01 Sep
01Sep

1. Культура кемпінгового відпочинку.
2. Види кемпінгового відпочинку.
Чим відрізняється кемпінг від глемпінгу?
3. Що взяти з собою:
- кемпінгові намети;
- особливості вибору спальника;
- килимки;
- приготування їжі та все необхідне для цього;
- кемпінгові меблі;
- аксесуари, що стануть в нагоді.
3. На що звернути увагу при виборі кемпінгового спорядження?
4. Універсальність: що ж обрати, аби і для кемпінгу, і для походу?
5. Висновки.


Привіт! Літній відпочинок в розпалі, а щоб ознайомитися з якнайбільшою кількістю його видів, поговоримо про те, що таке кемпінг і які бувають його види.

Кемпінг - це комфортний відпочинок на природі, зазвичай сімейного типу, який передбачає менше аскетизму, аніж звичайний похід. Прихильники кемпінгового відпочинку насолоджуються як спогляданням природи, спокійним проведенням часу в цікавих місцях, зоряним небом, багаттям, риболовлею, купанням, так і особистим рівнем комфорту, який самі ж собі і створюють. Кемпінг як вид активного відпочинку почав активно розвиватися ще на початку 20 століття, в той самий час, коли на ринку з’являються намети, спальні мішки та інші туристичні аксесуари.

Кемпінговий відпочинок також може бути різним і загалом можна б виділити такі його типи:

1. Наметовий. Це чи не найбільш поширений вид кемпінгу, який передбачає встановлення наметів у спеціально відведених місцях. Відповідно, такий вид кемпінгу може бути як безкоштовним і пропонувати лише спеціальні хороші місця під ваші намети, а всі інші турботи щодо комфорту ви вирішуєте самостійно, так і платним, який передбачає наявність душу, туалету, можливість зарядити гаджети, місця для пікніка, сміттєві баки, можливо навіть кухні.

2. Автомобільний кемпінг передбачає, що ви мандруєте власним транспортним засобом, зупиняючись час від часу на спеціальних автокемпінгах.

3. Беккантрі кемпінг - такий собі кемпінг-похід, оскільки це відпочинок в глухій місцевості, до якої не дістатися транспортом, частину маршруту доведеться таки пройти, проте точно буде цікаво.

4. Сезонний або спеціальний кемпінг передбачає не лише перебування на природі, а й об’єднує за інтересами, влаштовуючи ваше дозвілля. Під час такого кемпінгу можна і порибалити, і поплавати на човнах.

5. Глемпінг - це комфортніший варіант кемпінгу. По суті, ви маєте абсолютно все необхідне і насолоджуєтесь не лише природою, а й затишком чи навіть розкішшю, яку для вас вже створили. Це майже готельні умови з комфортними ліжками, ваннами, кухнями, можливістю замовити сніданок і т.д., але серед природи, часто навіть у дуже відділенних і мальовничих місцях.

В Україні всі види кемпінгу тільки-но починають розвиватися. Якщо в Європі чи США кемпінговий відпочинок дуже популярний, майже всюди ви зможете знайти відповідні місця, то в Україні цей вид інфраструктури ще лише зароджується, але пошукавши, можна натрапити на досить цікаві варіанти.


Якщо ви збираєтесь насолоджуватися відпочинком у глемпінгу, то, по суті, комфорт буде забезпечений місцем, яке вас прийматиме і потрібні будуть лише особисті речі.


А ми зараз трохи поговоримо про елементи спорядження, які необхідні у випадку, якщо ви збираєтесь на класичний наметовий кемпінг.


1. Кемпінговий намет
- великий, просторий і зручний, досить важкий і об’ємний в складеному стані, потребує відносно багато площі під встановлення, проте порадує просторими спальнями і великими тамбурами, в яких можна влаштувати похідну кухню, пограти в настільні ігри, чи навіть просто зібратися ввечері за столом великою компанією.
На що звернути увагу? При виборі зважайте на розміри і висоту спального місця та тамбуру, відштовхуючись від власних побажань в комфорті. Варто поцікавитись матеріалами дуг, підлоги та тенту, адже від цього залежить якість і вага вашого майбутнього намету. Більше про те як обрати намет ви можете прочитати тут: ДІМ, ЩО ЗАВЖДИ З ТОБОЮ: ЗАГАЛЬНІ РОЗМОВИ ПРО НАМЕТ

А ось декілька прикладів кемпінгових наметів:
Ferrino Chanty 5 Deluxe
Pinguin Omega 4
Easy Camp Galaxy 400

2. Наступне про що вам доведеться подбати, окрім даху над головою - це про комфортну спальну систему - килимок та спальник.

Килимок виконує дві основні функції - захищає від холоду знизу, від землі, а також додає комфорту, згладжуючи нерівні поверхні, такі як камені, шишки і т.д. під вашою спиною.

Загалом килимки можна розділити на три групи: пінкові, самонадувні та надувні. Вони відрізняються своїми розмірами в складеному стані, товщиною та коефіцієнтом R-value. Під час вибору килимка зважайте на показник R-value, аби не було холодно під час сну, адже якщо влітку достатньо коефіцієнта R-value-2 (більшість пінкових туристичних килимків), то ранньої весни чи пізньої осені варто дивитись в бік килимків з показниками 3-3.5.

 
Аби знати про килимки все і трохи більше раджу прочитати цю статтю: ТЕПЛО І М’ЯКО СПАТИ - ГАРНІ ВРАЖЕННЯ МАТИ. ОГЛЯД ТУРИСТИЧНИХ КИЛИМКІВ.

Для кемпінгу досить хорошим вибором можуть стати двомісні самонадувні чи надувні килимки, які гарно закриватимуть велику площу намету:
1.Надувний килимок Exped Ultra 3R Duo LW
2. Самонадувний килимок Terra Incognita Twin 5


Спальний мішок - як ви вже могли здогадатися - це річ універсальна, яку можна використовувати і під час піших походів, і під час кемпінгового відпочику, чи навіть в мандрівці Укрзалізницею.
Тут поради, по суті, ті ж самі, що і при виборі спального мішка для піших мандрівок - зважайте на температурні режими, об’єми, якість та вид наповнювача. Часто любителі кемпінгу зупиняють свій вибір на такому виді спальника як ковдра, оскільки він більш універсальний при таких умовах. Ви зможете зручно ним накритись в гамаку,  біля багаття, чи накритись просто як улюбленою домашньою ковдрою, але серед природи. Гарним рішенням з таким підходом можуть стати наступні варіанти:
1.Спальник Sea to Summit Traveller TRII
2.Terra Incognita Asleep Wide 300
3. Pinguin Blizzard Wide

Або ж існують і інші оптимальні варіанти - комплект спальника та килимка, де виробник вже все підібрав для вас. Наприклад, для літнього відпочинку хорошим рішенням буде ось такий варіант:
Набір спальник-килимок Kelty Campgroud Kit

3. Похідна кухня

Оскільки кемпінговий відпочинок передбачає більше комфорту і більшу кількість елементів спорядження, яке можна взяти з собою, то на похідній кухні можна не економити і взяти все, що потрібно і для легкого приготування, і для естетичного застілля.
Часто під час кемпінгу збираються великі компанії чи й цілі родини, тому маленьким казанком на 1 літр і невеликим пальником обійтись не вдається.
На мою думку, гарним рішенням в таких ситуаціях є кемпінгові газові плити, наприклад, на дві конфорки (аби більше людей в компанії мали можливість долучитись до приготування):
 Портативна газова плитка Vango Blaze Double Grey
Або ж плити з перехідником на великий газовий балон, якщо кемпінгувати ви хочете довго і з розмахом:
Плита портативна Tramp UTRG-058

Більше про види пальників та їх функції можете почитати тут: ЯКІ ГАЗОВІ ПАЛЬНИКИ ДОПОМОГЛИ НАМ ПЕРЕЖИТИ 2022 РІК. І НА ЯКИХ МИ БУДЕМО ВАРИТИ ПЕРЕМОЖНИЙ БОРЩ У 2023?


З вибором приборів, тарілок та горнят проблема також полягає тільки в тому, щоб не розгубитися, адже вони є на різний смак і під різні потреби. Хочете - зупиняйтесь на металевих варіантах, аби можна було і на вогні підігріти, і одразу поїсти:
Миска Terra Incognita алюмінієва Alu Bol 550
Миска з нержавіючої сталі Terra Incognita Steel Bol 500

Для супів або салатів хорошим рішенням будуть великі тарілки з широкими краями: Tatonka Deep Bowl
Якщо ж, все ж, вирішите економити на місці і вазі, то можна обирати тарілки з харчового силікону Lifeventurе Silicone Ellipse Bowl або пластику Lifeventure Ellipse Bowl. Але пам’ятайте, що такий посуд не можна ставити на вогонь!

Столові прибори можете обрати як прості пластикові ложко-виделки: Light My Fire Spork original, так і повноцінні елегантні набори з нержавіючої сталі: Primus CampFire Cutlery Set чи з анодованого алюмінію: Sea To Summit Alpha Set.

Я б ще рекомендувала обов’язково брати з собою термос, до того ж, великого розміру. Аби не доводилося постійно кип’ятити воду, коли будь-хто з компанії захоче гарячого чаю чи кави: Stanley Legendary Classic 1,9 л
Аналогічна порада стосується і термосу для їжі, особливо, якщо берете на відпочинок дітей, що можуть захотіти поїсти в не надто зручний для приготування час: Primus Trailbreak Lunch Jug 400 Pippi

Ізотермічна сумка чудово підійде для використання на відпочинку на свіжому повітрі,  збереже ваші продукти та напої прохолодними та врятує їх від швидкого псування. Маючи такий аксесуар, ви зможете насолоджуватись холодним квасом під час спеки навіть у віддалених куточках.
Сумка-холодильник Kelty Folding Cooler 45 L

Ну і, звісно ж, якщо ви виїжджаєте на пікнік, то варто не забути взяти гриль або мангал, щоб насолодитись неповторними смаками і зробити процес приготування овочів чи м'яса простим і безпечним.
До речі, ще більше функцій пропонує бренд Biolite. З кемпінговим мангалом-зарядкою Biolite FirePit  ви зможете одночасно готувати шашлик, насолоджуватися потріскуючим полум'ям, а також заряджати свої мобільні гаджети, слухати радіо, освітлювати намет, керуючи мангалом дистанційно через Bluetooth.

4. Кемпінгові меблі.


Що взяти на кемпінговий відпочинок з меблів?
Найпотрібніше - стіл, стільці, при потребі - розкладне  ліжко. Аби ще додати трохи комфорту до кухні, особливо, якщо плануєте тривалий відпочинок на одному місці, можна прихопити і спеціальну кухонну шафу, яка чудово зекономить місце і знайде площу під весь ваш посуд чи продукти, а  стільницю, що розташована зверху можна використовувати як площину для приготування:
Кухонна шафа Pinguin Kitchen XL



Стіл - важлива складова, адже він і забезпечує довгі спільні вечері, і комфорт, і місце для приготування чи просто розташування продуктів. Важливо звертати увагу на розмір в складеному та розкладеному стані, площу робочої поверхні, висоту самого столу, аби було зручно сидіти як маленьким, так і дорослим користувачам. Важливим аспектом є і вага самого столу (так, вам його не нести не спині, але переносити з місця на місце таки доведеться), а також максимальне рекомендоване навантаження, яке подає виробник (аби не покласти зайвого і не залишитися без столу). Для цього зважайте на міцність самого каркасу.



Кемпінговий стіл EASY CAMP Rennes L
Кемпінговий стіл для пікніка Pinguin TABLE S
Стіл складний Кемпінг XN-12060

Можна обрати і одразу повноцінні набори, що включають одразу стіл і декілька стільців:
Стіл складаний Pinguin Furniture Set table + 4 стільці  (набір меблів)

Стілець - при його виборі слід зважати на вагу, максимально можливе навантаження (аби не опинитися на землі), комфорт під час сидіння, матеріали тканини, що межує зі спиною (наприклад, якщо хочеться, аби спина краще вентилювалася, можна зупинятися на варіантах, що мають багато сітки).
Крісло Helinox Chair One



Якщо б на відпочинку ви планували багато сидіти, то гарним варіантом є крісла з регулюванням кута нахилу спинки, так ви зможете самостійно визначити положення в якому вам хочеться сидіти і змінювати його час від часу:
Крісло Tramp TRF-066

Важливі аксесуари

Крім основного спорядження і кемпінгових меблів можна взяти ще багато цікавого і корисного, тому зараз поговоримо про дрібнички, які полегшать і покращать ваше перебування на природі.

Гамак - універсальна річ, адже в ньому можна і просто відпочити, і навіть переночувати.
Обирайте гамаки, відштовхуючись від ширини, матеріалів, різновидів строп, та і ваги й об’єму в складеному стані.
Більше про гамаки читайте тут: ТРОХИ БІЛЬШЕ НЕВАГОМОСТІ: ОГЛЯД ГАМАКІВ.
Аби всім лежати було комфортно можете зупинитись на двомісних варіантів: Amazonas Barbados

Тент - захистить і від сонця, і від дощу:
Легкий тент Terra Incognita Tarp 4x5

Репелент - як показує досвід, в нашій місцевості річ незамінна, тому якщо не хочете весь час сидіти в наметі, то візьміть з собою цю важливу дрібничку.
Найчастіше, вони бувають з використання DEET - Диетилтолуаміду, який забезпечує найпотужніший захист від комах, зокрема тих, які переносять малярію та інші захворювання. Обирайте перевірені репеленти, які мають довгий термін дії, не бояться води та мають високу ефективність. Все про репеленти читайте тут: ЖЕНЕМО МОСКІТІВ В ШИЮ.ОГЛЯД ЗАСОБІВ ЗАХИСТУ ВІД КОМАХ.

Захист від комах Lifesystems Expedition 50 MAX

Якщо ж захиститися від кліщів, наприклад, так і не вийшло, то є хороші аксесуари для їх безпечного видалення:
Карточка для видалення кліщів Lifesystems Tick Remover Card
Пінцет для видалення кліщів Lifesystems Tick Remover

Сонцезахисний крем. Тут без коментарів, влітку на палючому сонці це просто must have: Крем Lifesystems Mountain SUN - SPF50 100 ml

Кемпінговий ліхтар - додасть світла і затишку у вашому тимчасовому житлі.
Обирайте варіанти з м’яким і приємним світлом, що не буде подразнювати ваші очі:
Ліхтар кемпінговий Vango Lunar 250 Recharge USB
Кемпінговий ліхтар Black Diamod Orbit

Для затишних вечорів в наметі використовуйте гірлянди, що точно зроблять ваш відпочинок атмосфернішим: Набір ліхтарів для кемпінгу Biolite Sitelight String

Засоби для розведення вогню - варіантів безліч - звичайні запальнички, сірники, сухе пальне, газові або електричні запальнички:
Сухе пальне BaseCamp Solid Fuel
Газова запальничка Primus Power Lighter III

Аптечка - все необхідне має бути і в повсякденному житті, а не тільки на відпочинку, тому запасайтесь:
Аптечка Lifesystems Camping First Aid Kit

Електроніка. Залишатися на зв’язку дуже важливо, тому не забудьте про зарядні пристрої чи сонячні панелі:
Зарядний пристрій Biolite Charge 80 PD 20000 mAh
Сонячна панель Biolite SolarPanel 10+ Updated

Засоби для очищення води. Знадобляться, якщо ви не впевнені в якості води, що буде поряд з вашою стоянкою. Все про дезінфекцію води знайдете тут: ПОЗБУВАЄМОСЬ НЕБАЖАНИХ ЖИТЕЛІВ - ВСЕ ПРО ОЧИСТКУ ВОДИ В ЕКСТРЕМАЛЬНИХ УМОВАХ.

Ємність для води - візьміть з собою зручні ємності, в яких можна тримати великий запас води, аби не шукати джерело занадто часто. Обирайте зручні складні варіанти:
Ємність для води Sea to Summit Watercell X (20 L)
Каністра для води Tatonka Faltkanister 10 л

Кемпінговий душ - вирішить питання гігієни, особливо під час довгого таборування.
Душ Ferrino Sunshower Deluxe

Їжа. Візьміть з собою і їжу, аби не довелося харчуватися сонячною енергією.

Ну і не забудьте про рушник, засоби гігієни, ніж і інші необхідні для вас дрібнички.


 Універсальність: що ж обрати, аби і для кемпінгу, і для походу?

Друзі, якщо ж ви знаєте, що будете використовувати спорядження і для походів, і для кемпінгу, обирайте неважке і компактне основне спорядження. Тобто, ви можете взяти універсальний демісезонний спальник, надувний килимок, компактне складне крісло, легкий та необ’ємний посуд. Тому можете схилятися до силіконового посуду чи наборів з анодованого алюмінію, а не нержавіючої сталі; пуху, а не синтетичних наповнювачів в спальнику; складних флягах та інших ємностях для води, надувних подушках; термосах оптимального об’єму.

Культура

Ми завжди пропагуємо відпочивати відповідально, ставитися з повагою і до природи, і до інших мандрівників. Мандруючи варто дотримуватися нескладних правил, таких як:

- не залишати після себе сміття (або навіть піднятися на ще вищу сходинку в еволюції і забирати навіть чуже сміття, якщо таке є);

- дотримуватися тиші (не заважайте іншим жителям гучними розмовами або музикою);

- берегти природу (розкладайте вогонь відповідально і в дозволених місцях; не залишайте вогонь після себе; не робіть нових місць під вогонь, якщо поруч такі вже є; не рубайте дерева, а шукайте сухі гілки тощо)

- не лякайте тварин і, тим більше, не вбивайте їх і не нищіть їхнє житло.


Отже, збираючись на кемпінговий відпочинок не нехтуйте власним комфортом, беріть все необхідне, але не набирайте зайвого, а якщо хочете брати мінімально, а відпочивати максимально - шукайте варіанти глемпінгу в тих місцях, які для вас цікаві. Ну а якщо питання все ще є - заходьте в Робінзон - поговоримо!