03 Feb
03Feb

Сьогодні хочемо вкотре торкнутися питання підбору рюкзака.  Поговоримо про те,  в чому основні відмінності між чоловічими, жіночими та unisex-моделями, зрозуміємо, чому жінкам варто звертати увагу саме на спеціальну категорію рюкзаків та виділимо, на нашу думку,  цікаві жіночі моделі різних категорій.

Всі, хто хоча б раз довго  мандрував пішки знає, яким важливим є підхід до вибору наплечника, адже він відповідає за комфорт вашої спини, кількість потрібних функцій та універсальність використання. Про те, на що саме звернути увагу при виборі трекінгового рюкзака ми вже розповідали ось в цій статті, а зараз більш детально зупинимося, власне, на жіночих моделях рюкзаків.

Виробники спорядження постійно розвивають асортимент, намагаються максимально уважно дослухатись до потреб мандрівників і робити все, аби туризм дорівнював комфорту, а не стражданням, тому якщо раніше поділу на чоловічі-жіночі моделі рюкзаків не було, то зараз на ринку ви можете знайти саме ваш ідеальний наплічник, що підійде саме під вашу тілобудову, враховуючи всі анатомічні особливості.

Загалом існують чоловічі, жіночі та unisex моделі, кожні з них мають свою специфіку.


Чоловічі моделі мають довшу спинку, ширші плечові лямки, що розташовані на більшій відстані, довший та ширший стегновий пояс, часто розраховані на перенесення більшої ваги.


Unisex моделі - найбільш універсальні, розраховані на середньостатистичну тілобудову, тому часто добре "сідають" і чоловікам, і жінкам не надто високого зросту. Тобто, якщо у вас досить звичайна тілобудова - найімовірніше, такий рюкзак вам підійде, проте жіноча модель принесе більше комфорту і задоволення.


Жіночі моделі рюкзаків носять таку назву не тільки через тканини яскравіших кольорів чи цікавіші дизайни, а саме тому, що вони максимально адаптовані під анатомічні особливості жінок:

  • інше співвідношенням довжини спини і ширини поясу, 
  • вигини поясу і лямок дещо відрізняють за формою і шириною, 
  • дещо інше розташування плечових лямок, їх ширина  (вони вужчі), 
  •  зміщена грудна стяжка, яка розташована трохи нижче і не тисне на груди. 

Зліва - жіноча модель, справа - чоловіча


Жіночі рюкзаки часто вирішують проблеми  дівчат низького зросту і худорлявої статури, також чудово підходять дівчатам звичайної тілобудови, худорлявим чоловікам невисого зросту, або ж хлопцям-підліткам, яким чоловічі рюкзаки ще можуть бути завеликі.



Проте під час вибору діють ті самі поради - навантажте рюкзак та походіть 5-10 хвилин, аби зрозуміти наскільки комфортна вам модель. Якщо рюкзак буде саме таким як вам потрібно, у вас з’явиться відчуття, неначе рюкзак м’яко вас огортає і його не хочеться знімати. До речі, можете зробити невеликий експеримент - поміряти чоловічу або unisex модель і жіночу - ви одразу відчуєте різницю і зрозумієте, чому варто зупинятися саме на цих моделях.

До того ж, деякі виробники, наприклад Osprey, певні моделі бренду Lowe Alpine  додають і диференціацію по розміру спинки, відштовхуючись від зросту ( або якщо бути точнішими, від довжини спини самого користувача). Це притаманно не лише жіночим моделям, проте варто на це звернути увагу - деякі рюкзаки можуть мати розмір XS/S або M/L і від цього залежить максимально можливе  положення довжини спинки рюкзака і обхват стегнового поясу.


Як же зрозуміти в магазині, що модель, власне, жіноча?

Зазвичай, виробники вказують, що ця модель жіноча або доповнюючи основну назву літерами "W", "LD", "ND" а то і цілим словом "Women’s", або й одразу називають модель жіночим іменем, або словом, власною назвою і т.д. в жіночому роді, наприклад, модель рюкзака адаптована під жіночу тілобудову в бренду Osprey має назву "Eja", а аналогічна модель адаптована під чоловіків - "Exos". Так само інформувати, що це жіноча модель може і окрема додаткова бирка.

Що ж, з особливостями ми розібралися, а тепер хочемо навести приклад кількох, на нашу думку, вдалих жіночих трекінгових рюкзаків різних об’ємів під різні завдання.

Для одноденних походів:


 Lowe Alpine AirZone Z ND 18


Чудове рішення для легких одноденних мандрівок, як для піших, так і для велосипедних. Має достатньо об’єму, аби вмістити додатковий одяг для утеплення, перекус, воду, дрібні аксесуари та трекінгові палички. До того ж, завдяки цікавим лаконічним дизайнам і хорошій вентильованій спинці може потішити власника і в умовах міста.

Переваги:

- Дихаюча спинка AirZone;

- сумісний з питною системою;

- має сітчасту зовнішню кишеню;

- маленький карабін для ключів;

- накидка від дощу в комплекті;

- кріплення для трекінгових палиць та додаткові стропи.

Недоліками можна назвати те, що є тільки один великий основний відділ без перегородок  і маленький органайзер, тобто, якщо ви любите розділяти свої речі по різних кишенях - то тут все доведеться тримати вкупі (це без врахування зовнішніх сітчастих кишень);  та недостатню довжину строп і відсутність додаткових петель для кріплення каремату чи інших габаритних речей, які б ви хотіли залишити зовні.

 

Для бігу:

Цікавою жіночою моделлю для бігу по місту, трейлів чи марафонів може бути ось такий рюкзак - жилет: Osprey Dyna 6

Переваги:

 - має великі сітчасті кишені під фляги на лямках рюкзака;

- дві фляги Hydraulics по 500 мл у комплекті;

- достатньо місця аби вмістити вітрівку, маленьку аптечку, перекуси;

- кріплення для трекінгових палиць;

- можливість підрегулювати рюкзак “під себе”;

- має свисток

Для любителів поєднувати трекінг та катання на лижах чи сноуборді:

Millet Ubic 40 W new - рюкзак для тих, хто шукає універсальний варіант і для літніх, і для зимових пригод. Ця модель існує і в більших об’ємах, тому якщо знаєте, що збираєтесь надовго - зупиняйтесь на потрібному для вас об’ємі.

Переваги:

- Має систему регулювання розміру на задній панелі за допомогою ремінців, що сумісна із носінням цілорічного альпіністського та туристичного спорядження: лижі, льодоруби, палиці, снігоступи, намет, спальник.

- система для перенесення по одній лижі з обох боків рюкзака;

- проста, інтуїтивно зрозуміла система кріплення для сноуборду;

- наявність нижнього доступу;

- великі сітчасті бічні +  фронтальна зовнішня кишеня;

- велика поясна кишеня

Недоліки:

- відносно важкий;

- стропи, які призначені для кріплення сноуборда чи снігоступів, призначені і для каремата. Тобто, якщо ви захочете взяти і те, і інше, потрібно буде подумати над кріпленням, оскільки бічні стропи занадто короткі;

- незйомний верхній клапан. 


Легкий рюкзак для демісезонних подорожей:

 Osprey Eja 48 - модель для тих, хто турбується про вагу і комфорт спини. Ідеальний для весняних, літніх і осінніх подорожей.

Переваги:

- Вага. Так, це хороший варіант для тих, хто хотів би легкий каркасний рюкзак з хорошим функціоналом і міцними тканинами;

- вентильована підвісна система AirSpeed, що забезпечує максимум комфорту вашій спині і  прекрасну вентиляцію. Так, це безумовно лідер по вентиляційних властивостях у всій нашій підбірці. Вентильована підвісна система - це велика перевага влітку, яка стає недоліком взимку, адже сніг з високою ймовірністю може потрапити в простір між рюкзаком і вашою спиною,тому ви будете швидше  мерзнути;

- легко і швидко регулюється довжина спинки;

- знімний та регульований верхній клапан з кишенею на блискавці. Ви можете використовувати рюкзак і без верхнього клапана, якщо в ньому немає потреби, цим зможете облегшити свій рюкзак і зменшити його об’єм;

- еластична сітчаста передня кишеня, в яку можна запакувати все те, що потрібно під рукою;

- кріплення для трекінгових паличок і льодорубів

Недоліки:

- Невеликі кишені на стегновому поясі, в які, ймовірно, ваш телефон не вміститься;

- Недостатня довжина бічних строп. Якщо маєте звичайний пінковий каремат - доведеться трохи попітніти, аби  прикріпити ваш килимок. Цей недолік зникає, якщо кріпити каремат горизонтально,  внизу рюкзака.



- Відсутність нижнього чи фронтального доступу. У цій моделі ми маємо тільки верхній доступ - для любителів швидко і зручно діставати те, що лежить знизу - це може бути проблематичним.


Рюкзак, що підійде для експедицій, всесезонного трекінгу:

Thule Versant 60L F new


Прекрасний варіант, що вражає своїм багатим функціоналом.

Переваги рюкзака:

- Повністю регульовані спинка та поясний ремінь, що забезпечують ідеальну посадку. До речі, регулювання спинки дуже зручне і швидке;


- Система кріплення на ременях BioWrap, що  складається з трьох елементів і завдяки якій пояс повторює контури тіла та дає змогу рівномірно розподілити навантаження для більшого комфорту;

- U-подібний фронтальний доступ, завдяки якому ви добре бачите де і що лежить у вашому наплічнику та що саме вам потрібно;

- Знімний верхній клапан, що має вміння трансформуватися в невеликий рюкзак для найнеобхідніших речей,  якщо плануєте радіальні походи, прогулянки містом чи просто сходити по продукти:)

-  Зручна зовнішня кишеня відкритого типу, що має подвійний доступ;

-  Великі  поясні кишені, в які точно вміститься ваш смартфон і багато інших дрібниць;

 -  Додаткові петлі для кріплення трекінгових палиць, льодорубів;

 - Міцна зносостійка тканина  - 400D nylon;                           

 - Оптимальне навантаження 13-16 кг;

 -  Підійде як для літніх, так і для зимових походів;

З недоліків можна виокремити відносно велику вагу - 1,64 кг. Проте, на мою думку, для такої кількості функцій - вага досить приємна.


Для тривалих подорожей із великою вагою можете зупинитися на такому варіанті: Tatonka Yukon 60+10 Women

 Це експедиційний рюкзак для довгих переходів, великих об'ємів і важкого спорядження.

Рюкзак оптимізований для вантажів великої ваги (до 20-25 кг) і створює ідеальний баланс легкості, міцності і комфорту.

Переваги:

- Розділені верхнє і нижнє відділення;

- Розрахований на велику вагу;

- Анатомічні лямки, адаптовані під жіночу анатомію, можливість підлаштувати спинку під користувача;

- Фіксатор  для трекінгових палиць або льодорубів;

- Міцні ручки в передній і задній частинах рюкзака- 3D-вхід в основне відділення;

- Регульований  по висоті верхній клапан рюкзака;
- Передня кишеня на блискавці


Недоліком можна вважати  відсутність кишень на стегновому поясі.

Отже, обирайте той рюкзак, який найбільше підійде під ваші потреби. Зважайте на рекомендації виробників та продавців щодо тих чи інших моделей, проте робіть вибір самостійно.