13 Mar
13Mar


Всім привіт, от вже розпочинається весняний сезон, а це час не лише першого теплого сонечка, а часто і довгих сірих дощових днів. Сьогодні хочемо поговорити про те, що найкраще підійде для захисту від опадів в місті і в подорожах. І чи можливо знайти саме той універсальний варіант, який врятує у будь-яких умовах.

Досі багато  людей користуються в межах населених пунктів парасолями, які захищають від дощу, радують своїми веселими кольорами і малюнками, дозволяють врятувати  від дощу не тільки себе, а і друга, проте мають і досить багато недоліків, як-от: вага, розмір, рука, яка починає затерпати під час довгого тримання чи докучливий вітер, що починає вивертати вашу парасольку назовні, ламаючи її.
Парасолю можна використовувати як в місті (якщо не забути вкинути її зранку в свою сумку), так і в заміських прогулянках, нескладних трекінгових походах.
Чи є що запропонувати і чим здивувати у виробників туристичного спорядження? Звичайно! Наприклад, можна знайти маленькі парасолі вагою від 150 грам і розмірами з долоню, яка точно вміститься у вашу кишеню: Sea to Summit TL Pokket Umbrella

Парасолі від виробників туристичного спорядження зроблені зі зносостійких матеріалів, захищені від ультрафіолету, швидко сохнуть, мають посилені спиці, а найголовнішими перевагами залишаються мала вага та компактність.
Sea to Summit Ultra-Sil Trekking Umbrella
 Lifeventure Trek Umbrella Medium

Наступний варіант на якому потрібно зупинитися - пончо. Вони відрізняються за матеріалами, кольорами, кількістю функцій, які здатні виконувати, довжиною тощо.
Найпростіші дощовики-пончо-це одноразові поліетиленові моделі, які максимально легкі, компактні і найдешевші, проте швидко рвуться і викидаються: AceCamp Emergency Rain Poncho.

Це варіант, що підійде для екстрених випадків, коли немає зовсім нічого для захисту, а також для тривожної валізки чи у тих випадках, коли скористатися дощовиком ви плануєте дійсно лише раз, адже такі пончо дуже тонкі і можуть не витримати вашої зустрічі з кущами чи непролазними жерепами.

Трохи міцнішими можуть стати дощовики з вінілу, які дещо об’ємніші і важчі, проте зможуть послужити декілька разів, оскільки зносостійкіші. Також непоганий варіант для використанні у місті та для тих, хто бере в подорож мембранну куртку, проте хоче ще додаткового захисту. З недоліків: паркий, все ж не буде служити довгостроково:
AceCamp Vinyl Rain Poncho


Якщо ж ви хочете придбати пончо, яке б прослужило довше, тоді слід зупинятися на варіантах, що виготовлені з нейлону, силіконізованого нейлону чи поліестеру. Нейлон, на відміну від поліестеру займатиме менше місця та менше важитиме. Ось приклад пончо, яке важить  всього 145 грам та зможе поміститися у кишеню.

Модифікація пончо надзвичайно широка - знайдуться моделі зі спеціальним відділом під рюкзак або без нього, різної довжини для людей низького або високого зросту; з можливістю одягати просто через голову чи з замком для зручного одягання;  з додатковими кишенями чи без них, з застібками на кнопках, замках, шнурках чи липучках. Капюшони зазвичай затягуються на шнурівці, аби залишити мінімум місця, яке контактує з опадами. Деякі моделі мають і спеціальні дашки, що захищають від крапель ваше обличчя.

Цікавим рішенням є і пончо-тент, назва якого одразу акцентує на функціях, які може використовувати цей елемент спорядження. Зазвичай ваше пончо може перетворитися в тент завдяки спеціальним отворам (люверсам), в які ви можете при потребі протягнути мотузку і натягнути тент. Деякі моделі мають одразу в комплекті паракорд та відтяжки, деякі - лише люверси. Ось приклади таких моделей:
Neve Плащ-пончо міні

Пончо-тент Seven Gear Backpacker 

Приклад перетворення пончо в тент 

До речі, якщо ваше пончо зроблене з міцних зносостійких матеріалів, то можете його використовувати і як футпрінт при потребі.
При виборі звертайте увагу на довжину, яка має добре підходити для вашого зросту, пончо часто є коротшим спереду і подовженим ззаду і якщо воно для вас виявиться занадто довгим, під час підйому ви постійно наступатимете на край вашого пончо, що не просто незручно, а може виявитися ще і досить небезпечно. Також робіть акцент на яскравих кольорах, адже при поганій погоді і недостатній видимості - це додатковий фактор безпеки в горах.
Функціонал також має відповідати вашим вимогам. Найкраще - одягніть декілька моделей і визначте в якій почуваєтесь найкомфортніше, спробуйте приміряти і з рюкзаком, якщо пончо має виконувати ще й роль рейнкавера.

Наступне про що хочеться поговорити, торкаючись теми захисту від вологи - це, звичайно, одяг. Коли ми говоримо про водозахисний одяг - маємо на увазі не гідрокостюми, а захисний мембранний одяг, в якому  ви зможете стильно і зручно себе почувати і в межах міста, і в поході, і при цьому на довгий час збережете тіло в сухості і, відповідно, теплі. 


Мембрана - це тканина, що складається з волокон, які мають у собі отвори таких розмірів, що забезпечують захист від потрапляння крапель води, але й дозволяють водяній парі виходити назовні. Тобто такий одяг дозволяє вашому тілу добре дихати і залишатися сухими як зсередини, так і ззовні.

Від інтенсивності опадів та власних вподобань, ви можете одягати тільки верхній елемент, куртку; тільки нижній - штани, або ж поєднувати їх.
 Детально про мембрані тканини  ми вже говорили в цій статті, проте зараз трохи пригадаємо, аби зрозуміти яка мембрана нам підійде в місті, а яка - в поході?

Мембранні тканини дуже тонкі і вразливі, відповідно, їх потрібно чимось підсилювати. Саме тому існують 2; 2.5 та 3-х шарові мембрани.

Двохшарова мембрана прикріплена напряму до тканини, без додаткового захисту, тому вважається однією з найбільш вразливих і бюджетних. Як варіант, може використовуватись в недорогих міських куртках.
2.5 шари порівняно з 2-х шаровою мембраною більш захищена, оскільки поверх мембрани наноситься додаткове поліуретанове напилення з внутрішньої сторони, аби убезпечити мембрану від потрапляння бруду. Відповідно цей тип мембран є зносостійкішим і дорожчим. Це найпопулярніший тип мембран, оскільки співвідношення ціна-якість та універсальність використання дуже імпонує користувачам.
Так, придбавши собі верхній шар одягу з 2.5 - шаровою мембраною ви можете спокійно використовувати його як в побуті, подорожах в інші міста, так і в походах.

3 шари. Окрім самої мембрани і захисного поліуретанового напилення мають ще один захисний шар - тканину, що візуально нагадує дрібні клітинки. Цей тип мембран вважається найбільш зносостійким та зазвичай має дуже високі показники водостійкості. Підійде для використання в агресивному середовищі - скелі, непролазні хащі, військова сфера - ось звичний ареал використання цього типу мембран. Речі, що виготовлені з використанням трьохшарових мембран значно дорожчі та важчі, аніж 2.5 шари, проте і мають трохи інше призначення. Звичайно, ви можете використовувати такі мембрани і для повсякденного вжитку, якщо готові заплатити трохи більше, адже в перспективі така мембрана служитиме вам довше.
На якому ж варіанті зупинитися? Відповідь завжди одна і та ж: не буває єдиного правильного варіанту, обирайте те, що відповідає вашим потребам.
Якщо ви вперше в житті замислюєтесь над придбанням мембранного одягу, але не вважаєте ціну виправданою, можете розпочати знайомство з 2-х шарових, впевнені, що ви з часом оціните зручність і якість та захочете щось, що служитиме довше.
Якщо шукаєте щось найбільш універсальне, тоді є зміст зупинитися на 2,5 шарових. Ви високо оціните річ в своєму гардеробі, яку можна накинути, коли бачите дощик за вікном і коли збиратиметесь в будь-який сезон в Карпати, знаючи, що захист від вологи і вітру ви вже маєте.

Якщо ж ви ще той екстремал або абсолютно не хочете дбати про цілісність ваших речей - то тришарова мембрана для вас.

На що ще звертати увагу при виборі?
Основні функції мембранних виробів - водостійкість та паропровідність. Оскільки одяг має не тільки довго не промокати, але й добре дихати, аби не накопичувати зайву вологу зсередини і давати змогу  відчути сухість як ззовні, так і всередині. Зараз ми не будемо детально зупинятися на цьому питанні, адже вже писали про це раніше. Проте зауважимо, що найбільш поширений показник водостійкості/ паропроникності  для середньої фізичної активності та опадів середньої сили становить  10 000 мм / 10 000 мм. Як показує практика та досвід - цього цілком достатньо, аби залишитися сухими в більшості ситуацій і в місті, і в поході. Якщо ж відштовхуватися від високої фізичної активності чи сильних штормових опадів - варто зупинятися на показниках 20 000 / 20 000. Для повсякденного використання в межах міста показників 5000/ 5000 має бути достатньо.


Насправді мембранних речей на ринку є достатня кількість і якщо ви точно визначились з типом мембрани і її основними показниками, які вас влаштовують, то наступне про що ви маєте думати - зручність.
При виборі мембранної куртки звертаємо увагу на:
Наявність/ відсутність вентиляції та зручність її виконання, кількість та розміщення кишень, реалізація та зручність затягування капюшона, наявність липучки на манжетах рукавів - те, на що точно варто звернути увагу. Ідеальний варіант - приміряти кілька моделей і оцінити зручність реалізації тих чи інших деталей, які важливі саме для вас.
Якщо шукаєте варіант під трекінг - приміряйте ще й з наплічником, так ви зрозумієте наскільки зручно буде йти в куртці, коли маєте маєте щось в кишені або намагаєтесь вдесяте покласти телефон, чи без зупинки розщібнути/застібнути вентиляцію. Ймовірно, для тих, хто обирає куртку вперше - всі ці дрібниці здаватимуться неважливими, адже головне - не мокнути. Але це не зовсім так, вже в першому поході ви відчуєте наскільки важливими є всі ці “дрібниці”.
Ось наприклад декілька цікавих варіантів для міста, з 2-х шаровою мембраною і підкладкою: Tenson Mavia 
Milo Lomi Lady
Мембранні куртки і для міста, і для походів:
Turbat Rainforest Mns - подовжений варіант, який дозволяє залишається сухим навіть без використання мембранних штанів.
Sierra Designs Hurricane
Neve VERSION
Black Diamond W Stormline Stretch Rain Shell
Turbat Reva


Ну і кілька прикладів тришарових мембранних курток:
Turbat Alay Wmn
Black Diamond M Highline Shell 
Mountain Equipment Rupal Jacket
До речі, для пробіжок або дуже теплої погоди, коли дощ злегка моросить, можна використовувати і вітрівки, які додадуть тепла, захистять від вітру і витримають дрібний дощ:
Highlander Stow & Go Pack Away
Directalpine Tornado 1.0

Для осінньої, весняної пори або теплої зими в умовах міста можна використовувати і лижні куртки, адже зазвичай вони легко утеплені, мають мембрану, яка і захистить від опадів, і достатньо добре дихає. Попри все інше вони мають подовжену снігову спідницю, манжети і спеціальні кишеньки під скіпас. Тому якщо ви завзятий любитель лиж і шукаєте універсальний варіант для міста і для катання - обирайте куртку з таким дизайном, який зможе вас влаштувати як на лижній трасі, так і в центрі міста:

Tenson Yoko W
Rehall Andy 22

А що ж з нижнім шаром запитаєте ви? Так, тільки куртка не забезпечить вам cухості, тому що всі краплини стікатимуть вниз і будуть мочити ваші штани, ймовірно, і взуття. Тому на випадок довготривалого перебування під опадами або в зимових походах, де ви багато контактуєте зі снігом, радимо мати щей мембранні штани. Вони, до речі, можуть мати мембранні вставки  в певних місцях (часто в моделях для альпіністів), як-от в цій моделі, наприклад: Mountain Equipment Mission Reg Pant або ж бути повністю мембранними:
Millet CHAM RIDE GTX PANT
Black Diamond M Stormline Strech Rain Pants
Neve Matrix

В цьому випадку все аналогічно - обираєте потрібні для вас показники та, відповідно до того, що видається найбільш зручним, обираєте свою модель, аби все сиділо зручно і кишені були на своїх місцях.

Варто згадати і про штани-самокскиди, які мають блискавку по всій довжині і дозволяють одягнути їх швидко, не знімаючи взуття. Підійде для тих, кому потрібно одягати-знімати цей шар одягу швидко і зручно:
Commandor Oris


Або ж напівкомбінезони, в яких ви зможете легко бродити в високих снігах і не перейматися тим, що сніг випадково опиниться між одягом і вашою спиною. Їх також досить швидко і легко одягнути не знімаючи взуття:
Marmot Alpinist Bib

Наступний елемент вашого спорядження, яке відповідає за сухість - взуття. Так, обирайте моделі з мембраною, особливо якщо підбираєте взуття для демісезонного вжитку, адже саме такі моделі будуть довго зберігати сухість ваших ніг.  Щодо літнього періоду, то тут думки розходяться, адже присутність мембрани ви, швидше за все, відчуватимете, бо ноги будуть дихати гірше, а якщо взуття з мембраною таки промочити, то сохнути воно буде досить довго навіть за високих температур. Тому влітку можна використовувати легке тканинно-сітчасте взуття (з відповідною підошвою, звичайно),  яке буде швидко мокнути, але і швидко сохнути. Це прекрасно, якщо доводиться багато разів переходити річку, наприклад.
Asolo Flyer
Garmont 9.81Fast



Але якщо знаєте, що на всі дні походу прогнозують затяжні дощі - без мембранного взуття нікуди навіть влітку))
Garmont Atacama
 LOWA Malta GTX LO


Якщо говорити про зимовий сезон - найкраще обирати взуття, яке не тільки має мембрану, а й те, що має мінімальну кількість тканинних вставок; найкраще взуття зі суцільної шкіри, нубуку, адже тоді і сам матеріал промокає дуже довго і таким чином ви отримуєте подвійний захист.
Kayland Globo


Ще один нюанс, який може виникнути, коли ви вийшли з дому/намету дуже водостійкими:) - це затікання води всередину взуття, тоді мембрана вас не врятує, адже краплі скочуються з ваших штанів і потрапляють прямісінько всередину взуття.
Але рішення є - гамаші! Можете зупинятися як на коротших, так і на довших варіантах, з використанням мембрани в гамашах або без неї.

Ось кілька вдалих моделей:
Tatonka Gaiter Ripstop short light
Black Diamond Cirque Gaiters
Mountain Equipment Glacier Gaiter


В мандрівці не забувайте і про захист вашого наплічника та речей всередині. Користуйтеся рейнкавером і гермомішками.
Як бачите, елементів захисту від опадів є досить багато на туристичному ринку і вам залишається обрати, який саме найкращий для вас. 

Чи є елементи, які ми назвали взаємозамінними? Частково так, проте часом зовсім непоганим варіантом може бути комбінація кількох елементів, наприклад, мамбранної куртки і пончо, якщо штанів у вас немає, або злива досить сильна і ви хочете перестрахуватись. Але якщо ви потрапляєте в сильну зливу, а всі ваші важливі речі в гермомішку, рюкзак загорнений в чохол від дощу, на вас одягнені мембранна куртка, штани і кросівки з мембраною, а поверх ще й пончо, то шанс залишитися сухим і продовжувати насолоджуватися походом майже 100%.
І пам’ятайте, друзі, не буває поганої погоди, буває невдало підібраний одяг чи спорядження! Аби не схибити - заходьте в “Робінзон” і обирайте те, що до душі!