07 May
07May

Тенденції в туризмі такі, що всі хочуть на спині носити менше. Легкий і теплий спальник це те, що всі шукають і аналізують.  Ми обрали для вас спальники, які вважаємо кращими рішеннями для легких походів з весни до осені. Вони добре компресуються, мало важать, і вражають своїми характеристиками, а іноді ціною :)  Дочитайте до кінця, там буде порівняльна таблиця ціни, ваги та температур


Почнемо з топових моделей і плавно підійдемо до більш бюджетних варіантів, проте надійних, якісних і перевірених. 

Класикою жанру серед легких дорогих спальних мішків для професіоналів завжди були спальники від Sea To Summit.  І першість найлегших спальників належала серії Spark, які розраховані на різні температури.

В 2024 році сімейство пухових спальних мішків Sea To Summit Spark отримало оновлення і тепер кожен Spark випускається в трьох варіантах температур Sea To Summit Spark -1C°, Sea to Summit Spark -9°, Sea to Summit Spark 7°. І окрім двох ростів для чоловіків існують жіночі варіанти Spark Womens, також в двох ростовках. Цікаво, що найбільш популярний жіночий спальник Sea to Summit Spark -1C° Womens буде важчим за аналогічний чоловічий Sea to Summit Spark -1C°. При чому, що для чоловічого спальника в базовій ростовці Regular встановлено ліміт 185 см росту, а в жіночій - 170 см. Все через те, що для жінок необхідно більше утеплювача на аналогічну температуру. 

1. Sea To Summit Spark -1C° (пуховий)

Для цілей весна-осінь буде найбільш корисним спальний мішок Sea To Summit Spark -1C°, де температура ліміту комфорту покриває запити сезону. Пух в спальниках звично оброблений від вологи, тому за звичайних умов підійде і для вологих кліматів, включно з Карпатами.

Зверніть увагу. що Sea To Summit закладає максимальну межу росту користувача спальника з меншим запасом, ніж це роблять інші бренди.  Наприклад подовжена версія спальника Long має загальну довжину 211 см, і рекомендована виробником на ріст до 198 см. Тоді як в більшості виробників рекомендація росту за такої довжини була б до 190 см, 


2. Millet Trilogy Edge (-4°C) (пуховий)

Наступна модель для професіоналів – Millet Trilogy. Це трьохсезонна модель на основі високоякісного пуху з Fill Power 850, з температурою комфорту -4 градуси, і температурою екстріму -21 градус, і увага вагою всього 600 грам!!! 

Зрозуміло, що досягнути такої ваги ви можете жертвуючи деяким рівнем комфорту. Коротка блискавка заставить вас здійснити декілька актобатичних вправ, при спробі запакуватися в спальник, але коли ви будете згадувати скільки місця він займає в наплечнику, дискомфорт швидко зникне.  Ще зручними доповненнями до цього спальника є: коротка блискавка з іншого боку, для того, щоб ви могли витягнути руку,  для запобігання втрати тепла. Пух звичайно гідрофобний, тому "терпить" також різноманітні вологі клімати.



3. Turbat NOX 400 (-2°C)  (пуховий)

Чудовий пуховий спальник від українського виробника. Це модель, яка дивує багатьох бувалих мандрівників, адже він створений для  того, аби ви максимально насолоджувались комфортом всюди, де з вами поруч спальник. Це демісезонна модель, із температурою комфорту -2 - +4; наповнювач - український гусячий пух 750 FP, а вага всього 830 грам.  Родзинка цієї моделі - довга Г-подібна блискавка, яка дозволяє перетворити спальник в повноцінну ковдру і накритися, як в ліжечку;  а ще можна загорнутися в нього і вийти споглядати зорі.
Спальник має додаткову кишеню для подушки, а ще - збільшений простір для ніг, що дозволяє ногам вільніше почуватися і добре перепочити між довгими переходами. Ця модель займає зовсім мало місця, десь як ваша пляшка з водою.
На нашу думку, прекрасне рішення для тих, хто хоче поєднати комфорт, легкість, тепло і підтримку українського виробника.  Це річ, за яку в мандрівці точно не буде соромно і не за всі гроші світу, якщо порівнювати з іншими пуховими спальниками такого класу.


4. Sierra Designs Get Down 550F 35 -3°C (пуховий)

Ще один чудовий спальний мішок у нашій підбірці.  Основна фішка, це ціна як для пухового спальника. При комфортних температурах використання +2/-3°C його вага лише 770 грамів.  Качиний пух 550FP DriDown ™ у цьому спальнику не боїться вологи і допомагає спальнику швидко сохнути, навіть при холодній і сирій погоді. Температурний режим дозволяє використовувати цей мішок як трисезонний: весна/літо/осінь.  Дуже цікаві комбіновані стяжки в капюшоні, які відділені таким чином, що ви можете стягнути покремо верх і окремо низ капюшона, який є дуже анатомічним і не дозволяє втрачати зайве тепло. Зручним елементом Get Down 550F 35 є наявність спеціальної кишені для рук, яка дозволяє накриватись спальником як ковдрою. Також дуже приємним моментом є те, що у комплекті до мішка крім чохла для транспортування ще входить великий сітчастий чохол для домашнього зберігання. Якщо порівнювати із наступним спальником про який ми будемо писати від Kelty, то Sierra Designs завдяки іншим матеріалам та конструкції чудово підійде для більш просунутих туристів, які часто ходять в гори і добре знають, що хочуть від спорядження.

Мінус- спальник не має компресійного чохла, як і практично всі нам відомі спальники Sierra Design та Kelty.


5. Kelty Cosmic 40 Regular +4°C (пуховий спальник)

Надзвичайно приємний на дотик пухкенький літній пуховий спальник від топового американського виробника. При комфортній температурі 4 °C він важить всього 730 грамів. Утеплювачем тут слугує доволі бюджетний качиний пух 550 FP, який володіє підвищеними водозахисними характеристиками. Завдяки спеціальній обробці пуху та швидкосохнучим зовнішнім матеріалам ви можете не боятись використовувати цей спальник в умовах підвищеної вологості. Варто зазначити, що пуховий спальник вагою до 800 грамів буде значно краще компресуватись, ніж синтетичний спальник такої ж вагової категорії. Всередині є кишенька для ліхтарика або телефона. Дуже полюбилась нам його анатомічна форма кокона, який завдяки довгому замку можна використати як ковдру із зручним футбоксом. Ну і не можемо не згадати, що ця серія спальних мішків має одну з найбільш демократичних цін серед тестованих пухових спальників. А отже Kelty Cosmic 40 чудово підійде туристам початківцям, а також тим хто лише починає своє знайомство з пуховою продукцією. 

Більше про серію спальників Kelty Cosmic можна прочитати в спеціалізованому огляді

(На порівняльному фото фляга AceCamp Traveller Medium, об’ємом 600 мл і розмірами 53 х 76 х 235 мм)


6. Ferrino Lightec SM 850/+4°C (синтетичний наповнювач)

Виграшний варіант від італійського виробника для тих, хто хоче якісний синтетичний спальник з вагою  майже як у пухового. Ще одна приємна новина для людей високого зросту - ця модель підійде людям до 205 см зросту. Відповідно і комір буде пропорційно більший, але завдяки зручній стяжці нічого не спаде під час сну.
Щодо характеристик: температура комфорту +4..+8 градусів, а це означає, що спальник можна використовувати як влітку, так і теплою весною чи восени, вага всього 850 грамів, використовується наповнювач HTF Compact - ультралегке 3D волокно, яке забезпечує чудові термоізоляційні характеристики, швидко відновлюється після стиснення і невибагливий до прання. Зовнішній матеріал - 300T Ripstop Polyester - дуже легкий і міцний матеріал, стійкий до розривів та дії ультрафіолету.
Ця модель - для тих мандрівників, які прагнуть маленької ваги, об’єму та демократичної ціни на спальник, який можна використовувати і в довготривалих походах, проте зовсім не готові поступатися комфортом.


7. Big Agnes Anthracite 30° (-1°С) (синтетичний наповнювач)

Спальник для тих хто хоче мати якісну, річ під час виготовлення якої використали наповнювач з перероблених матеріалів - Fireline™ PRO Eco. Зовнішні та внутрішні матеріали також  зроблені з перероблених матеріалів. Вага менше 1 кілограма, продуманість та водночас простота це те, що потрібно. Синтетичний наповнювач дозволить швидко висохнути, якщо ви його намочите. Серія Anthracite представлена представлена в двох розмірах, для людей ростом 183 см та 198, також є жіночі версії. Крім того є тепліша версія Anthracite 20° (-6°С).

Мінусом спальника також є відсутність компресійного чохла в комплекті. Ви можете йти шляхом рішення компресування його в гермомішку, або використання окремих компресійників, що робить виробник.


8. Pinguin Micra +1°C (синтетичний утеплювач)

Безумовний хіт продажів в цій ціновій категорії вже багато років. Туристи люблять цей спальник за чудове поєднання ваги, теплоти та здатності до компресії. Комфортна температура спальника 6°C/ 1°C цілком покриває подорожі Українськими Карпатами на період весна-літо-осінь і підтверджена незалежним міжнародним температурним тестом EN13537. 

Вага 1 кг на такі комфортні температури є дуже гарним показником для спальника із синтетичним наповнювачем (тут використовується фірмовий утеплювач від Pinguin - BHB Micro, який зі своїми параметрами відноситься до найбільш ефективних матеріалів для екстремального використання на сучасному туристичному ринку.) Дуже зручною опцією є модельний ряд, розрахований на різний зріст користувача: до 175, 185 і 195 см. Завдяки цьому ви можете обрати мішок під свій зріст і не гріти зайвий простір всередині завеликого спальника. Має зручний утеплюючий комір та стяжку в районі плечей, яка допомагає максимально анатомічно під себе все підлаштувати. Якщо вам потрібен універсальний неважкий спальник, який буде довго служити і коштувати не всі гроші світу - обов’язково зверніть увагу на Pinguin Micra.


9. Terra Incognita Termic 900 +3°C (синтетичний наповнювач)

Супермаленький спальник для літа та теплої осені у високогір’ї Карпат і знову від українського виробника, який уже став культовим народним. Має маленький розмір завдяки наповнювачу відомому і розкрученому наповнювачу Primaloft Sport. Повна вага 870 грам  і це дуже добрий показник для температури комфорту +3°C.  Проте, це чи не єдиний спальник в нашому списку, який не має підтвердженої температури комфорту відповідно до стандарту EN чи ISO. Але наш досвід використання, продажів, тестування та використання якісного наповнювача та фурнітури дозволяє в певній мірі говорити, що цей продукт дуже достойний.

Виробляється в одному розмірі - 220 см ззовні, тому підійде дуже високим туристам, майже до 2 метрів.  Має нееластичну стяжку капюшона, без додаткового утеплюючого коміра. Зручний компресійний чохол дуже добре перетворює спальник в м’ячик.

Існує також більш тепла версія цього спальника - Terra Incognita Termic 1200, однак ми не включили її в наш список, бо вона вже значно важча


10. Turbat VATRA 2S. 0°C (синтетичний наповнювач)

Одна з найбільш популярних базових моделей для походів навесні, влітку і восени. Недорогий варіант хорошого тестованого спальника на утеплювачі Thermolite Quallo, з рекомендованим температурним діапазоном 0..+4 градуси. Його вага і об’єм досить конкурентні - всього 1060 грам ваги разом із компресійним мішком. З особливостей - центральна блискавка, яка забирає вічні роздуми над тим: “ну з якого ж боку в мене та блискавка?”, тут ви її точно не зможете загубити. Анатомічний капюшон із стяжкою підійде на будь-яке обличчя. А ще, цей спальник добре компресується і легко пакується в компресійний мішок.  Одним словом, якщо шукаєте хороший базовий спальник без зайвих деталей, а також за помірною ціною і невеликою вагою - ця модель для вас.


11. FJORD NANSEN FINMARK +4°C (синтетичний наповнювач)

Ще один дуже популярний синтетичний спальник серед туристів. Розрахований він на комфортну температуру +4 / +8 °C при вазі 850 грамів!  Утеплювач MICROFILL SUPER-THERM чудово компресується, завдяки чому FINMARK є одним із найкомпактніших у сімействі спальних мішків  FJORD NANSEN. Внутрішні матеріали дуже приємні на дотик і виготовлені з волокон, які пропускають водяну пару. Завдяки цьому вдається підтримувати правильний мікроклімат всередині спального мішка. Профільований капюшон, який захищає голову від втрати тепла, можна регулювати однією рукою. У Finmark дуже зручний компресійний мішок, який дозволяє максимально ефективно його стиснути для подорожі. Проте нагадуємо, що для довготривалого зберігання усі спальні мішки потрібн о розкладати максимально вільно - це збереже якість наповнювача на довший час. Більше про правильний догляд за спорядженням читайте тут: БІЛИЙ І ПУХНАСТИЙ: ДОГЛЯДАЄМО ЗА ТУРИСТИЧНИМ СПОРЯДЖЕННЯМ ПРАВИЛЬНО


12. Trimm Impact +4°C (синтетичний наповнювач)

Простий легкий і дуже популярний спальник. Діапазон комфортних температур +4 +9. Він добрий для карпатського літа у високогір’ї. Буває в Карпатах холодніше влітку, проте рідко то ж це чудовий вибір для тих в кого обмежений бюджет, але не хоче тягнути зайвого. Thermolite Quallo добре гріє, і не багато місця займає. Капюшон максимально простий, без коміра чи додаткових деталей, лише стяжка для підгонки розміру. Зроблені для людей зростом 185 см і 195 см.


Ну і обіцяна підсумкова таблиця 

НазваУтеплювачВага, грамиорієнтовна ціна в доларах (на 1.05.24)
Turbat NOX 400пух880225
Turbat VATRA 2Sсинтетика106090
Ferrino Lightec SM 850синтетика850130
Big Agnes Anthracite 30°синтетика964182
Trimm Impactсинтетика95083
Terra Incognita Termic 900синтетика87096
Pinguin Micraсинтетика1080119
Fjord Nansen Finmarkсинтетика85077
Kelty Cosmic 40пух880173
Sierra Designs Get Down 550F 35пух770220
Sea To Summit Spark -1C° Regпух493460


Вдалих вам мандрівок!


P.S. Жовтий термос Primus, який ви бачите на наших порівняльних фото має висоту 26 см і діаметр 8,5см, це ємність 750 мл. Детальніші пакувальні габарити кожного спальника ви можете прочитати в описах на сайті Робінзона.