на спусках потрібно братись за верх ручки, на підйомах -  за низ (подовжену частину ручки). Таку ручку застосовують у дорогих і середньої вартості трекінгових палицях.

Ручка виконана з поліуретанової піни   

 

Пластикова ручка не відводить вологи від рук, і менш зручна на дотик ніж ручка з корку або піни. Таку ручку застосовують у бюджетних трекінгових палицях.

Ручка виконана з пластику    


Також вдалими є ручки з комбінованих матеріалів, корку і піни. Воно володіють гарними характеристиками, які Ми наводили вище, і також застосовуються в дорогих трекінгових палицях.

Ручка виконана з корку і поліуретанової піни    


3. Довжина.  Трекінгові палиці можуть бути фіксованої і регульованої довжини. Перші регулювати не можна, розмір їх є сталим. Другі - регулюються, за допомогою затискачів або закрутки. Як приклад можна звернути увагу на класику Black Diamond Distance Z - це трекінгові палиці фіксованої довжини,  і звичні для більшості регульовані -  Masters Ranger.

Переваги фіксованих палиць - вони компактніші, легші, швидко розкладаються і складаються. Їх використовують спортсмени, туристи легкоходи, тощо.

Щоб підібрати рекомендовану довжину палиць необхідно зріст людини помножити на 0,7         (при таких значеннях руки, які тримають трекінгові палиці будуть утворювати кут 90 град). Наприклад, мій зріст 192 см. Необхідна довжина буде рівна  192 см х 0,7=135cм. Тому я буду обирати трекінгові палиці фіксованої довжини 135 см або регульованої довжини 140см (5 см - це запас довжини).

Трекінгові палиці регульованої довжини Masters Eiger HP 140см з робочою довжиною 135 см на зріст 192см.


4. Кількість секцій.  Найчастіше застосовуються трьохсекційні трекінгові палиці, рідше - двохсекційні. Перевагою  трьохсекційних є те, що вони не є довгими в складеному вигляді. Двохсекційні трекінгові палиці мають більшу довжину в складеному вигляді і їх можна застосовувати, як палиці для лижного спорту.    

5. Система  регулювання.  Є  три найбільш вживаних  системи  фіксації: затискач,  закрутка (цанговий),  “Z”  система. Найбільш розповсюджені є: затискач і цанговий зажим. 

Затискач представляє собою пластмасовий або металевий ексцентриковий замок, розміщений на зовнішній стороні секції трекінгової палки. 

Цанговий зажим представляє собою розміщену всередині трекінгової палиці пластмасову цангову втулку, яка при повороті секції розжимається і щільно притискає суміжні секції одна до одної.

Різноманітні бренди використовують різні варіанти фіксації і регулювання, які часто залежать від якості виготовлення в першу чергу. Проте, на нашу думку, користуватися затискачем в більшості випадків зручніше, якщо ви звичайно купили якісні палиці.

   Трекінгові палиці із способом фіксації на затискачах


Трекінгові палиці із способом фіксації на закрутках


Окремо можна виділити систему швидкого збору Z-Pole. Трьохсекційна складна конструкція дозволяє швидко і легко скласти/розкласти палиці навіть на ходу. Ця система є дуже надійною, оскільки всередині алюмінієвого профілю є трос, який є міцним і знаходиться в силіконовому чохлі. З часом цей трос провисає, але його можна підтягнути. Також силіконовий трикутний переріз, в зоні стику, дає змогу легко збирати трекінгові палиці.

Трекінгові палиці із системою фіксації Z-Pole   

 

6. Темляк. Він потрібний для того, щоб уникнути зайвої напруги руки, яка утворюється при триманні трекінгових палиць, а також уникнути нещасного випадку внаслідок втрати рівноваги. Щоб правильно надіти темляк потрібно кість руки протягнути в петлю знизу. Таким чином, при триманні трекінгових палиць темляк затиснутий між її рукояткою і долонею, при цьому кінці обох строп темляка розташовуються між великим і вказівним пальцем руки. В деяких ситуаціях взагалі не слід протягувати долоні в темляки трекінгових палиць, слідуючи простим принципом “Краще втратити палиці, ніж бути травмованим ними”. Також значна частина людей цілеспрямовано використовує трекінгові палиці зі знятими з них темляками. Відсутність темляків пояснювалось можливістю практично блискавично позбутись трекінгових палиць в екстреному випадку, і знятий темляк зменшує вагу палиць.    

Чи Ви будете використовувати темляк, чи відмовитись від нього Ми залишаємо на Ваш розсуд. Але, якщо будете використовувати темляк, то вибирайте його з дихаючого матеріалу, який добре відводить вологу.

Неправильно і правильно одягнутий темляк в трекінгових палицях 

      

7. Антишок. Антишок - це наявність у трекінгових палицях додаткової функції, здатної амортизувати ударну дію і навантаження. Ця функція є доцільною лише на спусках, на підйомах вона є зайвою через те, що користувач зазнає додаткових енергетичних витрат. Система “антишок” все ж таки збільшує обсяг роботи, виробленої суглобами верхніх кінцівок. Також ця система збільшує вагу трекінгових палиць. Людина, яка користується трекінговими палицями, оснащеної системою антишок, в деяких ситуаціях не буде здатна розпізнати, чи є “клевок” цієї трекінгової палиці наслідком роботи системи “антишок” або ж наслідком руху каменю, в який уперта трекінгова палиця. Навряд чи можна поставити під сумнів істинність твердження “Чим більше деталей містить пристрій, тим вища ймовірність його поломки і тим складніше його обслуговування, і ремонт”.

Трекінгові палиці Black Diamond Trail Shock Pro з системою “антишок” 

   

8. Наконечник. Наконечник має бути нековзким карбідним, який характеризується максимальним зчепленням з будь-якою поверхнею. Добре коли він змінний і його можна змінити в домашніх умовах. Багато виробників трекінгових палиць вказують спосіб заміни наконечників в домашніх умовах. Ці способи значно спрощують його заміну.

Карбідний наконечник       


І наостанок наведемо таблицю, де Ви зможете порівняти різні трекінгові палиці за:  вагою, матеріалом основи і ручок, довжиною, кількістю секцій, системою регулювання, наконечником. 

Бренд
Трекінгові палиці Tramp Guide
Kelty Scree
Masters Eiger HP
Black Diamond Distance FLZ
Black Diamond Distance Carbon Z
Вага, г
550
564
600
455
298
Матеріал основи і ручок
алюміній поліуретанова піна
алюміній корок і піна
алюміній поліуретанова піна
алюміній анатомічна, піна
карбон анатомічна, піна
Довжина, см
135
135
140
95-110 105-125 120-140
100/ 110/   20/ 130
Кількість секцій
3
3
3
3
3
Система регулювання
замки
замки
замки
FlickLock
FlickLock
Наконечник
карбід вольфрамовий
карбідний
карбідний
карбідний
карбідний
Ціна, грн
1474
2030
2056
3848
4703


Це всі поради, які Ми хотіли Вам дати, щодо вибору трекінгових палиць. Приходьте в магазин “Робінзон” і Ми допоможемо Вам підібрати трекінгові  палиці під Ваші потреби, і зробимо цей процес приємним і вдалим.