02 Feb
02Feb

ЗМІСТ 

  1. Білл Гор - засновник світового бренду, історія заснування Gore
  2. Коротко про мембрани, місце Gore-Tex в загальній класифікації. Особливості та цікаві факти Gore-Tex
  3. Види та категорії мембран Gore-Tex
    1. Серія Pro
    2. Серія Active
    3. Серія Gore Products
    4. Серія Infinium
    5. Серія Windstopper
  4. Мембрани Gore-Tex для взуття
  5. Мембрани Gore-Tex у рукавицях
  6. Тестування мембран
  7. Догляд за мембранами
  8. Підсумок


Які асоціації у вас виникають, коли ви чуєте слово мембрана? Хтось скаже захист від дощу, хтось скаже мембранна куртка чи взуття, а хтось скаже - Gore-Tex. Всім привіт, на зв’язку Тарас і сьогодні ми будемо говорити про бренд, який вніс величезний вклад в розвиток аутдорного спорядження - Gore.

1. Білл Гор - засновник світового бренду, історія заснування Gore

Gore було засновано 1 січня 1958 року Вілбертом Л. (Білл) і Женев'євою (Вів) Гор. Повна назва компанії W. L. Gore & Associates, Inc. За освітою Білл - інженер-хімік, тому він цікавився полімерною інженерією. До створення своєї компанії - Білл працював у компанії DuPont (у їхньому достатку - розробка таких тканин, як нейлон, кордура, кевлар - без яких зараз важко уявити сучасного туриста). У 1957 році Гор залишив кар'єру в DuPont, щоб реалізувати власну ідею виготовлення електронного стрічкового кабелю, ізольованого політетрафторетиленом (PTFE) для використання в комп'ютерах. Наступного року, він разом з дружиною заснував Gore - бренд, який створив революцію в аутдорному світі.

До появи мембран в одязі та взутті використовували різні непромокаючі та непроникні для вітру матеріали, але жоден з них не міг виводити назовні випаровування від тіла людини. Тому речі ставали мокрими зсередини, особливо під час активного фізичного навантаження. Виникнення мембрани можна вважати випадковістю. Це сталося в 1969 році, коли син Білла - Боб Гор експериментував з політрафторетиленом (більш відомим, як “тефлон”, PTFE), щоб виявити його властивості. На той час тефлон був відносно новим матеріалом, який у 1938 році відкрила компанія DuPont. В результаті невдалого експерименту Бобу вдалось розтягнути матеріал на майже 800%, перетворивши його на тонку плівку. Як було виявлено пізніше - ця плівка має мікропори, що здатні не пропускати воду з одного боку та пропускати крізь себе окремі молекули води - пару.

W. L. Gore & Associates, Inc. зацікавилась своєю новою розробкою та почала активно використовувати її в електроізоляції тонких кабелів. Згодом, компанія використовувала розробку для фільтрації води та при створенні скафандрів для астронавтів. Проте, Боб вважав, що повний потенціал нового матеріалу ще не реалізований і звернув свою увагу на аутдорне спорядження, оскільки ново-створена мембрана не пропускала воду, однак добре “дихала”. Варто також додати, що батько Боба - Білл любив мандрувати і був завзятим туристом. Так і почався шлях компанії Gore у туристичній індустрії. Боб Гор запатентував свій винахід і вже в 1978 році компанія Gore випустила свої перші куртки з мембраною, яка отримала назву Gore-Tex.

2. Коротко про мембрани, місце Gore-Tex в загальній класифікації. Особливості та цікаві факти Gore-Tex

Отож, що ж таке мембрана? Мембрана - це тканина, що складається з волокон, які мають у собі отвори таких розмірів, що забезпечують захист від потрапляння крапель води, але й дозволяють водяній парі виходити назовні. Мембранні тканини дуже легко пошкодити, саме тому виробники мембранних речей приклеюють її до тканини, аби захистити від небажаних пошкоджень.

За своїм типом мембрани поділяються на пористі, безпористі та комбіновані

Пориста мембрана – плівка з великою кількістю мікропор, такого розміру, щоб пропускати молекули пари (вони в 700 разів менші за розмір пори), проте не пропускати краплі води (вони в 20 000 разів більші за розмір пори).

Безпориста мембрана – це тонка губка, яка вбирає в себе випари та вологу, а потім виводить їх на зовнішній шар.

Комбінована мембрана  – це мембрана, виготовлена з використанням обох технологій. Вони є найбільш технологічними та найдорожчими, оскільки мають найкращі показники.

Мембранні тканини зазвичай складаються з двох-трьох шарів матеріалу. В залежності від кількості шарів, тканина маркується 2L, 3L і 2.5L відповідно. Якщо тема мембран є для вас новою, то раджу почитати статтю мого колеги, де він детально розказує що це таке і з чим його їсти. Посилання ТУТ.  Мембрани Gore-Tex є пористими. В дорожчих серіях (Pro та Active) компанія почала використовувати комбінований тип мембран. Варто додати, що більшість мембран марки Gore-Tex є 3-шаровими, що свідчить про їхній високий рівень та надійність.

Gore-Tex - на даний момент, це безумовний лідер ринку мембран і всі виробники аутдор спорядження прагнуть хоч трішки наблизитись до його рівня. Тому для мембран придумали 2 основні параметри, згідно яких їх можна порівняти. 

1. Водостійкість

Одна з двох найважливіших функцій мембрани. Власне мандрівники й туристи витрачають великі кошти на куртки з високотехнологічними мембранами, щоб залишатись сухими. Якщо одяг промокає - ви починаєте втрачати тепло, а за ним і енергію. Це може призвести до негативних наслідків для вашого здоров’я, а під час альпіністичних сходжень - навіть до смерті. Тому високий поріг водостійкості мембрани є критично важливим параметром. Як його вимірюють - детально описано ТУТ, а я просто наведу таблицю, в якій подано необхідну водостійкість для різних типів погоди. Звідси можемо бачити, що мембрани у 10,000 мм. водостійкості цілком вистачає у більшості ситуацій, саме тому їх виробляють найбільше. 

Тип дощу
Інтенсивність опадів, (мм/год)
Розмір крапель, (мм)
Необхідна розрахункова водостійкість, (мм H2O)
Моросить
<= 1
0,1
300
Легкий
1...2
0,5
1800
Середньої сили
3...10
2
7500
Сильний
10...30
3
11200
Шторм
100...200
8
20000


2. Паропроникність

Наступний, але не менш важливий компонент. Під час трекінгу, альп.сходження, їзди на велосипеді чи просто прогулянки - ваше тіло виділяє пару, внаслідок фізичних навантажень, яка конденсується на внутрішніх стінках куртки. Чим активніше навантаження або чим більш жаркі погодні умови - тим більше конденсату утворюватиметься. Відповідно, щоб не мокнути зсередини - цю вологу варто кудись дівати. Для цього створюються мембрани  з високими показниками паропроникності. Тут відіграє важливу роль - коефіцієнт опору проходженню водяного пару - Ret. Чим менший цей показник, тим більше “дихає” мембрана. Ось порівняльна таблиця з показниками “дихання” та видами активності:  

Фізична активність
Паропроникність,(m2•24h)
RET
Висока (біг на лижах), гірський байкінг, альпінізм
рекомендуєтся 20000 і вище
менше 6
Середня (ПВД, скелелазіння, спуск на лижах)
від 10000 до 20000
від 6 до 13
Низька (місто)
менше 10000
більше 13


До речі, Gore-Tex не вказує параметри водостійкості та паропроникності на своїх виробах. А все, тому, що у компанії є декілька основних категорій мембран і кожна категорія має свої визначені характеристики. Детальніше про кожну з категорій поговоримо далі. 

На чорних ромбових бірках Gore-Tex написана цікава фраза – “GUARANTEED TO KEEP YOU DRY”. Вона означає, що “якщо клієнт не повністю задоволений водостійкістю, вітростійкістю чи паропроникністю у продукті Gore-Tex компанія виправить його, замінить або поверне гроші”.

3. Види та категорії мембран Gore-Tex

Тож давайте знайомитись з сімейством  Gore-Tex. Різновидів мембран Gore-Tex є велика кількість, а тому, щоб туристам було легше орієнтуватися при виборі - сама компанія виділяє наступні категорії, які базуються на показниках водостійкості, паропроникності, опору вітру та стійкості до зносу: 

Gore-Tex Pro, Gore-Tex Active, Gore-Tex Products, Gore-Tex Infinium, Gore Windstopper. Також поговоримо про те, які бувають мембрани в рукавицях та взутті.             

Давайте детально познайомимося з кожною серією. 

Gore-Tex Pro - серія виконана із найбільш зносостійких матеріалів, які мають найвищі показники водостійкості. Створені для використання в екстремальних умовах. В серії є 3 мембрани - GTX Pro Most Rugged (найміцніша та найбільш довговічна), GTX Pro Most Breathable (з назви очевидно, що вона дихатиме найкраще з усієї серії Pro - Ret = 3-6) та GTX Pro Stretch (еластична версія мембрани Pro). Як я вже зазначив вище - серія Pro має найвищі показники водостійкості - 28 000 мм, та доволі непогані показники паропроникності. Куртки цієї серії добре підходять для тривалих мандрівок середньої та важкої складності, альпіністичних сходжень, фрірайду, категорійних походів.

До речі, в одному виробі - можуть бути поєднаними декілька матеріалів. До прикладу плечі куртки можуть бути зробленими з GTX Pro Most Rugged, як найбільш витривалого, а спина та пахова зона - з GTX Pro Most Breathable для кращої вентиляції.

Gore-Tex Active - максимально дихаючі тканини для інтенсивних фізичних навантажень. Це ультралегка лінійка мембран, яка має чудові показники паропроникності - Ret<3 (20 000 +) та непогані показники водостійкості (23-28 000 мм).

Ці мембрани компактно пакуються і важать надзвичайно мало. До прикладу куртка, виконана з Gore-Tex Active в середньому важить біля 300-350 гр. Очевидно, що така вага досягається використанням більш тонких тканин, в яких менший запас міцності, тому варто більш акуратно користуватися такими виробами. Найбільш популярні сфери застосування - трейловий біг, велоспорт, скітур - все, що має сильні фізичні навантаження.

Gore-Tex Products - найбільш універсальні тканини для широкого спектру активностей. Ця серія вмістила в себе, все те, що не ввійшло в серії Pro та Active. Вся серія надзвичайно велика та різноманітна на різні матеріали, тому давайте розглянемо 2 найпопулярніші та найцікавіші.

Gore-Tex Paclite - 2,5 шаровий ламінат, який має хороші показники водостійкості (28 000мм). З цього матеріалу створюють легкі та компактні куртки, які здатні витримувати сильну негоду. Це  одна з найпростіших мембран, які є  в асортименті Gore-Tex, однак її функціонал доволі непоганий. Вироби з Gore-Tex Paclite добре підходять для використання в місті, оскільки вони займають мало місця, і не займатимуть багато місця в наплічнику. Ціна на продукти з Gore-Tex Paclite буде значно нижчою за ціну на Pro та Active.

Gore-Tex C-Knit - відносно нова розробка бренду. Інноваційність полягає у використанні в мембранних конструкціях абсолютно нового шару підкладки, зв’язаного з найтонших нейлонових волокон на кругових в'язальних машинах. Сітка С-Knit на 10% легша і на 15% краще «дихає» в порівнянні зі своїми трикотажними аналогами. Даний матеріал матиме кращу паропроникність ніж мембрани серії Pro та більшу зносостійкість ніж Active.

Gore-Tex Infinium - спеціальна лінійка матеріалів з підвищеною паропроникністю, створена у 2018 році. Має найменші показники водостійкості, однак найбільші показники паропроникності. Ключова відмінність полягає в способі виготовлення. Тут тефлон розкатують ще сильніше, що робить пори більшими - страждає водостійкість, покращується паропроникність. Ця лінійка позиціонується як міська, оскільки рівень водостійкості матеріалів лише 10 000 мм, тобто цього буде замало для гірських мандрівок чи тим більше альпінізму. Матеріал вирізняється високою паропроникністю - коефіцієнт Ret<3, а також збережені усі характеристики спротиву вітру. Дана лінійка - це скоріше тонкі софтшели, а не мембрани. Ще ця лінійка маркується білим ромбом, на відміну від чорного “класичного”. Чорна етикетка - хороша водостійкість, біла - хороша паропроникність.

Варто також згадати , що в компанії Gore є ще ціла лінійка Gore Windstopper, з матеріалів якої шиють власне віндстопери та софтшели. Давайте, познайомимось з нею також.

Gore WindStopper Products - Повна вітронепроникність та максимальна паропроникність - фраза, яка характеризує цю серію найкраще. Вироби, виготовлені з продуктів Gore WindStopper, повністю вітронепроникні та забезпечують максимальну паропроникність, щоб вам було комфортно в прохолодну та вітряну погоду. Повністю вітронепроникна, але надзвичайно дихаюча мембрана блокує вітер і дозволяє парі виходити. Ця комбінація мінімізує ефект охолодження вітром, одночасно зменшуючи ризик перегріву, коли ви активні. Міцна зовнішня обробка тканини забезпечує додатковий водовідштовхуючий захист.

Gore WindStopper Insulation Protection – матеріал, який використовується для забезпечення максимального захисту в умовах особливо сильного вітру. Йдеться про утеплюючий одяг, який використовують альпіністи – куртки, комбінезони, а також одяг, який підходить для полярних широт. Звичайна мембрана є непрактичною в таких умовах – захист від дощу не потрібний, при цьому менша паропроникність перешкоджає ефективному відведенню вологи від тіла. Також дані матеріали використовуються в одязі для зимового активного відпочинку – забезпечують добрий вітрозахист та не дають поривам вітру витягувати тепле повітря з-під вашого одягу.

Конструктивно це тканинний сендвіч, що складається з 2,3 або 4-х шарів. Спільним для всіх варіантів є використання об'ємного утеплювача – натурального (пуху) або синтетичного. Показники паропроникності самої мембрани WindStopper 0-4 Ret. Підсумкові значення сильно залежать від застосовуваного утеплювача та матеріалу підкладки. 

Gore WindStopper Light Rain Resistance - даний клас матеріалів був розроблений для тих, хто окрім захисту від вітру, хоче також отримати захист від дощу. WindStopper LRR забезпечує захист під час легкого дощу з інтенсивністю опадів до 2,5 мм/год. Ці нові тканини значно розширюють сферу застосування звичайних софтшеллів. Міцний 3-шаровий одяг має герметичні шви і є цінною знахідкою для любителів активного відпочинку, яким потрібна надзвичайна паропроникність та захист від невеликого дощу.

4. Мембрани Gore-Tex для взуття

Я впевнений, що ви зустрічали взуття з лейбою Gore-Tex, яка свідчить про те, що вони не промокають. І тут виникає логічне запитання – яку ж мембрану в них використовують? Чи це ті самі мембрани, які використовують в одязі? Відповідь – ні, Gore має окремі категорії мембран окремо для взуття, оскільки взуття складається з більшої кількості частин ніж куртка чи штани. Помітку Gore-Tex можна зустріти як на легких трейлових кросівках, так і на черевиках для сходження – і мембрана в них різна. Тож давайте глянемо, які мембрани використовуються у взутті. 

Gore-Tex Surround – матеріал, який забезпечує повітропроникність та водостійкість, залишаючись при цьому міцним. Унікальна конструкція відводить зайве тепло та вологу від ваших ніг у всіх напрямках, навіть через підошву. Є найбільш дихаючою технологією взуття Gore-Tex і забезпечить вашим ногам баланс комфорту та захисту навіть у теплих умовах клімату, тож ноги будуть сухими протягом усього дня.

Gore-Tex Extended Comfort – матеріали, які розроблені для взуття, яке використовується переважно в теплих погодних умовах або при інтенсивних фізичних навантаженнях. Використовується переважно у легких кросівках для бігу, трейлів чи велоспорту. Основна фішка цих матеріалів – хороша паропроникність і невелика вага.

Gore-Tex Performance Comfort – сімейство мембран, яке використовується у трекінговому та альпіністичному взутті. Воно стійке до стирань, оскільки розраховане на тривале носіння. Хороша водостійкість забезпечить вашим ногам сухість, оскільки мембрана розрахована на використання у вологих умовах.

Gore-Tex Insulated Comfort –  мембрани, які конструктивно схожі на Performance Comfort, але замість додаткового захисного шару  в їх підкладці використовується утеплювач. Черевики з Gore-Tex Insulated Comfort розраховані на мінливу погоду, коли холод постійно чергується з дощем та снігом. Мембрани цієї категорії активно застосовуються у повсякденному зимовому взутті, черевиках для альпінізму, льодолазання та лижного туризму.

5. Мембрани Gore-Tex у рукавицях

Варто також згадати, які технології Gore-Tex використовує при пошитті рукавиць. Бренд має 3 основні мембрани, які розраховані під різні цілі. Крім класичних мембран, які покликані відводити вологу, в рукавицях часом використовують технології Gore WindStopper. 

Gore-Tex Plus Warm – мембрана, яка поєднується з великою кількістю утеплювача. Технологія спрямована на максимальне збереження тепла. Рукавиці, виконані з такої мембрани – найкраще підходять для зимового трекінгу, альпінізму та використання в надхолодних погодних умовах.

Gore-Tex Active – спрямована на максимальну паропроникність, як і у випадку з одягом. З цієї мембрани виготовляють рукавиці для зимових видів спорту – катання на лижах, сноуборді, фрірайду та не складних зимових походів.

Gore-Tex Grip – мембрана, яка є найтоншою і майже не використовується з утеплювачем. Основна фішка - це максимальна рухливість і чіпкість для ваших пальців. Рукавиці з такої мембрани використовуються в скелелазінні та інших видах активностей, де потрібна свобода руху пальців.

6. Тестування мембран 

Компанія тестує свої матеріали, щоб бути впевненою, що вони прослужать далеко не один сезон. 

1. Rain room test

Gore-Tex використовує власну погодну кімнату для перевірки водостійкості своїх тканин. Їх сучасний тестовий центр розроблений для імітації безлічі умов дощу, з якими ви можете зіткнутися в мандрівках.

2. The Martindale test

Також бренд проводить тест на зносостійкість тканин, оскільки аутдорні речі використовуються в значно агресивнішому середовищі, ніж міські. Усі тканини Gore-Tex розроблені, щоб витримувати важкі погодні умови та мати високу зносостійкість. Щоб імітувати ці типи умов і використання, для яких призначені вироби Gore-Tex, тест Мартіндейла багаторазово шліфує шерсть або наждачний папір об тканину зі змінним тиском залежно від того, наскільки міцною буде конкретна тканина Gore. Цей агресивний тест триває, поки Gore-Tex не підтвердить міцність тканини.

3. The cold flex test

The cold flex test від Gore випробовує тканину під впливом різних температур, одночасно розтягуючи й стискаючи її протягом значної кількості часу. Щоб пройти цей тест, тканина Gore-Tex повинна витримати це напружене випробування і бути готовою до використання за призначенням.

4. Human test

Фінальним тестом, якщо матеріал пройшов всі попередні випробування є тест людьми. Gore пропонує різним спортсменам та мандрівникам відтестити нову продукцію в різних місцях та умовах, щоб гарантувати, що кінцевий клієнт отримає справді довершений продукт.

7. Догляд за мембранами

При покупці мембранного одягу чи взуття з крутою лейбою Gore-tex, вас точно зацікавить скільки дана річ буде жити і виконувати свої функції. Gore-Tex не є  вічним. Навіть потужний Gore-Tex має термін служби. Для людей, які користуються своїм спорядженням щодня, цей термін життя може становити від трьох до п’яти років, а ті, хто використовує спорядження рідше (до прикладу лише в мандрівках), можуть очікувати на майже 15 років функціонування мембрани. Однак тут є важливий фактор – це правильний догляд та бережливе користування.  

Мембранний одяг не можна тримати в надто теплому приміщенні, оскільки тоді клей, яким проклеєні шви ваших штанів чи куртки буде поступово всихатись і у випадку дощу – через шви прокрадитметься волога. Сама мембрана буде цілою, однак на герметичність цілої куртки можете не надіятись. Також, купуючи мембранну річ – одразу купуйте засіб для її прання. Навіть експерти з Gore-Tex рекомендують чистити куртку щомісяця. Підтримка куртки в чистоті – це один із найкращих способів зберегти її термін служби. Бруд, дим і навіть жир і піт можуть завдати шкоди багатьом аспектам вашої куртки та значно скорочувати тривалість її життя. Детально про засоби для прання мембрани написано в статті нашого блогу. Посилання ТУТ.

8. Підсумки

Отож, давайте підсумуємо. У вас могло виникнути логічне запитання – то яка ж з мембран Gore-Tex є найкращою? Однозначної відповіді тут немає. Обирайте, виходячи зі своїх цілей – якщо ви хочете використовувати річ в агресивних умовах (альпінізм, довготривалі мандрівки чи фрірайд) – обирайте Gore-Tex Pro, якщо в першу чергу вам важлива мала вага виробу, хороша паропроникність та водостійкість – Gore-Tex Active. Якщо ви шукаєте річ для використання в місті (біг чи просто щоденне носіння) – зверніть увагу на Gore-Tex Infinium, якщо ж вітростійкість на першому місці – тоді обирайте з лінійки Gore WindStopper. З мембранами в рукавицях та взутті ситуація аналогічна. Також, не забувайте про догляд за речами, якщо хочете, щоб вони служили вам вірою і правдою не один сезон. 

Компанія Gore була і залишається безперечним лідером в галузі виробництва мембран, проте вона не стоїть на місці, а щороку покращує свої матеріали, комбінуючи різні підходи до виробництва та технології. Ключовим завданням бренду є збільшення тривалості циклу використання мембрани. Цим самим компанія робить свій продукт більш екологічним з одного боку (для нас, як клієнтів це означає, що потреба оновлювати мембранні вироби стає дедалі меншою) та конкурентоспроможним з іншого.  

Ну а на разі в мене все – надіюсь мені вдалось відкрити для вас багатий світ продукції Gore, тож коли надумаєте оновити свій гардероб – приходьте в Робінзон, а ми допоможемо вам з вибором. Обирайте Gore-Tex та не мокніть :)