13 Dec
13Dec

Привіт, друзі! Сьогодні поговоримо про основу основ, яка забезпечує чи не найбільше комфорту чи дискомфорту у вашій мандрівці. Так, йдеться про рюкзак, який має дві найважливіші функції: вмістити все необхідне та забезаечити комфорт вашій спині. Отож, у цій статті спробуємо розібратися на що варто звертати увагу при виборі та які дрібнички та нетипові рішення можуть суттєво підвищити рівень вашого задоволення наплічником.


Якщо вас цікавить моя порада який рюкзак вибрати на похід до 5-ти днів, то список нижче:

Рюкзаки базового рівня із спорядженням базового рівня:

Рюкзаки середнього рівня:

     Рюкзаки найвищого рівня:


Якщо ж ви хочете зрозуміти чому саме ці рюкзаки, то беріть чай, вмикайте вентилятори (жарт для трьох людей) і гайда читати. Рюкзак з прадавніх часів має важливе значення для людства. З ним ходили, носили продовольство, воювали та відкривали континенти. Коли з'явився туризм як вид відпочинку, рюкзаки з продовольчих почали ставати більш зручними і продуманими для туристичних цілей. Перші рюкзаки в туризмі були на базі військових у виглядів мішків з лямками з брезенту та станкові рюкзаки, які радянські “конструктори” успішно вкрали, їх найвідоміший представник - "Єрмак".


Особливий розвиток рюкзаків був в повоєнні часи та 70-80-ті. В ті часи Джеф Лоу придумав приєднати лямки до алюмінієвої рами і, з допомогою липучок, регулювати висоту плечових лямок. В ті ж часи створювалися такі великі бренди як Sierra Design, Lowe Alpine, Osprey, Black Diamond та багато - багато інших. Це стало стимулом розвивати рюкзаки та інше спорядження дуже активно. Нижче в тексті мова йтиме про рюкзаки для дво- і кількаденних походів. І характеристики чи описи стосуватимуться саме таких рюкзаків.

В процесі еволюції сформувалося 2 великі класи туристичних рюкзаків - каркасні та безкаркасні. Безкаркасні рюкзаки - це невелика ніша сучасного ринку рюкзаків. Їхня особливість у відсутності жорстких елементів в підвісній спині рюкзака, які сприяють розвантаженню ваших плечей та хребта. Колись ці рюкзаки створювались через відсутність каркасних, чи погану їх якість. Зараз ринок повертається до безкаркасних рюкзаків, через те, що спорядження стає дуже легким. Через це немає потреби “допомагати” нести вагу нашій спині. Вони зараз популярні в культурі fast and lite. Найпопулярніші об’єми таких рюкзаків - 30-50 літрів. Є менші, і, що цікаво, є і 100-літрові.

Кому підійдуть безкаркасні рюкзаки? Туристам, в яких вже є сформоване бачення, що і яке спорядження потрібно брати з собою в похід. Вага цього спорядження не перевищує 4-6 кг без урахування їжі. Якщо спорядження важить ще менше, то зрозуміло, що це ще краще для користувача. 80-100 літрові рюкзаки, які не мають каркасу використовуються в експедиціях людьми, які вже сходили горами не одну тисячу кілометрів і знають як використовувати те чи інше спорядження.


Каркасні рюкзаки 
- це ВЕЛИЧЕЗНА група рюкзаків для туризму. Каркаси відрізняються будовою, матеріалом, комфортом, максимально комфортним навантаженням і так далі. Нема змісту розглядати всі види каркасів, бо для нас, користувачів, то не дуже має значення. Якщо коротко, то каркас - це якась жорстка вставка в спину рюкзака та пояс, і це все поєднано з допомогою строп і тканин таким чином, що вага, яка в рюкзаку, завдяки жорсткості каркасу переноситься на набедрений пояс, чим розвантажує спину і плечі. Рюкзак ми підбираємо той, який найкраще нам сідає у визначеному нам бюджеті та потрібною вантажопідйомністю.

Глобально виведу 2 види каркасних спин в рюкзаків:

Вентильовані - мають вигин каркасу, який дозволяє добре провітрюватися спині. В народі “рюкзаки з сіткою”.

Прилягаючі - спина рюкзака щільно прилягає до спини користувача, за виключенням вентиляційних каналів.

Всі рюкзаки мають своє комфортне навантаження. Якісь комфортні з вагою 8 кг,  а якісь і 25 кг переносять комфортно. Інші зроблені для довготривалих автономних експедицій, і в простих походах Карпатами вони не завжди доречні. Рюкзаки з максимальним навантаженням до  8-10 кг, розраховані на оптимально мале і легке спорядження, яке зазвичай дорожче. Як зібрати оптимальний набір спорядження можна підглянути тут: ЗБИРАЄМОСЬ В ЛІТНІЙ ПОХІД З РІЗНИМИ ПІДХОДАМИ: БЮДЖЕТНО, АЛЕ З ТЯЖКИМ РЮКЗАКОМ АБО ДОРОЖЧЕ, АЛЕ З ЛЕГКИМ!.

На каркас нашивається решта рюкзака і всі його функції. Отож будовою середньостатистичного рюкзака:

  • Тубус або мішок. Це основне відділення в яке ми пакуємо спорядження. Найчастіше зверху затягується шнурком. Внизу іноді має перегородку для розділення рюкзака на 2 частини.
  • Зовнішні кишені відкритого типу:
  • та закритого типу:

Компресійні стропи, які  можна використовувати для кріплень спорядження та стягування об’єму рюкзака.


Клапан - верхня кришка, яка накриває рюкзак і фіксує спорядження зверху. Здебільшого має кілька кишень.

Може бути ковзаючий повністю, або пришитий з однієї сторони.


Функціонал рюкзаків - одна з тих речей, чим сучасні рюкзаки найбільше відрізняються. Так як створені рюкзаки для різних завдань,  видів походів чи сходжень.

Найпопулярніші функції в рюкзаків
такі:

  • Додатковий доступ в головне відділення рюкзака. Є бокові, центральні, U-подібні і інші.
  • Компресійні стяжки (бокові та нижні) - це елемент, який є майже на всіх рюкзаках додатковим, їхня кількість, ширина і довжина стропи, формат регулювання та кріплення, часто є важливим, відштовхючись від потреб користувача.

Кишені закриті - ті, які мають замок і закриваються щільно. Можуть бути зовнішні, бокові чи фронтальні,  а також стегнові.

  • Відкриті зовнішні кишені - це ті, які не мають щільного закривання. Найчастіше можемо бачити сітчасті збоку в нижній частині рюкзака. Проте бувають і фронтальні чи великі бокові. Іноді тапляються і на лямках рюкзака. Здебільшого зроблені з еластичної тканини чи сітки.

Спеціальні кріплення для: 

  • альпініського спорядження;
  • трекінгових палок; 
  • снігоступів;
  • сноуборда;
  • лиж

Вмонтовані зйомні кишені-рюкзаки чи сумки через плече:

Аксесуари рюкзаків:

  • Накидка на рюкзак, часто є в комплекті
  • Додаткові кріплення:

    для деяких рюкзаків є передбачені спеціальні кріплення, які можна за потреби купити.

Додаткові навісні кишені на рюкзак чи пояс.


  • Змінні лямки чи пояси. Це рідкісне явище, проте все ж таке дехто з виробників практикує. Пояси можна купувати в Sierra Design, Granite Gear та деяких інших брендів.

Ще є в рюкзаках, та і загалом в спорядженні, особливість - інтуїтивне та просте  користування функціоналом. Наприклад, розглянемо рюкзаки бренду Neve - це бюджетний український виробник. Рюкзаки їхні міцні, проте якість строп не дозволяє легко затягувати ремінь чи лямки, треба прикласти більше сили ніж в дорогих виробників. Або ж Terra Incognita може зробити багатий функціонал, проте він на 30% не буде використаний, бо зроблений незручно чи незрозуміло як тим користуватися. Таке буває і в дорогих рюкзаків, проте рюкзаки будуть зручно сидіти на спині, чи мати якісь інші цікаві функціональні речі.  
Ще одна важлива річ, яку я б виділив - це зручність користуватися рюкзаком в рукавицях. Це стосується експедиційних та зимових рюкзаків. Іноді буває, що рюкзак має можливість перенесення зимового спорядження, але замки не мають пулерів, чи затяжка рюкзака зроблена так, що в рукавиці ви її просто не візьмете.

Тож якщо ви хочете рюкзак для зимових походів, зверніть увагу, чи ви зможете відкрити його будучи в товстих рукавицях.


Різновиди тристичних рюкзаків :

  • Хайкінгові - для одно-, дводенних мандрівок без ночівлі в наметах. Тобто об’єм такого рюкзака невеликий, орієнтовно 15-30 літрів. В ньому має бути місце для змінного одягу, запасу їжі та якихось базових речей для такої мандрівки.
    Цікавими можуть бути наступні моделі:

  • Трекінгові - рюкзаки для простих походів з ночівлею в наметі. Тобто об’єм має вмістити все для бівакування, їжу і походу.

  • Експедиційні - рюкзаки для довгих, автономних походів, де  окрім запасу спорядження, потрібно мати ще і великий запас їжі, можливо, якесь додаткове спорядження, нетипове для стандартного походу.

  • Штурмові - невеликі легкі рюкзаки для швидких сходжень на вершини гір. Мають мінімалістичну конструкцію та кріплення для спеціального спорядження. Їхній комфорт полягає в їхній мобільності та простоті. Вони не сковують рухи, адаптовані під роботу з ними в рукавиця і т.д. 
  • Скітурні - для походів на лижах, не плутати зі скіальповими. Мають спеціальні кріплення для транспортування лиж чи сплітборда. 


Підсумуємо. Якщо ви на етапі покупки першого рюкзака, то беріть той, який в магазині сідає найкраще в межах вашого бюджету. Крім того, обирайте серед тих, які будуть зручно сидіти саме з тою вагою з якою ви плануєте ходити. Якщо це вже ваш не перший рюкзак, то ви вже будете орієнтуватися, що вам потрібно. Можливо, крім комфорту вам потрібно, щоб він відкривався як валізи;  кріплення збоку для карімата, чи спереду для снігоступів. Зараз ринок рюкзаків дуже багатий, тому можна знайти собі дуже багато цікавих рюкзаків. Знаючи можливі функції рюкзака, обрати буде простіше та зручніше.

                                                                                                  Чобан Роман, гід в гори та світ спорядження