02 Mar
02Mar

Всім салют! Кожного туриста, рано чи пізно, починають вабити зимові гори і він стикається з одним з найбільш необхідних елементів спорядження для такого роду мандрівок - з бахілами та гамашами. І ні, це не ті бахіли, без яких не пускають в лікарню, а справжня “броня” на ноги, яка має на меті вберегти їх сухими. Тож сьогодні ми й поговоримо про цей невід’ємний елемент спорядження.

Для початку, хочемо розповісти про принцип роботи бахіл та їх призначення в загальному контексті. Найчастіше бахіли використовують для зимових походів, адже вони захищають ваше взуття від снігу, який має за звичку набиватись згори, внаслідок чого у вас мокнуть ноги. Попри це, бахіли часто стають в нагоді у пізньоосінніх та ранньовесняних мандрівках, коли є ще залишки снігу чи просто купа калабань та болота. 

При виборі бахіл (гамаш) слід звернути увагу на наступні критерії: 

Види.  Бахіли зазвичай поділяються на три види: Повноцінні бахіли, гамаші “ліхтарики”, та короткі. 

Повноцінні бахіли - призначені для зимових та високогірних походів. Вони одягаються повністю на черевик, для забезпечення додаткового захисту по всій площі черевика. Низ таких бахіл виконанний з надміцних тканин, часто це Cordura, а верх, в свою чергу, здебільшого з мембранних тканин для захисту від вітру та вологи. Товста тканина знизу дає змогу використовувати ці бахіли навіть на скелястих ділянках маршруту. Такі бахіли також бувають утепленими - використовуються при дуже низьких температурах та висотних сходженнях.

Гамаші “ліхтарики” - це найбільш поширений та найбільш універсальний варіант бахіл, про який, власне, ми будемо згадувати найбільше. Такі бахіли за рахунок своєї конструкції мають найбільший спектр використання - від прогулянок лісом й до альпіністських маршрутів. Особливостями конструкції таких бахіл є їх довжина, яка, здебільшого буває від середини голіностопу і до коліна. Нижня частина бахіл зазвичай має міцнішу тканину, а верхня - тоншу й більш дихаючу. Такі бахіли зазвичай мають кріплення гачком до шнурівок для того, аби захистити їх від намерзання снігу.

Короткі бахіли - використовуються, здебільшого, у теплу пору року. Дуже класно поєднуються з трекінговими та трейловими кросівками. Окрім класичного захисту від вологи та бруду відмінно справляються з камінцями, які полюбляють потрапляти всередину кросівка та створювати дискомфорт при русі. Такі бахіли часто не мають класичного кріплення ремінцем знизу, а кріпляться до взуття лише гачком чи нейлоновим шнуром до шнурівок, або ж взагалі фіксуються гумкою поверх взуття. Найбільш поширеними тканинами, що використовуються в таких бахілах є софтшел або ж мембранна тканина, які окрім захисту забезпечують краще “дихання” для ніг. Чудовими представниками коротких бахіл є: Black Diamond Talus та Tatonka Gaiter 210 HD short light.

Ще одним цікавим та унікальним видом є ультралегкі бахіли міжсезонного типу, завданням яких є виключно захист від вологи. Вони є дуже високими, надзвичайно легкими і компактними. Представником таких бахіл є бахіли від Sierra Designs:

Далі наша розповідь буде стосуватись здебільшого бахіл (гамашів) “ліхтариків”, оскільки вони є найбільш популярними та універсальними у використанні. При виборі таких бахіл слід звертати увагу на наступні параметри: 

Форма. Бахіли “ліхтарики” бувають двох видів: 

Секційні. Бахіли такого типу є найбільш поширеними. Їх особливість полягає у поділі на нижню та верхню секції. Секції є розділені гумкою, яке є вшитою в тканину. Ця гумка допомагає краще зафіксувати нижню частину бахіл і якнайкраще вберегти ваш черевик від потрапляння снігу. Недоліком такої конструкції є ймовірність протирання та швидшого зносу бахіл в зоні цієї гумки.

Прямі. Така форма бахіл забезпечує більшу зносостійкість, оскільки в них немає цієї гумки, про яку ми згадували вище, але в таких бахілах слід ретельніше стежити за верхньою стяжкою, аби через неї не потрапив сніг. Цікавими представниками таких бахіл є Black Diamond FrontPoint, Millet Alpine Gaiter Dry Edge та Mountain Equipment Glacier Gaiter.

Наступний фактор, на який варто звернути увагу - це кріплення до піддошви взуття, яке покликане втримати бахіли на ваших ногах.

Кріплення здебільшого бувають трьох видів: 

Шнурівка. Такий спосіб кріплення є найменш витривалим, проте є найлегшим у ремонті та заміні. Основною перевагою такого кріплення є можливість легко регулювати висоту посадки бахіл відповідно до вашого взуття та зросту.

Ремінець. Цей спосіб кріплення є найбільш поширеним та універсальним. Ремінці, здебільшого виготовляють з матеріалу Hypalon, який славиться своєю стійкістю до стирання, еластичністю та легкістю. Однією з найбільших переваг є легкість регулювання висоти кріплення бахіл до вашого взуття за допомогою пряжки на цьому ремінці.

Тросик. Тросикове кріплення є найбільш витривалим з усіх перелічених, але, на жаль, воно має два суттєвих недоліки: складність регулювання по висоті відповідно до зросту та взуття. Другий недолік зумовлений тим, що тросик складається з багатьох волокон, які з часом починають розкручуватись, і в такий спосіб ви можете подряпатись під час одягання бахіл. Для запобігання такої неприємності, деякі бренди, як Tracker Professional додають пластикову оболонку для цього тросика, яка забезпечує довший час експлуатації кріплення.

Окрім кріплень до ступи також важливими є й інші фішки, які так чи інакше відносяться до кріплень: заклепки, гачки та верхні кріплення

Заклепки не є присутніми на всіх бахілах, але оминати їх також не варто. Вони, здебільшого, можуть знаходитись одна зверху (для додаткової фіксації замка та лепучки), або ж знизу (для захисту блискавки/липучки та гачка, який кріпиться до шнурівок).

Гачки присутні у більшості бахіл, і як ми згадували вище, вони покликані захистити шнурівки від намерзання снігу та попадання вологи через язичок.

Верхні кріплення - це переважно регульована гумка, що вшита в верхній частині бахіл. Вона фіксує бахіл на гомілці і таким чином створює додатковий захист від попадання снігу чи вологи всередину бахіла.

Також, цю гумку в деяких моделях бахіл заміняють на регульований ремінець. Перевагою ремінця є більший ресурс зносу, оскільки гумки з часом розтягуються.

Не менш важливим фактором слугують матеріали, з яких виготовляють бахіли. Розглянемо окремо матеріали, які використовуються в нижній та верхній частинах бахіл:

Матеріали нижньої частини повинні бути міцними, оскільки ця зона є найбільш вразливою. Найбільш поширеними матеріалами, що використовуються тут є Cordura, нейлон великої щільності та інші міцні тканини. Для прикладу, в суцільних мембранних бахілах прямої форми часто використовують кевларові вставки для забезпечення захисту мембрани від розриву каміннями або кішками. 

Матеріали верхньої частини бахіл, здебільшого покликані забезпечити хороше дихання, тому тут часто використовується нейлон меншої щільностіз силіконізованим покриттям, силікоізований поліестер, або ж мембранні тканини, які чудово захистять від вологи та вітру. Найбільш поширеними мембраною, яка використовується в бахілах є Gore-Tex, але є дуже цікаві аналоги, як для прикладу Dry Edge від Millet та eVent у Sea to Summit. Цікавим та бюджетним варіантом мембранних бахіл є Milo Ugo. Також, часто верх бахіл має вплетення Ripstop, яке покликане захистити розширення дірок, якщо такі виникають. 

Останнім, але не менш важливим за усі попередні фактори є система защіпання бахіл. Дуже важливо дивитись на її місце розташування. Найбільш зручною  система защіпання бахіл спереду, менш зручною збоку та найменш зручною - ззаду. Системи защіпання бувають трьох видів: 

Замок. Замки є надзвичайно надійним кріпленням, яке забезпечує чудову зносостійкість за використання якісної фурнітури. Недоліком такої защіпки є складність маніпуляцій в рукавицях при мінусових температурах та можливість набивання снігу у замок.

Липучка. Така система защіпки є найбільш простою у користуванні за будь-яких умов. Єдиним недоліком тут є складність у користуванні, якщо сніг поналипав до липучки і замерз.

Комбінована. Ця система защіпання передбачає наявність замка, який зверху має захисну планку на липучці, що фактично нівелює недоліки двох попередніх систем. Недоліком, який можна зауважити тут є наявність двофазного кріплення, що робить довшим процес одягання та зняття бахіл. На нашу думку, такий спосіб защіпання є найбільш виправданим, оскільки ми отримуємо подвійний захист і в крайньому випадку зможемо скористатись хоча б одним способом защіпання.

Також, додатковим плюсом буде наявність світловідбиваючих елементів на бахілах.

Сподіваємось, цей огляд стане Вам у нагоді та допоможе обрати найбільш комфортні бахіли для ваших зимових мандрів. Якщо у Вас виникають якісь запитання, то ми в Робінзоні завжди будемо раді допомогти. Не лякайтесь та мандруйте взимку, а ще краще - мандруйте взимку комфортно!

Автор: Данило Ткаченко

Inst: @insane_in_membrane